Knižní novinky: srpen 2021

V srpnu na čtenáře fantastiky čeká široká knižní nabídka, například první díl dobrodružné série Snová krev od N. K. Jemisinové, pokračování akční fantasy Šedí bastardi, nové dobrodružství Petera Granta, česká urban fantasy Zlatá značí osud nebo třeba soubor povídek ostravských autorů Karbonové město.

N. K. Jemisinová: Smrtící luna

První díl dobrodružné série Snová krev z pera nejoceňovanější fantasy autorky současnosti
Město planulo pod Snící lunou.
V prastaré říši Gudžárej je jediným zákonem mír. Na střechách a ve stínech dlážděných uliček hlavního města se skrývají sběrači — ochránci tohoto míru. Jsou to kněží bohyně snů a jejich povinností je sbírat magii z myslí spících a využívat ji k léčení, konejšení… a zabíjení, pokud o někom usoudí, že je zkažený.
Když však ve velkém gudžárejském chrámě začne bujet spiknutí, sběrač Ehiru musí zpochybnit všechno, co doposud zná. Někdo nebo něco vraždí bohyniným jménem nevinné snivce a Ehiru nyní musí ochraňovat ženu, kterou ho poslali zabít — jinak město pohltí válka a zakázané čáry.
Vydá: Host

Kass Morganová, Danielle Paigeová: Vrány

Vivi Deverauxová si plní velký sen – odchází na vysokou a konečně může začít znovu, být jiná, být svá. A právě proto chce vstoupit do sesterstva Kappa Rho Nu, nejproslulejšího dívčího spolku na škole s legendárními večírky a beneficemi. Za závojem prestiže a úspěchu se však skrývá tajemství: dívky z Kappa Rho Nu jsou čarodějnice.
Scarlett Wintersová je dcerou bývalé předsedkyně spolku a musí dostát máminým ambiciózním touhám a sama získat tuto funkci. Scarlett ví, že je dokonalou kandidátkou – kdyby jen neměla tajemství… tvaru a velikosti lidské kostry. Když jsou Vivi a Scarlett při zasvěcení přiřazeny do jedné dvojice, pomalu přijdou na to, že svět čarodějného sesterstva je mnohem temnější, než čekaly, plný krvavých přísah, zrady a tajemství.
Vydá: CooBoo

Vincent Perriot: Negalyod

Svět protínaný obřím potrubím a obydlený dinosaury, létající města… a všudypřítomná „síť“, která ovládá všechno a všechny. Mladý pouštní pastýř, kterému vybijí celé stádo, odejde do města hledat pomstu… jenže vzpoura a revoluce vás vždy nedovedou tam, kam jste se dostat chtěli.
Postapokalyptická sci-fi, ve které někdo vidí splynutí Dinotopie s Mad Maxem a jiný zase úchvatnou výtvarnou poctu Moebiovi, přináší uzavřený příběh, který si užije každý milovník sci-fi.
Vydá: Argo

Sára Vůchová: Zlatá značí osud

Veerle je normální dívka, která sní o tom, že se stane veterinářkou. Pokud je však její sen obyčejný, o nočních můrách to neplatí. V těch ji pronásledují podivné bytosti a konec je vždy stejný. Rozervané hrdlo. A pak se jednoho dne probudí a přímo u sebe v pokoji najde podivnou bytost s kočičími rysy dravé šelmy… Tugger má vše na háku. Od života už dávno nic nečeká. Tedy možná ještě zábavu, sex a klid. Jinak hodlá být tou nejlepší osinou v zadku pro kohokoliv, kdo by po něm chtěl nějakou odpovědnost nebo nedejbože empatii. Jenže teď se musí postarat o jednu ráznou dívku. Protože jeho přátele někdo vraždí a právě Veerle může být odpovědí i řešením. Dokáže ale Veerle přijmout existenci heathwaitských koček? Tvorů, kteří žijí nepoznaní mezi námi a mezi nimiž zuří krvavý boj o runové kameny slibující život i smrt? Pokud chce zachránit své blízké i sebe samu, bude muset. Nejprve ale možná Tuggera zaškrtí, protože ten zmetek si o to koleduje. A jestli si myslí, že co se škádlívá, to se rádo mívá, tak se šeredně plete!
Vydá: Yoli

