Nové knihy za říjen 2020

V říjnu jsme se dočkali pestré a dlouhé řady knižních novinek z žánru sci-fi, fantasy a hororu, namátkou vybírám: Půlnoční město Sarah J. Maasové, Devátý spolek Leigh Bardugo, Kamenné nebe N. K. Jemisinové či první díl nové série Legie Františka Kotlety. Také vyšla spousta nových románů od českých autorů (Novotný, Bílková, Kubašková, Sivok ad.) a nesmím zapomenout na antologie: pražské Legendy a sbírku sci-fi povídek Robot100.

Michael Bronec (ed.): Legendy: Praga mater urbium

Zatímco první svazek věnovaný Praze, Praga caput regni, byl spíše hravý, tento obsahuje temné, varovné tóny. Příběhy zdrsněly, hrdinové zdivočeli.
V podání Roberta Fabiana spatříte Podskalí tak, jak jste je nikdy neviděli.
A doufejte, že neuvidíte! Jeho Most je svou délkou navíc plnohodnotný román.
V tmách bohnického hřbitova kolem vás zasviští kulky StB.
O hradby Nového Města zaduní kule švédských děl.
Podrobně poznáte pražské mosty; kromě Karlova i ten Vyšehradský železniční.
Povídky:
Karel Doležal – Skončeme u Adama
David Pravoslav Stefanovič – Pražská symfonie
Ludmila Müllerová – Tři stařeny na konci světa
Jiří Pavlovský – Praga kaput regni
Jana „Maffet“ Šouflová – Případ boží spravedlnosti
Marek Skřipský – Hřbitovní flóra
Jitka Svobodová – U Osla v kolébce
Robert Fabian – Most
Jana Vaňková – Není přímé cesty
Tomáš Bandžuch – V předvečer Velké Prahy
Jana Kopečková-Pažoutová – Jeho první případ
Vydaly: Straky na vrbě, 2020
Obálka a ilustrace: Tomáš Kučerovský
Vazba: pevná
1076 stran / 650 Kč
Recenze

ROBOT 100

Robot. Slovo, kterým bratři Čapkové obohatili světovou slovní zásobu. A letos je tomu právě sto let, kdy se slovo robot poprvé objevilo v tisku, což je jedinečný důvod k oslavě, protože robot je slovo z budoucnosti, která se stala dneškem. Jak je na tom Čapkův odkaz dnes? Jak rezonuje jeho umělý člověk v dnešní spisovatelské generaci? Na téma R. U. R. jsme pro vás připravili antologii povídek těch nejlepších českých autorů se dvěma zahraničními hosty. Jedním z nich není nikdo menší než britský spisovatel Ben Aaronovitch.
Do povídkové antologie ROBOT100 přispěli ti nejlepší čeští autoři fantastiky, jejichž texty doplnil slovenský spisovatel Michal Hvorecký i současná světová jednička na poli městské fantasy Ben Aaronovitch a doslov napsal Robert Silverberg.
Vydalo: Argo, 2020
Vazba: vázaná
400 stran / 398 Kč

František Kotleta: Legie – Operace Thümmel

Vesmír je kruté místo. Právo na život má pouze ten, kdo si jej uhájí v boji. Taková jsou pravidla tam venku. Lidé to zjistili v den, kdy na jejich planetu zaútočila invazní flotila neznámé civilizace. Krátká, ale tvrdá válka srazila lidstvo na kolena a udělala z něj otroky mimozemských dobyvatelů. Otroky, kteří si zaslouží život, jenom pokud budou svým majitelům věrní a užiteční. Ale dokud stojí poslední voják odporu, je tady vždycky naděje. Minimálně na pořádnou pomstu. A možná i něco víc.
Vítejte v sérii Legie – novém světě Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, space opeře temné, akční i zábavné, jak jen to chladný vesmír dovolí.
Vydala: Epocha, 2020
Vazba: brožovaná
344 stran / 299 Kč
Ukázka

František Novotný: Dryák

Přemyslovské Trojkrálovství stojí na osudové křižovatce – buď přijme nadvládu námořních velmocí Anglie a Holandska a zůstane jen druhořadou kontinentální mocností, nebo je vyzve na souboj pomocí převratně zkonstruovaného a novou bojovou látkou vyzbrojeného loďstva. To vše se odehrává v alternativním 17. století, kde existuje pod vládou Přemyslovců mocná říše táhnoucí se od Baltu až po Jadran a od Labe až po Dvinu.

