Knižní novinky: duben 2021

V dubnu se čtenáři dočkají řady nových knih od českých autorů i překladové fantastiky. Největším tahákem je určitě Nasterea Petry Stehlíkové. Můžeme se však těšit i na pokračování Krys apokalypsy nebo na nový román Michaely Merglové Píseň severu. A to samozřejmě není vše. Vyberete si?

Zuzana Hartmanová: Oko bouře (Krysy apokalypsy 2)

I bohové potřebují naději. Mocní se perou o vládu nad známým světem, zatímco magie je čím dál nevyzpytatelnější. Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán a ušlechtilé úmysly jsou zašlapány pod nánosy zrady a nedorozumění.
Arumielovy plány se pomalu rozpadají a supi už krouží, aby si urvali svůj díl. Velký spasitel je však stále pánem mnoha životů, které může z pouhého rozmaru nechat snadno vyhasnout. Slepá poslušnost jeho poddaných už ale dávno není samozřejmostí. Příliš mnoho jich ztratilo víru a nechává se zlákat vidinou možné svobody.
Otázkou zůstává, co bude onou pověstnou poslední kapkou, jež postrčí přes hranu i ty, kteří doposud mlčeli. Jaká pravda musí být odhalena? A kdo kvůli tomu musí zemřít? Každé další Arumielovo rozhodnutí může Ler nadobro přivést do záhuby. Nebo ho snad skutečně jen spasit…
Vydá: Host

Jakub Hussar: 0Tu 1

Historický životopis pojednávající o strastiplné cestě kultury Talů na odlehlý skládkosvět Coraab a jeho následné kolonizaci. Ústřední postavou knihy je ctihodná Tal Kusa-Gammah, první z dlouhé linie coraabských Pánů Těžby, která se na sklonku života svěřuje čtenáři se svým pohnutým osudem. Díky jejímu autentickému svědectví dnes můžeme nahlédnout na události počátku coraabského letopočtu očima ženy, která se svými odvážnými činy navždy zapsala do historie.
Obsáhlý debutový román Jakuba Hussara je jednou z nejambicióznějších českých science fiction poslední dekády. Tvorbě svého fiktivního vesmíru se Jakub věnuje více než dvacet let a kniha, stejně jako dříve úspěšná karetní online hra ze stejného světa, plně dosvědčuje neuvěřitelnou propracovanost tohoto vesmíru i autorův poutavý smysl pro detail.
Vydá: Argo

Petra Stehlíková: Nasterea

Druhý návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději už téměř zapomnělo…
Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá šedá mračna — průchod na druhou stranu retey.
Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně?
V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kdo se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití?
Vydá: Host

Lucie Ortega: Světla nad močálem

Vydejte se do světa bludiček. Vítězná kniha 4. ročníku soutěže Hvězda inkoustu.
Lena ukončila svůj život v močálu naprosto dobrovolně. Důvodů, proč už nechtěla zůstat mezi lidmi, měla víc než dost. Teď je z ní navka, budoucí bludička. Aby se jí stala, musí získat všechny potřebné dovednosti, a především vykonat klíčové – nalákat do močálu lidskou duši. Lhůta sedmi let, kterou na splnění úkolů má, se však po setkání s nepřátelskou strigou změní na pouhých sedm dnů. Lena mezi bludičkami získala novou, milující rodinu a je ochotná udělat všechno pro to, aby mezi nimi mohla žít dál. Dokáže však ochránit močál před útoky nebezpečné strigy? Zvládne přivést duši člověka a dokončit svůj přerod v bludičku, nebo ji čeká věčné zatracení?
Vydá: Fragment

Michaela Merglová: Píseň severu

Dussu přituhuje a nejen kvůli přívalům sněhu a mrazu. Ve vánici se skrývá smrt a nejspíš i něco mnohem horšího. V zasněžených horách se ztrácí bojovníci a něco temného vraždí v ulicích. Ostřílený válečník Cuchenan a jeho společník bard Minangar musí znovu spojit své síly a vypořádat se s temnotou, které dosud nemuseli čelit.
Nový příběh ze světa Písně oceli nabízí dobrodružství, akci, humor i vášeň v duchu nejlepších příběhů meče a magie.
Vydá: Epocha

Veronika Fiedlerová: Pozdravy záhrobí

Pracovní náplní Benedikta Klausnera je odhalovat pojistné podvodníky. K jejich dopadení používá neobvyklé metody – vidí do minulosti a rozmlouvá se záhrobím. Své schopnosti úspěšně tají až do chvíle, kdy podnikatel Mlynář zabije svou dobře pojištěnou manželku. Usvědčení vraha pak přestává být otázkou peněz a stává se pro Benedikta osobní záležitostí.
Vydá: Golden Dog

