Žoldnéři fantazie 10 – Světy za branami

V roce vyšel 2019 vyšel už desátý sborník soutěžních povídek Žoldnéři fantazie. I tentokrát se v něm představilo deset nejlepších povídek, které jejich autoři zaslali do soutěže pořádané nakladatelstvím Straky na vrbě. Podtitul zní Světy za branami.

Do sborníku Žoldnéři fantazie – Světy za branami se dostalo deset povídek, které odborná porota složená ze spisovatelů, knihkupců, čtenářů a historiků ohodnotila nejvíce body. Museli vybírat z padesáti šesti prací od čtyřiceti devíti autorek a autorů. Někteří přispěvatelé se ocitají na předních příčkách vcelku pravidelně, jiným se poštěstilo poprvé. Od uzavření soutěže do vydání sborníku uběhl dlouhý čas a někteří z povídkových autorů se mezitím dočkali vydání vlastních knížek.

Věra Mertlíková, která přispěla povídkou Cesta rytíře, má na svém kontě už dokonce romány dva. Tentokrát vypráví příběh ve dvou rovinách. V té první mladinký Tomáš přijíždí na zámek své bohaté příbuzné Matyldy, v doprovodu svých poručníků, strýčka a tety, kteří mají smělé plány. Nechat Matyldu prohlásit za nesvéprávnou a poslat ji do blázince, aby mohli získat její majetek. Zbavit se sirotka Tomáše pak už bude hračka. Někde jinde, možná daleko a možná blízko, plní Vítek úkol pro svou královnu Matyldu, protože nemůže nechat padnout říši do područí Zimního krále. Napínavé rodinné drama se střídá s rytířským dobrodružstvím s nevšedním závěrem.

Irena Moravcová pro změnu vzala čtenáře na Letní byt na začátku léta 1907. Pan advokát Krása s ženou, pěti dcerami a jedním synem se těší na letní klid a odpočinek. Veselou a klidnou atmosféru trochu kazí, že syn místního mlynáře je podezřelý z vraždy a nadbíhá nejstarší dceři Cosette. Ani on, ani nikdo z okolí netuší, že ženy v téhle rodině oplývají magickým nadáním a nenechají si věšet bulíky na nos. Je to lehká čtivá magická detektivka z počátku minulého století v kapesní verzi. Tomuto příběhu by velice slušelo pokračování a možná i v delším rozsahu.

Na detektivní vlně pluje i Případ noci svatojánské od Filipa Šinknera. Z vrcholu Boubínu se v posledních pár letech o svatojánské noci ztrácí zlaté kapradí. Místní magické entity a tvorové lesa se o něho hádají jako diví a tyhle krádeže jen přilévají oleje do ohně. A proto místní Stráž požádá o pomoc kolegy z Českých Budějovic, protože oni na to nemají dostatek lidí. Úkolem jsou pověřeni Markéta a Richard. I z tohoto případu by mohla vzejít zajímavá městská fantasy v krásných jihočeských kulisách, protože příběh je sice lehký a jednoduchý, ale své kouzlo rozhodně má.

Minulý rok se své knihy dočkal i Jiří Klečka, kterému ve sborníku Žoldnéřů fantazie vyšla pochmurnější povídka Srdce temnoty. Hlavními aktéry jsou mladý princ a jeho chladný královský otec. Rozděluje je mnoho tajemství a pouze některá z nich se týkají princovy tajemné a utajené matky. I královské rodiny mohou mít velmi temná tajemství.

Čemeřice aneb Poslední FARGcon od Jarmily Kašparové proměnila fanouškovský sen v realitu. Dřevíla Xymi se ocitne ve smrtelném nebezpečí, s pomocí magie uteče a záhadně se ocitne Jinde. Ve městě, kde probíhá FARGcon a kde všichni považují Xymi za skvělý cosplay. Xymi se mezitím v tom divném světě rozkoukává a snaží se najít cestu domů. Absurdní, ale zajímavý příběh, který si každý návštěvník nějakého conu dovede představit v živých barvách.

Jana Švubová v povídce Slunci tvář popisuje, že ne každý lovec démonů chodí opásaný municí, se samopalem či granáty. Někdy skvělou loveckou výbavou může být hudba. Autorka napsala příjemnou a oddechovou městskou fantasy, která by mohla mít pokračování.

Dědeček mladého Čeňka vlastní Sad v Zabové v příběhu Zbyňka Moravce. O ten kus země a stromy má zájem nejen Čeňkův otec, aby pozemek mohl prodat, ale i někdo další, kdo se nebojí jít přes mrtvoly předků. Další rodinné drama s fantasy motivy.

Michaela Merglová vypráví o Trnitém přátelství dvou mužů, dříve příslušníků u královského dvora, kde si udělali nepřítele z nově nastupujícího vladaře a jde jim o život. Středověká fantasy působí jako krátký výcuc z mnohem delšího celku.

Karel Doležal také rozšířil řady spisovatelů s románem na kontě, ale v povídce zavítal do jiných vod. Zombie starosta v postapokalyptickém světě vyzval pro blaho svých občanů samotné peklo.  Jupí, čerte, pozvi mě dál! Hrátky s peklem nebyly tak zajímavé od doby Jakuba Vandrovce polského spisovatele A. Pilipiuka.

Posledním soutěžním povídkovým příběhem je Tenkrát v zálivu od Martina Paytoka. Obyčejná vojenská mise v Iráku se zvrhne ve chvíli, kdy se do ní přimíchá magie. Od té doby nic není normální.

Poslední tři příspěvky jsou nesoutěžní. Hostujícím spisovatelem je Daniel Tučka s povídkou Za kapku krve, kde není kouzelná zlatá rybka, která by jen tak splnila tři přání. Tady se přání musí tvrdě platit vlastní krví.

Podtitulem tohoto sborníku jsou Světy za branami a tímto tématem se zabývají ve dvou článcích dva známí spisovatelé Leonard Medek (Nejsou to jen dveře) a Františka Vrbenská (Klepání na brány snů). Brána může chránit i začínat cestu. Může mít nespočet podob a jednou z nich může být i kniha. Na cestu za poznáním nových světů se může vydat každý čtenář. Součástí sborníku je i ilustrátorská soutěž, protože Straky na vrbě se snaží dávat šanci i novým ilustrátorům. Některé kresby doprovázejí jednotlivé povídky a další jsou ke zhlédnutí na zadních stránkách.

V současné době už jsou známy výsledky minulého ročníku a další zásilka povídek má už jen pár měsíců do uzávěrky aktuálního kola. Vypadá to, že zájem o Žoldnéře fantazie neopadá a česká literární fantastika může čtenářům stále nabídnout velmi kvalitní práce. Snad to neskončí jen u povídek a úspěšní autoři úspěšně dopíšou romány, které jim přinesou úspěch.

Vydaly: Straky na vrbě, 2019
Obálka: Zdeňka K. Lukovská
Vazba: brožovaná
Počet stran: 464
Cena: 280 Kč