Nové knihy za leden 2021

Leden proběhl ve znamení nových sérií a samostatných románů a především knižních novinek českých autorů. Které knihy se nově objevily v knižních e-shopech?

Sam Marsdenová: Kolonie

Na Marsu, pod skleněnou kupolí, žije kolonie lidí. Sedmnáctiletá Eva Knightová je dcerou prezidentky, která město vede, a díky svému postavení by měla mít vše, na co si jen vzpomene. Opak je však pravdou. Život ve vyprahlé pustině odjakživa nenáviděla a jediné, po čem touží, je vrátit se na planetu Zemi.

Teď, když její otec zemřel a bratr byl veřejně popraven místní pořádkovou silou, si bude muset vybrat. Zůstane po boku své matky a stane se následnicí diktátorského režimu, nebo se připojí k odboji a půjde za svým snem?

Vydal: Fragment, 2021
Překlad: Lenka Landová
Vazba: vázaná
272 stran / 299 Kč
Ukázka

Robert Silverberg: Tvář vod

Dříve vězeňská planeta, nyní jedna z mnoha, které poskytly útočiště lidem po zkáze Země.
Hydros je svět bez pevniny, jen s obrovským celoplanetárním oceánem. Moře se hemží mnoha zjevně inteligentními formami života různých druhů a jedna – dvounohá humanoidní forma – pro sebe vytvořila vlastní zemi: plovoucí ostrovy. A toleruje pozemšťany, kteří na nich také žijí.
Když se jeden z lidí dopustí neodpustitelného prohřešku, on a jeho bližní jsou přinuceni domovský ostrov opustit. Vydají se ve flotile lodí přes nepřátelský oceán hledat nový domov…
A rozluští tajemství, které je s vodní planetou spojené…
Najdou mýtickou Tvář vod.

Vydal: Laser, 2021
Překlad: Veronika Volhejnová
Vazba: brožovaná
416 stran / 459 Kč
Ukázka

Amélie Wen Zhao: Dědictví krve

Princezna, co umí ovládat krev. Podrazák bez budoucnosti. Svět, který stojí za to zachránit.
Princezna Ana strávila celý svůj život v paláci. Když ji obviní z vraždy jejího otce, musí uprchnout, aby našla pravého vraha a prokázala svoji nevinu. Sama to rozhodně nedokáže. Ale existuje vůbec někdo, kdo by jí byl ochoten pomoci? Jeden adept by tu byl: prohnilý podrazák Ramson se srdcem černějším než ta nejtemnější noc. Ten má sice vlastní plány a tajemství – ale brzy zjistí, že Ana je nebezpečnější, než si kdy vůbec představoval.

Vydalo: CooBoo, 2021
Překlad: Alžběta Kalinová
Vazba: vázaná
400 stran / 369 Kč
Ukázka

Cassandra Clare: Řetěz ze zlata (Poslední hodina 1)

Lovkyně stínů Cordelia Carstairsová už od raného dětství projevuje nevídanou odvahu v boji s démony. Když je její otec křivě nařčen ze strašlivého zločinu, vydá se spolu se svým bratrem do Londýna, aby věci urovnala a odvrátila tak pád své rodiny. Cordeliina matka mezitím pomýšlí na to, jak dceru co nejrychleji provdat. Ale ukáže se, že ta je předurčená spíš k hrdinským činům než ke svatbě… V Londýně Cordelia narazí na své přátelé z dětství, okouzlujícího Jamese a jeho sestru Lucii Herondaleovy, a ti ji uvedou do světa opulentních večírků a plesů. Potká tu upíry i mořské panny, jenže ji nejvíc zajímá James, do kterého se bláznivě zamiluje. Brzy se ale dozví, že ten je zaslíben jiné dívce.