Pavel Fritz: Studené světlo hvězd

Jaký je to pocit, prohledávat vrak dávno pohřešované kosmické lodi? Jaký je to pocit postupovat s jednotkou výsadkářů proti potvorám, co vyhubily většinu lidstva? Na stránkách této knihy střetnete bestii z labyrintu, prozkoumáte záhadný umělý měsíc a odkryjete tajemství jednoho velmi vzdáleného masového hrobu. Po boku palubního kněze navštívíte Saturnův měsíc Titan a s Plukovníkem Kruzelem se vylodíte na mýty opředené planetě 808.
A věřte či ne, dojde i na lásku pod hvězdami.
Astronauti, průzkumníci i ostřílení mazáci z ozbrojených složek.
Ačkoliv každému z nich rozdal osud jiné karty, všichni hrají poker o to nejcennější.
Deset syrových příběhů z mrazivého vesmíru, s jejichž hrdiny byste neměnili.
Vydá: Epocha

Filip Kurečka: V prázdnotě

Sci-fi román odehrávající se v temném vesmíru. Příběh, který zaujme především vesmírné dobrodruhy.
Probudil se ve spánkové komoře na obrovské vesmírné lodi. Nepamatuje si kdo je, kde je, ani jak se sem dostal. Plavidlo je plné zmrazených mrtvých lidí a on jediný je naživu. Při postupném vybavování si své identity se setkává s nejednou překážkou. Jeho jediným společníkem se mu stává umělá inteligence v lodních počítačích. Ochrání spolu s ní svou loď před nebezpečným polem asteroidů a nevítaným hostem?
Vydá: Pointa

Octavia E. Butlerová: Podobenství o rozsévači

Píše se rok 2025. Lauren Olamina žije se svou rodinou v jedné z mála bezpečných čtvrtí, které na předměstí Los Angeles ještě zbývají. Za zdmi této střežené enklávy se její otec, kazatel, a hrstka dalších pokoušejí zachránit poslední pozůstatky civilizace rozvrácené drogami, nemocemi, válkou a trvalým nedostatkem vody.
Zatímco otec se snaží ukazovat svým následovníkům správnou cestu, Lauren svádí boj s hyperempatií, stavem, díky němuž je mimořádně citlivá na bolest jiných. Po náhlé ztrátě své rodiny i domova je nucena vydat se s hrstkou uprchlíků za nejistou vidinou bezpečí. Během obtížné cesty v ní vyklíčí převratná myšlenka, která může zachránit lidstvo.
Vydá: Argo

William Gibson: Hardcore Mona Lisa

Vstupte do Gibsonova jedinečného světa – lyrického i mechanického, erotického i plného násilí, střízlivého i vzrušivého – v němž mnohonárodní společnosti a desperáti vybavení nejmodernější technologií soupeří v boji o moc a cestují do počítači generovaného vesmíru zvaného kybersvět. Do tohoto světa přichází Mona, mladá dívka s temnou minulostí a nejistou budoucností, jejíž život se ocitá ve střetu se světově slavnou hvězdou senzonetu Angie Mitchellovou. Od dětství se Angie uměla dostat do kybersvěta bez počítače. Z nitra kybersvěta řídí únos přízračná entita, která vytváří plány pro Monu, Angie a veškeré lidstvo, plány, které nelze nijak kontrolovat a ani poznat. A za zápletkou probleskuje stínová Yakuza, mocné japonské podsvětí, jehož vládci nelítostně manipulují lidmi a událostmi tak, aby vyhovovaly jejich záměrům… …anebo si to alespoň myslí.
Vydá: Laser

Susanna Clarková: Piranesi

Piranesi vždycky žil v Domě. Ten má stovky, ne-li tisíce místností a chodeb, v nichž je uvězněný oceán. Vodní labyrint. Piranesi se čas od času vídá se svým přítelem, Tím druhým, jenž Piranesiho potřebuje pro vědecký výzkum Velkých a Tajných Vědomostí. Piranesi si své poznatky zaznamenává do deníku. Pak se začnou objevovat vzkazy; ne vše je takové, jak se zdá. A když vyjdou na světlo důkazy o existenci dalšího člověka a možná i jiného světa mimo zdi Domu, Piranesi začne rozplétat pavučinu lží – i když je pravda všechno, jen ne příjemná.
Piranesi je hlavní postava románu. Giovanni Battista Piranesi byl italský malíř z osmnáctého století, který proslul cyklem čtrnácti leptů Smyšlené představy žalářů. Svět Labyrintu a Piranesiho kresby mají hodně společného.
Vydá: Argo