František Novotný přichází se strhujícím příběhem, v němž významnou roli hraje alchymistická magie (tzv. alchy-punk) realizovaná nikoli pouhými kouzelnými formulemi a prací na Velkém magistériu, ale stavbou magických přístrojů, plody nauky, kterou lze nejvýstižněji popsat jako alchymické inženýrství. K němu se pak pojí znalost míchání elixírů, mezi něž patří i Dryák nesmrtelnosti, a soupeření tajných služeb o pradávný recept na utajovanou bojovou látku. Jak dopadne boj mezi západními námořními velmocemi a českým Trojkrálovstvím a kdo je strážným duchem, který napříč staletími bdí nad osudem Přemyslova rodu? Jak je to s Maharalovými golemy a co na to mylady de Winter? A kde se tu vzala Elina Makropulos? To vše a mnohem více se dočtete v románu Dryják. Stačí jediný doušek a neodložíte jej, dokud jej nedočtete do dna.
Vydalo: Argo, 2020
Ilustrace: Mikuláš Podprocký
Vazba: vázaná
424 stran / 398 Kč

Alžběta Bílková: Kosti Mraza

Siva je jediný žijící potomek Dětí Mraza. Její lid byl vyhlazen a ona teď musí žít mezi jeho vrahy. Ve vězení, kam ji uvrhla zlá kněžka Jedwiga, potká Bogobora. Tvora, kterého kletba připravila o vlastní vůli a nutí ho zabíjet. Společně se vydají hledat kosti Mraza, mocný artefakt, který dokáže zabránit Jedwize otevřít bránu samotné Nicoty a zničit severní knížectví, jedno po druhém. Podaří se jim najít pozůstatky boha a zkáze zabránit?
Vydal: Fragment, 2020
Vazba: vázaná
352 stran / 249 Kč
Ukázka

Charlotte Nicole Davisová: Šťastné dívky

Říkají jim Šťastné dívky – štěstí se jim ale zdaleka vyhýbá. Jako děti byly prodány mamá Fleur a staly se tak majetkem „domu radosti“. Žijí životy, které by si pro sebe samy nikdy nevybraly. Dokud dívka jménem Clementine v sebeobraně nezabije klienta a nespustí tím lavinu událostí, které její život obrátí vzhůru nohama. Se skupinou dalších dívek se rozhodne riskovat nebezpečný útěk a pokusit se získat svobodu. V zemi jako je Arketta se však dá spravedlnosti dobrat jen těžko a Clementine navíc pronásledují ti nejlepší a nejzákeřnější lovci lidské i nelidské rasy. Jedinou nadějí dívek je příběh, který si služebnice „domu radosti“ vyprávějí po generace. Historka, které by dokázal uvěřit jen ten nejzoufalejší člověk. Šťastné dívky tak mají před sebou dlouhou cestu, a aby přežily, budou muset mít na své straně mnohem víc než jen štěstěnu…
Vydalo: Yoli, 2020
Překlad: Hana Vlčinská
Vazba: brožovaná
344 stran / 299 Kč
Ukázka

Ivana Peroutková: Ágnes ve skleněném městě

Lehce dystopický, avšak niterný příběh!
Skleněným městem se šíří prázdnota, které si ale většina obyvatel nevšímá. Vždyť vše plyne, jak má, na všechno je moře času a každý tu najde své místo. Snad jen Ágnes tuší, že něco není v pořádku. Ale proč ona? A proč to nevidí její okolí? Jednoho dne se Ágnes probudí na zvláštním místě, neví, jak se tam ocitla ani kým byla předtím. Leží tam i mnoho dalších lidí, ale nikdo na ni nereaguje – jen její fenka, se kterou se jí podaří utéct zpět dolů do skleněného města. Město ale přijde Ágnes zvláštní a raději se ukrývá. Aby se její ztráta paměti už nikdy více neopakovala, začne si psát deník. Píše o všem, co zažívá, o svých snech, o možných vzpomínkách, o mužích, které potká, a o divném místě, v němž lidé mnohé nevidí, na ostatní zapomínají a žijí jako ve snách. Podaří se jí zjistit, co se s ní stalo, kým byla předtím a proč je skleněné město tak zvláštní?
Vydalo: CooBoo, 2020
Ilustrace: Dana Ledl
Vazba: vázaná
240 stran / 269 Kč

Petra Kubašková: Tajemství stříbrné čarodějky

Být čarodějkou v Praze není jen tak. Zvlášť když jste čarodějka malostranská, které byly vždycky tak trochu zvláštní. Už třeba proto, že velmi často porušovaly pravidla. To Ginevra nikdy neměla v plánu, ale při jednom kouzlu se něco zvrtne a ona musí zjistit, jaké nebezpečí jí šlape na paty. Jako by nestačilo, že na ni mají spadeno ostatní pražské čarodějky a chtějí malostranský rod jednou provždy vyhnat z Prahy. A pak by bylo po všem – po magii, po všech podivuhodných tajemstvích jejich rodu a nejspíš by se už nikdy nedokázala ubránit problémům, které se na ni řítí ze všech stran. A do toho se nesmí vídat s jediným klukem, se kterým si opravdu rozumí. Na jednu mladou čarodějku už je toho zkrátka dost a musí napnout všechny své síly a důvtip, aby se z té šlamastiky dostala.
Petra Kubašková se vrací do světa malostranských čarodějek, který uchvátil malé i velké čtenáře.
Vydala: Epocha, 2020
Ilustrace: Zuzana Striga Čatajová
Vazba: vázaná
424 stran / 329 Kč
Ukázka

