Knižní novinky: září 2021

Zdá se, že se v září konají čtenářské Vánoce. Nejenže nakladatelství už teď přicházejí s největšími peckami na předvánoční trh, navíc se už zřejmě konečně uskuteční veletrh a literární festival Svět knihy, a na ten je také třeba připravit to nejočekávanější a nejlepší, co můžou nakladatelství nabídnout. Takže vybírejte, je rozhodně z čeho!

Leoš Kyša, Michaela Merglová (eds.): Krásky a vetřelci

Vejdou mimozemšťan, Čech a Žmrnlub do baru a Čech řekne: „Co je, sakra, Žmrnlub?“
Ať je to cokoliv, v téhle knize to nenajdete. Na rozdíl od mimozemšťanů a Čechů. A Češek. A bojů mezi nimi. Tedy mimozemšťany a Čechy. A Češkami. Jak to dopadne, je jasné: Jsme přece Češi. Nevzdáme se. A pokud, bude přitom alespoň sranda. A taky hromada sexu. Nová antologie tuzemské fantastiky přináší to nejlepší, co se o střetu mezi mimozemšťany a lidmi dá napsat. S nádechem zlatého věku světové sci-fi a poctivou dávkou české a slovenské neomalenosti a schopnosti přijít s příběhy, při kterých se budete smát, bát, bavit i červenat.
Čekají vás ostřílení autoři, krásky, krasavci, emzáci i hnusáci a jako bonus komiks o holkách z bombardéru, nacistech a létajících talířích.
Do antologie přispěli:
Alžběta Bílková, Roman Bureš, Dan Černý, Martin Fajkus, Oskar Fuchs, Petr Heteša, Peter Jelínek, Jan Kotouč, František Kotleta, Vilém Koubek, Lucie Lukačovičová, Michaela Merglová, Martin Paytok, Judith Random, Kristýna Sněgoňová, Dalibor Vácha, Sára Vůchová, Ivo Železný
Vydá: Epocha

Vilma Kadlečková: Vrstva ticha (Mycelium 6)

Mrtvá Loď.
Bývalá Zelená lastura, dnes opuštěná a Odrodilá, odmítaná Sdíleným vědomím.
Příslib.
Nebezpečí.
A proti Ní stojí lodní gleewarin.
Touha ovládnout psychotroniku přivedla Lucase k Aš~šádovi. Složil slib, stal se jeho učedníkem, a tím se naprosto vydal do jeho rukou. Emocím, které byly mezi nimi dvěma od samého začátku, už se nedá uniknout… Jenže Lucase zároveň přitahuje most v mlhách: össenská cesta larhdökawöarů, po které kráčí celý svůj život a která ho vede úplně jinam, než kde se nachází racionální a logický systém fomalhiwské psychotroniky. Tam už Aš~šádova moc nesahá. Tam je temnota, astrální bytosti a Lodě. Mezitím se v druhotných myceliálních strukturách Odrodilé se probouzí život, kterého se Církev tak děsí.
Pro Lucase je to výzva.
A zároveň tajemství.
Tady je jeho minulost.
Vydá: Argo

Miroslav Žamboch: Veterán

Expanze lidské civilizace před staletími nastartovaná Velkým seržantem opět pokračuje, lidé se naučili lépe využívat magii i potenciálně nebezpečnou techniku; potřebují novou úrodnou půdu nekontaminovanou magií, nové zdroje surovin. Začíná vojenská invaze do liduprázdné a neznámé Pustiny prosycené syrovou, nebezpečnou magií. Lidský um a technika proti živlu deformujícímu, ovlivňujícímu vše živé. Max Bronštejn je obyčejný voják, velká slova a hesla pro něj mnoho neznamenají. Chce jen přežít.
Vydá: Triton

