Petra Kubašková: Tajemství Stříbrné čarodějky

Pokračování příběhu Čarodějek malostranských z pera české spisovatelky Petry Kubaškové je tady. Když se při Ginevřině měsíční iniciaci stanou podivné věci, pražské čarodějky si vyžádají mimořádné zasedání čarodějnického sněmu.

Malostranský klan není mezi ostatními zrovna oblíbený, a tak sněm neprobíhá a nekončí zrovna nejlépe. O tom, jestli malostranské čarodějky zůstanou v Praze, rozhodne samotná Luna. Ginevra se tak vydá na důležitou pouť, aby jí dokázala, že se svou rodinou patří na Malou Stranu.

Příběh se odehrává v současném světě, kde ve skrytu žijí čarodějky, oživlá domovní znamení, duchové, meluzíny, gnómové, domácí skřítkové a spousta dalších bytostí. Kouzelnou moc ovládá jen ženské pohlaví, s muži-čaroději se zde čtenář nesetká. O narození nové čarodějky rozhoduje Luna, měsíc, která je pro čarodějky i jedním ze zdrojů sil. Normálně skryté nadpřirozené jevy mohou z lidí vidět jen senzibilové.

Autorka děj zasadila do Prahy, kterou stejně jako v předešlém díle popisuje podrobněji a zapracovává zajímavá místa do příběhu, a také do Kutné hory a na hrad Roštejn, kde pár detailů také přidala. Oproti prvnímu dílu Čarodějky malostranské čtenáři poskytla větší variaci prostředí, ve kterých se děj odehrává.

Většina postav působí osobitě, a tím pádem i dost realisticky. Na to, že Ginevře a jejím kamarádům je okolo čtrnácti let, se nechovají nějak moc dětinsky a vtipné momenty mají úroveň. Vztah Ginevry a Tea je miloučký a vzhledem k věku i věrohodný. Autorka se spíš zaměřuje na čtveřici kamarádů než na Ginevru a Tea. Čtenáři ještě ukázala Ginevřinu maminku z jiného úhlu a rodinné scénky pěkně zachytila. Velmi zajímavý byl i bližší náhled do dynamiky vztahů mezi pražskými čarodějkami.

Čtenář se převážně soustředí na Ginevřinu dobrodružnou výpravu a další aspekty dějové linie se mu odhalí až úplně na konci. Označení „stříbrná čarodějka“ je v příběhu uchopeno dvojím způsobem, takže si to čtenář bude muset trochu v hlavě srovnat.

Petra Kubašková napsala příběh z pohledu Ginevry v první osobě. Text zpestřila citově zabarvenými a hovorovými výrazy, obecnou češtinou, archaismy, novotvary i slangovými výrazy. Přestože příběh obsahuje humor, nechybí mu ani napětí. Atmosféru dokreslují povedené ilustrace od Strigy, obdobně jako v předchozím díle. Oceňuji i malé magické detaily, kterými je celý příběh protknutý.

Tajemství stříbrné čarodějky je zábavné, dobrodružné počtení zaměřené na mladší čtenáře, přesto si myslím, že má potenciál pobavit i starší. (Alespoň mě jako „mladší dospělou“ bavilo.) Pokud hledáte oddechové, a přesto zajímavé čtení v rámci fantastiky a chcete taky zkusit něco od české spisovatelky, dejte této knize šanci.

Ukázka

Vydala: Epocha, 2020
Ilustrace: Zuzana Striga Čatajová
Vazba: vázaná
424 stran / 329 Kč