Jiří Sivok: Smrt bývá nehezká

VY ZNÁTE PŘÍBĚH SVÉHO AUTA?
Spisovatel Daniel Hejtman se vyrovnává s životní ztrátou. Po smrti dcery se rozpadá i jeho manželství. Ale zůstává ještě jeden stín. Stín uvnitř jeho starého vozu. Stín na starých fotografiích… Je temná postava přítel? Cesta, jak se spojit s mrtvými? S milovanou dcerkou? Anebo se Dan chystá na cestu krvavé temnoty?
Vydal: Golden Dog, 2020
Obálka: Josef Svoboda
Vazba: brožovaná
208 stran / 189 Kč
Ukázka

Sarah J. Maasová: Půlměsíční město – Rod země a krve

Bryce měla perfektní život, skvělou práci a na programu jeden legendární večírek za druhým, jenže pak démon zavraždil její přátele a ona zůstala sama a zlomená. Když údajný zabiják skončí za mřížemi, ale zločiny pokračují, Bryce se pustí do vyšetřování. A hodlá se pomstít. Spolu s Huntem, padlým andělem obdařeným brutální silou, sestoupí do podsvětí města, které rozežírá temnota. Dokážou se zlu postavit dřív, než pohltí vše, na čem jim kdy záleželo?
Vydalo: CooBoo, 2020
Překlad: Ivana Svobodová
Vazba: vázaná
688 stran / 399 Kč
Ukázka

Deborah Hewittová: Strážce duší

Alice Wyndhamová celý život vídala podivné ptáky, pro všechny ostatní neviditelné… pak se ovšem od záhadného Crowleyho dozví, že je „aviaristka“ a jako taková vidí lelky, magické ptáky strážící lidské duše. Když Alicina nejlepší kamarádka Jen upadne po tragické nehodě do kómatu, Alice stane před úkolem, který nikdo jiný nezvládne – musí najít a zachránit Jenina lelka.
S Crowleyho pomocí se Alice vydává do skrytého alternativního Londýna, jehož obyvatelé mají nejrůznější kouzelné schopnosti, aby tam zdokonalila svůj neobyčejný talent. Novou aviaristku však touží zničit skupina odhodlaná vyhladit z povrchu zemského všechny, kteří vládnou magií. Alice musí riskovat vše, aby svou nejlepší kamarádku zachránila – a aby odhalila pravdu o sobě samé. Debutový román Deborah Hewittové je strhující městskou fantasy o nám neznámém Londýně, kouzelném světě skrytém za dobře známým uspěchaným moderním městem.
Vydalo: Argo, 2020
Překlad: Anežka Dudková
Vazba: brožovaná
456 stran / 488 Kč
Ukázka

Anthony Ryan: Volání vlka

Legendární Vélin Al Sorna se vrací.
Vélin Al Sorna je žijící legenda, jeho jméno zná celé království. Právě pod jeho vedením byly dobyty celé říše, právě jeho meč vítězil v urputných bitvách — a jen díky jeho oběti bylo poraženo zlo strašlivější než cokoli, co tento svět dosud spatřil. Zvítězil v nespočtu bitev, avšak zaslouženou slávu vyměnil za poklidný život v Severních provinciích Sjednoceného království.
Nyní se však ze zámoří šíří zvěsti o armádě zvané Ocelová horda, kterou vede muž považující se za boha. Vélin po další válce netouží, ale když se dozví, že se Šerin, žena, kterou kdysi ztratil, ocitla v ohrožení, rozhodne se této nové, mocné hrozbě postavit tváří v tvář.
Vélin proto putuje do říše kupeckých králů, země, kde vládne zákon cti a intriky. Právě tam, v prachu nekonečných stepí Dálného západu, si Vélin uvědomí strašlivou pravdu: existují bitvy, ve kterých možná nedokáže zvítězit ani on
Vydal: Host, 2020
Překlad: Jakub Němeček
Vazba: vázaná
527 stran / 449 Kč

Blake Crouch: Zhroucený čas

Realita je rozvrácená. Zprvu se to tvářilo jako nemoc. Epidemie, která se šíří neznámými prostředky a dohání své oběti k šílenství vzpomínkami na život, který nikdy nežili. Ale za běsněním, které obchází svět, však nestojí žádný patogen. Je to jen první šoková vlna, uvolněná ohromujícím objevem – to, co je v ohrožení, nejsou naše mysli, ale samotná struktura času. Detektiv Barry Sutton se v New Yorku dobírá pravdy, zatímco ve vzdálené laboratoři si neurovědkyně Helena Smithová zatím neuvědomuje, že ona sama drží klíč k tomuto tajemství… A nejen to, má i prostředky, jak s tím bojovat. Barry i Helena budou muset společně čelit nepříteli dříve, než budou oni i celý svět uvrženi do stále rostoucího chaosu.
Vydal: Laser, 2020
Překlad: Jiří Jaňák
Vazba: pevná
304 stran / 359 Kč
Ukázka

