Knižní novinky: prosinec 2020

Ani v posledním měsíci roku 2020 nebudou čtenáři ochuzeni o knižní novinky z žánru sci-fi a fantasy. Tak co dorazí na posledních chvíli na předvánoční pulty?

Ursula K. Le Guinová: Gwilanina harfa a jiné povídky

Antologie obsahuje povídky humorné, poetické, nostalgické i surrealistické, vždy však obsahují fantastický prvek. Je v ní jedna z autorčiných prvních povídek „Duben v Paříži“, i jedna z těch úplně posledních, „Džbán vody“, a nechybí ani nový překlad proslulého textu „Ti, kdo odcházejí z Omelas“. Když pomineme, že byly záměrně vynechány povídky z cyklů „Ekumen“ a „Zeměmoří“, jedná se o pokus o malý, ale reprezentativní průřez autorčinou ne-realistickou povídkovou tvorbou. Sbírka je vhodná pro ty, kdo autorku vůbec neznají, i pro ty, kdo si ji už zamilovali.
Vydá: Gnóm

George R. R. Martin: Rytíř sedmi království

Než začala Hra o trůny… toulal se krajem ser Duncan Vysoký. Ale možná že to byl jen Dunk, co vypil truňk, z Blešího Zadku. To se teprve ukáže ve třech na sebe navazujících novelách odehrávajících se asi 80 let před Písní ledu a ohně a G. R. R. Martin zde na poměrně malé ploše dokazuje, jak skvělým spisovatelem je.
Rytíř Sedmi království obsahuje celkem tři příběhy Duncana Vysokého, který namísto jemných fines dvořanů používá daleko raději selský rozum a meč. Společníkem je mu panoš Egg, který je někým trochu jiným, než by se na první pohled mohlo zdát. G. R. R. Martin psal tyto novely pro různé antologie v průběhu řady let a dokládá na nich, jak detailně propracovaný je celý jeho svět. Děj je zasazen do období po Temnožárově vzpouře. Kdo je Temnožár? Levoboček Targaryena Aegona IV. Hanebného, jenž zdědil po otci meč, který jej podle mnohých opravňoval vládnout. Daeron II., právoplatný dědic, tak musel čelit vzpouře půlky Západozemí…
A právě v dobách po vzpouře, ale dávno před svržením Targaryenů, se odehrávají naše tři příběhy. Ač se v nich vypráví o potulném rytíři velmi nízkého původu, dostávají se hlavní hrdinové ve všech novelách daleko blíže temným intrikám, ne by jim bylo milé. G. R. R. Martin pomalu, ale nekompromisně odhaluje, oč šlo během vzpoury, a naivnímu mladému rytíři dává pořádně zabrat. Kdepak rytířské ctnosti! A pravda? Která z nich je ta pravá? S Rytířem Sedmi království se nebudete nudit ani chvíli. První z uvedených novel už přitom česky bez většího povšimnutí (a v jiném překladu) vyšla… Ale to je již celá řada let a z G. R. R. Martina se mezitím stala spisovatelská hvězda první velikosti. Také díky seriálu Hra o trůny se dá očekávat, že tentokrát Dunk a jeho panoš Egg osloví podstatně větší okruh čtenářů.
Vydá: Argo

Petr Heteša: Yarminův syndrom

Čtyřicet milionů lidí v baltimorské přetechnizované megapoli pomalu ztrácí kontakt s přirozeným světem a jeho standardním biotopem, který je nahrazován technologiemi. Bylo jasné, že takový překotný vývoj nemůže trvat donekonečna a že jednou bude dosaženo kritické hranice, která všechno skokově změní. Časové odhady této události se ovšem většinou pohybovaly někde mezi sto až pěti sty lety, což dávalo jakous takous záruku, že se toho naštěstí současní obyvatelé nedožijí. Nikoho ani ve snu nenapadlo, že vše může radikálně urychlit jedna z mnoha pozemských vesmírných expedic, v tomto případě na planetu Rapponea, která se vrátila zpátky na Zemi už někdy před sedmnácti lety. Něco tam ale tenkrát zanechala. A to se nyní nečekaně vrátilo.
Vydá: Brokilon

Jitka Horáková: Purgatorium

Smrt, která žije, není k zastavení. Jsme v daleké budoucnosti a Země je nenapravitelně rozvrácena. Ti, kteří přežili konec světa, se musejí skrývat před vzrůstající apokalypsou a každý den bojovat o život. Genesis, dívka, která ztratila paměť, se společně se svými přáteli snaží odolávat nebezpečí, které se jim staví do cesty, a zároveň hledá své ztracené vzpomínky. Brzy však zjišťuje, že za hrozbou v podobě vražedné nákazy ve skutečnosti stojí mnohem vražednější nepřítel.
Vydá: Pointa

Alistair Rennie: Chmurný Válečník

Co je smyslem tvého bytí?
Prastaří a mocní Metaválečníci se celé věky vraždí, trýzní a zrazují v neustálé honbě za naprostým vzájemným zničením.
Chmurného Válečníka začne nesmyslné zabíjení nudit, a tak se vydá hledat pravdu o svém životě.
Kdo je a co je zač. Proč existuje…
Ponořte se do světa temné metafyziky, ultranásilí, šílené řeže a odvázaného sexu v brutálním a současně brilantním fantasy románu, jaký tu ještě nebyl.
Vydá: Planeta9

Temi Oh: Sníš o druhé Zemi?