Petra Hůlová: Liščí oči

Ve svém první románu pro mládež kombinuje známá autorka prvky fantasy s dobrodružným příběhem a alternativní historií. „Opravdu jsem v naší koupelně viděl lišku?“ pomyslí si třináctiletý Eda, když se mu zvíře poněkolikáté mihne před očima. Se sestrou Zuzkou, svým dvojčetem, políčí na šelmu granule. Ráno je v koupelně čeká další překvapení. Granule jsou pryč a v podlaze zeje veliká hluboká díra. Když do ní Zuzka vleze, najednou se kamsi propadne a Eda musí za ní, aby jí pomohl ven. Netuší, že se ocitli v tunelu vedoucím do jiné doby. Po pražských silnicích duní ruské vojenské kolony, ale děti se vojáků bát nemusí – staly se neviditelnými. Z náhodně získaných novin pak zjistí, že je 22. srpna 1968. Děti se rozhodnou vyhledat babičku, která celý život bydlí na stejné adrese. A když ji najdou, začíná dobrodružství, v němž se dostanou k lidem, o jakých dosud četli jen v učebnicích dějepisu, a na místa, kam se jen tak někdo nepodívá. Co kdyby se jim podařilo změnit běh dějin? Pomůže jim liška?
Vydá: Argo

Kristýna Sněgoňová: Země v troskách

Svět je v troskách. Když se hroutil, lidé postavili svou spásu – města na obrovských pilířích chráněná před vším zmarem tam dole. Ale to bylo dávno a nyní nastal čas vrátit se na zem. Jenže povrch je jiný než bezpečné výšiny měst v oblacích, a nejde jen o krvelačné Cizince – největším nepřítelem byl pro člověka vždycky zase člověk. Tam dole jsou ale i věci, s jejichž pomocí by mohli lidé znovu ovládnout Zemi, a získat je bude to nejtěžší, co čeká výpravu slovanského města tyčícího se vysoko nad povrchem.
Kristýna Sněgoňová se vrací do kulis svého nejúspěšnějšího románu a přináší příběh, který rozvíjí fascinující svět měst v oblacích.
Vydá: Epocha

Jan Kucin: Když padaly hvězdy

Původní česká fantasy ze světa, v němž zmizela magie.
Před šesti sty lety se lidé vzepřeli bezohledné tyranii prastarých mágů a rozpoutali válku, díky níž z povrchu země nenávratně zmizela kouzelná moc. Dávný svět se stal pouze vzpomínkou. Teď se však zdá, že se magie vrací, a nikdo netuší, co všechno by se mohlo navrátit spolu s ní.
Erik je synem nejbohatšího šlechtice Elisianského království. Jeho bezpečný a poklidný život, točící se kolem studia a knih, se však ze dne na den úplně změní. S dávným otcovým přítelem se Erik vydává na výpravu za tajemným magickým stromem, která ho zavede na palubu pirátské lodi, do špinavých měst a nakonec až do hlubokých lesů, kde se stíny minulosti stávají stále temnější.
Mezitím se Erikův starší bratr Dorian potýká se zkaženým zločineckým podsvětím i se svými vlastními rozhodnutími, která toho způsobí mnohem víc, než by ve světě bez nadpřirozena mělo být možné.
Odpovědi se vydává hledat i legendární stárnoucí pirát Solomon Hejk. Ten vždy těžil z toho, že byl pokaždé o krok před ostatními. Jenže pokoušet osud i vlastní štěstí se nikomu nemůže dařit donekonečna.
Vydá: Host

Lucie Lukačovičová: Zákon azylu

Kde jsou monstra, jsou i lovci. A náš svět je jich plný – monster i těch, kdo je loví. Heslo každého v téhle válce zní: „Použij cokoli, co funguje, a přežij!“ V současné Praze to platí dvojnásob. Jestli to někdo poznal na vlastní kůži, je to Benedikt. Zbavený ochrany organizace lovců se může spolehnout jen na pomoc výstředního antikváře a dívku, která je někdy děsivější než všechna monstra.
Vydá: Epocha

 

Vladimíra Šebová: Dcera zimy

Věčný život jako prokletí. Moderní fantasy, ve které ožívají slovanští bohové i bestie.
Moranu a její sestru Vesnu černá magie navždy uvěznila ve světě živých. Před Moraninou krutostí se smrtelníci třesou, ale ona jen touží zachránit laskavou Vesnu, uvrženou do nekončícího koloběhu znovuzrození. Ve snaze zlomit prokletí a získat alespoň jeden normální život protrpěly sestry celá staletí. Pokud chtějí tentokrát uspět, musí čelit démonům ze samotného podsvětí i své minulosti. Vymaní se zpod kletby, nebo s nimi bohové rozehrají jinou hru?
Vydá: Fragment

Tomáš Sekerka: Otrok megaměsta (Clona 2)