Leigh Bardugo: Devátý spolek

Mysteriózní román z prostředí elitní univerzity od bestsellerové autorky Leigh Bardugo!
Královna young adult debutuje s mystery románem pro dospělé! Alex Sternová je jiná než ostatní prváci na Yale. Jako jediná přežila děsivý, dosud nevyřešený masakr, a ačkoliv nedokončila školu, dostala nabídku na této prestižní univerzitě studovat. Volná vstupenka mezi elitu má ale háček. Během studia musí monitorovat podezřelé aktivity yaleovských tajných spolků – organizací, mezi jejichž členy patří slavní, bohatí a vlivní lidé minulosti i současnosti. Když v kampusu najdou mrtvou dívku, ona je jediná, kdo nevěří líbivě učesanému vysvětlení, se kterým přišla policie. Alex totiž moc dobře ví, že tajné spolky jsou hrozivější a podivnější, než si kdo vůbec umí představit. Zahrávají si se zakázanou magií. Oživují mrtvé. A jejich kořistí se někdy stávají i živí…
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: vázaná
496 stran / 299 Kč
Ukázka

Erin A. Craigová: Dům soli a smutku

Dvanáct sester, které stíhá kletba. Annaleigh žije se svými sestrami, otcem a nevlastní matkou na panství Highmoor. Dřív bylo sester dvanáct, čtyři z nich však potkal tragický osud. Jedna smrt byla nešťastnější než druhá – smrtelný pád, utonutí, epidemie moru… V okolních vesnicích se vypráví, že rodina je prokletá a smrt mladých dívek mají na svědomí znepřátelení bohové. Annaleigh těmto pomluvám nevěří, stejně tak si ale nemyslí, že by šlo o tragické nehody. K tomu všemu navíc její zbylé sestry každou noc navštěvují tajemný bál, kde tančí až do úsvitu v blyštivých střevíčcích a okouzlujících šatech a Annaleigh si není jistá, zda by je měla zastavit, nebo se k nim naopak přidat. Protože s kým to její sestry vlastně tančí? Nezbývá než přijít na to, co panství Highmoore skrývá, a odvrátit blížící se hrozbu, než dostihne i Annaleigh…
Vydalo: Yoli, 2020
Překlad: Pavlína Zagolová
Vazba: brožovaná
400 stran / 379 Kč
Ukázka

Victoria Schwabová: Město duchů (Cassidy Blake 1)

Od toho dne, co se Cassidy málem utopila (no, ona se vlastně utopila, ale nerada na to vzpomíná), dokáže odtáhnout Závoj, který odděluje živé od mrtvých… a vstoupit do světa duchů. Dokonce její nejlepší kamarád Jacob je duch. Už tak je její situace dost na pováženou. A to se ještě zhorší.
Když se její rodiče pustí do natáčení televizního pořadu o nejstrašidelnějších místech na světě, zamíří všichni i s Jacobem do skotského Edinburghu, kde se místní hřbitovy, hrady a tajné uličky jen hemží neklidnými duchy. A tehdy Cassidy potká Laru, dívku, která má stejný dar jako ona, a zjistí, že se toho má o Závoji – a sama o sobě – ještě hodně co učit. A bude se muset učit rychle, protože Město duchů je daleko nebezpečnější, než by myslela.
Vydal: Slovart, 2020
Překlad: Elizabet Kovačeva
Vazba: brožovaná
296 stran / 299 Kč
Ukázka

Scott Cawthon, Kira Breed Wrisley: Five Nights at Freddy’s 1.: Stříbrné oči

Deset let po strašlivých vraždách v pizzerii Freddyho Fazbeara, které vyděsily celé město, se Charlie, dcera majitele restaurace, a její přátelé z dětství vrací na místo činu. Sešli se přesně na výročí tragédie a opět otevírají dveře prokleté pizzerie, která byla celé dlouhé roky opuštěná. Jakmile se však ocitnou uprostřed restaurace, uvědomí si, že se něco změnilo. Čtyři maskoti, kteří kdysi bavili návštěvníky pizzerie, se změnili. Nyní mají strašlivé tajemství – a vražedný plán… Kniha je inspirovaná nejprodávanější sérií hororových videoher.¨
Vydal: XYZ, 2020
Vazba: brožovaná
280 stran / 299 Kč

S. A. Patrick: Flek Jasnovod a dračí mračno

Někteří hrdinové mají meč, Flek Jasnovod má flétnu. A dokáže s ní pořádné kousky. Třeba zahnat draky!
Flek Jasnovod by mohl být oslavován jako hrdina. Vždyť hrou na flétnu zachránil vesnici Šplíchopád před krysami! Co je mu to ale platné, když za zapískání zakázané písně teď sedí ve vězení. Tam potká Střízličku – princeznu zakletou v krysu – a společně z žaláře utečou. Pak se k nim přidá ještě drakogryf Barver a partička tří hrdinů je na světě. Čeká je dobrodružství plné čarodějů, draků, banditů a také boj se smrtelně nebezpečným nepřítelem.
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: vázaná
320 stran / 349 Kč

Chloe Neill: Krvavé hry (Upíři z Chicaga 10)