Uběhlo století od objevu obyvatelné planety u nedaleké hvězdy. Nyní, když Země umírá, vyráží k novému domovu lidstva konečně první výprava. Část posádky tvoří čtyři veteráni ze vzrušujících časů dobývání sluneční soustavy a šest dospívajících absolventů Daltonské akademie, kde se celý svůj dosavadní život připravovali na jedinou misi.
Všechny čeká dvacet tři let na společné cestě. Dvacet tři let ve stísněných prostorách, odkázáni jen sami na sebe… Dvacet tři let bez naděje na záchranu, pokud se něco pokazí.
A ve vesmíru se vždycky něco pokazí.
Vydá: Laser

Amanda Quick: Zmizení

Před čtyřiceti lety došlo v malém městečku Fogg Lake k jistému „Incidentu“: k výbuchu v jeskynním komplexu, při němž se uvolnily neznámé plyny, které měly na obyvatele zvláštní účinky. Někteří měli podivné vidiny. Jiní slyšeli děsivé hlasy. A pak dorazili vědci z tajné vládní agentury…
Jelikož se obyvatelé městečka nechtěli stát pokusnými králíky, svedli tyto případy na halucinogenní účinky hub. Nemohli tušit, že následky zdědí i další generace…
Catalina Larková a Olivia LeClairová jsou nejlepší kamarádky už od dětství a společně vedou vyšetřovací agenturu. Při řešení případů jim pomáhá jejich „druhý zrak“, jak tomu říkají. Poté co Olivia zmizí, Catalina po ní začne horečně pátrat, protože se k tomu nikdo jiný nemá. Když jí pomocnou ruku podá Slater Arganbright, nezbývá jí nic jiného než ji přijmout, ačkoliv je na něm něco, čemu tak úplně nedůvěřuje. Duo postupně odhaluje, že někdo pátrá po svědcích vraždy, jež se ve Fogg Lakeu odehrála před patnácti lety. Vrah nebyl nikdy dopaden. Danými svědky byly mladé Cat a Olivia. Pátrání Cataliny a Slatera po Olivii je zavede do králičí nory, která je mnohem nebezpečnější a tajemnější, než očekávali, a s vrahem číhajícím mezi nimi nikdo netuší, kdo z ní vyjde živý.
Vydá: Baronet

Leoš Kyša (ed.): L3G3NDY

Antologie povídek nejmladší generace autorů české fantastiky.
Ze starých příběhů se rodí nové. A stejně je tomu i u této knihy. Staré příběhy českých legend uchopili nejmladší autoři české fantastiky po svém. Vážně, romanticky, humorně i s varujícím podtextem. Ze spojení starého a nového tak vznikly L3g3ndy, které znovu uvedou v život příběhy o Bivojovi a kanci (tedy vlastně Kanci), Golemovi, pražském Orloji, nikdy nekončící Dívčí válce, ale i ty méně známé, jako jsou Železný muž či příběh zakleté dívky z ulice V Tůních.
Vítejte ve světě fantazie nejmladších autorů, světa, do kterého vstupujete s odvahou poznat nové, ale odejdete s jistotou, že touha vyprávět příběh nikdy neumírá.
Antologie L3g3ndy přináší hostující povídku ostříleného bestsellerového autora žánru young adult Thea Addaira.
Vydá: Epocha

Richard Šusta: Třináct dnů guerilly (Válka memů 2)

Třináct dnů guerilly začíná týden po skončení první části Šedá zóna a podobá se bleskové partii pokeru, v níž všichni hrají falešně. Bezostyšně švindlují a porušují zákony, aby maximálně zlepšili své šance. Blufují dezinformacemi a vynášejí kosmické lodě do vzájemných srážek. Fighové ztratili hlavní trumfy ještě před zahájením klání. Prozradila se jejich tajná spolupráce s mozepi a zůstal jim jediný passapertor, pohon umožňující rychlé lety mikroskoky. Vytáhnou však pilotní esa. Jejich oponenti, za něž bojuje Avien Helm, zaujali sice lepší výchozí postavení úspěšnou abordáží lodi Aviwenorepe, ale mají jen dva nevycvičené piloty. Ti umějí využít passapertory, ale nemohu se měřit s elitními letci fighů. Partie guerilly se musí sehrát rychle. Jejímu prodloužení nepřejí mocné firmy, které svorně lobbují za rozhodující bitvu, protože se děsí narušení meziplanetárních obchodů během delší poziční války. A blíží se i zkušení kosmičtí veteráni, kteří pátrají po osudu Aviwenorepe. Mají své vlastní zájmy a po příletu vsadí nejspíš na ty úspěšnější, a proto je třeba včas rozhodnout o tom, kdo to bude. Ve Třinácti dnech guerilly končí konflikt s fighy zahájený v předchozí knize Šedá zóna.
Vydá: Brokilon

