Wolverine: Zrození

X-Meny, alespoň ty filmové, zná každý, a to včetně lidí, co se o komiksy příliš nezajímají. Patrně nejvýraznější postavou této série je Wolverine, drsný hrdina s adamantiovými výsuvnými drápy. Dlouhou dobu však byl „Rosomák“ opředen tajemstvím. Především jeho dětství a dospívání. Díky komiksu Wolverine: Zrození se však tohle tajemství odhaluje.

Marvel zpočátku o příběh zrození ikonického hrdiny nestál, bál se totiž, že by to zničilo tajemný charakter Wolverina, nakonec však Joe Quesada (komiksový scenárista a editor) vytvoření takového příběhu prosadil.

Komiks je překvapivý už jen svým zasazením a atmosférou. Není to zdaleka typický superhrdinský příběh. Odehrává se koncem devatenáctého století, a tak trochu atmosférou připomíná knihy Jacka Londona.

Příběh začíná ještě v dětství hlavního hrdiny, v době, kdy je jen slabý a nemocný kluk. Jeho otec a děda jsou velmi bohatí, a díky tomu si žije pomalu jak princ. Společnost mu přijíždí dělat mladičká dívka Rose. Vznešený dům a bohatství tvoří kontrast k venkovu a malému „Dogovi“, který je velice silný a po svém otci divoký. Všechny tři děti však spolu tráví čas, ovšem rozdíly v postavení jsou znát. Když začnou dospívat, stane se dramatická událost, po které je mladý pán – v té době ještě bez přezdívky Wolverine – nucen ze sídla odejít. Odchází s ním i Rose, ze které mezitím vyrostla krásná slečna, která se Wolverinovi velice líbí. Oba se dostanou až do Kanady, kde začne Wolverine pracovat v kamenolomu a získá dobré postavení. Žádná idylka se však nekoná a navíc, minulost se nedá popřít.

Komiks nabízí velké dobrodružství. Paul Jenkins ho vypráví velice poutavě a důsledně. Čtenář perfektně nahlédne do Wolverinových myšlenek (ačkoliv jako vypravěč často funguje Rose) a pochopí, jak z něj vyrostl onen proslulý Rosomák. Dozví se i to, jak tuto přezdívku dostal. Závěr komiksu je velmi dramatický a působí velice silně. Emoce tryskají a rozhodně čtenáře nenechají chladnými.

Příběh je tedy více než důstojný. Scénář má na svědomí Paul Jenkins, který pro Marvel napsal například Hulka nebo Sentry. Kresba samotná však rozhodně nestojí stranou. Po vizuální stránce je Wolverine: Zrození také skvost. O kresbu se postarali pánové Andy Kubert (známý ze sérií o Batmanovi, Avengers a X-men) a Richard Isanove (známý díky skvělé práci na komiksové Temné věži). Ať už jednotlivé scény nebo covery každého sešitu, vždy je na co se dívat.

V závěru knihy je bohatá galerie kreseb, díky kterým si čtenáře může představit, jak takový komiks vlastně vzniká. Jedna kapitola o procesu vzniku malby vyloženě hovoří. Komiks na konci dává také spoustu prostoru pro rozhovory s tvůrci Wolverina: Zrození, a tak se o tom, jak se kniha dostala na svět, člověk dozví téměř všechno. Celkově skoro čtyřicet bonusových stran je skutečně bohatý obsah.

Komiks Wolverine: Zrození vycházel v originále mezi lety 2001-2002 a u nás poprvé vyšel v roce 2009. Nové vydání knihy vypadá nádherně a bonusového materiálu má požehnaně. Pro fanoušky série není co řešit a pro ty, co Wolverina vlastně ještě neznají, je to ideální možnost se s ním poznat hned od jeho začátku. Wolverine: Zrození je krásný dobrodružný komiks, který bude ozdobou každé knihovny.

 

Vydalo: CREW, 2020
Překlad: Martin D. Antonín
Vazba: vázaná
Typ komiksu: barevný
200 stran / 599 Kč