Okázalí, styloví a sexy – takoví jsou upíři z chicagského Domu Cadoganů. Od té doby, co mezi ně Merit nedobrovolně spadla a stal se z ní krvesaj, se jí převrátily naruby nejen biologické hodiny, ale celý život. Výměnou za sílu, přepych a nesmrtelnost. Jenže i taková nesmrtelnost má své stinné stránky. Čím déle žijete, tím spíš na vás někdo může vytáhnout nějakou tu ohavnost z dávné minulosti.
Meritin partner a upíří Mistr Ethan Sullivan by o tom momentálně mohl vyprávět, jenže v tom je právě ta potíž: nechce se mu. Odstrkuje od sebe svou Ochránkyni Merit, a zatímco ho neznámý útočník zasypává výhrůžkami, Ethan musí obhájit svou kandidaturu na upíří trůn.
Po Chicagu se navíc plíží zvrácený zabiják. Místo činu mění v kruté umělecké dílo a zdá se, že upíři a čarodějové mu při aranžování vražedných scén byli velkým vzorem. Jaké sousto pro novináře… Kdo upadne v podezření a kdo bude další obětí?
Vydal: Fantom Print, 2020
Překlad: Petra Kubašková
Vazba: brožovaná
256 stran / 319 Kč
Ukázka

Andrew Caldecott: Zymovrat (Opskurno 2)

Vítejte zpět v Opskurnu, kde se brzy uskuteční tajný plán, který se připravoval několik staletí — a tentokrát mohou temné síly skutečně zvítězit…
Nezávislost města Opskurna na britské koruně trvá již čtyři sta let a jejím účelem je střežit hrozivé tajemství. Sir Veronal Lapillus je mrtev, jeho pokus využít toto tajemství k vlastnímu prospěchu skončil fiaskem a Opskurno se po namáhavém létě může konečně vrátit ke svému „normálnímu“ životu… Kdosi však hraje velmi dlouhou hru. Objevuje se stále více znepokojivých znamení: na pohřbu zazní záhadné varování, starobylý portrét promluví, městský herold zmizí a vratké spojenectví mezi městem a venkovem ohrožují demokratické volby.
Spletitý tajný plán Geryona Zymora, který se rodil po několik staletí, byl uveden do pohybu.
Vše ukazuje na jediný cíl — vzkřísit temnou alžbětinskou minulost Opskurna — a na jediné datum, jímž je zimní slunovrat.
Vydal: Host, 2020
Překlad: Petra Johana Poncarová
Vazba: vázaná
496 stran / 399 Kč

Jack Meggitt-Phillips: Bethany a netvor

Ebenezer Pinzer je na svých 511 let neskutečně pohledný muž. Aby si mohl žít svůj úžasný život, provedl hrozné věci. Na půdě svého okázalého sídla chová netvora, jehož krmí vším možným i nemožným, a on mu na oplátku zvrací kouzelné lektvary, které ho udržují mladým a krásným. Netvorovy požadavky jsou ale čím dál nenasytnější. Už mu nestačí cvičené opice nebo kaktusy. Teď si přeje nějaké roztomilé, pěkně šťavnaté dítko. To už je trochu moc i na Ebenezera. Co se stane, když netvora nenakrmí? Objeví se mu vrásky a umře? Přece mu nepředhodí tu drzou, přesto okouzlující dívku – Bethany? Znepokojivě vtipný, přiměřeně strašidelný příběh o chamtivosti, marnivosti a děvčátku, které netuší, že se má stát hlavním chodem.
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Adriana Pavlíková
Ilustrace: Isabelle Follathová
Vazba: vázaná
216 stran / 269 Kč

N. K. Jemisinová: Kamenné nebe (Zlomená země 3)

Luna se brzy vrátí. A záleží na dvou ženách, zda to věstí zkázu lidstva, nebo něco ještě horšího.
Essun zdědila moc Alabastra Desetiprstenáře. Ovládla bránu z obelisků a doufá, že s její pomocí vypátrá svou dceru Nassun a vytvoří svět, kde by mohly všechny orogenní děti vyrůstat v bezpečí.
Pro Nassun už je ale pozdě. Poznala zlo a pochopila něco, co si její matka odmítá připustit: že ne všechno, co je zkažené, jde napravit. Někdy je potřeba to zničit.
Tohle je konec světa… Ten poslední.
Vydal: Host, 2020
Překlad: Roman Tilcer
Vazba: vázaná
391 stran / 399 Kč
Ukázka

Vladimír Šlechta: Padající Archanděl (Poslední velkoměsto 3)

