Janne Kukkonen: Lapka – Poklad tří králů

Lili je nadaná mladá zlodějka, kterou ovšem velmistr cechu zlodějů posílá jen na nudné výpravy. Jednoho dne se Lili rozhodne vzít osud do vlastních rukou. Ukradne svitek s úkolem, aniž by tušila, jak nebezpečná tahle mise bude…

Ukradený svitek Lili dovede až do samotného království, kde zrovna dochází k prodeji ostatků jednoho z prvních králů. Lili tam má přímo před nosem obrovské hlídky ukradnout přísně střeženou prastarou relikvii. Ale to není všechno. Celá tahle akce pěkně zamává s jejím dosavadním životem. Pravdou je, že cech má opravdu přísná pravidla a Lili jich během chvilky dost poruší. Navíc ji při krádeži přistihne hlídka, a proto se nyní Lili musí vyhýbat jak královské gardě, tak velmistrovi vlastního cechu.

Cech plný tlustých chlapů ve středním věku Lili příliš ochotně nepřijal. Pod křídla si ji kdysi vzal Seamus – někdejší velmistr, který ji vycvičil na pořádnou zlodějku. Lili je ovšem v cechu jediná dívka, proto se jen zřídka vyhne každodenním sexistickým poznámkám. Samostatnou, šikovnou hlavní hrdinku zesměšňuje hromada mužů, od kterých se ona pouze snaží získat uznání.

Předností možná až příliš přímočarého příběhu je jednoduchá, avšak detailní kresba. Komiks je laděn do tmavých odstínů modré a oranžové, což podtrhuje především dobu, v níž se odehrává. Janne Kukkonen dokázal skrz kresbu skvěle vyjádřit hlavně různé prostory. Například středověké město plné kamenných domečků a nevydlážděných cest či studené chodby uvnitř domů působí jako skutečné.

 

Pokud se rozhodnete po komiksu Lapka sáhnout, doporučuji rovnou pořídit i druhý díl. Ten první totiž končí dost otevřeně a rozhodně je vhodné mít po ruce i další část.

Druhý díl přesně navazuje a nese se ve stejném duchu. Komiks jako takový plyne rychle, některé věci však v příběhu nejsou dostatečně vysvětleny a přimhouřit oči musíte i nad neslušnými poznámkami vůči náctileté (tipuji tak třináctileté) hlavní hrdince, která je kromě několika zanedbatelných kuchařek na hradě jedinou ženskou postavou.

V příběhu jsou problematické právě ony sexistické poznámky. Komiks je určený pro děti od deseti let, vzhledem k sexuálním narážkám bych však knihu doporučila o něco starším čtenářům. Ovšem ani pro velké čtenáře a milovníky komiksů Lapka – Poklad tří králů nebude zřejmě to pravé. Přestože kresba a barvy jsou nádherné, příběh zachránit nedokážou.

Plánovaný třetí díl této trilogie u nás teprve vyjde, ovšem už teď je jasné, že je k celé sérii nutno přistupovat bez vysokých očekávání.

 

Vydal: Fragment, 2019
Překlad: Jitka Hanušová
Vazba: vázaná
Počet stran: 96 + 112
Cena: 299 Kč