Knižní novinky: únor 2021

Únor bílý, zima a protiepidemická opatření sílí, nebo tak nějak… Nejlépe je zkrátka usadit se doma v křesle s knihou v ruce a pokud možno na chvíli zapomenout na svět venku. Na které fantastické knižní novinky se můžeme těšit v druhém měsíci roku 2021?

Bram Stoker, Georges Bess: Dracula

Klasický román Brama Stokera dráždí k nejrůznějším adaptacím už přes sto dvacet let. Vábení neodolal ani vynikající francouzský kreslíř Georges Bess, kterého český čtenář zná z komiksu Bílý láma, k němuž psal scénář Alejandro Jodorowsky. S tímto scenáristou Bess spolupracoval i na jiných dílech a k dalším si psal scénář sám.

Dracula je přesně tím důvodem, proč se zdálo, že se na několik let odmlčel – a stačí se podívat na úžasně secesně členitou, ornamentální kresbu jeho adaptace, aby člověk pochopil, proč se tak stalo. Bessův Dracula, věrný v tématu a atmosféře doby, umně zeštíhlený k lepší plynulosti děje a k lepšímu využití vizuálních možností příběhu, ale hlavně opatřený kresbou, která bere dech, patří rozhodně k těm nejlepším výtvarným a komiksovým zachycením slavného upírského příběhu, jaká se vám kdy dostanou do ruky.
Vydá: Argo

Sarah Andersenová: Tesáky

Lovestory upírky a vlkodlaka od autorky ikonických komiksů Sarah’s Scribbles.

Elsie je upírka a je jí tři sta let, ale za celou tu dobu nenašla toho pravého. To se ale změní jedné noci v baru, když potká Jimmyho, okouzlujícího vlkodlaka s jízlivým smyslem pro humor a zálibou v běhání při měsíčku. Společně se dívají na horory, čtou strašidelné knihy, užívají si procházky ve stínech a večeře bez česneku. Jejich děsivý životní styl i strašidelný apetit se skvěle doplňují – je to prostě monstrózně báječný vztah!
Vydá: CooBoo

Silvia Moreno-Garcia: Bohové jadeitu a stínu

Pohádka namíchaná z reklamních plakátů 20. let minulého století, sluncem rozpálených mexických krajin a tajuplných podivností mayských legend. Příběh inspirovaný pověstmi a legendami předkolumbovského Mexika. Mayský bůh smrti bere mladou ženu na trýznivou a nebezpečnou cestu k záchraně budoucnosti.
Poloostrov Yucatan, 20. léta minulého století. Velká města na severu Mexika pulzují jazzovými rytmy, ale Kasiopea Tun uklízí a posluhuje v bohaté rezidenci svého děda a na zábavu nemá čas. Ráda by žila jinak a jinde než v ospalém a staromilském zapadákově mezi příbuznými, kteří jí opovrhují.
Snění o zajímavém životě a naděje na jakoukoli změnu se zdají neuchopitelné jako hvězdy na obloze – až do chvíle, kdy Kasiopea ze zvědavosti a vzdoru otevře truhlici v dědově pokoji. Neúmyslně tak vypustí na svobodu uvězněného mayského boha smrti a nezbývá jí než souhlasit, že mu pomůže získat zpátky trůn a moc, o něž jej připravil vlastní bratr. Selhání by znamenalo (nejen) Kasiopeinu smrt, úspěch pak splnění dávných snů a přání.
Kasiopea se tedy pouští do svého největšího dobrodružství – vyzbrojená jen vlastním úsudkem a ve společnosti toho zvláštně přitažlivého boha se vydává na výpravu z yucatanských pralesů až do epicentra moderního dění, jímž je Mexico City, a dál, do hlubin a temnot mayské říše mrtvých, z níž se obyčejní smrtelníci obvykle nevracejí.
Vydá: Jota

