Sníš o druhé Zemi? – cesta do hlubin myšlenek náctiletých kosmonautů

Snili jste někdy o hvězdách? Co třeba rovnou o druhé Zemi? V románu Temi Oh hrdinové pouze nesní, ale skutečně letí k planetě, která by mohla být novým domovem pro budoucí generace.

Před několika desetiletími byla objevena planeta, které se začne říkat Terra-2. Hrdinové románu na ni mají letět a položit základy pro budoucí kolonizaci. Je vybrána desítka astronautů, kteří mají za třiadvacet let doletět na „druhou Zemi“. Posádka vesmírně lodi Damocles je složena ze šesti náctiletých, nesmírně talentovaných lidí, kteří prošli rozsáhlým výběrovým řízením, a je doplněna i o čtveřici zkušených astronautů.

Na začátku budete sledovat pocity mladých hrdinů před samotným startem letu. Všichni vědí, že opouští své rodiny a nikdy se již nevrátí. Když konečně vyletí do vesmíru, mají před sebou misi, která prověří jejich schopnosti naplno. Především ty psychické.

Temi Oh servíruje především sondu do hlavy každého hrdiny. Poctivě se střídají kapitoly s každým z nich a vy dostanete šanci je dostatečně poznat. Proč odletěli, co od své cesty očekávají a jak si Terru-2 představují.

Kniha je určená trpělivému čtenáři, kterému nevadí pomalejší rozjezd a celkově pomalé tempo. Román Sníš o druhé Zemi? není akční sci-fi. Staví na postavách a atmosféře. Ta je nejsilnější zhruba v prostředku románu, kdy astronauti jsou již na cestě a musí se vyrovnat se skutečností, že je před nimi mnoho let ve stísněném prostoru s lidmi, které budou potkávat den co den.

Zmíněný pomalejší rozjezd znamená, že zhruba sto stran se autorka věnuje dění před startem. To je poměrně nekonzistentní a jako čtenář se budete patrně těšit, až konečně posádka vzlétne. A když už se konečně letí, budete se těšit na Terru-2.

Temi Oh se snaží o kvalitní psychologické popisy, ale jako by jí unikalo, že se vlastně nic moc neděje. Jistě, jsou tu vztahové věci, ale ty netáhnou děj. Postupně zjišťujete, že pomalé tempo je stálé a spoustu věcí byste i rádi přeskočili. Pokud dochází k dramatům, jen připomenou zásadní otázku. Jak tu posádku vybírali!? Hlavní hrdinové nejsou příliš psychicky odolní, ba dokonce labilní. Získáte dojem, že snad ani nepodstoupili pořádný trénink a mise působí až diletantsky. Jistě, aby byl příběh dramatický, musí docházet ke konfliktům, ale v tomto případě konflikty nevyzní důvěryhodně. Zkrátka si možná řeknete: „Takhle by měla vypadat posádka nejzásadnější lidské výpravy v dějinách?“

V poslední třetině autorka nabídne dramatické scény a napětí. Bohužel zcela jinak, než byste si patrně přáli. Může přijít zklamání. Na druhou stranu je opravdu důležité zdůraznit, že román je především o postavách, o tíze, která na posádku při cestě vesmírem dolehne, a také o jejich touze se na Terru-2 dostat.

Temi Oh psát umí a zejména ze závěru knihy jde i poznat, že o svém příběhu přemýšlela. Na některé otázky, které vás v průběhu románu napadnou, odpoví a ukáže, že i některé zmíněné nedostatky (absence většího počtu akčních scén, pomalý děj) jsou patrně uměleckým záměrem. Pro Temi Oh je tento román mezinárodním debutem.

Sníš o druhé Zemi? je román k zamyšlení. Jelikož však vyslovuje i nějaké názory, bude záležet na vás, jak se s nimi ztotožníte (což bude patrně hrát roli i ve vašem hodnocení). Rozhodně neočekávejte akční příběh či klasické dobrodružné sci-fi. Tento román je komorním příběhem o partě mladých lidí, kteří vám budou připadat všelijací, jenom ne vhodní pro dobývání vesmíru. Absence výraznějšího děje činí knihu bohužel poměrně nezáživnou.

Pokud prahnete po klasické sci-fi, nejspíš vás tento román plně neuspokojí. Jestli rádi čtete o pocitech, libujete si v přemýšlení o životě a nevadí vám, že je zřejmě posádka vesmírné lodi nerealisticky vybraná, pak to s knihou Sníš o druhé Zemi? můžete zkusit.

Ukázka

Vydal: Laser, 2020
Překlad: Mirka Palkosková
Vazba: pevná
440 stran / 299 Kč