Případ alchymistovy dcery – milé čtení do špatných časů

Pokud autor přijde s tvrzením, že dokázal originálním způsobem zkombinovat starou dobrou literární klasiku, většina lidí je k tomu právem skeptická. Takových pokusů tu už totiž byl nespočet. Když se to ale vážně jednou za čas povede, stojí to za to!

Mary Jekyllová se nachází v nezáviděníhodné situaci. Je bez rodičů a také bez prostředků. Pozůstalost po matce ji však přivede na stopu otcova bývalého společníka, pana Hyda. Zatímco se pokouší tohoto nebezpečného zločince najít, neboť je na něj vypsaná odměna, připlete se k vyšetřování vražd, které jsou dodnes připisovány Jacku Rozparovači. Postupně rozplétá záhadu otcovy práce, ale zároveň se zamotává do tajemství ohledně tajné Společnosti alchymistů, která jí do cesty přinese celou řadu nových přátel.

Theodora Gossová napsala jednu z těch knih, které vás osloví, aniž byste dokázali přesně říct, čím vás tak uhranula. Případ alchymistovy dcery nevyniká kdovíjakým originálním ústředním motivem, zběsilým tempem ani závratnou akcí, a některé prvky jsou vyloženě naivní. Přesto je to kniha chytrá, plná správné aristokratické škrobenosti i anglického humoru, a navíc důvtipně napsaná.

Autorka zkombinovala notoricky známá díla tvořící jedny ze základních kamenů fantastiky, jako je například Frankenstein, Drákula nebo Ostrov Dr. Moreaua, a přihodila k tomu anglickou klasiku v podobě Sherlocka Holmese a Podivného případu doktora Jekylla a pana Hyda (což je dílo, na něž odkazuje i samotný název knihy). Po pravdě tu toho najdete ještě mnohem víc, ale žádný strach – román nepůsobí přeplácaným dojmem, jak by se mohlo zdát. Theodora Gossová jednotlivá díla provázala důkladně promyšleným způsobem a posunula je o další generaci, jelikož hlavními postavami jejího románu jsou dcery pánů vystupujících v knihách, na něž autorka odkazuje. Motivy přisuzované záporným hrdinům zůstávají věrné původním předlohám, přesto vše dohromady vytváří zcela nový a unikátní příběh.

Kniha sice obsahuje občasnou schematičnost ve způsobu vyprávění, navzdory tomu je však Případ alchymistovy dcery napsaný značně originálně. Celý román je totiž pojatý jako dílo jedné z ústředních postav, která ho před čtenářovýma očima píše. Píše ho však také před očima svých společnic, které se do toho neustále míchají. Ať už se jedná o poznámky k autorčině stylu, k tomu, že události vypráví jinak, nebo přijdou s vlastními krátkými příběhy či náznaky věcí budoucích (a nezřídka též s hádkami). Tento fígl funguje na výbornou a skvěle román oživuje. I se značným množstvím informací mimo hlavní dějovou linii drží celá kniha perfektně pohromadě a je neskutečně čtivá. Kromě toho vám tyhle vsuvky nezřídka vyvolají úsměv na tváři.

Případ alchymistovy dcery je zdánlivě nenápadná kniha, která vás však během několika stránek pohltí – ať už autorčiným stylem a milým humorem, prostředím, sympatickými postavami nebo dobře využitým potenciálem literární klasiky. Není to dílo přehnaně náročné, ale ani to není úplná oddechovka. Doporučuji si ke čtení udělat dobrý čaj a dát si k tomu pár máslových sušenek. Theodora Gossová stvořila příběh, který potěší a budete si ho ještě dlouho pamatovat.

Ukázka

Vydal: Argo, 2020
Přeložil: Petra Diestlerová
Vazba: vázaná
Počet stran: 344
Cena: 348 Kč