Ladislav Klíma: Slavná Nemesis

V romanetu Slavná Nemesis a dalších dvanácti povídkách sledujeme osudy výstředních – a pro nás zcela blízkých – postav, bloudících v prostředí, kde je obtížné rozlišit, co je sen a co skutečnost. Typický hrdina těchto vyprávění prahne po nedosažitelném přízraku, fantomu, kvůli němuž se neohroženě vydává na vrcholky hor, do hlubokých hvozdů či léčeben pro choromyslné, střetává se s umrlci, blouzní, s vypětím vůle chce překonat hranice možného a dosáhnout kýžené vyšší skutečnosti, neboť svět vezdejší jej nikdy a za žádných okolností nemůže uspokojit.
Ladislava Klímu (1878–1928), tohoto originálního myslitele a spisovatele, na konci knihy blíže představuje i jeho Vlastní životopis, v němž se upřímně vyznává ze všeho, co utvářelo jeho charakter, pohled na svět a životní filozofii.
Soubor Slavná Nemesis poprvé vyšel roku 1932.
Součástí této knihy je i zbrusu nový doslov Patrika Linharta.
Vydá: Carcosa

Naomi Noviková: Smrtící vzdělání

Škola magie jako žádná jiná
Do téhle čarodějné střední byste chodit nechtěli: místo profesorů zde vyučuje drsnými metodami sama škola a na každém kroku číhá zlý tvor, takže jediná vteřina nepozornosti vás může stát život.
A tam se ti dva potkají: Galadriel, kterou škola systematicky připravuje na dráhu nejděsivější černé čarodějky světa, jak to prorokovala její prababička, a Orion, syn jedné z nejvlivnějších kouzelnických rodin, školní hrdina a ochránce slabých. Jenže ona se ze všech sil snaží, aby se proroctví nenaplnilo, a on jí ani trochu nevěří.
Dokážou ti dva změnit dávné řády školy — nebo aspoň vlastní život?
Vydá: Host

Walter Tevis: Muž, který spadl na Zemi

Muž, který spadl na Zemi je příběhem Thomase Newtona, mimozemského návštěvníka, jenž byl v lidské podobě vyslán na naši planetu, aby zachránil svůj umírající lid. Jako osamělý a křehký cizinec podléhá navzdory svému nadřazenému rozumu plíživým svodům lidské společnosti. Tváří v tvář všudypřítomné pošetilosti, podezřívavosti a zaslepenosti přitom poznává, že se i pozemšťané vydali na cestu k patrně neodvratitelnému sebezničení.
Autor Dámského gambitu a oblíbeného Zpěvu drozda se v českém překladu poprvé představuje ve své nejpopulárnější science fiction. Román Muž, který spadl na Zemi se proslavil především díky vynikajícímu hereckému výkonu Davida Bowieho ve stejnojmenné filmové adaptaci. Jak už to tak ovšem bývá, literární předloha je působivější a právem se dodnes těší postavení stále vydávané žánrové klasiky.
Vydá: Argo

Xavier Müller: Erectus

Co kdyby homo erectus opět kráčel po této zemi?
Lidstvo je vystaveno zvláštnímu viru, který je schopen vracet veškeré formy života o několik milionů let zpátky. Jak se dokážeme zachovat tváří v tvář druhu Homo erectus a zcela jinému způsobu chování a uvažování? Kdo si nakonec zachová svou lidskost a které skupiny privilegovaných se přikloní k masakrování? Boj o záchranu lidského rodu i lidství začíná…
Vydá: XYZ

Arkady Martineová: Vzpomínka zvaná říše

Fascinující space opera z diplomatických kruhů daleké galaxie.
Velvyslankyně Mahit Dzmare po příjezdu do centra mezihvězdné Teixkalánské říše zjistí, že její předchůdce, dřívější velvyslanec malé, ale vášnivě nezávislé těžební stanice, je mrtev. Nikdo však nechce přiznat, že jeho smrt nebyla náhodná — ani to, že v období nestability, jež nejvyšší patra císařského dvora nedávno zachvátila, může být Mahit další na řadě.
Mahit musí zjistit, kdo za vraždou stojí, ochránit svou stanici před teixkalánskou dravou rozpínavostí a sama vyváznout živá. Manévruje přitom cizí kulturou, která nabízí až příliš mnoho svodů, rozehrává vlastní intriky a skrývá nebezpečné technické tajemství, které může předznamenat zánik stanice a jejího způsobu života — nebo ji zachránit před zničením.
Vydá: Host

