Knižní novinky: květen 2020

Knihkupectví se nám konečně otevřela, co v nich v květnu najdeme nového? Fantom Print nabídne fantasy Nespasitelní, Argo Noční cirkus, Planeta9 sci-fi Jejich moře. Domácí autory zastupuje Michaela Merglová a její Prokletá věž, Martina Čekalová s Městem zrady či Jan Urban s pátým dílem Pragocalypsy. A možná přijde i… Lovecraft :)

Michael R. Fletcher: Nespasitelní (Manifest bludu 1)

Víra utváří krajinu, definuje zákony fyziky a vysmívá se pravdě. Společné poznání není axiom, je to síla přírody. V co věří masy. Šílenství je zbraň, přesvědčení štít. Bludy stojí za zrodem nových odporných bohů.
Násilí a temnota. Svět je naplněn Geisteskranken – muži a ženami, jejichž bludy se projevují a přetvářejí realitu tím silněji, čím více lidí jim věří. Nejvyšší kněz Konig se snaží vytvořit řád z chaosu. Definuje víru svých následovníků a vede ji k jedinému konci: mladý chlapec Morgen musí vstoupit na nebesa, aby se stal bohem. Bohem, kterého bude Konig moci ovládat.
Existuje však mnoho lidí, kteří by rádi viděli boha ve svém vlastním područí, včetně Nejvyššího kněze vlastnícího Doppely a Slavera, kterému nikdo nemůže odolat. Tři odsouzenci – Nejlepší šermíř na světě, vražedná kleptička a možná i jediný rozumný muž, který zbyl – mají s mladým bohem své vlastní zločinné úmysly.
Jak boj o chlapce graduje, objevuje se ještě jedna překážka: čas běží. Čím se bludy stávají silnějšími, tím hůře se ovládají. Osudem všech Geisteskranken je nakonec Posmrtí, pohlcení vlastním šílenstvím.
Otázka tedy zní: Kdo vydrží nejdéle, aby mohl vládnout?
Vydá: Fantom Print

Erin Morgensternová: Noční cirkus

Navštivte spolu s námi tajemný cirkus, jenž přijíždí bez ohlášení, aby na svá noční představení roztáhl černobílá šapitó a poskytl svým návštěvníkům opravdu nezapomenutelné zážitky, které nevypadají jako pouhé triky a iluze, ale spíše jako opravdová a mocná kouzla.
Nebývale úspěšný románový debut Erin Morgensternové s podmanivou magickou atmosférou sleduje v několika dějových liniích a časových rovinách nebezpečnou hru dvou kouzelníků, v níž jsou v sázce životy jejich učedníků. Co když ale cirkus, jenž má být jevištěm nemilosrdného souboje, k sobě Celii a Marca připoutal mnohem víc, než by si jejich mistři vůbec dokázali představit?
Vydá: Argo

Michaela Merglová: Prokletá věž

V uličkách kolem přístavních doků šlo o život vždycky. Jenže teď tu začínají mít problémy i někdejší páni temných zákoutí a nočních přepadů. Nový vládce zlodějského podsvětí jde tvrdě po své konkurenci a všem jeho protivníkům začaly krušné časy.
Lovka a její banda musí zmizet. Bez peněz se ale nový život začíná těžko, a tak se rozhodnou pro zatraceně riskantní akci, na kterou ale potřebují dostat z vězení nejlepšího zloděje všech dob. Jenže ten celou partu před lety zradil, a i když jsou to jen oni, kdo jej dělí od zhoupnutí se na provaze, najít ztracenou důvěru nebude jednoduché. A to je ještě čeká ta nejtěžší zlodějna všech dob – poklad v prastaré čarodějné věži. Odměna ovšem stojí za to.
Nový román Michaely Merglové přináší plnokrevné fantasy dobrodružství ze světa, kde se dýka a odvaha dokážou postavit i mocné magii.
Vydá: Epocha