Kdyby existovala spravedlnost, už bych neotevřel oči. Jenže něco jako spravedlnost zkrátka není. Přežil jsem, ale po životě v Klanu jsem upadl jenom do dalšího otroctví. Ta nová nedobrovolná víra nese jméno TechCorp. Má se ze mě stát lidský automat, plnící rozkazy druhých. Ne že bych si to chvílemi neužíval. Soucit je slabost a slabí umírají.
Už mě ale nebaví být loutkou v cizí hře. Chci z toho kola smrti ven. Budu bojovat. Ne za slávu, čest nebo peníze, nýbrž za odpovědi na čím dál absurdnější otázky.
Tou nejžhavější otázkou však zůstává, jestli moje vzpoura neroztočí kola smrti ještě krvavější. Odpovědi skryté pod nachovou Clonou napovídají, že nemám potuchy, proti čemu vlastně stojím. Jen jedno vím jistě. Musím zůstat naživu. Protože to, co přijde po smrti, je daleko horší než všechna muka života, všechna utrpení světa, který znám.
Vydá: Fantom Print

Jan Urban: Zloděj osudů

První díl temné fantasy série o střetu božské a lidské touhy po moci
Magie. Kdysi ve světě lidí na Gambale zcela vládla, jenže jednoho dne se zničehonic vytratila a moc čarodějů pohasla. Teď hrozí, že se vrátí a uvrhne svět do chaosu, s jakým nikdo nepočítal ani v nejdivočejších snech. Do toho bůh Zyrzir přijde o mocné Kostky osudu. Jejich nalezením pověří Strážkyni Mlh Syhaiu, která zamíří právě na vnitřními boji zmítanou Gambalu, aby ztracenou zbraň určující chod dějin našla dřív, než bude pozdě. Pro lidi i pro bohy.
Vydá: CooBoo

Kateřina Ševčíková: Přízraky noci

Kníže Dragovit vládne své zemi tvrdou rukou. Princezna Lada ho viní z únosu své sestry. Na cestě za jejím vysvobozením je zabita, Smrtka jí však učiní lákavou nabídku. Lovec démonů Karden má Ladu najít a dovést před knížete. Potulná hudebnice Noa chce využít příležitosti a pomstít se vrahovi své rodiny – Dragovitovi. Jael je na útěku z morem zničené vesnice. Čtyři hrdinové, jeden úkol. Kdo z nich vyhraje a kdo skončí jako poražený?
Vydá: Fragment

Václav Jakeš: Nebezpečí z vesmíru

Levá hemisféra lidského mozku pomalu ale jistě degradovala lidstvo na studené psí čumáky, ovšem nadané produktivním a efektivním viděním světa. Naopak aktivita jeho pravé části se schopností vidět věci vztahově, emocionálně a intuitivně stagnovala.
Bohorovnost lidstva však náhle vzala za své, když se z oběžné dráhy kolem Saturnu vydalo k Zemi těleso neznámého, bezpochyby však umělého původu. Všechny vysoce sofistikované pokusy o navázání kontaktu ztroskotaly. Diskomunikace par excellence. Po určité době se mlčící objekt nečekaně a samovolně rozpadl do bezpočtu drobných předmětů kulovitého tvaru, které se snášely k povrchu a ulpívaly zpočátku na všem živém, později však už jen na lidech, aniž by jim ovšem jakkoliv viditelně škodily. Ale ani u toho nezůstalo – defragmentace pokračovala až do stádia prostým okem neviditelných a všudypřítomných nanobotů.
To vše samozřejmě nezůstalo bez vlivu jak individuálního (náhlý výskyt projevů geniality), tak společenského (zde však byla rezistence proti všem projevům geniality poměrně vysoká). Zdálo se, že překotný vývoj nelze zastavit – ovšem až do chvíle, kdy se tajemný kosmolet znovu materializuje z drobných nanočástic do své původní podoby a směřuje zpět domů, stejně jako příběh ke svému překvapivému rozuzlení.
Vydá: Epocha