Alistair Rennie: Chmurný Válečník

Co je smyslem tvého bytí?
Prastaří a mocní Metaválečníci se celé věky vraždí, trýzní a zrazují v neustálé honbě za naprostým vzájemným zničením.
Chmurného Válečníka začne nesmyslné zabíjení nudit, a tak se vydá hledat pravdu o svém životě.
Kdo je a co je zač. Proč existuje…

Ponořte se do světa temné metafyziky, ultranásilí, šílené řeže a odvázaného sexu v brutálním a současně brilantním fantasy románu, jaký tu ještě nebyl.
Vydá: Planeta9

Theo Addair: Hniloba v kořenech

Půl století uběhlo od zrušení otroctví a společnost se naoko řídí zákony o rasové rovnosti. Sedmnáctiletý Park o tom však ví své. Jakápak rovnost, když jedna rasa má vrozenou schopnost po libosti měnit, vytvářet a ničit, zatímco původní domov té druhé je drancován těžbou suroviny, potřebné k využívání této schopnosti? Parkův nejlepší přítel Kimp se jako jeden z mála odmítá smířit s útlakem, který většina považuje za nutné zlo. Když přijde se šíleným plánem, jak svůj lid vyburcovat k akci, má ho Park za blázna. Kimp však za svůj nápad zaplatí životem a vypadá to, že upadne v zapomnění jako další odložený případ. Park už dál nemůže lhostejně stát stranou. S pomocí party spolužáků tak rozdílných, že jen stěží hledají společnou řeč, si umíní vypátrat pravdu. Ta ovšem vyrůstá z kořenů léta pohřbených v popelu a krvi a má moc změnit životy jim všem…
Vydá: Yoli

Chuck Wendig: Psanci

Zhýralá rocková hvězda. Hluboce věřící rozhlasový moderátor. Zostuzený vědec. A mladistvá dívka, která je možná poslední nadějí světa. Shana jednoho dne ráno zjistí, že její mladší sestru postihla zvláštní nemoc. Je náměsíčná. Nemluví a ne a ne se vzbudit. A míří s neúprosným odhodláním k cíli, známému jen jí samé.

Shana a její sestra však nejsou samotné. Brzy se k nim přidá celý zástup náměsíčných ze všech koutů Ameriky, podnikajících tutéž tajemnou pouť. A kromě Shany je doprovázejí i další „pastýři“ chránící své přátele a příbuzné na dlouhé temné cestě, která je čeká. Náměsíčnictví totiž rozpoutá v Americe násilí a teror. Skutečným nebezpečím tedy možná není samotná epidemie, ale strach z ní. Osud náměsíčníků závisí na tom, zda se podaří rozluštit záhadu epidemie, zatímco okolní společnost se hroutí a ultranásilnická domobrana se chystá je vyhladit. Děsivé tajemství buď rozeštve národ proti sobě – nebo semkne přeživší při obnově rozvráceného světa.
Vydá: Laser

Ted Chiang: Výdech

Devět ohromujících povídek z blízkých realit, v nichž je něco zásadně jinak. Ted Chiang přináší fantastické odpovědi na otázky, které nás zajímají od nepaměti, a do nich vnáší nová dilemata.

Kdybychom měli k dispozici bránu v čase, daly by se vymazat naše vlastní skutky z minulosti? Nabídne-li se lidem možnost nahlédnout do nesčetných paralelních světů, jak konkrétně to dokážou využít — anebo zneužít? A jaký by na nás mělo dopad, kdybychom získali praktický důkaz, že svobodná vůle neexistuje? Pokud ve zcela jiných realitách platí stejné fyzikální zákony, můžeme dojít ke shodnému poznání? Co když hledáme ve vesmíru inteligentní život, ale on je tu po celou dobu s námi?
Vydá: Host

Marc-Uwe Kling: QualityLand

Tvá úplně první návštěva QualityLandu se blíží. Už se těšíš? Ano? Ještě aby ne! Už brzy se totiž podíváš do tak významné země, že se po jejím vzniku začal psát nový letopočet: takzvaný QualityTime. Dokonce i obyvatelé QualityLandu byli přejmenováni. Z řadových občanů se nově stali nositeli kvality.

