S atlasem na výletě do fiktivních světů

Asi žádný velký čtenář by neodmítl, kdyby se mohl podívat do Bradavic nebo třeba do Narnie. Co si ale udělat výlet na asteroid B 612 či do Orwellova Londýna v dystopickém roce 1984?

 

No dobře, zrovna ten Orwellův Londýn není příjemné místo pro život, ale za předpokladu, že by šlo o exkurzi a Velký bratr by na vás nemohl, určitě byste neodmítli. A co takhle Tábor polokrevných, v němž trénuje Percy Jackson a jeho přátelé? Nejdřív si tedy musíte ověřit, že jste také polobozi, bez toho totiž bude trénink pěkně náročný. A pokud si troufáte, můžete si udělat několikadenní výlet do podsvětí, kde společně s mrtvými můžete melancholicky bloumat po Asfodelových polích. Pro všechny případy si s sebou nezapomeňte vzít meč!

Atlas literárních míst od španělské autorky Cris F. Oliverové vás zavede do třiceti různých fiktivních světů. Jde především o ta nejznámější místa, a pokud se obecně zajímáte o literaturu, ani jedno z nich pro vás nebude nové. Každému světu se autorka detailně věnuje na třech stránkách. Dozvíte se tak mnoho zajímavostí, a navíc dostanete hromadu doporučení. Třeba Sherlocka Holmese nemá cenu hledat na Baker Street, protože beztak celé dny jezdí po Londýně a řeší případy. Zkuste ale na konci dne zajít do Diogenova klubu, je dost možné, že tam bude odpočívat.

Nelze opomenout ani výtvarné zpracování knihy od Julia Fuentese. Každé fiktivní místo je doplněno malými ilustracemi i celostránkovou mapou v modro-červeném provedení. Díky použití dvou barev jsou mapy krásně přehledné, na druhou stranu si myslím, že světy tak promyšlené by si zasloužily pořádně barevné vyjádření, které by vystihlo jejich imaginativnost.

Není pochyb o tom, že Atlas literárních míst je základní příručka každého milovníka literatury, a proto by vám neměla chybět doma. Jen škoda, že do Země Nezemě či Wonkovy čokoládovny se nemůžeme podívat i ve skutečném životě.

Vydal: XYZ, 2019
Překlad: Štěpán Zajac
Ilustrace: Julio Fuentes
Vazba: kombinovaný potah s plátěným hřbetem
Počet stran: 128
Cena: 349 Kč