Green Scum: Steam

STEAM je steampunkový příběh z viktoriánské Anglie. Hlavní hrdina se jmenuje Štern. Je šlechtic. Zvládá věci, které se obyčejným lidem mohou jevit jako nadpřirozené. Štern je vězněn. Se svým uvězněním je smířen, protože ho bere jako trest. Když se dozví, že mu nepřátelé unesli dceru, uteče z vězení. Má jediný cíl – najít ji a pomstít se. V příběhu se objevují nadpřirozené bytosti – lycanti, zombie, ghůlové apod. Velká část děje je spojena s železnicí. Parní lokomotivy apod. Láska, zrada, pomsta, souboj, napětí a nadpřirozeno. A do toho parní stroje a technické vynálezy, připomínající Švankmajerovy mechanické strojky z filmu Tajemný hrad v Karpatech. Přesně z těchto „ingrediencí“ je tento dobrodružný steampunkový příběh složen.
Vydá: Volvox Globator

Milada Střítezská: Probuzení Louhi (Ilusie 3)

Obrovská plocha severského moře ukrývá prastaré legendární netvory. Z hlubin lidských vztahů se ale vynořují mnohem děsivější přízraky. Jak se vyrovnají hrdinové příběhu s novými okolnostmi ve svých životech, s cestami do neznáma a neprobádanými místy na mapách? Nový příběh Ilusie se věnuje vztahům mezi otci a syny, mezi lidmi, kteří se navzájem odcizili a hledají k sobě cestu. Na většině cest ale leží sníh a jiné vedou napříč Tursovým mořem.
Třetí román s fantaskními prvky, inspirovaný finským eposem Kalevala, sbírkou Kanteletar a severskými legendami, zavede čtenáře opět do země tisíců jezer. Šamanské bubny probudí tajemné lesní tvory, a zatímco země bude šeptat o původu draků, na moře vyplují lodě, mířící k vzdáleným břehům míst, která zatím nebyla objevena.
Vydá: Ilusie Publishing

Aleš Pitzmos: Třpyt strangeletu (Vesmírná asociace 5)

Jsem Desmond Sommers. Nikdy jsem nechtěl být vojákem. Naopak, přidal jsem se k záchranářům, abych životy dával, ne je bral. Jenže se zdá, že osud má smysl pro ironii, protože jsem nakonec stanul v čele elitní vojenské jednotky, jejíž členové jsou vybaveni nanobrněními. To kvůli tomu, že na lidstvo zaútočil nemilosrdný mimozemský protivník, Tauriani. Nezastaví se, dokud svou přítomností neposkvrní všechny naše těžce vydobyté planety a neznásilní každičkou buňku našich těl. Prohráváme. Drtivě. Spálená na prach je i centrální planeta Extrasolárního společenství, Liberty. A Tauriani míří na Zemi, do srdce Vesmírné asociace, do srdce korporátního světonároda, aby nám zasadili definitivní úder. Ještě je tu však jiskřička naděje. Může jí být vyspělá, avšak xenofobní civilizace Draynů? Anebo Velký architekt, entita, která před miliony let rozparcelovala část Mléčné dráhy do hyperprostorových koridorů? Ať je to, jak chce, musíme ho najít. Odhalit, co je zač. A zjistit, jaký je obsah jeho Plánu…
Vydá: Brokilon

Alejandro Jodorowsky, Jérémy: Rytíři z Heliopole 1 – Dílo v černé, dílo v bílé

Vyrobili elixír dlouhověkosti, a proto mohou žít tři sta století.“ Ovšem ne proto, aby si užívali nebo hromadili moc. Spíš k tomu patří mnoho moudrosti, těžké práce a odpovědnosti za lidstvo. Rytíři z Heliopole, nová série scenáristy Alejandra Jodorowského a kreslíře Jérémyho, líčí dobrodružné a nebezpečné osudy tajné sekty v pohnutých dobách od francouzské revoluce dál v čase, skrze převraty, krveprolití a zápas lidské společnosti o lepší a humánnější svět.
Vydá: CREW

Kamome Širahama: Ateliér špičatých klobouků 2

Magická cesta Coco pokračuje! V kouzelnickém městě Kalhnu se Coco opět setkává s tajemným maskovaným čarodějem, který ji i s dalšími učednicemi přenese do zakletého labyrintu střeženého drakem. Dokážou mu uniknout a dostat se zpátky?
Vydá: CREW

Paul Jenkins, Phil Hester: Darkness – Kompendium 3

Šestý svazek velkoformátových příběhů z tajuplného světa Artefaktů obsahuje sešity 41–66 velmi úspěšné série Darkness. Podivuhodná životní cesta Jackieho Estacada pokračuje! Nositel pradávné temné síly Darkness, umožňující mu přístup do jiných dimenzí a ovládání démonů, se vrací z pekla. Pomstí se rodině nepřátelského mafiána Franchettiho, stává se hlavou mafie a záhy opět upadá v nemilost.
Vydá: Comics Centrum