Milan Skála: Jednou se to stane

Už sto šedesát let víme, že časem se objeví Cosi a změní náš svět. Ale nejsme na to připraveni. Když Cosi přijde, svět začne reagovat freneticky. Sociální sítě šílí, agresivita lidí se stupňuje, strach ovládá davy, ty se ozbrojují, světoví politici opatrně vyčkávají, aby si nesnížili preference, a církev mlčí. Jen bohatí mocní začnou v pozadí jednat. Ale není to podle práva. Jde jim o hodně. O jejich majetky a skrytou moc.
Jak nás Cosi ovlivní? Zničí nás? Zahubí? Anebo nám bude prospěšné?
Román Jednou se o stane se dá označit za sci-fi, protože sci-fi prvky obsahuje. Primárně však jde o kritický pohled na lidstvo a euro-atlantskou civilizaci, která čelí velkému zjištění, jež mění všechno.
Vydá: Golden Dog

Jennifer L. Armentroutová: Z krve a popela

Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď leží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí. A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její povznesení, Poppyin osud a povinnost se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila – a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané…
Vydá: Fragment

Alexis Hendersonová: Rok čarodějnic

Čarodějnický příběh o útlaku a vzpouře
V zemích Bethelu, kde je Prorokovo slovo zákonem, je samotná existence Immanuelle Mooreové hřích. Svazek její matky s mužem jiné rasy uvrhl dříve váženou rodinu v nemilost, a tak se Immanuelle snaží co nejlépe uctívat Otce, řídit se Svatým protokolem a žít pokorně, zbožně a v naprostém podrobení, stejně jako všechny ostatní ženy v Bethelu.
Jenže jednoho dne ji nešťastná náhoda zavede do zapovězeného Černolesa obklopujícího Bethel, kam první prorok kdysi zahnal čtyři mocné čarodějnice a potom je tam zavraždil. Jejich duše lesem stále obcházejí, a když jim Immanuelle stane tváří v tvář, věnují jí dar — deník její mrtvé matky, která k Immanuellinu překvapení kdysi v lese hledala útočiště.
Immanuelle je tajemstvími deníku fascinovaná, ale nedokáže pochopit, jak se její matka mohla s čarodějnicemi spolčit. Jenže když se začne dozvídat strašlivou pravdu o Církvi a její minulosti, uvědomí si, že skutečná hrozba pro Bethel tkví v jeho vlastní temnotě. A pochopí, že pokud se Bethel má změnit, musí vše začít u ní.
Vydá: Host

V. E. Schwab: Neviditelný život Addie LaRue

Francie, rok 1714. Ve chvíli nejvyššího zoufalství se mladá žena rozhodne uzavřít faustovskou dohodu, díky níž bude žít navěky, ale s prokletím: nikdo z lidí, s nimiž se setká, si ji nebude pamatovat. Tak začíná neskutečný příběh Addie LaRue, oslnivé dobrodružství odehrávající se napříč staletími a kontinenty, během nějž se mladá žena učí, kam až muže zajít ve snaze zanechat na světě svoji stopu. Všechno se ale změní, když Addie po téměř 300 letech narazí v jednom knihkupectví na mladíka, který si pamatuje její jméno… Nový počin oblíbené autorky překonává hranice žánru a právem jej lze zařadit po bok bestsellerů jako je Zakletý v čase nebo Život za životem.
Vydá: Slovart

Liz Hyderová: Medvědí tlama

Originální příběh a jedinečný styl vyprávění. Naprosto nevídaný úkaz na young adult literární scéně.
Život v Bearmouthu je plný tvrdé dřiny a odříkání. Žabka tu žije od čtyř let a nic jiného nezná. Drsné pracovní podmínky, krutost vedoucích a temnota podzemních tunelů jsou v dole každodenní realitou. Když se objeví tajemný Devlin a jako jediný si troufne položit otázku „Proč?“, vše se změní. Zavedený pořádek dostane trhliny a lidé jej začnou zpochybňovat. Napětí stoupá, věci se dávají do pohybu. Povedou ke změně, nebo ke zkáze?
Vydá: Fragment

Andrew Michael Hurley: Hladový lán

Po smrti pětiletého synka se venkovský dům Richarda a Juliette Willoughbyových promění k nepoznání, namísto radosti a smíchu příbytek na okraji vřesoviště zaplní smutek a neodbytné přízraky.
Juliette je přesvědčená, že Ewan v nějaké jiné podobě stále žije, a pomoc hledá u místní okultistické skupiny. Richard se pokouší zbavit tíživých vzpomínek na chlapce tím, že umanutě překopává pusté políčko naproti domu a snaží se najít pozůstatky prastarého dubu.
Avšak některá místa je lépe nechat na pokoji. Hladový lán možná skrývá víc než jen staré kořeny.
Vydá: Argo

