Co skrývá Harley Quinn pod maskou? (PR)

Právě vychází další kniha z volné a dospělé DC řady Black Label, ve které mají slavní tvůrci volnou ruku při vyprávění příběhů se slavnými hrdiny. Už jsme tu měli Batman: Zatracení, temný hororový příběh s mrtvým Jokerem… a teď přichází Harleen, která by se dala popsat jako psychologický thriller.

Doktorka Harleen Quinzelová je mladá psycholožka, která možná přišla na způsob, jak vyléčit šílenství sužující město Gotham. Musí se však kvůli tomu ponořit do narušených myslí těch nejvražednějších chovanců Arkhamova ústavu. Čím víc času však tráví se svými šílenými pacienty, tím víc ji to k jednomu z nich přitahuje – a tím více se vzdaluje realitě.

Slavný komiksový vypravěč Stjepan Šejić (Sunstone, Krysí královny, Death Vigil) vám v tomto ohromujícím novém příběhu plném lásky a posedlosti nabízí vlastní pohled na zrození legendární antihrdinky Harley Quinn a šokující počátek jejího patologického romantického vztahu s Jokerem.

„Skvělí malíři jsou vzácní,“ říká Jiří Pavlovský z Nakladatelství CREW. „A skvělí scenáristé ještě vzácnější. A když se tihle dva sejdou v jedné osobě? Tak to je vážně zázrak. Stjepan Šejić je dokonalý malíř, takže člověka překvapí, jak dobře a chytře umí psát. Zvláště, když se nesoustředit na efektní souboje, ale jeho parketou je psychologie, humor, dialogy a přesvědčivé postavy.“

To už koneckonců předvedl Stjepan Šejić i u nás vydané sérii Sunstone, která přinesla romantický lesbický komediální příběh z prostředí sadomaso komunity. Značka SM by sváděla ke všemu možnému, ale Šejić dokázal i takovéhle téma pojmout s nadhledem a schopností vytvářet sympatické hrdiny. A přesně tohle přinesl i k Harleen.

Téma seznámení doktorky Harleen Quinzelové s psychopatem Jokerem a zrod jejich lásky bylo už využité mnohokrát. Ale Šejić z toho neudělal superhrdinský příběh, ale pojal to jako realistické a přesvědčivé drama.

 

 

„Asi nejvíc tenhle příběh evokuje Nolanovy Batmany, ve kterých se také díváme na slavné hrdiny a padouchy jako na skutečné lidské bytosti, u nichž chápeme, proč to dělají,“ říká Jiří Pavlovský. „A o to je jejich příběh tragičtější. Šejićova Harleen se vážně snaží pomáhat… jenže neuvědomuje si, že některým lidem se pomoct nedá. I psycholožky mohou uvěřit šílenci. A láska je sice krásná, ale taky zatraceně nebezpečná.“

Tato nádherná kniha vychází i luxusním zpracování. Ve větším formátu, vázaná – a se speciálním průhledným přebalem, který svým nápadem vystihuje základní otázku knihy: Co najdeme, když sejmeme Harley Quinn její masku?

 

INFO O KOMIKSU:
Vydalo: Nakladatelství CREW, červen 2020
Scénář a kresba: Stjepan Šejić
Překlad: Martin D. Antonín
Vazba: pevná
Tisk: barevný
Počet stran: 200
Cena: 749 Kč