Reklamní agentura se tedy usnesla, že od nynějška se bude každý chlapec jmenovat podle povolání svého otce a každá dívka zase podle povolání matky. Rozhodující přitom bude zaměstnání vykonávané v době početí. Vítej v říši superlativů. Vítej v QualityLandu.
Vydá: XYZ

Bridget Collins: Vazač vzpomínek

Mysteriózní historický román, v němž nejsou knihy fiktivními příběhy, ale „úložištěm” skutečných životů.
Vazač vzpomínek je fenomenální příběh jedné zakázané lásky, temných sil a tajuplných událostí.
Když se Emmett Farmer, syn farmáře, jednoho letního večera vrátí z práce na poli, čeká na něj doma dopis. Dozví se, že má nastoupit do učení jako vazač knih. Je to povolání, které budí strach, je opředeno pověrami a předsudky – ale zároveň takové povolání, které si on ani jeho rodiče nemohou dovolit odmítnout. Emmett se naučí ručně vyrábět krásné svazky a v každém z nich zachytí něco jedinečného a mimořádného: vzpomínku. Existuje-li něco, na co chcete zapomenout, může vám pomoci. Existuje-li něco, co potřebujete vymazat, zařídí to. Vaše minulost bude bezpečně uložena do knihy a vy si nevzpomenete na své tajemství, ať je jakkoliv děsivé. V trezoru pod dílnou Emmettovy učitelky jsou přepečlivě uskladněny a zaznamenány řady knih a vzpomínek. Pak jednoho dne učiní mladý vazač udivující objev: jedna z knih nese jeho jméno.
Vydá: Jota

Dan Simmons: Endymionův vzestup

Opět zavítáme do spletité budoucnosti, jež se zrodila z chaosu po zániku lidské Hegemonie, budoucnosti ovládané katolickou církví a umělými inteligencemi Technojádra. Znovu nás pohltí propletené příběhy Raula Endymiona a Aeney, mladé ženy zrozené ze spojení lidské matky – Browne Lamie – a reinkarnace Johna Keatse v těle kybrida. Aenea je ve vesmíru něčím novým, bodem, v němž se stýkají odlišné formy existence. Byla pověřena mimořádně obtížným úkolem – přesměrovat vývoj lidského druhu.
Vydá: Argo/Triton

Jakub Mařík: V ledovém sevření

Když automatická průzkumná sonda na vzdálené planetě Marzanna-3 nalezne téměř nepoškozenou průzkumnou loď Fridtjof Nansen, lidstvu se nabídne šance, na kterou čeká už mnoho let. V ledu zamrzlé plavidlo, před třemi lety prokazatelně unesené tajemnými Korzáry, v sobě může ukrývat cenné nepřátelské technologie a možná i těla samotných Korzárů, kteří s lidmi vedou nevyhlášenou válku.

Nejbližším plavidlem, jež může vzácný nález prověřit, je UTSS Salamis. Ta právě kotví u pohraniční stanice UTSS Šanghaj, kde prochází generální údržbou po bitvě s Korzáry. Přestože opravy ještě nejsou ani zdaleka dokončeny, musí se Salamis s posádkou provizorně doplněnou čínskými mariňáky a výzkumným týmem rozvědky vydat daleko za hranice kolonizovaného vesmíru, aby tam vrak korzárské lodi zajistila.
Otázkou však zůstává, jak se Fridtjof Nansen na Marzanně-3 vlastně ocitl? Co ho přinutilo přistát a jaké další hrozby se skrývají v ledovém sevření mrazivé planety?
Vydá: Mystery Press

Shelby Mahurinová: Krev a med

Lou, Reid, Coco a Ansel jsou na útěku. Poté co jen o vlásek unikli smrti z rukou Dames Blanches, prchají před čarodějnicemi, královstvím i církví – a nemají se kde ukrýt.

