Nové knihy za červenec 2019

Bouřlivý červenec přinesl Bouří prokletou Mercy, nechyběli ani Mýty či Žoldnéři fantazie, ani čarodějnice a divočarky, ghúlové (v Tokiu), upíři (ve Stalingradu) a elfové.

Patricia Briggs: Bouří prokletá

V nejnovějším pokračování série, která se dostala na první místo bestsellerů New York Times, se Mercy Thompsonová musí postavit smrtícímu nepříteli, aby ochránila své blízké…
Jmenuji se Mercedes Athena Thompsonová Hauptmanová a jsem automechanička.
A kojotí měňavkyně… A družka alfy vlkodlačí Smečky columbijského poříčí.
Přesto by mě nic z toho nedostalo do maléru, kdybych před několika měsíci na mostě nepřevzala odpovědnost za bezpečí všech osob žijících na našem území. V tu chvíli mi to tak připadalo správné. Mělo to zahrnovat jenom hon na vražedné gobliny, zombie kozy a občas nějakého trolla. Místo toho začal být náš domov brán jako neutrální území, místo, kde mohou lidé bezpečně jednat s fae.
Skutečnost je ale taková, že nic a nikdo není v bezpečí. A zatímco se generálové a politici pouští do křížku s faeskými Šedými pány, blíží se bouře a její jméno je Smrt.
Jsme ale smečka a dali jsme slovo. Zemřeme, abychom ho dodrželi.
Vydal: Fantom Print, 2019
Překlad: Kateřina Niklová
Obálka: Daniel Dos Santos
Vazba: pevná
320 stran / 339 Kč
Ukázka/recenze

Mary Sharratová: Dcery čarodějného vrchu

Jak velký je rozdíl mezi soumrakem a svítáním? Jak tenká je hranice mezi skutkem milosrdným a silou nečistou? A jak ostrá je čára mezi tímto a jiným světem?
Bess Southerns, přezdívaná také matka Demdike, to odjakživa uměla se zvířaty, dovedla je slovem snadno uklidnit a také dobře znala sílu léčivých bylin. Patří zkrátka mezi obdařené. Uživit sebe a dceru se třemi dětmi není lehké, nouze klepe na dveře co chvíli, a za pomoc druhým, za uzdravení nemocného člověka či zchromlé kravky člověk vždycky kus chleba domů přinese. A obdařenost se dědí, koluje potomstvu v krvi, a je na každém z nich, k jakým úmyslům chtějí své schopnosti užívat, zda k dobrodiní či odplatě, a zda je vůbec užívat chtějí…
Román spisovatelky Mary Sharrattové je inspirován čarodějnickými procesy v anglickém Lancashire v roce 1612, které vyvrcholily devíti popravami. Celým příběhem se nese otázka, zda některá obvinění z čarodějnictví mohla být oprávněná. Sharrattová v příběhu dovedně snoubí historická fakta s moderní psychologií a barvitým líčením běžného života chudých lidí, jejichž jediná naděje na lepší budoucnost spočívá v jejich „obdařenosti“, tedy ve schopnostech, jež jedni považují za svaté a druzí za nečisté. Děj se postupně přesouvá z přírody, statků a vesnic do sídel vrchnosti, do žaláře i na popraviště, spěje k nevyhnutelnému závěru, ale přesto dál vyjadřuje naději v podobě nezdolných ženských charakterů, v podobě matek a dcer, jež dokážou milovat, soucítit i odpouštět.
Vydal: Jota, 2019
Překlad: Ina Leckie
Vazba: pevná
416 stran / 358 Kč
Ukázka

František Kotleta: Stalingrad

Píše se rok 1942 a německá armáda vítězí na všech frontách i díky speciálním vojákům ve svých řadách. Vojákům, kteří jsou prakticky nezničitelní – tedy pokud mají dost cizí krve. A jestli něco v téhle zatracené válce skutečně teče proudem, je to právě krev. Germánský upíří klan se rozpíná do všech stran, jeho nepřátelé jsou vystrašení a prohrávají jednu bitvu za druhou. Zdá se, že mocnou vládkyni Germánů nic nezastaví. Jenže generál Gerhard začíná pochybovat a slovanský upírský klan se tak snadno nevzdává. Navíc Veronika s Janem Bezzemkem mají plán… Tajné války upírů vrcholí monstrózní bitvou, která se zapíše do dějin Bratrstva krve.
Vydal: Epocha, 2019
Obálka: Satine Zillah
Vazba: brožovaná
296 stran / 299 Kč
Ukázka