Druhá polovina třiadvacátého století, dvě stě let po Apokalypse. Bornn, jediné velkoměsto v postapokalyptické Evropě, si zvyká na změnu mocenských poměrů. Bílá čarodějka se zbavila většiny oponentů a k tomu, aby získala neomezenou moc, ji zbývá poslední krok. Gowery si myslí, že za tři týdny proběhne státní převrat, nikdo mu však nevěří.
Ať už to dopadne jak chce, příští tři týdny je nutné vyplnit usilovnou činností. Oggerd se chystá vystoupit na veřejnosti a přihlásit se o svá práva. Musí to však udělat s rozmyslem. Gowery je pověřen pátráním po Oggerdově snoubence, která unikla represím a skrývá se na neznámém místě. Tentokrát proti němu stojí mimořádně schopný protivník, který každý Goweryho tah obrátí ve svůj prospěch. A vše je ovlivňováno událostmi starými sedmdesát let. Chyby i zločiny zakladatelů germánské Říše teď budou použity proti jejich vnukům.
Vydal: Brokilon, 2020
Obálka: Tomáš Flak
Vazba: brožovaná
392 stran / 298 Kč

Jitka Čejková (ed.): Robot 100 – Sto rozumů

V publikaci Robot 100: Sto rozumů vzdává 100 světových i českých osobností hold géniovi bratří Čapků, jejichž umělecká spolupráce obohatila svět o slovo robot, a jejichž vize vedla další generace rozumů (Rossumů) k úvahám a k bádání o možnostech a smyslu umělého života.
Kniha obsahuje originální text prvního vydání dramatu R. U. R od Karla Čapka a příspěvky sta osobností, které nám dnes přibližují svůj osobní pohled na fenomén zvaný robot a představuje tak jedinečnou sbírku úvah, odborných názorů, faktů, představ a uměleckých ztvárnění tématu, které již celé století hýbe naší společností.
Kniha symbolicky vychází „vpředvečer“ stého výročí divadelní hry R. U. R. (Rossum’s Universal Robots), kterou vydal Ot. Štorch-Marien v edici Aventinum v listopadu 1920.
Toto české drama se tehdy stalo „kolébkou“ všech robotů světa. Kniha Robot 100: Sto robotů tedy může představovat zhodnocení jejich „dospívání“. Až budoucí generace na vlastní kůži poznají, kam „život“ robotů směřuje.
Vydal: VŠCHT Praha, 2020
Obálka: Jonáš Ledecký
Vazba: brožovaná
448 stran / 380 Kč

Nora Roberts: Pramen moci

Poté, co záhadný virus zničil celou lidskou civilizaci a na světě zbylo jen pár jedinců, využívá Fallon svou moc, aby osvobodila zajatce ze svých řad. Zemí táhnou vojska fanatiků Temných vyvolených a brutálním způsobem mučí a vraždí, koho vypátrají. Fallon má jedinečný úkol – vybudovat úkryt, který ochrání její lid. Sama na něj ale nestačí, na pomoc bude potřebovat celou armádu.
Vydal: Alpress, 2020
Překlad: Božena Chovancová
Vazba: pevná
328 stran / 349 Kč

Robert A. Heinlein: Cizinec v cizí zemi

Před pětadvaceti lety se první lidská mise na Mars naposledy ohlásila těšně před přistáním. Všichni její členové byli od té doby pokládáni za mrtvé. Někdo však přece jen přežil. Narozen na vesmírné lodi odsouzené k záhubě a vychován Marťany, Valentine Michael Smith nikdy neviděl lidskou bytost až do dne, kdy ho objevili členové druhé expedice. Považuje se za Marťana, cítí a přemýšlí jako Marťan, nyní se však spolu s posádkou vrací na Zemi jako dědic pohádkového dědictví po svých rodičích a dle pozemských zákonů také jako vlastník Marsu.
Nové české vydání slavného vědecko-fantastického románu velmistra žánru Roberta A. Heinleina, odměněného nejvyšším žánrovým oceněním, cenou Hugo, vám přinášíme v grafickém zpracování Petra Štěpána, s ilustracemi Daniela Špačka a především v novém překladu Alžbety Lexové.
Vydalo: Argo, 2020
Překlad: Alžběta Lexová
Vazba: vázaná
636 stran / 698 Kč

Kristen Ciccarelli: Dcera noci (Iskari 3)

Může mít někdo, kdo se neustále toulá mezi dvěma světy, skutečný domov? Může opravdu milovat a být věrný jedné straně? Safiru, ochránkyni sužovaného národa, a její zapřisáhlou nepřítelkyni, nebezpečnou pirátku Eris, svede dohromady podobný osud. Čeká je stejný úkol. Najít Ashu, poslední Namsaru. V tomto světě, i v tom příštím.
Vydal: Alpress, 2020
Překlad: Ondřej Duha
Vazba: pevná
304 stran / 319 Kč

Ransom Riggs: Ptačí sněm (Sirotčinec slečny Peregrinové 5)

