Čarodějnice Sabrina tak trochu jinak

Netflix je známý nepřeberným množstvím skvělých originálních seriálů a Chilling Adventures of Sabrina patří právě mezi ně. Jméno Roberto Aguirre-Sacasa může některým znít povědomě, jelikož stojí i za seriálem Riverdale. Předlohou seriálu jsou Archie komiksy a Netflix už objednal třetí a čtvrtou řadu, takže se máme na co těšit.

 

Seriál Chilling Adventures of Sabrina se vymyká i svým označením. První dvě série, označené Part 1 a Part 2, byly totiž odvysílány v jednu seriálovou sezónu. Série jsou to tedy kratší, Part 1 má 11 dílů a Part 2 už jen 9, ale děje se toho v nich spousta.

Chilling Adventures of Sabrina se odehrávají v zapadlém městečku Greendale. Hlavní postavou je Sabrina Spellmen, která si brzy, o svých šestnáctých narozeninách, bude muset vybrat mezi stranou lidí a čarodějnic. Zlo s ní však má své plány a udělá cokoliv, aby ji přitáhlo na svou stranu.

Svéráznou a velmi sebevědomou Sabrinu hraje Kiernan Shipka, která do své role hezky zapadla. V seriálu najdeme širokou škálu zajímavých postav od Sabrininy rodiny přes sexistického kněze čarodějnické církve, divné sestry až po Sabrininy kamarády. Je to samozřejmě subjektivní pohled, ale podle mě se obsazení opravdu povedlo. Role nejlépe sedí Mirandě Otto (Zelda), Richardu Coylovi (Otec Blackwood), Michelle Gomez (Ms. Wardwell) a Tati Gabrielle (Prudence). Každopádně všichni herci podávají vskutku skvělý výkon, postavy působí velmi realisticky. Mezi postavami se najde i pár LGBT a perličkou je Dorian Gray (Jedidiah Goodacre), který se objeví v několika epizodách.

 

Druhá řada – pozor spoilery!

Zapsání Sabrinina jména do Knihy stvůr byl jen první krok ve velkém plánu Temného pána. Sabrina se snaží být plnohodnotnou členkou čarodějnické společnosti, avšak její sebevědomé, někdy až arogantní chování ji přivede do nejedné zapeklité situace… Ale to má asi prostě po taťkovi ;)

Nad koncem řady se vznáší dost otázníků a vznikají různé konspirační teorie.

Chilling Adventures of Sabrina zasvětí diváka do chodu čarodějnického světa, nešetří na čarodějnických zajímavostech a zvláštnostech a sem tam se objeví propojení z bible. Napětí, humor, zvraty, strašidelná atmosféra v tomto seriálu rozhodně nechybí. K neobyčejné atmosféře přispívají i kulisy a kostýmy a také grafické zpracování a barevné ladění epizod.

„Praise Satan!“

 

O seriálu:
Vysílá: Netflix
Země původu: USA
Premiéra 1. řady: 26. 10. 2018
Premiéra 2. řady: 5. 4. 2019
Hrají: Kiernan Shipka, Miranda Otto, Lucy Davis, Ross Lynch, Gavin Leatherwood, Michelle Gomez, Tati Gabrielle, Richard Coyle, Chance Perdomo a další