Muriel Barberyová: Život elfů

Nadpozemský a nadčasový svět dvou dívek, které musí naplnit svůj osud.
Byl večer a hustě sněžilo. Na vnějších schodech jedné burgundské farmy a u kostela v italských Abruzzách se našla dvě novorozená děvčátka. Jedna z nich dostala jméno Maria, druhá Clara. Obě siroty vyrůstají každá ve své zemi mezi venkovany a drsnými horaly, kteří je přijali za své. Neznají se, přesto je mezi nimi tajné pouto. A brzy je zřejmé jejich nadání i to, že nepochází z tohoto světa. Každá je svým vlastním způsobem spojená se světem elfů – světem umění, invence a tajemství – a obě mají schopnost naslouchat přírodě, která lidským životům dodává hloubku i krásu. Je tady však vážná hrozba, tíží lidský druh a pouze Maria a Clara mohou společnými silami zhatit plány zbloudilého elfa. Jakmile se obě dívenky spojí, bude je čekat dlouhá bitva…
Množství nevšedních postav; nadčasový příběh o silách dobra a zla a dojímavé přemítání o síle přírody, hudby, umění, o vyprávění příběhů a lásce.
Vydal: Jota, 2019
Překlad: Kateřina Štáblová
Vazba: pevná
288 stran / 298 Kč

Lene Kaaberbolová: Pomsta Chiméry (Divočarka 3)

Chiméra ztratila křídla a spolu s nimi snad i svou moc. Jenže na jak dlouho? Když Klára začne znenadání prožívat kritické okamžiky neznámých zvířat, začíná být jasné, že zlovolné Chiméry ještě není konec. Klára se spolu s Kahlou vydává na dobrodružnou cestu do tajuplného lesa a zjistí, že právě odvaha a přátelství mohou dokázat zázraky.
Pomsta Chiméry je třetí příběh magické fantasy řady nejprodávanější skandinávské autorky pro děti Lene Kaaberb?lové. Napínavý příběh vydaný ve více než 17 zemích světa vypráví o divočarech a nebezpečném boji proti zlu, o přátelství, odvaze a lásce ke zvířatům.
Vydal: CPress, 2019
Překlad: Markéta Kliková
Obálka: Dagmar Krásná, Jan Patrik Krásný
Vazba: pevná
176 stran / 249 Kč
Ukázka

Sebasten de Castel: Spoutávač (Divotvůrce 4)

Kellen a jeho vražedný kočkoveverčák Reichis jsou sami na cestě a pátrají po tajemném mnišském klášteře známém jako Ebenové opatství. Je to místo, které nezasvěcenci nikdy nemohou najít, a Kellen začíná být zoufalý. Mniši v Ebenovém opatství totiž údajně vědí o černém stínu víc než kdo jiný, a dokonce ho prý umějí i léčit.
Potom se však stane něco, co Kellena a Reichise rozdělí. Kellen poprvé čelí světu sám a pronikne do stínové magie mnohem hlouběji, než se kdy odvažoval tušit.
Vydal: Egmont, 2019
Překlad: Peter Kadlec
Vazba: pevná
440 stran / 349 Kč
Ukázka

Žoldnéři fantazie – Světy za branami

Brány jsou prastaré. Vznikaly spolu s lidským osídlením. A jsou jedním z nejvýraznějších motivů fantastiky. Přechod odněkud někam, poutníci a kontrast dvou světů. Na tom stojí valná většina příběhů; stačí si je rozebrat.
V desátém ročníku Žoldnéřů Vám nabídneme brány na mnoho způsobů: ty skutečné – mezi světy – i ty mezi světlem a tmou, mezi dobrem a zlem. Nová generace tvůrců se již vypsala. Tak s nimi nahlédneme až do Srdce temnoty, na poslední FAGRcon či do Perského zálivu.
Jako hosta máme Daniela Tučku, motiv bran teoreticky rozpracovali Leonard Medek i Františka Vrbenská!
Čtětě a projděte touto branou, jež má podobu knihy…
Vydal: Straky na vrbě, 2019
Autoři: Autor: Věra Mertlíková, Irena Moravcová, Filip Šinkner, Jiří Klečka, Jarmila Kašparová, Jitka Švubová, Zbyněk Moravec, Michaela Merglová, Karel Doležal, Martin Paytok, Daniel Tučka, Leonard Medek, Františka Vrbenská
Obálka: Zdeňka K. Lukovská
Vazba: brožovaná
464 stran / 280 Kč

