Stephen King: Když teče krev

Když teče krev je působivý, i když klišé název pro horor, nemyslíte? Vzbuzuje to jistá očekávání a představy, jaký příběh asi bude. Očekávání je o to vyšší, když víte, že jde o knihu od Stephena Kinga.

Když teče krev je sbírkou čtyř příběhů. Obsahuje tři povídky a jednu novelu, která dala celé sbírce název.

Telefon pana Harrigana je povídka, která je docela dlouhou dobu velice jemná, obyčejná a King v ní velmi příjemně vypráví o přátelství mladíka Graiga a staršího pana Harrigana. Harrigan je bohatý, osamělý muž a je rád za Graigovu přítomnost. Nevinně pak může působit mobilní telefon, se kterým mladík učí pana Harrigana zacházet. Starý muž totiž zemře a Graiga napadne dát mu do rakve telefon. Poté získává povídka temný odér. Graig totiž pošle na číslo svého kamaráda SMS a… dostane odpověď. Stephen King krásně lidsky vypráví a příběh ve vás bude rezonovat.

Chuckův život je velice netradičně psaná povídka, dalo by se říci i experimentálně. Je rozdělena do tří částí. Každá popisuje jiný časový úsek a jde od konce do začátku. Vy tak čtete o světě, kde dochází k apokalypse a objevují se podivné děkovné vzkazy Chuckovi. Chucka však poznáte až v dalších částech a největší sílu příběhu dodá až jeho poslední odstavec. Je to složitější na čtení, ale je prima zjištění, že Stephen King si i ve svém věku rád „literárně“ hraje.

Titulní novela Když teče krev není až tak drsná, jak to může znít. Hlavní hrdinkou je Holly Gibney, kterou můžete znát ze série Pan Mercedes a také z Outsidera. Na jmenovaný román tato novelka lehce navazuje. Příběh začíná v momentě, kdy šílenec vyhodí do povětří školu v Pineborough. Holly se do případu zapojí a brzy je na stopě pachateli. Novela ale není přímočará. Hodně sleduje život samotné Holly a vy jse o ní dozvíte víc než v předchozích knihách, ve kterých vystupovala. Zde je ona ústřední postavou a tématem. Kapitoly o ní se střídají s těmi vyšetřovacími. Místy se příběh táhne, ale jeho finále je napínavé a uspokojující.

Finální povídka Krysa je zajímavá především pro ty z vás, co sami píší. Hrdinou je totiž spisovatel. Není příliš plodný, napsal za spoustu let jen pár povídek, ale především se mu nikdy nepovedlo napsat román. Odjíždí mimo město, aby se na psaní románu lépe soustředil. Brzy se setká se zajímavým tvorem, krysou, která mu v psaní pomůže. Zní to divně? Divné to je, ale rovněž velice zábavné. Závěrečná pointa je vynikající a dostane vás.

Stephena Kinga není třeba představovat. Zatímco jeho minulý román Ústav nebyl úplně trefou do černého, nová povídková sbírka ukazuje autora v tom nejlepším světle. Stephen King do starého železa nepatří a není mu cizí ani experimentování s formou. Všechny čtyři příběhy mají svou kvalitu. Nejvíce se vás však asi dotkne Telefon pana Harrigana. Tahle povídka má skutečně velkou sílu.

 

Vydala: Pavel Dobrovský – BETA, 2021
Překlad: Linda Bartošková
Vazba: vázaná
352 stran / 389 Kč