Leigh Bardugo: Vláda vlků

Některá srdce bijí silněji než ostatní. Závěrečný díl série Zjizvený král.
Mohutná fjerdská armáda se připravuje na tažení do Ravky. Aby král Nikolaj Lantsov dokázal nepřátelské šiky porazit, musí zapojit veškerou svou vynalézavost, šarm i svého vnitřního démona. Přesto se neobejde bez pomoci ostatních: Zoja i Nina stojí při něm a jsou odhodlány zachránit svou zemi za každou cenu. Král, generálka a agentka musejí v nekonečné temnotě najít cestu vedoucí k budoucnosti – jinak zanikne všechno, na čem jim kdy záleželo.
Vydá: Fragment

Melissa Bashardoust: Dívka, had, trn

Podmanivá a originální pohádka o prokleté dívce, která může kohokoli otrávit jediným dotekem a která zjišťuje, jaká síla se v její kletbě skutečně skrývá… Soraya je prokletá. V krvi jí koluje jed, který ohrožuje každého, kdo se k ní přiblíží moc blízko. Musí proto žít v ústraní, daleko od své rodiny. Útočištěm jsou jí jen zahrady, kde cítí alespoň náznak svobody. Brzy se má však konat svatba jejího bratra a Soraya se musí rozhodnout, jestli má dost odvahy na to, aby vystoupila ze stínů. V podzemí se zatím skrývá démon, který jako jediný zná způsob, jak Sorayinu kletbu zlomit…
Vydá: Yoli

Lin Rina: Limea

Netradiční fantasy romance od autorky bestselleru Kroniky prachu
Limea je dívka z ostrovního národa Sorayů, která se rozhodla stát nejlepší lovkyní ze všech – do cesty za naplněním tohoto snu se jí však postaví nečekaná překážka. Když objeví zraněného cizince, kterého na pláž vyvrhlo moře, nedokáže ho nechat zemřít. Muž se stříbrnýma očima jí dává naději, že by se mohla vymanit přísným pravidlům svého kmene. Může mu však věřit? Nebo jsou její pocity jako klid před hrozivou bouří, která už se sbírá na obzoru?
Vydá: Fragment

Akwaeke Emezi: Mazel

Ve městě Lucille už žádné nestvůry nežijí, alespoň tak to zdejší děti, včetně Džemy a jejího nejlepšího kamaráda Spásy, odmalička slýchají. Jenže co když si dospělí pouze odmítají připustit pravdu?
Přesně tuhle otázku si Džemy musí položit, když jednoho dne z mámina obrazu vytáhne Mazla — napůl chlupatého, napůl opeřeného tvora s krvavými rohy a děsivými drápy.
Mazel si ji vybral, aby mu pomohla ulovit nestvůru, a zdá se, že tahle konkrétní nestvůra si za místo svého nestvůření zvolila Spásův dům. Džemy tak musí nejen zachránit svého nejlepšího kamaráda, ale také odhalit pravdu a spolu s ní i odpověď na otázku: Jak ochránit svět před nestvůrami, když všichni slepě trvají na tom, že žádné neexistují?
Máte dost odvahy se podívat?
Vydá: Host

Hannah Mathewson: Opačno

Vítejte v Opačnu, v Londýně, který není tak úplně stejný jako ten náš. V únoru tu je léto, metro je jeskyní plnou divů a ulice plní magie. Ale London je taky rozdělený na části mezi šest soupeřících frakcí, kdy každá ovládá jedinečné dovednosti – a vůdce Měňavců Gedeon Ravenswood se právě utrl ze řetězu a hrozí, že přetrhá křehká pouta, která desítky let držela Londýn pohromadě.
Ilsa patří mezi Měňavce a 17 let života strávila v tom nesprávném Londýně, kde je skutečná magie považována za dílo ďábla. Rodiče ji po narození opustili, a tak se musela o život rvát – nejdřív jako kapsářka a později na pódiu jako asistentka iluzionisty, kde oslňovala publikum tajným používáním svých schopností. Když Ilsa projde portálem do Opačna, konečně má pocit, že někam patří.
Ale její nový domov stojí na pokraji občanské války a Ilsa se ocitne přímo uprostřed dění. Jediný způsob, jak Londýn zachránit, je najít Gedeona, Ilsina dlouho ztraceného bratra, jednoho z posledních členů rodiny, která ji opustila ve špatném světě. Ilsa je ze všech stran obklopena nepřáteli i Měnivci, kteří mají být jejími spojenci, avšak nosí tváře, které jim nepatří. Přišel čas vytáhnout z rukávu všechny triky a trumfy, aby vůbec přežila.
Vydá: CooBoo