Aby se jim podařilo zmizet před zástupy čarodějnic a jednotkami chasseurů, potřebují Lou s Reidem spojence. A to silné. Ale ochrana má svou cenu a hrdinové se tak musí rozdělit, aby sehnali posily. Lou a Reid se snaží uzavřít rozšiřující se propast mezi nimi dvěma a zlá Morgane mezitím spřádá svou hru na kočku a myš. A navíc hrozí, že zničí to nejcennější, co mají…
Vydá: CooBoo

Ted Chiang: Příběhy vašeho života

Nové vydání kultovní sbírky sci-fi povídek, která se stala předlohou filmu Příchozí.
Ted Chiang s pronikavou inteligencí a nápaditostí zkoumá, co to znamená žít ve světě, který je poznamenán hlubokou nejistotou, ale zároveň nás naplňuje nekonečným úžasem.

Jaké je to razit si z vrcholku Babylonské věže cestu vzhůru nebeskou klenbou, tvrdou jako žula? Co když je veškerá naše matematika založena na elementární chybě a 1 + 1 nerovná se 2? Jak se domluvit s mimozemšťany, kteří se dorozumívají jazykem, jenž přesahuje naše vnímání reality?
Odpovědi na tyto i další otázky se snaží nalézt první sbírka amerického mistra povídek.
Vydá: Host

Ludmila Svozilová: Achernar

Jmenuje se Patricie. Během jediného dne přišla o práci a ocitla se na ulici. K tomu má tajemství – cosi, co nedokáže definovat ani vylovit z paměti. Psychopat jí už několik měsíců šlape na paty a zanechává vzkazy na stránkách vytržených z Miltonova Ztraceného ráje. Všichni kolem ní umírají. Hlavně proto se rozhodne využít podezřelou pracovní nabídku. Achernar s.r.o. je sice firma bez zápisu v obchodním rejstříku, nemá ani webové stránky a nabízí nezvykle velké peníze, ale Patricie bláhově doufá, že se v rámci inzerované půlroční stáže ztratí brutálnímu slídilovi z dohledu.
Vydá: Golden Dog

Neal Stephenson: Kryptonomikon

Děj Kryptonomikonu se odvíjí souběžně ve dvou časových rovinách: za druhé světové války a na přelomu tisíciletí. V kapitolách ze starší doby vystupuje mimo jiné Lawrence Pritchard Waterhouse, matematický génius, který má za úkol zamaskovat skutečnost, že Spojenci prolomili proslulou německou šifru Enigma. Protagonistou současné linie je Lawrenceův vnuk Randy Waterhouse, programátor a spolutvůrce „datového ráje“ v sultanátu Kinakuta. Oba příběhy ruku v ruce osvětlují dva různé světy, přičemž jeden přímo vyrůstá z vyhraných bitev druhého.

Kryptonomikon je epos naší doby, někdy děsí, často rozesměje a hlavně chrlí informace ze všech oborů od kryptoanalýzy přes hledání pokladů po správnou metodu konzumace křupek s mlékem. Na jedné úrovni poskytuje strhující a navýsost originální pohled na svět zmítaný válkou. Na druhé jde o provokativní úvahu, jak věda a technika utvářejí a proměňují běh dějin. Autorova nesmírná erudice a stejně mohutná imaginace daly vzniknout jednomu ze zásadních literárních děl moderního věku.
Vydá: Argo/Triton

Tomi Adeyemiová: Děti pravdy a pomsty

Zélii a Amari se podařilo zvítězit v téměř beznadějném boji a navrátit do Orďši magii. Jenže rituál byl silnější, než tušily, a znovu zažehl magické schopnosti nejen mažiů, ale i šlechticů s magickými předky.

