S. K. Vaughn: Skrz prázdnotu

Skrz prázdnotu je temný název, který by mohl vést k dojmu, že takový příběh bude pořádně tajemný. Platí to i o novém sci-fi románu od S. K. Vaughna?

Hlavní hrdinka May se na Vánoce 2067 probouzí v troskách kosmické lodi Hawking II. Nemá tušení, co se děje, protože trpí amnézií. V lodi je sama, celá posádka je mrtvá a jedinou společnost jí dělá lodní počítač, který pojmenuje po své matce Evě.

Mezitím žije na Zemi její nic netušící manžel Stephen. Když se konečně on i NASA dozvědí, že May žije, je odhodlán ji zachránit všemi způsoby, přestože se nerozloučili zrovna v dobrém.

Hlavní postava kdesi ve vesmíru na poničené lodi, která musí používat svůj důvtip, aby přežila? Snaha spojit se se Zemí? To jsou prvky, které jsou ve sci-fi žánru poměrně známé, ihned proto na mysl vytane dnes již kultovní román Marťan. Recenze by se dala i ukončit slovy, že se jedná o Marťana v ženském podání, a nebyl bych daleko od pravdy.

S. K. Vaughn v románu Skrz prázdnotu používá velice podobné prvky. Survival příběh, mnoho humoru, který ale občas působí nepatřičně či připomene výše zmíněný slavný román, a překvapivě pozitivní myšlení hlavní hrdinky. Jenže v tomto příběhu jde hodně i o její vztah se Stephenem, se kterým se chtěla rozvést. Postupně si May snaží rozpomenout na jejich minulost. Kniha je proto plná flashbacků, které zejména v závěru knihy skáčou do různých časových období, aniž by však přinesly skutečně výraznou pointu, proč zde jsou.

Nejzajímavějšími hybateli děje jsou výbuchy na rozpadající se lodi, díky kterým se ukáže, že o žádnou nehodu nešlo a někdo chce na lodi May zabít. Další důležitou zápletkou je Mayin zdravotní stav, který vyžaduje rychlou pomoc. Příběh se tak stává postupně velmi napínavým, ale má své mezery, které po dočtení zamrzí. Nejlépe působí vztahová zápletka May a Stephena. Závěr knihy přinese i jedno výrazné překvapení a čtenáři šikovně zahraje na city.

Aniž bych prozrazoval pointu, poměrně brzo, již zhruba v polovině příběhu, se čtenář dozví, kdo a proč chtěl Hawking II. vyhodit do vzduchu. Tato informace je ale poté naprosto zašlapána do země, jako by na to autor zcela zapomněl. Dalším minusem je především v první polovině zmíněná podobnost s Marťanem, a to právě v survival prvcích příběhu. U těchto pasáží má čtenář pocit, že S. K. Vaughn skoro od Andyho Weira opisoval. Promo nakladatele také uvádí, že by se kniha mohla líbit fanouškům filmu Příchozí. Zde však žádnou podobnost neshledávám.

Při čtení si možná pomyslíte, že kniha je psána jako scénář pro film. To může být i tím, že S. K. Vaughn je pseudonym hollywoodského scénáristy Shanea Kuhra, který pracuje například pro Universal, Lionsgate či Paramount. Skrz prázdnotu je však jeho románovým debutem.

Skrz prázdnotu je příjemná kniha, která umí pobavit. Je napínavá, ale i humorná. Nabídne i vážné téma a silnou hlavní hrdinku. Brzdí ho však podobnost se zmíněným kultovním románem a také nelogičnosti v ději. Velkým přešlapem je potom ignorování jedné ze zápletek příběhu. Kniha přinese dobrý zážitek, bude vám však připadat, že se autor sice velice snažil, ale nakonec román překombinoval. Skrz prázdnotu bohužel není kniha, ke které byste se vraceli.

Ukázka

Vydal: Host, 2020
Překlad: Aleš Drobek
Vazba: brožovaná
471 stran / 369 Kč