Alastair Reynolds: Ocelový vítr

Tisíce let vzdálená budoucnost. Lidstvo pomalu objevuje vesmír pomocí obřích generačních lodí. Na jedné z nich je i Chiku. Během více jak dvě stě let dlouhé cesty se může hodně pokazit. Ovšem ještě víc se toho může stát, když roste napětí mezi lidmi, umělými inteligencemi a… ano, pochopitelně i slony. Odkaz rodiny Akinyů je živý. A někomu může přinést bohatství, jinému smrt…
Vydá: Laser

Rebecca Roanhorseová: Stopa blesku

Poté, co zemětřesení a potopa zničí většinu Spojených států, se z území Navahů stane svět sám pro sebe. Ožívají v něm staré mýtické bytosti, čarodějnice i netvoři. Hlavní hrdinka, Maggie Hoskie, je bojovnice, kterou speciální „klanové síly“ předurčují k lovu netvorů…
V roce 2019 kniha vyhrála Locus Award v kategorii Nejlepší románový debut a byla nominována na Huga, hlavní cenu Locus i World Fantasy Award.
Vydá: Gnóm

Maria V. Snyderová: Studie ohně

Studium skončilo, přichází skutečné zkoušky. Třetí díl akční fantasy série.
Když se zemí rozšíří zprávy, že je Jelena Hledačkou duší a dokáže duše polapit i pustit na svobodu, lidé začnou být neklidní. Jeleniny neobvyklé schopnosti i minulost ji už tak staví mimo společnost. A zatímco Rada projednává její osud, dostane znepokojivou zprávu: vražedný kouzelník, kterého již jednou porazila, plánuje napadnout její vlast. Podaří se jí zachránit svoje blízké i zemi, která jí byla domovem?
Vydá: CooBoo

Clive Barker: Hellraiser

Franku Cottonovi, požitkáři, jenž vyčerpal veškeré možnosti zábavy v této realitě, se podařilo odhalit tajemství Lemarchandovy kostky, bájného hlavolamu, který otevírá dveře k absolutním rozkoším jiných sfér. Stanul na prahu a vyčkával příchodu svých průvodců, cenobitů, příslušníků tajného řádu těch, kdo rozkoš také hledali, našli a už také pochopili, že s vypjatou smyslností je neodmyslitelně spjata i její věčná souputnice: trýznivá bolest. Hrůzná, nesnesitelná kombinace však Franka přivede za hranici života, zpoza níž mu může pomoci pouze Julia, žena, která kdysi podlehla kouzlu jeho osobnosti. Při boji za Frankovu záchranu dojde ke střetu zástupců pekelného světa blahé agonie s obyčejnými smrtelníky, ovládanými chtíčem, žárlivostí i láskou.
Vydá: Carcosa

Robert A. Heinlein: Hvězdná pěchota

Historici se nemohou shodnout, jestli jí mají říkat „třetí kosmická válka“ (či snad čtvrtá), nebo jestli se lépe hodí označení „první mezihvězdná válka“. My jí říkáme prostě „válka s brouky“. Všechno do té doby i všechno poté byly jenom „incidenty“, „potyčky“, nebo „policejní akce“. Jenže jakmile to schytáte při pouhém „incidentu“, jste stejně mrtví, jako když to koupíte v regulérně vyhlášené válce…
Slovo kontroverzní provází velkou část díla velmistra žánru Roberta A. Heinleina, ovšem pro jeho Hvězdnou pěchotu jde v podstatě o synonymum. Lidé tento vědecko-fantastický román, jenž byl v roce 1960 odměněn nejvyšší žánrovou cenou Hugo, buď milují, nebo… nebo ho nepochopí. Nové české vydání vám přinášíme v grafi ckém zpracování Petra Štěpána, s ilustracemi Daniela Špačka a především v novém překladu Tomáše Jeníka.
Vydá: Argo/Triton