Mark Lawrence: Červená sestra

Narodila jsem se, abych zabíjela – bohové mě stvořili ke zkáze.
Klášter Sladké Milosti vychovává z dívek zabijáky. V hrstce z nich se projeví stará krev, která jim propůjčuje schopnosti, jež jsou od dob, co u břehů Abethu přistály čtyři kmeny, zřídka k vidění. Sladká Milost brousí nadání svých novicek, až je ostré jako břitva a právě tak smrtící: vzdělat Červenou sestru v umění pěsti a čepele trvá deset let. Ale dokonce ani paní Čepele a Stínu si neuvědomují, do čeho se zapletly, když do svých síní přijaly Nonu Šedou, osmiletou dívku zbrocenou krví, křivě obviněnou z vraždy, která se však ve skutečnosti provinila něčím mnohem horším. Nonu, již zachrání zpod stínu katovy smyčky, hledají mocní nepřátelé – a mají k tomu dobrý důvod. Navzdory odlehlosti a bezpečí kláštera si ji její tajemství a násilná minulost přece jen najdou. Pod zmírajícím sluncem, zářícím nad rozpadající se říší, se Nona Šedá musí vypořádat se svými démony a stát se smrtící vražedkyní, pokud hodlá přežít…
Vydal: Talpress, 2019
Překlad: Martina Šímová
Obálka: Jiří Miňovský
Vazba: brožovaná
592 stran / 399 Kč

Jana Rečková, Jiří Dluhoš: Vesmír s čokoládou

Představte si zemi, kde lidé žijí v městských státech jako Irluginne nebo Glegennord v moderní civilizaci ne nepodobné té naší a užívají si jejich výhod. Na své druidské předky už dávno zapomněli. Pak se ale na venkově začnou ztrácet ze spíží potraviny, a následují nevysvětlená zmizení buclatých dětí, obvykle za podivné bouře. Úřady jen mlží a bulvár má konečně o čem psát, ale kromě nových zámků na dveře s tím nikdo nic nedělá. Teprve až záhadní mackové dobydou Glegennord i s jeho Muzeem výživy, hlásajícím zdravý životní styl v podobě štíhlé linie, lidé si konečně vzpomenou na město Čumaliva a jeho potomky bájných druidů, kteří by možná mohli pomoct proti doslova „macaté“ hrozbě.
Vydal: Fortna, 2019
Obálka: Jaroslav Svoboda
Ilustrace: Lenka Kmoníčková
Vazba: brožovaná
502 stran / 295 Kč
Ukázka

Curtis Jobling: Max Helsing a třináctá kletba

Na první pohled je Max úplně obyčejný školák. V noci však odhodlaně bojuje s příšerami všeho druhu. Neobvyklý dárek v podobě upíří kletby je ale velkým soustem i pro něj: čas neúprosně utíká, a pokud spolu s nejlepší kamarádkou Syd, počítačovým géniem Wingem, nejpodivnějším psem na světě a spřátelenými monstry nestihne zlomit prokletí zákeřného Vendemeiera, bude to znamenat konec nejen pro něj, ale i pro celý svět!
Strhující hororové dobrodružství nabité napětím od začátku do konce, které se právem stalo světovým bestsellerem, otevírá fantastický svět Maxe Helsinga.
Vydal: CPress, 2019
Ilustrace: Curtis Jobling
Vazba: brožovaná
312 stran / 299 Kč

Sui Išida: Tokijský ghúl: RE 1

Ve světě, kde řádí lidožraví ghúlové, má někdy šanci zvítězit jen ten, kdo se k nim přidá. Jedinou skupinou, které bojuje proti ghúlům, je ÚPG – a ta používá jakékoliv prostředky, jen aby ochránila lidi před téměř všemocnými predátory. Jejich nejnovější zbraní je infikovat vyšetřovatele ghúlím genem. Jenže udělá to z nich hrdiny… nebo monstra?
Vydal: Crew, 2019
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Typ komiksu: černobílý
220 stran / 199 Kč

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 15 – Růženka

Růženka, sestra Sněhurky, se dostala až na dno. Zůstane na něm ležet, nebo se bude hrabat zpátky vzhůru? Farma je v troskách a je mnoho frakcí, které by měly zájem o vládnoucí pozici. A přímo na návsi se schyluje k velkému magickému souboji…
Vydal: Crew, 2019
Překlad: Ludovít Plata
Vazba: brožovaná
Typ komiksu: barevný
256 stran / 649 Kč