Skottie Young: Nešťastně až do smrti (Nesnáším Pohádkov 4)

Byla jednou jedna malá šestiletá holčička v růžových šatičkách, která snila o světě plném magie, zázraků a smíchu. Její přání se vyplnilo a malá Gertruda se ocitla v magickém Pohádkově, odkud nedokázala najít cestu zpět domů, ač uplynula dlouhá desetiletí. Její snažení se po mnoha peripetiích přiblížilo k cíli, ale stačilo jedno klopýtnutí a Gertruda skončila v pekle.

Ač se to zdá neuvěřitelné a šokující, Gerda těsně před návratem domů z Pohádkova umřela. V jejím případě se rozhodně nedá očekávat, že by skončila v nebi. Na to byla příliš velkým postrachem Pohádkova a spolu se svou sekerou přeťala mnoho životů. Gerda skončila v pekle a jeho vládce se ji pokouší rafinovaně mučit, ale tyhle záležitosti na hubatou zelenovlásku vůbec žádný dojem nedělají. Nakonec se démon Bill rozhodne, že ji pošle do kapesní verze Pohádkova, který Gerda hluboce nenávidí. Mezitím čarodějnice Horribella provede kouzlo, aby i Pohádkov měl svůj konec. Ostřílení čtenáři tuší, že kouzlo samozřejmě dopadne úplně jinak, než Horribella zamýšlela. Obyvatelé Pohádkova nyní čelí větší hrozbě, než bývala Gerda.

Svědkem celého zmastěného kouzla se stal nejčerstvější doručovatel u Pohádkovské pošty. Starý známý Drak Duncan. Malý chlapec, podobně jako Gerda vtažený do pohádkového světa, ale v dračím pyžamu, což pod vlivem magie znamená, že Duncanova křídla jsou skutečná a chrlit oheň zvládá také. Duncan vidí jediné řešení a k jeho uskutečnění potřebuje Ladimíra. Starého dobrého mušáka Láďu, který dělal průvodce nejslavnějšímu hostu Pohádkova všech dob. Po Gerdině smrti se stáhl do ústraní a těžce pracuje na naplnění jedné výhodné finanční nabídky.

Čtvrtá a poslední kniha ze série Nesnáším Pohádkov, která obsahuje sešity 16 až 20, opět přivádí na scénu dvě nejoblíbenější postavy, tedy kromě samotné Gerdy, a to Duncana a Láďu. Ani jeden z nich to s proslulou dívčí výtržnicí neměl jednoduché, přesto nezanedbatelně změnila jejich životy. Ostatní postavy jsou jako obvykle do počtu a autor Skottie Young má alespoň dostatek materiálu na zastříkání duhového a sladkého Pohádkova rudou krví. Roztomilost ustupuje smrtonosné zkáze, armády prohrávají boj s mocným nepřítelem, Pohádkov se řítí do záhuby a Gerda trčí v pekle. Vůbec není potřeba se bát, protože i čtvrtý díl Nešťastně až do smrti přináší všechno, co fanoušci téhle série milují. Příběh se v mnoha ohledech vrací na samý začátek, ale ukazuje, že některé postavy se díky pestrým dobrodružstvím poučily a vyvinuly.

Nesnáším Pohádkov 4: Nešťastně až do smrti je poslední díl ze série příběhů o hubaté zelenovlasé holčičce s prořízlou pusou, která je zvyklá řešit své problémy velkou ostrou sekerou a které vůbec nedbá na dobře míněné rady svého mušího průvodce Ládi. Každá pohádka musí jednou skončit, to ovšem nic nemění na tom, že Gerda bude svým čtenářům strašně chybět.

Vydala: CREW, 2021
Překlad: Michael Talián
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
Počet stran: 120
Cena: 349 Kč