James L. Cambias: Jejich moře

Ledový měsíc Ilmatar leží na hranici poznaného vesmíru. V temných hlubinách se nerozléhá jen všudypřítomné praskání ledu. Hluboká temnota kypí životem.
Vědecká expedice na podmořské stanici Hitode zkoumá podivuhodné formy života i prastarou místní kulturu. Ve jménu civilizace ale přichází i další návštěvníci.
Moře pod ledem se nečekaně stává centrálním bodem hrozícího mezigalaktického konfliktu mezi lidmi a nepřátelskou rasou Šolenů. Nepatří však ani jednomu z nich, patří Ilmatařanům. Je to Jejich moře.
Vydá: Planeta9

 

George R. R. Martin, Lisa Tuttleová: Větrný přístav

Slavný autor bestsellerů George R. R. Martin a uznávaná spisovatelka Lisa Tuttleová napsali skvostný nadčasový příběh o světě svázaném železnou tradicí a o mladé ženě, která se proti zavedeným pořádkům vzbouří s umanutou vírou ve svůj spravedlivý sen.
Na planetě pokryté oceány, z nichž nad hladinu ční pouze souostroví vydaná napospas bouřím a silným větrům, se usídlila lidská kolonie. Hladký chod civilizace závisí na okřídlencích, všemi vážených hrdinech, kteří s pomocí drahocenných metalických perutí denně překonávají divoké bouře, aby mezi ostrovy rychle a bezpečně šířili čerstvé zprávy, důležitá politická a obchodní poselství, ale i písně, zvěsti a legendy.
Maris se narodila jako dcera rybáře, nepřeje si však nic jiného než létat nad širými oceány Větrného přístavu. Aby svého snu dosáhla, prolomí posvátnou tradici, dle níž se křídla dědí ve vyvolených rodech, místo aby se předávala těm, kdo prokáží výjimečné schopnosti. Její revolta však spustí řetězec nepředvídaných událostí a společenských proměn, jež ohrozí křehkou stabilitu lidské společnosti.
Vydá: Argo

Nikola Staňková: Strašidelné Česko

Úpí i upíři? Kde řádil Pérák? Každé bystré dítě tuší, vodník má rád kafe s duší!
Už se bojíte? Máte proč! Na cestě na nejtajemnější místa na vás číhá upír Myslata, Bílá i Černá paní, Klempera, čert či vodník, což je, jak zjistíte, taky vlastně čert. Ale takový, co se nepropadl pod zem do pekla, ale do rybníka či řeky. A ne všechny strašidelné bytosti jsou spojeny s dávnými časy, takový Pérák, jakýsi český Spiderman, za války dělal pořádek, až „Němčour padal na zadek“. V testících na konci kapitol zjistíte, zda už se vyznáte ve Strašidelném Česku. Knížku si vezměte s sebou na výlet!
Vydá: Albatros

H. P. Lovecraft: Smyčka medúzy

Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu.
S. T. Joshi, známý badatel a znalec autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu.
Vydá: Argo

Martina Čekalová: Město zrady

Vždy ukaž svou duši. Drž se pravidel. Neopouštěj bezpečí Soulcity. Do dneška by mě nenapadlo o těchto zásadách pochybovat, natož je porušit. Město už ale není tak bezpečné jako kdysi.
Po nedávném útoku se zpřísnila bezpečnostní opatření a obyvatelé začínají být neklidní. Proslýchá se, že skupina uprchlíků plánuje na město zaútočit, a tím dost možná vyzradit naši existenci. Vždy jsem si myslela, že za hranicemi čeká jen svoboda, ale možná se pletu. Přišel čas zjistit, jak to je. Jmenuji se Raven a chystám se utéct z utajeného města.
Vydá: Fragment

H. P. Lovecraft: Barva z kosmu

Druhý svazek toho nejlepšího z Lovecrafta.
Obsah:
Rytina v domě
Hudba Ericha Zanna
Pickmanův model
Kdo šeptá ve tmě
Barva z kosmu
Krysy ve zdech
Stín nad Innsmouthem
Věc na prahu
Číhající děs
Vydá: Carcosa

Jiří Dittrich: Pokrevní poselství (Elementum 3)