Dalibor Vácha: Rudá

Sovětský svaz se rozhodl proniknout do střední Evropy a vzít si zpět vše, co vždy považoval za vlastní. Objevuje se čím dál více jedinců nadaných psychotronickými schopnostmi, ale stále nemají na růžích ustláno, ba právě naopak. V oblasti odstavené jaderné elektrárny Temelín se shromažďuje nepochopitelná substance, šedá, která hrozí, že urychlí všechny probíhající změny, nebo je dokonce odkloní na ještě nebezpečnější trajektorii.
Jenovéfa se snaží přežít a najít cestu světem, který podezřele připomíná ten náš, jen tam občas něco chybí nebo něco zatraceně nebezpečného přebývá.
Vydá: Epocha

Karbonové město: Sanguis Carbo

Soubor povídek ostravských autorů fantastiky, kteří umístili děj svých příběhů do rodného města, ovšem vytvořili si pro něj specifická prostředí alternativních realit. V knize naleznete několik samostatných příběhů sjednocených společným závěrem, v němž se hrdinové jednotlivých povídek musejí vypořádat s nástrahami nadřazené reality.
U zrodu projektu stála myšlenka, že Ostrava může mít mnoho podob. Je to místo s bohatou historií a její reálie samy o sobě vybízejí k experimentování. Autoři se snaží svým osobitým způsobem poukázat nejen na příslušnost k Ostravě, ale také na její kulturní a sociální rozmanitost. V určitém ohledu tak vzniká originální projekt, který dává prostor pro rozvíjení ústřední myšlenky i v budoucnu. Fantazie autorů totiž může být stejně pestrá, jako město samotné.
Čtenář se tak stává svědkem netradičních výletů do světů ostravských legend, doby temného industriálního rozkvětu, dynamického zrodu společenských vrstev či palčivých problémů pramenících v současnosti. I přes množství fiktivních postav a různorodých událostí, je v příbezích takřka hmatatelný dotyk historického odkazu, který Ostravu definoval v minulosti i přítomnosti.
Vydá: Mytago

Lily Brooks-Daltonová: Půlnoční nebe

Geniální astronom Augustine se ocitl na sklonku života, kdežto astronautka Sully na jeho vrcholu – jenže oba vědí, co obnáší extrémní samota. Když naši planetu postihne blíže neurčená katastrofa, jeho nalézáme na odlehlé arktické stanici, ji zase na palubě kosmické lodi vracející se od Jupiteru k Zemi. Tvrdohlavý vědec, který se v okamžiku krize odmítl přidat k evakuovaným a zůstal na observatoři, brzy po odletu kolegů objeví v opuštěné ubikaci holčičku Iris a při pokusech přivolat jí pomoc zjišťuje, že rádiové vlny mlčí. I Sully a její parťáky v raketě vyděsí fakt, že řídící středisko ze Země neodpovídá…
Na pozadí netečného vesmíru a bolestně krásné severské přírody se oba hrdinové snaží najít východisko z bezvýchodnosti. Zároveň se smiřují s tím, co v srdci ponechali vědomě stranou, jelikož city u nich vždy přehlušila ctižádost. Navzdory všem hrůzám je tu však stále naděje, jež ztroskotancům až dosud unikala. Krystalicky čistý, jímavě psychologický a současně působivě dystopický román Američanky Lily Brooks-Daltonové testuje právě nejzazší meze odvahy, velící zůstat za každých okolností člověkem. Třeba i tím posledním.
Vydá: Práh

