Therion: Leviathan – hudba pro milovníky temné fantastiky a okultismu

O kapele Therion a jejich ambiciózním operním projektu jsem nedávno psala zde. Ani novinka Leviathan není jen řadovým (teoreticky už 17.) přírůstkem do diskografie – jde o první CD z chystané trilogie. Aby ne, když kapelník Christofer Johnsson za sebou má celou armádu schopných a zkušených hudebníků, tvůrců a manažerů.

Leviathan vrací kapelu do období kolem milénia (např. desky Crowning of Atlantis, Vovin nebo Sirius B) a je to návrat veskrze příjemný. Opět se dočkáme velké porce okultismu, symbolismu a magie. Skladby si pohrávají s různými mytologickými příběhy a trochu jinou náladou, koncepčně však drží pohromadě. Zaujme hned první, která také nastíní, že se dočkáme mnohých duetů. Každá píseň je svým způsobem uhrančivá – od klasických „therionovek“ typu Ten Courts of Diyu (posmrtný soud podle čínské mytologie) nebo Eye of Algol (o Medúze a Perseovi) až po nekonečně snivou Die Wellen der Zeit zakončenou temnými sbory připomínajícími pradávný satanistický rituál. Působivý dvojitý soprán nabídne skladba Nocturnal Light, klasický heavy metal třeba Great Marquis of Hell a Psalm of Retribution inspirovaná Kabalou zase připomíná černou mši.

Rozšířily se i řady vokalistek, což bohužel způsobuje, že občas některé hlasy tak trochu splývají. Stálici z Ameriky Lori Lewis doplňuje Španělka Rosalía Sairem, Italka Chiara Malvestiti, Izraelka Noa Gruman a úžasná Taida Nazraić ze Srbska. Naopak odchází dcera Thomase Vikströma Linnéa, která sama pokračuje v jiných projektech.

 

 

Co se mužských vokálů týká, tam opět dominuje Thomas Vikström, po letech se ale také se svým příjemným basem vrací sympatický Švéd Mats Levén (v kapele působil od roku 2003 do 2009). Nově se objevuje jeden z nejvýraznějších zpěváků Finska a bývalý člen tamější slavné kapely Nightwish – Marco Hietala. Finská píseň Tuonela tak patří mezi nejpůsobivější skladby alba. Na CD Leviathan se po delší odmlce objevuje také hvězdný mnohostranně talentovaný hudebník Snowy Shaw ze Švédska, který se tentokrát ale posadil (bohužel jen) za bicí. Co se týká dalších hudebníků – základ tvoří opět duo Johnsson-Vikström, které také napsalo prakticky veškerou hudbu. Skladby nejsou nikterak složité a ve snaze o návrat do zlaté éry metalové symfoniky ani inovativní, ale o to více chytnou a snadno uvíznou v paměti.

Ostřílené posluchače Leviathan asi z křesla úplně nezvedne, ale ty, kteří jsou zvědaví, co že to na tom symfonickém metalu někdo vidí, nebo se jim klasičtí Therion z „doby Lemurie“ líbí, určitě nadchne. Za sebe mohu říci: pokud ještě neposloucháte symfonický metal a chcete to zkusit, Leviathan je nejlepší způsob, jak začít.

Seznam skladeb:
1. The Leaf on the Oak of Far
2. Tuonela
3. Leviathan
4. Die Wellen der Zeit
5. Aži Dahāka
6. Eye of Algol
7. Nocturnal Light
8. Great Marquis of Hell
9. Psalm of Retribution
10. El Primer Sol
11. Ten Courts of Diyu