Vydal: Slovart, 2021
Překlad: Pavel Kaas
Vazba: měkká
528 stran / 369 Kč
Ukázka

Thomas Taylor: Malamandr

První část úžasné trilogie (nejen) o bájné mořské obludě.
Herbert Citrón, zaměstnanec oddělení ztrát a nálezů v hotelu Grand Nautilus, dobře ví, že vrátit ztracené věci jejich skutečným majitelům není jednoduché – zvlášť když se neztratí nějaká věc, ale holčička. Nikdo netuší, kam se před dvanácti lety poděli rodiče Violety Parmové. Violeta poprosí Herberta o pomoc v pátrání a společně zjistí, že stopy vedou k bájné mořské obludě, malamandrovi.

Vydal: Albatros, 2021
Překlad: Iveta Poláčková
Vazba: vázaná
248 stran / 299 Kč

Veronika Pekárková: 16-03-20

Eddie žije v době, kdy se lidstvu konečně podařilo zničit si matičku Zemi pod nohama. Není to tak vzdálená budoucnost, jak si možná myslíš. Ty si dnes užíváš přírodní jídlo a v zimě řádíš v kupách sněhu, ale Eddie se musí ze Země odstěhovat, aby vůbec přežila. Jako jedna z mála dostane šanci začít nový život na té malé červené planetě za Zemí. Má štěstí, protože naprostá většina lidí bude prostě ponechána napospas pomalé a bolestivé smrti. To není příliš spravedlivé, že? Některé lidi na palubě evakuační lodi, která míří k Marsu, to opravdu hodně naštve. Tak moc, že jsou schopni zabít.

Vydala: Pointa, 2021
Vazba: vázaná
224 stran / 299 Kč
Ukázka

Mort Castle: Cizinci

Mort Castle, veterán americké hororové školy, se českému čtenáři představuje románem Cizinci.

Máte rádi svého souseda? Možná má rád i on vás. Anebo si představuje, jak vám drtí lebku kamenem. A pak jsou tu Cizinci. Sousedi, kteří si nic nepředstavují. Tihle sousedi jednají. Kosti praskají a krev teče. A to je jen začátek, protože to nejhorší teprve přijde…

Vydal: Golden Dog, 2021
Překlad: Martin Štefko
Vazba: brožovaná
288 stran / 299 Kč

Jan Hlubek: Rosie

Kdo si oblíbil legendární braky z Ameriky osmdesátých let, nepochybně se zaraduje, že tyto knihy mají i českého zástupce.

Klárka je nezvykle chytrá a vyspělá devítiletá holčička, která se se svými rodiči nově přistěhovala do staré vily v Háji ve Slezsku. Tatínek odjíždí s cestovní kanceláří na služební cestu a Klárka začíná trpět zlými sny. Má pocit, že v jejich domě straší. Navíc také s její starou panenkou Rosie není něco úplně v pořádku.

Vydala: Nová Forma, 2021
Vazba: brožovaná
156 stran / 160 Kč

Veronika Opatřilová: Ostrov žije

O obyvatelích zátoky Steephill Cove se vždycky povídalo, že jsou tak trochu podivíni. Ta holka, Kite, tančí v lese nahá a jeho, Grasse, viděli za úplňku lovit divokou zvěř. Betony, která žije v bezpečí hlavního města, těm povídačkám nevěří. Její život je poklidný, dokud se jedné květnové noci něco nestane a celý ostrov se nepromění v divočinu. Aby se všichni tři společně pokusili napravit, co se stalo, budou se muset stát někým jiným, objevit v sobě sílu i slabost, o kterých neměli tušení.

Ostrov žije je příběh o magii, lásce k přírodě a cestě za naším skutečným já.