Jonathan French: Praví bastardi

Nady, která kdysi bývala jedinou jezdkyní v Souzených, se stala náčelnicí Bastardů, poloorků, kteří jí po pádu Pece přísahali věrnost. Její kopyto však sužují potíže — pevnost chátrá, obyvatele trápí záhadný hladomor a po okolí křižuje děsivá smečka ďábelských psů, jež rozsévá smrt.
Ve své tvrzi mezitím kapitán Bermudo osnuje plán, s jehož pomocí se mají kavaleristi v zájmu hispartské koruny zmocnit vlády nad Souzenými. Když roztahovačná Hisparta najímá do svých služeb neznámý kmen Zahracénů a vyjednávání náčelníků o společném postupu kopyt selhává, ocitá se Nady a její město na pokraji zkázy. Nady se rozhodne vyrazit pro pomoc, v Jámě se opět setkává s Kaňourem, ale také s proradným náčelníkem Orčích skvrn Boulem, který se její pokusy o sjednocení kopyt pokouší zhatit.
Navzdory všem nástrahám se jí a jejímu kopytu podaří dostat do zakázané země Elfů, kde její lid najde dočasné útočiště. Nady zde ovšem čekají těžké úkoly — nejdříve ale musí překonat odvěkou nenávist, kterou k ní Elfové cítí.
Vydá: Host

Laura Rubyová: Mechanický duch (YORK 2)

Tajemství vepsané do samotných základů New Yorku
Tess, Theo a Jaime se dostali v honbě za tajemstvím šifry Morningstarrových dál než kdokoli v historii – a zničili přitom svůj domov. Šifra však stále není vyřešena. A pokud chtějí zjistit, co se skrývá na konci hádanky, budou muset pokračovat. Když se k nim ze všech stran blíží nepřátelé a zdá se, že se kolem nich hroutí samotné základy města, budou si muset položit otázku, jak daleko zajdou, aby změnili nezměnitelné – a zda jsou ochotni zaplatit cenu za rozluštění šifry.
Vydá: CooBoo

Ben Aaronovitch: Falešná hodnota

Nové dobrodružství Petera Granta… a zároveň nový rozjezd! Jsme stále v Londýně, ale Peter už nepracuje u metropolitní policie. Po uzavření případu Muže bez tváře a dalších peripetiích se Peter usazuje, připravuje se na otcovskou roli a zároveň čelí poněkud nejisté budoucnosti. Nastupuje do soukromého sektoru, do IT firmy Terrence Skinnera, kde věci nejsou takové, jaké se zdají být. V rámci zaměstnání se musí naučit splynout s civilisty, kteří jsou ještě větší geekové než on, byť nadále zůstává v kontaktu se starými známými, jež ho provázeli při dřívějších vyšetřováních, ať operují v Rozmaru nebo třeba v Americe. A i zde má samozřejmě slovo magie. Pracoviště skrývá tajemství, technologii, která je sice high-tech a zkoumá možnosti umělé inteligence, ale má kořeny u Ady Lovelaceové a Charlese Babbage.
V pořadí osmý román série Řeky Londýna má všechno, na co jsme byli zvyklí z dřívějších částí – humor i svérázný pohled na svět – a také něco navíc: třeba to, že firma, kde teď Peter působí, nese silný otisk světa Stopařova průvodce po galaxii!
Vydá: Argo

Victoria Aveyardová: Zapovězený trůn

Sbírka povídek ze světa Rudé královny
Vraťte se do smrtelně nebezpečného a okouzlujícího světa Rudé královny! Zapovězený trůn obsahuje dosud nepublikované povídky, deníkové zápisky, bonusové scény mapy, vlajky a další exkluzivní obrazový materiál.
Vydá: CooBoo

Marko Kloos: Ohnivá pole (První linie 5)

Mars je pod kontrolou Dlouhánů už více než rok. Od té doby vyčerpané síly pozemských aliancí obnovily své flotily a doplnily staré válečné lodě čerstvě vycvičenými vojáky. Nastal čas dobýt Mars zpět! Ostřílení veteráni Grayson a Halleyová se opět ocitají ve víru nelítostných bojů, když spojené vojenské síly Země zaútočí proti Dlouhánům. Ale jestli ve válce existuje jedna jistota, pak ta, že sebedokonalejší bitevní plán nepřežije první kontakt s nepřítelem…
Vydá: Fantom Print

Lene Kaaberbolová: Vrativec (Divočarka 6)