A jsou zpět! Protože od rozdělané práce se neodchází. A od té podivné už vůbec ne.
Když H, spolupracovník Jacobova dědečka Abea Portmana, umíral, pověřil Jacoba úkolem – dopravit nově kontaktovanou členku rodiny podivných Noor Pradeshovou do bezpečí, které jí poskytne tajná agentka V. Svěřil mu i to, že Noor se týká prastaré proroctví o sedmi emancipátorech, kteří zachrání svět podivných před hrozící apokalypsou. Pokud se podaří zachránit Noor Pradeshovou, zachrání tím i svět podivných. O jeho zkázu neusiluje nikdo jiný víc než stvůry. A ačkoliv při zkáze Knihovny duší velká většina z nich zemřela, ti nejhorší z nich přežili. Někteří jako vězňové, kterým se však na začátku nového pokračování příběhu podivných podaří ze žaláře uprchnout. Na útěku osvobodí i netvora, který poháněl Panloopticon…
Celou situaci ještě komplikují znesvářené americké klany podivných, mezi nimiž hrozí válka, jíž se všemožně snaží zamezit ymbryny. V amerických smyčkách se skrývá nebezpečí a nejistota na každém kroku. Kam dřív skočit?
A aby toho nebylo málo, V je nejtajemnější a nejmocnější z Abeových bývalých společníků, která se skrývá a dělá vše pro to, aby nebyla nalezena. Jacoba čeká tvrdý oříšek. Čas nemilosrdně běží a Jacob i jeho přátelé se snaží rozluštit proroctví a přijít celé věci na kloub.
Na záda Jacobovi dýchají nepřátelé a před ním je jedno velké Neznámo… Uspěje i tentokrát?
Vydala: Jota, 2020
Překlad: Bronislava Grygová
Vazba: pevná
344 stran / 348 Kč

S. T. Joshi: Černá křídla Cthulhu 5

Již pátá kniha oceňované antologie, která představuje ty nejlepší moderní lovecraftovské povídky. S. T. Joshi, největší žijící odborník na Lovecrafta a jeho dílo, opět namíchal delirický koktejl starých mistrů, vycházejících hvězd i jmen spojených doposud s hororovým undergroundem. Skvělé čtení pro fanoušky díla H. P. Lovecrafta, vesmírné hrůzy i moderního hororu.
Vydal: Laser, 2020
Překlad: Milan Žáček
Vazba: pevná
336 stran / 399 Kč

Jan Sokol: Ílandäria – Magie se probouzí

Příběh dvou hlavních postav vás zavede do světa plného magie, draků a orků. Na rozdíl od ostatních knížek jsou tu hrdiny dvě děti, které mají život teprve před sebou. Na jedné straně je tu Soky, poloviční elf, který nikdy nepoznal svého otce a ve své vesnici se dočkal pouze samoty a posměšků od ostatních dětí. To se však změní v den, kdy ke městu Enogothu přiletí tři dračice, aby nabídly svá vejce těsně před vylíhnutím všem dětem, které přijdou. Soky i ostatní děti z celého kraje se proto vydávají na pouť k nim a jedna dračice si pro své vajíčko vybere právě jeho. Další tři roky stráví Soky veškerý svůj čas výcvikem, nachází nové přátelé a zjišťuje, co to vlastně znamená být dračím bojovníkem.

Současně budete sledovat příběh samotářky Arvíel, která objevuje svůj talent v elfské magii elementů. Zdědila obrovské nadání a má možnost stát se arcimágem, ale předtím ji čeká dlouhá cesta. Díky svým schopnostem se učí mnohem rychleji než ostatní a čeká ji i cesta do dalšího města, aby se jí dostalo co možná nejlepšího výcviku. V průběhu času zažívá mnohá nenadálá dobrodružství, začíná se pomalu otevírat světu a nachází si přátele. Je ochotná udělat vše, aby dosáhla svého, a tak tam, kde to ostatní vzdávají, ona vytrvá.
Vydal: Petrklíč, 2020
228 stran / 259 Kč

Martin Drtina: O dívce, která vládla příběhům

Mělo to být obyčejné léto v Českých Budějovicích. Dva kamarádi Bert a Petr řeší své osobní problémy, když jim do životů vstoupí tajemná dívka Šah. Tvrdí o sobě, že je Strážkyní příběhů, že svět očišťuje od jejich energie, aby se nestaly skutečností, a na každém kroku ji provázejí podivnosti. Příběhy začnou ožívat, ty známé i ty zapomenuté, a když se do toho zamotá ještě Šahin šílený bratr, v ohrožení nebudou jen Petr s Bertem, ale celý svět…
Vydalo: Lirego, 2020
Vazba: měkká
304 stran / 299 Kč

Kamome Širahama: Ateliér špičatých klobouků 1

Coco se od malička toužila stát čarodějkou, jenže k tomu jsou potřeba vrozené schopnosti. Dívce tudíž nezbývá než snít a vést poklidný život po matčině boku. Všechno se změní, když do vesnice přijede čaroděj a dívka ho spatří při provádění magického rituálu. Snaží se ho napodobit, jenže netuší, jaké následky může mít neodborně provedené kouzlo…
Vydalo: CREW, 2020
Překlad: Anna Křivánková, Kristýna Metličková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
212 stran / 199 Kč