Alex si myslel, že má válku proti bratrovi vyhranou, ovšem osud tomu chce jinak. Bratři jsou totiž spjati sudbou, která nelítostně váže jejich životy. Alex se snaží zjistit, jak onu sudbu zlomit, zatímco Zek zůstává v ústraní. Nebojuje se, ale ulice města se i tak plní strachem. A jakmile je město napadeno Zekovou družinou, Alex vytuší, že ačkoli se nemohou s bratrem zabít, Zek plánuje něco velkého. Něco, co nejen město zničí, ale obrátí ho proti sobě samotnému. A jestli Alex včas nezjistí odpovědi na své otázky, i bez jeho smrti si Zek město podrobí do posledního živého člověka. Včetně Alexe…
Vydá: Epocha

Marissa Meyerová: Supernova (Renegáti 3)

Velkolepý závěr dechberoucí trilogie Marissy Meyerové Renegáti nás přenese do situace, kdy se Nova a Adrian snaží ze všech sil uchovat v tajnosti svou skrytou identitu. Vše směřuje k boji mezi jejich alter egy i spojenci, ale Gatlon City hrozí mnohem větší nebezpečí… Největší nepřítel Renegátů se ukrývá mezi nimi a Nova i Adrian se musí uchýlit ke lžím i zradě, aby ochránili ty, které milují. Jejich nejhorší noční můry vystupují ze stínů a v šerosvětu hrozí, že než dokážou rozlišit mezi zločinci a hrdiny, ztratí všechno – a nejspíš i jeden druhého.
Akce a intriky stíhají jedna druhou a nenechají vás vydechnout až do překvapivého konce!
Vydá: Egmont

Kendare Blake: Dvě temné vládkyně (Temná koruna 3)

Tři sestry už své karty vynesly. Další královna však svou partii teprve rozehraje!
Královna Katharina konečně získala korunu, ale není jí to nic platné. Královstvím se nesou nespokojené hlasy a jejich volání každým dnem sílí. Jsou její sestry po smrti, nebo někde v úkrytu čekají na příležitost zbavit ji trůnu?
Mirabella a Arsinoe se skutečně ukrývají na pevnině a každou noc prožívají svou vlastní noční můru. Zjevuje se jim přízrak proslulé Modré královny, jenž svým kostnatým prstem ukazuje k moři a dává jasný pokyn: vraťte se na Fennbrin.
Také Jules se skrývá a naslouchá slovům bojovnice Emilie a věštkyně Mathildy, které ji nabádají, aby se ujmula role prokleté královny a zahájila boj proti Katharině.
Chystá se povstání, s nímž má Modrá královna možná víc společného, než by kdokoli hádal… nebo čekal.
Vydá: Fragment

Jan Urban: Soudný den (Pragocalypsa 5)

Jste připraveni na konečné zúčtování? Měli byste být, protože vtělené zlo právě míří do Prahy. Otevření dimenzionální trhliny bylo pouhou předehrou, ten hlavní boj teprve přijde. Bude se při něm cestovat časem, budou se přepisovat dějiny a psát nové. Události posledních dní jsou však plné krve a nemyslícího, zfanatizovaného násilí, které se v touze po čerstvém mase nezastaví před ničím.
Vyvyan se ocitá ve spárech někoho, kdo mu poodhalí jeho pravou podstatu, kterou však v sobě Vyvyan ne a ne najít. Jeho znovuobjevení bratři dělají svému pánu čest, přišli splnit misi s jasným cílem – a ten pro Řád nevypadá vůbec dobře.
Existuje pro Prahu a celý svět ještě nějaká naděje a má vůbec cenu zachraňovat zkažené lidstvo? Otázka, zdali krvavá oběť má či nemá cenu, je v tuto chvíli bezpředmětná: nově příchozí kati ji nekladou, zabíjejí rovnou a bez šance na poslední přání.
Série Pragocalypsa se nezadržitelně řítí do finále. Poslední, pátý díl s názvem Soudný den je nejnovějším příspěvkem nakladatelství Fantom Print do soudku určeného pro fajnšmekry žánru městské fantasy. Jan Urban, neúnavný krotitel zombií, spasitel i drtič naší Matičky stověžaté a především autor úspěšné série má pro vás rozuzlení, na které jste tolik napjatě čekali.
Vydá: Fantom Print