Bravita se vrátila mezi živé a je ochotná jít doslova přes mrtvoly, aby si vydobyla zpět pozici vládkyně světa. Zastavit ji může jedině Klára spolu se členy svého divočarského kruhu. Ovšem jedno je jasné, pokud zemře Bravita, zaplatí za to někdo životem…
Podaří se Kláře a jejím přátelům zachránit divoký svět a nastolit v něm mír?
Vrativec je šestý a zároveň poslední díl magické fantasy řady nejprodávanější skandinávské autorky pro děti Lene Kaaberb?lové. Napínavý příběh vydaný ve více než 17 zemích světa vypráví o divočarech a nebezpečném boji proti zlu, o přátelství, odvaze a lásce ke zvířatům.
Vydá: CPress

Natalja Ščerba: Časodějná kniha

Časodějná kniha je skutečný poklad pro všechny fanoušky série Časodějové. Přináší vzácná svědectví o klíčnících i velikých časodějích, ale také o Eflaře, jejích velkolepých zámcích a neobyčejných zvířatech. Najdete zde staré legendy, kodex časoděje nebo recepty na oblíbená jídla Rodiona Hardiuse. Také se dozvíte, jakou roli sehrál tento tajemný časoděj při nastolení Nového Času.
Vydá: Fragment

Enki Bilal: Trilogie Nikopol

Nikopol je slavná řada tří sci-fi grafických románů napsaných v letech 1980 až 1992. Příběh se odehraje již brzy, Enki Bilal, francouzský kreslíř s jugoslávskými (i českými) kořeny, jej zasadil do Paříže roku 2023. Hlavní hrdina Alkidis Nikopol se probouzí po třicetiletém zmražení a ocitá se přímo ve víru dění. Respektive se v něm ocitá jeho tělo, které ovládne duše egyptského boha Hora. Blíží se volby a zvolení fašistického diktátora Kapustiera nenabízí nejlepší variantu. Jak by se vám líbil třeba socialismus pod vládou egyptských bohů? A to jsme přitom na pouhém začátku příběhu, v němž se nad Paříží vznáší létající pyramida.
Jeden z nejslavnějších evropských komiksů vychází česky poprvé v jediném svazku.
Vydá: Argo

Kojoharu Gotóge: Zabiják démonů 3

Tandžiró a Nezuko se střetli se dvěma démony, ze kterých se vyklubali Kibucudžiho přímí podřízení, a v následném souboji se před jejich naváděnými míči snaží ochránit Tamajo a Juširóa. Dokážou s jejich pomocí tyto samozvané „démonské měsíce“ porazit? A získají konečně nějaké vodítko, které je zavede blíž ke Kibucudžimu?
Vydá: CREW

Bartosz Sztybor, Amad Mir: Zaklínač 5 – Blednoucí vzpomínky

Netvorů zbývá pomálu a Geralt přemýšlí o novém uplatnění, když vtom obdrží pozvání od starostky městečka Badreine – nezvyklá smečka mlhavců prý ohrožuje děti. Zaklínač práci přijme, avšak vyprávění místních lidí o útocích nedává smysl a znepokojivé vidiny také nezpůsobila tlupa prostých netvorů. Podezřelý je každý, život zdánlivě postrádá smysl, nebezpečí roste – a Geraltovi nezbývá než spolehnout se na vlastní úsudek a necouvnout.
Vydá: CREW

Kamome Širahama: Ateliér špičatých klobouků 5

Zkoušku přerušil nečekaný útok neznámého Krempáka. Eunieho proměnila zakázaná magie a Coco, Tetia a zraněný Qifrey musí sami čelit nenávisti Romoneunských. Tváří v tvář další těžké zkoušce si mladí učedníci musí zvolit svou cestu. Budou však jejich síly stačit na bytost, která nemá fyzickou formu? A dodrží nevědoucí Coco přísná pravidla kouzelnického světa, nebo se nechá zlákat zakázanou magií, aby ochránila ty, které miluje?
Vydá: CREW

Kore Jamazaki: Čarodějova nevěsta 14

Na Akademii vládne nezvyklé napětí a podezření sílí. Kdo stojí za bezprecedentním útokem na Lucy a Simeona? Kdo ukradl z knihovny Carnamagovu závěť? A co když spolu tyto dvě události nějak souvisejí? Čise by na to moc ráda přišla, ale někdo má velký zájem na tom, aby tajemství zůstalo tajemstvím – a to i za cenu, že budou padat hlavy.
Vydá: CREW