Vydala: Pointa, 2021
Vazba: brožovaná
240 stran / 269 Kč

Ivan Svoboda: Letmé polibky nebes

Příběhy zdánlivě jednoduché, nekomplikované, bez velkolepých obrazů hvězdných válek, drastických konfliktů s mimozemskými monstry a vylíčení bezpočtu technických vynálezů vzdálené budoucnosti. S jistou nadsázkou lze napsat, taková příjemná nedělní idyla na rybniční hrázi, s bzukotem včel v korunách stromů a s nadýchanými obláčky na šmolkové obloze. To však platí pouze do okamžiku, kdy se náš „obyčejný hrdina“ dostává do tvrdých střetů se záhadnými silami kosmu, a lhostejno, zda se drama odehrává na velmi vzdálené planetě, nebo jen v Praze někde v Hostivaři či v Horních Počernicích. Idyla končí, začíná tvrdý boj o přežití. A přes všechny svízele, hrůzy a beznaděj, jak už to v Čechách bývá, pronikají do komplikovaných událostí lehké názvuky sarkastického humoru a ironie jako všeléku na mnohé lidské svízele. Každá ze sedmi kapitol knihy „LETMÉ POLIBKY NEBES“ v sobě nese určitou záhadu, kterou je třeba dešifrovat a zasadit do patřičných souvislostí a problém osvětlit co možná nejracionálnějším způsobem. Závěr se nevyhnutelně blíží, řešení však stále v nedohlednu. Cosi tu drhne, překáží, znepokojuje, co i velmi pozornému čtenáři může unikat.

Vydal: Petrklíč, 2021
Vazba: vázaná
160 stran / 269 Kč

Brian McClellan: Krev říše (Bohové krve a prachu 3)

S blížící se závěrečnou bitvou, žoldnéř, špeh a generálka musí najít nepravděpodobné a nebezpečné spojence, aby v tomto epickém fantasy příběhu o magii a střelném prachu uznávaného autora Briana McClellana zvrátili směr války. Dynizané odemkli boží kámen a Michel Bravis má za úkol vrátit se do Zelenožárních Hlubin. Invaze Bena Styka do Dynize dostane trhliny, když bouře rozmetá jeho flotilu. Lady Vlora Flint, zbavená své magie a fyzicky i emocionálně zlomená, nyní pochoduje na Zeměpád v čele adranské armády a touží se pomstít těm, kteří se proti ní spikli. Zatímco se ji spojenečtí politici snaží rozebrat zevnitř, ona musí čelit chmurným vyhlídkám a největšímu generálovi Dynize.

Vydal: Talpress, 2021
Překlad: Ondřej Kronich
Obálka: Tibor Paštrnák
Vazba: brožovaná
688 stran / 499 Kč

Lucie Stošková: Mezi dvěma ohni – Kvadriga 1

Spolupráce čtyř vládců živlů, služebníků zla, by se dozajista stala zkázou celého magického světa! Zatím jsou však jen tři, protože čtvrtý se k nim odmítá připojit. Podaří se mu zvítězit nad silou zbylého ďáblova trojlístku? Snad mu v tomto boji pomůže mladý vysokoškolský docent Claudius Drake, který ale už deset let zápasí s vlastními démony. Do jeho života však právě nyní vstupuje někdo, jehož úkolem je provést Drakea trnitou cestou vyrovnávání se s jeho děsivou minulostí.

Novopečená asistentka Cellestia mu svou soustavnou přítomností v jeho pracovně doslova pije krev. Jak ale zkrotit tuto zpupnou bytost, ukázat jí, kdo je tady pánem, přitom se do ní nezamilovat a nezměnit nakonec sám sebe? Těžko! Claudius by o tom mohl vyprávět!