Teď se Zélie musí pokusit sjednotit mažie v zemi, kde je nepřítel skoro stejně silný jako oni. A poté co se šlechta spojí s vojskem, aby si udržela vládu nad Orďšou, Zélie se pouští do boje za Amariino právo na trůn. Jedině to totiž ochrání mažie před hněvem monarchie.
Občanská válka se zdá nevyhnutelná a před Zélií stojí doposud nejtěžší úkol: musí najít způsob, jak zemi sjednotit — jinak se jí Orďša rozpadne před očima.
Vydá: Host

Joe Abercrombie: Půl války (Moře střepů 3)

Otec Jarvi musí splnit svůj slib a pomstít se vrahům svého otce. Stařena Wexen se ale připravuje na válečné tažení, jaké svět ještě nezažil. Situace vypadá beznadějně, v Jarviho alianci se skrývá zrádce a osud všech závisí na rozhodnutích mladé princezny z vyplněného Throvenska.

Epický závěr napínavé trilogie Moře střepů.
Vydá: Laser

Nelly Černohorská: Zlovolné bytosti

Máte rádi pověrečná vyprávění, v nichž řádí nedobrá stvoření, jako jsou víly, jezinky, čarodějnice či tajemná světýlka? Pak neváhejte – tato jedinečná kniha je pro vás tím pravým! Na své si v ní přijdou nejen milovníci prózy, ale i příznivci poezie. Celé dílo je inspirováno slovanskou mytologií. Sbírku otevírá hororová novela Když se nedíváš, ve druhé části jsou ukryty veršované balady napsané v duchu Erbenovy Kytice.

Když se nedíváš je velice temná a velice expresivní novela, jež čtenáře zavede do malinké vesničky, která se již po léta dusí pod hávem strachu a smrti. Každý rok se zde ztratí jedno dvě děti, žádné není v bezpečí a nikdo neví, kdo bude další. Z temných hvozdů přichází čarodějnice… Co vše se může stát, když v kotlíku smícháte rodinnou tragédii, dva kluky, malou holčičku a psychicky labilní matku?
Vydá: Pointa

Lene Kaaberbolová: Krev nepřítele (Divočarka 5)

Divočarský kruh tety Isy upadl do podivného spánku a Klára se rozhodne vyhledat pomoc u krkavčích matek. Cestou ji ale zastihne krutá bouře, která Krkavčí kotlinu fatálně zpustoší. Klára se s přáteli vydá na strastiplnou výpravu do Kahlina exotického domova, aby vysvobodila ze zajetí tajemného vězně a zachránila krkavčí matky. A to ještě neví, že se mezi jejími nejbližšími kamarády skrývá nepřítel…
Vydá: CPress

Kojoharu Gotóge: Zabiják démonů 1

Život dobrosrdečného chlapce Tandžiróa, který se v období Taišó (1912–1926) živí prodejem uhlí, se jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když jeho rodina padne za oběť démonovi a jeho mladší sestra Nezuko se sama promění v démonku.

Oba sourozenci tedy společně vyráží na cestu, aby zjistili, jak z Nezuko udělat zase člověka, a zároveň se pomstili vrahovi své rodiny. Dobrodružství plné krvavých soubojů právě začíná!
Vydá: CREW

Kore Jamazaki: Čarodějova nevěsta 13

Akademie má být svým studentům bezpečným útočištěm, ale zdá se, že nic nebude tak růžové. Čise a její přátelé se nenadále ocitají v nebezpečí, které přichází jak zvenčí, tak zevnitř…
Vydá: CREW

Mike Mignola, Chris Golden: Baltimore 8 – Rudé království

Rudý král míří do Vatikánu na svou korunovaci, je čím dál mocnější a jeho armáda pekelnou silou pustoší Evropu. Lord Baltimore zmizel a jeho spojenci jsou roztroušení po celém kontinentu. Zbývá ještě byť i nepatrná šance, že se dokážou postavit na odpor nadcházejícímu úderu dřív, než se celý svět utopí v krvi?
Vydá: Comics Centrum