Arkadij a Boris Strugačtí: Piknik u cesty

Nový překlad románu vychází z úplného, zrestaurovaného textu originálu. Po téměř padesáti letech si tak čeští čtenáři mohou přečíst Piknik u cesty přesně takový, jaký ho autoři chtěli mít.
Román Piknik u cesty je zřejmě nejslavnějším dílem bratrské dvojice. V tomto dnes již klasickém románu hraje ústřední úlohu Zóna – oblast plná tajemství a záhadných jevů, kterou po sobě zanechala mimozemská Návštěva. V Zóně může nebezpečí přijít odkudkoli a každý krok může znamenat smrt. Přesto však stalkeři, ilegální hledači mimozemských artefaktů, noc co noc riskují životy, aby získali zázračné poklady, jež nepochází z našeho světa. Daň, kterou si Zóna vybírá, je vysoká. A platit musí všichni – bez výjimky. Ale možná, že se někde hluboko, velmi hluboko v Zóně za desítkami vražedných pastí nachází něco, co dokáže zcela změnit osud nálezce a s ním i celého lidstva…
Vydá: Triton

Michael Mammay: Mise na planetě

Váleční hrdinové před důchodem nejsou obvykle odvoláváni a posíláni do dalekých končin galaxie kvůli rutinnímu vyšetřování. Proto když plukovník Carl Butler přijme žádost svého starého a vlivného přítele, ví, že jde o něco zásadního – něco, o čem neví zdaleka všechno. Syn nejvyššího radního se ztratil v akci na základně Kappa, vesmírné stanici obíhající válkou zdecimovanou planetu. Mladý poručík byl zraněn a evakuován – ale neexistuje žádný záznam, že by kdy dorazil do polní nemocnice. Plukovník Butler záhy zjistí, že základna Kappa je labyrintem slepých uliček a sabotáží: velitelka nemocnice něco tají, velitel zvláštních operací nikdy neodlétá z planety, svědci se ztrácí, radarová data mizí a na povrchu planety číhá mimozemský nepřítel. Butler nemá jinou možnost než sestoupit na povrch nepřátelského světa – někdo totiž válečnou zónu využívá jako zástěrku ke svým zločinům. Plukovník se jen musí vrátit zpět živý…
Vydá: Laser

Margaret Rogersonová: Kouzla rodu Thornů

Strhující fantasy, ve které knihy žijí vlastním životem a mohou i zabíjet.
Elisabeth vyrůstala v jedné z austermérských veleknihoven. Od malička procházela kolem grimoárů – kouzelných knih, které šeptají na policích a chřestí železnými řetězy, jež jim brání v úniku. Pokud je někdo osvobodí, změní se v monstra z inkoustu a kůže a začnou páchat zlo. Elisabeth doufá, že se brzy stane Strážkyní, jejímž posláním bude nebezpečné knihy střežit a v případě nutnosti i zničit. Když při útoku na veleknihovnu jeden z nejmocnějších grimoárů uprchne, Elisabeth čeká, že za jeho zneškodnění dostane pochvalu. Místo toho je obviněna ze zločinu a v doprovodu čaroděje Nathaniela Thorna poslána do hlavního města, kde ji čeká soud. Elisabeth zjišťuje, že se ocitla uprostřed několik staletí chystaného spiknutí a její vyhlídky jsou více než špatné. Ještě horší než skutečnost, že Nathaniel je čaroděj – představitel zla, od nějž může čekat jen to nejhorší…
Vydá: Fragment

Tad Williams: Koruna z čarodřeva

Uběhla desetiletí od chvíle, kdy odvážný Simon se svými přáteli z řad lidí, trollů i Sithů porazil děsivého Krále bouří. Strašliví Nornové byli zahnáni do své pevnosti daleko na severu a ve Východním Ardu zavládl mír. Jenže nic netrvá věčně.
Brány Nakkigy se opět otevírají a nocí se plíží monstra z legend. A co je nejhorší. Simon už není mladík, ale stárnoucí muž zklamaný vlastními potomky. Království se začíná trhat na kusy, staří přátelé a spojenci odcházejí či se vydávají po stezkách vedoucích k temnotě…
Vydá: Laser