Vydal: Backstage Books, 2021
Vazba: vázaná
532 stran / 499 Kč

Brenna Yovanoffová: Stranger Things – Šílená Max

Šílená Max není žádné nevinné poupátko s načesanými vlasy a v propínacím svetříku. Právě naopak. Je to drsná skejťačka a pařička a jen tak někdo si na ni nepřijde. Neproniknutelná image je pro ni nutností, protože tahle oprsklá holka v sobě skrývá hluboký smutek. Rodiče se nedávno rozvedli a máma si našla nového přítele. Celá rodina se odstěhovala do městečka Hawkinsu, ukrutně nudné díry. Zpočátku to vypadalo slibně, doma konečně zavládl řád a pořádek, a navíc Max získala neskutečně cool staršího bráchu Billyho.
Jenže se ukazuje, že mezi otčímem a Billym panuje nebezpečné napětí a domácí řád se postupně, ale neodvratně zvrhává v krutou šikanu. Ještě že se Max ve škole seznámila s prapodivnou partičkou kluků, kteří tvrdí, že je jen na nich, jestli bude tenhle fádní život pokračovat ve vyjetých kolejích…
Knižní prequel kultovního hitu Netflixu, seriálu Stranger Things.

Vydalo: Argo, 2021
Překlad: Michala Marková
Vazba: flexi
212 stran / 288 Kč

Leigh Bardugo: Wonder Woman – Válkonoška

Jednoho dne se stane jednou z největších světových hrdinek: WONDER WOMAN. Ale zatím je to Diana, princezna Amazonek. A její boj právě začíná. Tento grafický román, založený na knize Leigh Bardugové, která se dostala do žebříčku bestselerů New York Times, přivádí k životu Dianino první dobrodružství za hranicemi skrytého pobřeží Themysciry. Diana touží dokázat svým sestrám, legendárním bojovnicím, že se jim vyrovná. Ale v rozhodné chvíli zahodí příležitost získat slávu a riskujíc vyhnanství poruší amazonský zákon, jen aby zachránila pouhou smrtelnici, Alii Keralisovou. A co hůře, ukáže se, že Alia není obyčejné děvče a svým statečným činem Diana možná přivodí zkázu světa. Alia se chtěla jen dostat od svého příliš starostlivého bratra a strávit jeden semestr na moři. Když ale na lodi vybuchne bomba, přežije jen díky zásahu Diany… a kola osudu se dávají do pohybu. Diana a Alia budou společně čelit armádě nepřátel – smrtelných i božských, rozhodnutých dívku s tajemnou minulostí a záhadnou mocí zničit nebo ovládnout. Aby měly naději zachránit oba jejich světy, budou se muset obě dívky nadcházející válce postavit bok po boku.

Vydal: CREW, 2021
Kresba: Kit Seatonová
Překlad: Filip Škába
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
196 stran / 349 Kč

P. Craig Russell, Neil Gaiman, Scott Hampton: Američtí bohové 3 – Okamžik bouře

ZÁVĚREČNÁ KONFRONTACE MEZI NOVÝMI A STARÝMI BOHY, UPROSTŘED NÍŽ UVÁZLI LIDÉ. Staří a noví bohové se v tomto posledním díle úspěšné komiksové série dohodnou, že se setkají ve středu Ameriky, aby si předali tělo zabitého vůdce starých bohů – a směřují tak k nevyhnutelné válce bohů!

Vyvrcholení komiksové adaptace románu Neila Gaimana, který získal řadu cen – Hugo, Locus, World Fantasy, Nebula a cenu Brama Stokera – a dal vzniknout také populárnímu televiznímu seriálu stanice Starz!

Zahrnuje sešity Američtí bohové: Okamžik bouře č. 1–9

Vydal: CREW, 2021
Překlad: Ladislava Vojtková
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
224 stran / 749 Kč

Sui Išida: Tokijský gúl re 7

Přiznání Sen Takacuki vyvolá ve společnosti zmatek a a nedůvěru. ÚPG tak stojí před nepříjemnou situací, která mu komplikuje přípravy útoku na ostrov Rušima, tajnou základnou klanu Aogiri. Haise mezitím rozehrává nebezpečnou partii, která jej může stát život.

Vydal: CREW, 2021
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
248 stran / 199 Kč

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země Nezemě 9

Konečně pravda o Minervovi! Za dveřmi se nalézá odpověď na otázku, která Emmu a její přátele tak dlouho trápí. A lov začíná…

Vydal: CREW, 2021
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
196 stran / 199 Kč