Ross MacKenzie: Věčná noc

V dávných dobách byl svět osvobozen od nadvlády Věčnoci, prastaré entity živící se strachem a terorem, zrozené za časů starých bohů. Skončila vláda tmy a chaosu. Odvážní čarodějové připravili mocné kouzlo, jehož střežení bylo svěřeno vybraným členům zvaným Bratrstvo. Léta plynula a lidé žili dlouhé roky bez ohrožení věčnou nocí. Dokud se jedna zhrzená čarodějnice nerozhodla, že pro její pomstu není žádná cena dost vysoká.

Paní Hester je vrchní čarodějnice a poradkyně na dvoře Stříbrného krále Augusta Slavíčka, ale radila už jeho předkům. Sobecky a nelítostně si udržuje vlastní mládí a v jejích službách otročí bílodějové. Mohli být čaroději a čarodějkami, kdyby jim Hester neukradla duše a neudělala z nich loutky bez emocí. Chlapec Osmička patří mezi bíloděje, ale od ostatních se vnitřně liší. Hester ho omylem nepřipravila o celou jeho duši, pár střípků mu zůstalo. Takovým mohou pomoci uprchnout z jejího vlivu jen bosorky ze Západočar, což jsou svobodní a dostatečně mocní čarodějové a čarodějky, ale také národ, který Hester nenávidí celým svým bytím. Kromě bílodějů ovládá Hester i prastarou bytost známou jako Jack Stín. Jack je jeden z posledních džinů v tomto světě a musí sloužit držiteli urny, která je jeho vězením. Jen sama Věčnoc mu může konkurovat svým stářím a s ní souvisí jeho největší úkol. Jack musí zničit Bratrstvo a paní Hester přinést zaklínadlo soudného dne. Krabičku s kouzlem už měl na dosah ruky, ale poslední ze strážných čarodějek ji zahodila do rozbouřené vody ve stokách Královiště.

Nevyzpytatelnými cestami osudu se kouzlo soudného dne dostalo do rukou Larabely Lišky, osiřelé třináctileté dívky prohledávající kanály. Hledaní pokladů ve stokách je špinavá práce, ale většinou není životu nebezpečná. Jen by ji a jejího kamaráda Joe Nožka nesměl otravovat gang starších kluků. Zvěsti o záhadném násilníkovi mrzačícím kanálníky jim na klidu také nepřidávají. Lara netuší, že jedna malá krabička nečekaně změní její život a odhalí jí tajemství vlastní minulosti.

První díl série Věčná noc je pohádkové fantasy pro mladší čtenáře, ale ne vyloženě pro děti. Svět vykreslený v Královišti a Západočárách není žádný růžový ráj na zemi, ale chudinský drsný svět. Lidská nenávist k bosorkám je bezbřehá, i když k ní ve skutečnosti nemají důvod. Hester s Jackem se nebojí jít ve svém plánu přes mrtvoly a Stříbrný král rozhodně není pacifista se smyslem pro charitu a dobré skutky. Lara a Joe Nožka žijí v pochybné čtvrti, kde přátelství a kamarádství nepatří mezi zvyklosti a všechny ohledy jdou stranou, když se jedná o naplnění vlastního žaludku. Člověk spíš schytá do žaludku ostří nože, než by získal levně něco obyčejného k večeři.

Román nabízí ten správný mix dobrodružství, ve vyprávění se střídají dívčí i chlapecké pohledy. Nejčastěji se příběh drží Lary, ale svůj prostor dostanou i Osmička, Joe Nožka nebo další. Občas je to možná až trochu zbytečné, ale jiným to může pomoci k pochopení chování postav.

Věčná noc je nejnovější série oceňovaného skotského spisovatele příběhů pro mládež Rosse MacKenzieho, který vypráví o odvaze, dobrodružství, ale i o naději a sebeobětování. Život a magie můžou občas nabrat nečekaný obrat, někdy k lepšímu a jindy k horšímu.

Ukázka

Vydal: Fragment, 2021
Překlad: Vojtěch Ettler
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Počet stran: 269
Cena: 329 Kč