Tui T. Sutherlandová: Nejzářivější noc (Ohnivá křídla 5)

Závěr příběhu o nociletí věštbě, která přislíbila ukončení války je tu. Co na dráčata Hliňáka, Tsunami, Zářenu, Hvězdoplava a Slunéčku čeká mezi pískolety? Která z dcer královny Oázy nakonec usedne na pískoletí trůn? Ve věštbě se praví: “Dvě z králek padnou, třetí se skloní před osudem vyšším, jenž bude tu pro ni …” a Slunéčka všemu navzdory věštbu i poslání válku ukončit bere velmi vážně.

Sedm království Pyrrhie obývá sedm druhů draků, každý v krajině, která jim nejvíce prospívá. Bahnoleti žijí v bažinách, mořeleti pod hladinou moře, nebeleti ve výškách hor, ledoleti v nejchladnějším koutě světadílu, dešťoletům se daří v teplém pralese, pískoletům v horkých píscích pouště a tajemní nocileti donedávna obývali utajený ostrov, který ani není na mapách. Vládnou jim královny, kterých by mělo být také sedm, ale je jich rovných devět. Po smrti pískoletí královny Oázy se na její místo přihlásily tři její dcery: Žhava, Žára a Plamena. Aby získaly jedna nad druhou převahu, na svou stranu si každá z královen smluvila spojence z jiných kmenů a válka mezi nimi všemi zuří už spoustu let. Poddaní všech královen doufají v ukončení války, naději jim dává nocilety vyřčená věštba o dráčatech osudu, která mají vybrat jedinou pískoletí královnu, a tím válku ukončit.

Vyplnění věštby se snaží pohlídat uskupení draků z různých kmenů, kteří si říkají Spáry míru. Spáry nalezly věštbou vyvolená vejce, z nichž se za nejjasnější noci vyklubala dráčata, která několik let Spáry ukrývaly a vychovávaly tak, aby co nejlépe mohla dostát věštbě. Ale milými učiteli Spáry nebyly. Dráčata se po jedné z mnoha příhod rozhodla z jejich područí utéct a dostávala se z jednoho průšvihu do druhého. Postupně poznala všechna království, jejich královny, a dokonce všechny tři pískoletí uchazečky o královský majestát. Ani jedna se jim však jako královna pískoletů nezamlouvá, nevědí, kterou by měla vybrat.

Ani se samotnou věštbou to není nijak valné. Dráčata se dozvěděla pravdu, která jimi otřásla. Slunéčka se však nevzdává a snaží se přesvědčit ostatní dráčata, že je stále třeba učinit všechno, co zmůžou, aby draci přestali ve válce umírat. Jenže ji bohužel zase neposlouchají. Je podle nich malá, příliš roztomilá a má ztřeštěné nápady. Prostě ji neberou vážně. Když je unesena několika nocilety, kteří si chtějí přilepšit tím, že Slunéčku předají Žhavě, rozhodne se Slunéčka po útěku za svými únosci vydat a zjistit, co se dá, aby sobě i ostatním dráčatům dokázala, že ji mají brát vážně. Co Slunéčku na cestě po pouštním království čeká? Podaří se jí zjistit informace, které by dráčatům pomohly vybrat tu pravou královnu? Blíží se další nejjasnější noc a nejen dráčata osudu jsou stále v ohrožení.

Tui T. Sutherlandová (*1978) přináší v páté knize Ohnivých křídel s názvem Nejzářivější noc rozuzlení příběhu s dračí věštbou o dráčatech osudu. Na prvních pět knih navazují další, ale bohužel je Fragment zatím v edičním plánu nemá.

Ve Slunéččině příběhu se čtenář dozví, proč je na pískoleta tak zvláštní, co se stalo s jejím vejcem i to, že malá nemusí znamenat slabá. I ona má své místo v osudu a sehraje důležitou roli. A co tajemní paběrači a uloupený poklad? I o tom se v knize Nejzářivější noc píše.

Draci, to je moje a vůbec nevadí, že knihy o dráčatech osudu jsou psané hlavně pro děti. Čtení všech pěti byl hezky strávený čas. Doufám, že se vydání u nás dočkají i další pokračování.

Vydal: Fragment; 2020
Překlad: Zdík Dušek
Obálka: Angelo Rinaldi
Obrázky draků: Joy Ang
Počet stran: 296
Vazba: pevná

Cena: 314 Kč