Heather L. Reid: Dřív, než tě uspí démoni

Každou noc budí Quinn ze spánku démoni. Pronásledují ji a šeptají jí o smrti. Že se s dívkou děje něco zlého, si všimne až spolužák Aaron, který má schopnost jejím ošklivým snům zabránit. Stane se jejím ochráncem, ale démoni se je snaží rozdělit. A taky zničit.
Vydá: Alpress

Victoria Schwabová: Tunel kostí (Cassidy Blake 2)

Královna hrůzostrašných příběhů Victoria Schwabová přináší další napínavou zápletku, která zaručeně nadchne všechny milovníky fantasy.
I v druhém dílu série lovkyni duchů Cassidy Blakeovou pronásledují problémy… a to ještě víc než obvykle. Cass se svými rodiči (a samozřejmě i nejlepším kamarádem, duchem Jacobem) tentokrát zamíří do Paříže, kde Blakeovi natáčí další díly pořadu o nejstrašidelnějších místech světa. Bylo by fajn jíst jeden croissant za druhým a užívat si výhled z Eiffelovky, kdyby v podzemních katakombách nečíhalo děsivé nebezpečí. Když Cass omylem probudí mocného poltergeista, zjistí, že to není žádný obyčejný duch a zbavit se ho bude možná nad její síly, pokud včas nevymyslí, jak na něj. A času je zoufale málo…
Vydejte se s Cass do světa duchů, přízraků a zjevení a odhalte tajemná zákoutí světů, o kterých jste neměli ani tušení.
Vydá: Slovart

Natalja Ščerba: Let přes kameny (Lunasterové 2)

Druhý díl fantasy série vás zavede ke hvězdám, ale i do Prahy nebo Benátek!
Nebezpečné dobrodružství Tima, Celest a Alexe pokračuje. Okamžik, který rozhodne o osudu celého dvoutvářného světa se blíží a oni mají být při tom. Zvládnou však překonat všechny nástrahy a najít svou cestu ve složitém a nebezpečném světě? Čekají na ně nové objevy, láska i nenávist. Putování je zavede na střechy Prahy i Benátek nebo festival dvoutvářné magie. Zúčastní se tajemného obřadu Lunojasných či setkání s mystickým drakem.
Vydá: Fragment

Linda Chapmanová: Temná magie (Hvězdný prach 5)

Lucka je přes den normální dívka, ale každý večer se mění v ducha hvězdného prachu. Duchové umějí létat a jejich úkolem je chránit přírodu před lidskou bezohledností.
Lucka a její nejlepší kamarádka Allegra jedou na prázdniny navštívit hvězdné přátele ve Walesu. Kolem se dějí podivné věci – mění se počasí, někdo chytá zvířata do pastí a v prastaré kamenné síni přes noc hoří ohně. Lucku čeká další dobrodružství a s ním i poznání, že z otravných lidí se mohou stát spojenci a ti přátelští mohou být naopak nebezpečnější, než by se člověk nadál…
Vydá: CPress

Skottie Young: Nesnáším Pohádkov 3 – Hodná holčička

Gerda, která se nenechala poučit od svého válečnického já z budoucnosti, se rozvášňuje, stává se objektem těchto vášní, nechává se nachytat a páchá dobro, přičemž objevuje svět fanouškovských conů, zbrkle generalizuje jiné kultury a obratně proplouvá následky svých činů. Její věrný, byť poněkud hubatý průvodce Láďa si ve snu prožije děj filmu Život je krásný, a když Gerdin finální pokus opustit navždy Pohádkov nevyjde přesně podle plánu, uvědomí si, že ji má ve skutečnosti rád a chyběla by mu.
Vydá: Crew

Sui Išida: Tokijský ghúl: Re 8

Na ostrově Rušima zuří lítá bitva, ale stejně hrozivý boj svádí na pevnině Haise Sasaki s Kišóem Arimou – dosud neporaženým inspektorem ÚPG, který mu byl v uplynulých letech učitelem a bezmála i otcem. Podaří se Sasakimu vyváznout, aniž by ztratil vše, co doposud získal?
Vydá: Crew

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země nezemě 10

Cíl je jasný – zabít Pytláky, opustit Goldy Pond a hurá na cestu vstříc vytoužené budoucnosti. Jenže lord Bayon a jeho kumpáni odmítají dát svou démonickou kůži lacino a děti proto začínají tušit, že ani tentokrát se boj za svobodu neobejde bez obětí…
Vydá: Crew