Ted Chiang: Výdech

Výdech obsahuje devět povídek a je druhou knihou Teda Chianga, literárními cenami ověnčeného amerického spisovatele s čínskými kořeny. Příběh tvého života ze stejnojmenné první sbírky dokonce posloužil v roce 2016 jako předloha pro film Příchozí.

Témata příběhů Teda Chianga jsou hodně originální a neotřelá, až z nich mrazí. Blízká budoucnost či alternativní minulost v jeho podání jsou lehce depresivní, v naší složité současnosti obzvlášť. Lehké oddychové čtení proto nečekejte. Některé povídky jsou těžšího kalibru – nejen složitostí textu, ale i co se týče odborné terminologie. Tušila jsem, že autor ví, o čem píše, a také že ano, odpromoval na Brownově univerzitě v oboru informatika, což bohatě zúročil v Životním cyklu softwarových objektů, ideálním to čtení pro zapálené hráče počítačových her. Vypadá to, že mezi jeho další zájmy patří také kvantová fyzika, se kterou si pohrál až za hranice možného v příběhu Úzkost je závrať ze svobody, mechanika (Výdech, Daceyho patentní automatická chůva) a sci-fi filozofie (Co se od nás čeká, Pravda faktů, pravda pocitů).

Nejvíc mě potěšila první povídka O kupci a alchymistově bráně, možná optimismem a smířením, které je z ní cítit, a rozhodně celkovým vyzněním. Od ostatních se výrazně liší, odlišný je výběr slov a atmosféra příběhu jako vystřiženého z pohádek Tisíce a jedné noci, ke které ji sám autor v poznámkách na konci knihy přirovnává. Tato lingvistická lahůdka o cestování časem musela dát překladateli Bobu Hýskovi pěkně zabrat. Odměnou mu budiž příjemný zážitek nás čtenářů.

Některé povídky jsou naopak tak nevýrazné, že mám problém si na ně vzpomenout, příkladem je Co se od nás čeká, ve které je svobodná vůle jen iluzí, anebo Velké ticho o opeřených mimozemšťanech mezi námi. Jednu přednost mají obě a tou je krátký text. Toto štěstí schází předlouhé novele Životní cyklus softwarových objektů a povídkám Pupek světa i Úzkost je závrať ze svobody. Jejich prokletím je množství stránek, které vyprávění rozmělňuje; i když u poslední zmiňované to čtivý konec napraví.

Výdech je jednou z těch sbírek, kde každý příběh poskytne čtenáři námět na dlouhé přemýšlení, a věřím, že uspokojí leckteré intelektuálské ego, ovšem pro běžného čtenáře bude stěží knihou, po které sáhne opakovaně. I když, kdo ví?

Ukázka

Vydal: Host, únor 2021
Překlad: Robert Hýsek, Richard Podaný
Vazba: vázaná
Počet stran: 381
Cena: 369 Kč