Skottie Young: Nesnáším Pohádkov 2 – Kulma drát

Pokračování komiksového hitu NESNÁŠÍM POHÁDKOV od držitele Eisnerovy ceny a autora bestsellerů Skottieho Younga (ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ; FORTUNATELY, THE MILK; LITTLE MARVEL) je zřejmě nejzásadnější fikcí od dob vynálezu slova a možná i obecně lidských bytostí. Gerda pořád trčí v Pohádkově a snaží se kulma dostat domů, a když se jí do cesty postaví nečekaná překážka – skončí jako korunovaná královna! Podívejte se, jak Gerda vládne světu, který nenávidí, jak se seznámí s novým kamarádem jménem drak Duncan, dostane přes tlamu od krásné princezny a učiní volbu, která může klidně zapříčinit konec Pohádkova.
Vydalo: CREW, 2020
Překlad: Michael Talián
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
144 stran / 369 Kč
Recenze

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země nezemě 8

Emma a Ray se cestou do tajemné lokace Goldy Pond ocitají ve svízelné situaci – démoni na ně číhají na každém kroku a navíc jsou v obrovské přesile. Jak se dětem podaří přežít a najít záhadného pana Minervu, když jim jejich průvodce i nadále odmítá sebeméně pomoci?
Vydalo: CREW, 2020
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
192 stran / 199 Kč

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 17 – Kdo seje vítr

A POVEDE JE DÍTĚ Obávaný pan Temný je mrtvý. Při svém sebevražedném útoku ho zabila jediná bytost ještě chladnější než on sám: Severní vítr, král Zamrzlé pustiny, vládce jednoho z hlavních větrů… a Wolfiho nanicovatý otec. Nyní, protože se Wolfi zřekl jakéhokoliv nároku na trůn, si musí korunu nasadit jedno z jeho dětí… a Zlý vlk, společně se svou ženou Sněhurkou, musí nečinně přihlížet, jak služebníci Severního větru podrobují jejich potomky sérii zkoušek, které rozhodnou o novém svrchovaném vládci. Větry změny začnou mezitím vát i v jiných zemích. Improvizovaná revoluce kdysi okřídleného opičáka Bufkina proti novému vladaři Pan-ozského císařství získává nečekané spojence. Růženčin průzkumný tým doráží na Farmu těsně před Vánoci a nachází ji v podivuhodně dobrém stavu. A v Temném hradě čeká zdravotní sestra Sprattová na návrat ostatních Mýtů se zadrženým dechem – a naostřenou čepelí.
Vydalo: CREW, 2020
Překlad: Ľudovít Plata
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
144 stran / 419 Kč

Kerascoët, Fabien Vehlmann, Marie Pommepuyová: Krásná temnota

Vynikající, neobvyklé, nápadité. Superlativů na tento titul by mohlo být vzneseno mnoho. Především je to ale vyšinutý, temný, naturalistický a extravagantní příběh odehrávající se na ploše čtyř ročních období mezi obyvateli poněkud… neobvyklého obydlí. Tohle je Alenka v říši divů, verze Davida Lynche.
Vydalo: CREW, 2020
Překlad: Richard Podaný
Tisk: barevný
Vazba: vázaná
112 stran / 489 Kč

Jonáš Ferenc, Kryštof Ferenc: Příběhy impéria – Morganina pomsta

Londýn je v plamenech a nad Temží zuří bitva, která rozhodne o osudu celé Británie!
Když je mladý diplomat William Corrigan vyslán do Férie, aby urovnal drobné roztržky na hranicích s Anglií, netuší, že jej čeká největší dobrodružství jeho života, v němž ožijí dávné legendy a povstanou noví hrdinové.
Rudý drak unikne ze svého prastarého vězení a hrozí proměnit Londýn v obrovské spáleniště. Bude město zachráněno? Nalezne William v boji nečekané spojence? Připravte se na zuřivou bitvu, v níž se zoufalá snaha o záchranu domova a životů postaví krvavé touze po moci!
Napínavý komiks z magického světa Příběhů Impéria přináší strhující příběh, ve kterém se viktoriánský svět prolíná s magií a artušovskými legendami. Na více než 180 stranách najdete dobrodružství, intriky, napětí i akci.
Pokud jste o Příbězích Impéria nikdy neslyšeli, Morganina pomsta je ideální místo, kde začít. Vstupte do steampunkového světa, plného čar a nevyzpytatelné magie!
Vydalo: Mytago, 2020
Vazba: brožovaná
184 stran / 399 Kč

Evan Dorkin, Jill Thompsonová: Bestie burdenské 2 – Sousedská hlídka

PSÍ A KOČIČÍ STRÁŽCI BURDENU se ocitají čumákem v tvář novým nadpřirozeným hrozbám a tajemným jevům, a to včetně pomstychtivého démona, neviditelného vraha a velmi podivného ovčího stáda. Nad jejich městečkem se pomalu stahují mračna nového nebezpečí a malí zvířecí vyšetřovatelé jsou nuceni hledat si vskutku netradiční spojence, kupříkladu ostříleného paranormálního vyšetřovatele jménem… Hellboy.
Vydalo: ComicsCentrum, 2020
Překlad: Alexandra Niklíčková
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
192 stran / 699 Kč