Paul Cornell: Zhouba Londýna

První díl nové urban fantasy série nabízí svěží a netradiční pohled na londýnské nadpřirozeno ozvláštněný o prvky hororu, to vše se odehrává na pozadí klasického policejního vyšetřování.

Jedna z nejnáročnějších tajných operací v dějinách londýnské policie spěje pomalu ke konci. Inspektor James Quill se několik let snažil shromáždit dostatek důkazů, aby mohlo dojít k zatčení šéfa jednoho z největších místních gangů Roba Toshacka, což se mu za pomoci kriminalistů pracujících v utajení nakonec skutečně podaří. Toshack je převezen k výslechu, jenže když se rozhodne vypovídat, stane se něco nečekaného – náhle bez viditelných vnějších příčin zemře velice krvavou a násilnou smrtí, s jejíž objasněním si soudní patologové nevědí vůbec rady.

Brzy začíná být zjevné, že se za případem musí skrývat něco víc. Na rychlo je proto sestavena speciální jednotka pod vedením Quilla. K ruce dostává dva tajné policisty Seftona a Costaina, kteří se v důsledku předchozí spolupráce nemají právě v lásce, a schopnou analytičku Lisu Rossovou. Společně se pouští do pátrání po skutečných příčinách úmrtí Toshacka. Stačí však jeden náhodný kontakt s podivným artefaktem a rázem jsou jejich životy změněny k nepoznání. Najednou vidí Londýn docela jinýma očima a dokážou nahlédnout do míst, která pro většinu lidí zůstávají skrytá. Na své nové schopnosti si zvykají pomalu, když je však začnou využívat při vyšetřování, dospívají k hrůznému odhalení – nehledají obyčejného vraha. Pátrají místo toho po monstru, které dokáže měnit vzpomínky a vyžívá se v šíření smutku a utrpení. Nezbývá jim nic jiného než se odhodlaně pustit po jeho stopách.

Prostředí Londýna i element policejního vyšetřování přímo svádějí ke srovnání knihy se sérií Peter Grant Bena Aaronovitche. Oba počiny se ale na první pohled podstatně liší svým tónem. Paul Cornell od začátku vypráví mnohem ponurejší a děsivější příběh. Další podstatný rozdíl spočívá v tom, že policisté zde na rozdíl od kolegů z Řek Londýna nemají k dispozici magii a chybí jim podstatné informace ohledně fungování a zákonitostí nově odhaleného světa. Ocitají se tak v poměrně velké nevýhodě, kdy se při práci mohou spolehnout pouze na náhodu a kreativní aplikování zaběhnutých policejních postupů. Výsledek je originální i zajímavý zároveň a stejně pozoruhodný zůstává i sám nastíněný magický systém, podle kterého se město a lidé pohybující se v jeho stínech řídí. Londýn a jeho historie vůbec hrají podstatnou roli v celém ději.

Zhouba Londýna představuje Cornellův debutový román, sám autor má ale již předchozí tvůrčí zkušenosti především se psaním scénářů ke komiksům a televizním seriálům (Doctor Who). Na jeho spisovatelském stylu je to dobře poznat. Knihu se rozhodl postavit na vyprávění ve třetí osobě z pohledu všech čtyř hlavních postav, a i když je třeba ocenit snahu o diverzitu jejich charakterů, zvolený odosobněný způsob naneštěstí příliš neumožňuje vytvořit si k nim bližší vztah. Problém představuje i skutečnost, že čtenář je na začátku bez předchozího vysvětlení ihned hozen přímo doprostřed probíhajícího děje. Úvod tak působí zmateně a teprve po několika desítkách stránek se rozbíhá ta pravá zápletka.

Zhouba Londýna se řadí mezi nadějné prvotiny. Příběh překypuje dobrými nápady, dokáže být správně zamotaný, atmosférický i temný a Paul Cornell se rozhodně nestydí ukázat hlavní záporačku v pořádně odpudivém světle, aniž by ji přitom redukoval pouze na od přírody zlou bytost. Vyšetřování končí povedeně a epilog dokáže hezky nalákat na pokračování. Na závěr je navíc do knihy zařazen užitečný slovníček policejního a lokálního slangu, který pomáhá vysvětlit některé v textu používané méně obvyklé pojmy.

Ukázka

Originální název: London Falling
Stránky autora: https://www.paulcornell.com/
Nakladatelství: Argo, 2019
Překlad: Veronika Volhejnová
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 352
Cena: 328 Kč