Annalee Newitz: Budoucnost jiné časové linie

Může se jeden člověk postavit neosobním dějinným procesům a vhodným zásahem změnit jejich běh?
1992: Sedmnáctiletá Beth má zálibu v geologii a feministickém punku, problémy s podivínskými rodiči a jedno velké tajemství: nedávno s kamarádkami zabránily brutálnímu znásilnění a útočníkovu mrtvolu pak v tichosti odklidily. Tuhle zkušenost by si raději už nikdy nezopakovala, jenže zjištění, že je možné vzít spravedlnost do vlastních rukou a s nepotrestanými násilníky a sexuálními predátory se vypořádat po svém, se ukáže jako příliš opojné…
2022: Tess zasvětila život cestování časem a snaze vytvořit bezpečnější budoucnost. Navštěvuje klíčové historické okamžiky a bojuje za změnu, jenže to jsou jen jednotlivosti — přepsat celou časovou linii není vůbec jednoduché. A když konečně zjistí, jak by snad mohla všechno zvrátit, zkříží jí cestu skupina znepřátelených cestovatelů, ochotných jít i přes mrtvoly.
Osudy obou hrdinek se prolínají a napříč časovou linií zuří střet, jehož výsledkem nemusí být nic menšího než zánik Strojů, bez kterých cestování časem nepřichází v úvahu.
Vydá: Host

Heather Fawcett: Jazyk duchů

Královští sirotci, plující ostrov a dávno ztracený magický jazyk… To vše zabalené do příběhu plného napětí a kouzel
Julian, Noa a Mája jsou po smrti své matky v nebezpečí. Palácový převrat a pronásledování ze strany nájemných vrahu je donutí odejít do vyhnanství na začarovaný pohyblivý ostrov. Princezna Noa stojí před dvěma úkoly: pomoci Juliánovi získat zpátky trůn, ale zároveň ho uchránit před jeho schopnostmi, které ho mohou stáhnout na temnou stranu. Spolu s hlídáním otravné sestřičky Máji a ohledem nad nevyzpytatelným mořským hadem, který chrání ostrov, má Noa plné ruce práce. A nepřátelé jsou jim stále v patách…
Vydá: CPress

Manlio Castagna: Petrademone 2 – Země nenávratna

Frida, Miriam a dvojčata Tommy a Gerico opustili náš svět a vstoupili do světa Amalantrah, aby zachránili zmizelé psy, našli své blízké, ale také Iasa, léčitele, který by jako jediný mohl pomoct Gericovi otráveného jedem dutých lidí. Cesty dětí se ale brzy rozdělí a každý musí čelit jiným dobrodružstvím. Ne všem, které potkají, se dá věřit. Z hlubin Království mlh se navíc vynořují další děsiví tvorové a ten nejhorší z nich – Noční Kostroun – je jim stále v patách…
Vydala: Bookmedia

M. Neilson, J. Waugh, L. Lullabi, T. Washington: WORLD OF WARCRAFT: KLETBA WORGENŮ – NEPŘÍTEL ZA BRANAMI

Kdysi mocné království Gilneas se ocitá v obležení zvenčí i zevnitř. Zatímco se podél jeho mohutné zdi shromažďují armády Opuštěných, dojde v hlavním městě k řadě brutálních vražd, které naznačují, že se mezi obyvateli skrývá daleko zlověstnější hrozba. Na scénu přichází Halford Ramsey, proslulý královský vyšetřovatel, který se nezastaví před ničím, aby zdánlivě nepolapitelného vraha dopadl. Při rozkrývání případu se Halford ocitá v ohnisku zájmu skutečných pachatelů vražd: worgenů, prokletých vlčích lidí, známých pouze z legend, a tajuplného „Vlčího kultu“, který je uctívá. Ramsey je záhy zatažen do deset tisíc let starého eposu, ve kterém nechybí láska, tragédie ani zrada, a který se točí kolem války prastarých nočních elfů proti démonické Plamenné legii. Halford, postižen kletbou worgenů, musí zkrotit zvíře zuřící v jeho nitru, a jednou provždy učinit přítrž ďábelskému spiknutí, jež hrozí zničením celého Gilneasu. Příběh plný záhad a bortících se říší vypráví Micky Neilson a James Waugh, s ilustracemi od Ludo Lullabiho a Tonyho Washingtona.
Vydá: CREW