Dobrá znamení – o podivném přátelství napříč staletími

Amazon se v poslední době rozjíždí s fantastikou a zdá se, že má ve výběru šťastnou ruku. Už od oznámení, že se chystá adaptace knižních Dobrých znamení (Good Omens) od Terryho Pratchetta a Neila Gaimana, byla divácká očekávání vysoká. Trailery dokázaly namlsat, stejně jako celkově zdařilé promo kolem. A pak konečně nastal den D.

Démon Crowley a anděl Azirafal tu byli již od prvopočátku – byli svědky vyhnání z Ráje – a sledují lidstvo napříč časem. Oba jsou totiž na Zemi nasazeni jako „spící agenti“ Pekla a Nebes, aby škodili, nebo naopak pomáhali, a získávali tím duše pro tu či onu stranu. Navzdory vší pravděpodobnosti se z nich stanou přátelé, což vyústí v menší katastrofu, když se společnými silami pokusí odvrátit Armagedon. Oba si totiž život – a s ním i lidstvo – zamilovali a nechtějí, aby skončil. Jenže dobrý úmysl někdy nestačí. Armády na obou stranách se šikují, jezdci Apokalypsy vyjeli a zdá se, že konec světa je na spadnutí.

Než přejdu dál, je pro docenění toho, jaký malý zázrak se na televizních obrazovkách stal, důležité, abyste věděli dvě věci. Zaprvé: Můj smysl pro humor je velice specifický a kdekdo by ho označil víceméně za imaginární. Zadruhé: Neil Gaiman je podle mě jeden z nejpřeceňovanějších autorů dneška. Přesto jsem se pustila do Dobrých znamení – knižních i těch seriálových. A dlouho jsem se takhle nepobavila.

Už od úvodní znělky (která jako by vizuálem i hudbou vypadla z lehce burtonovsky laděné počítačové hry Don‘t Starve) bylo jasné i tomu, kdo nečetl knihu, že tohle bude pořádná taškařice. David Tennant jako Crowley a Michael Sheen jako Azirafal navíc slibovali pořádný herecký koncert. Skoro jako by se pro tyhle role narodili.

Velmi rychle se ukázalo, že tahle šestidílná minisérie bude věrná knižní předloze – možná až moc. Některé dialogy – především pak repliky vševědoucího vypravěče – byly doslovně převzaté z knihy (vzhledem k tomu, že jsem ji dočetla asi dvanáct hodin předtím, než jsem se podívala na seriál, měla jsem to opravdu v živé paměti). Přesto došlo k některým změnám, které seriálu prospěly. Nejzásadnější je to, že se příběh odehrává v současnosti a byly tomu přizpůsobeny některé drobnosti (knižní příběh je totiž zasazen do doby svého vzniku, tedy do roku 1992). Některé pasáže, které i v knize působily zdlouhavě a lehce nezáživně, byly pro potřeby seriálu zkrácené (původ jezdců Apokalypsy) a naopak přibylo pár věcí navíc, které ozřejmily některá rozhodnutí (archanděl Gabriel).

Co ale zůstalo stejné, byla porce suchého britského humoru, postaveného na absurdnosti řady událostí a na ironii – místy byl možná až zbytečně intelektuální, ale na druhou stranu se tím alespoň vyvaroval otřepaným situačním gagům. Pod tím vším je nicméně jasně patrné, že Dobrá znamení mají nést jisté poselství. Kromě tradičního „cesta do pekel je dlážděna těmi nejlepšími úmysly“ (přeci jen, málokdo si představí znamení, že se blíží Armagedon tak, že se znovu objeví deštné pralesy a zachrání se velryby) také ukazuje důležitost dětské výchovy, že by člověk neměl ničemu slepě věřit a že přátelství může být v životě dost zásadní.

Vizuál celé minisérie je zdařilý – od kostýmů přes kameru až po triky. Herecké výkony jedna báseň. Vše navíc doprovází správně ujetá hudba Davida Arnolda. Dobrá znamení nejsou jen věrnou adaptací knihy. Nebála bych se pronést kacířskou myšlenku, že jsou v některých chvílích dokonce o fous lepší než jejich předloha. Například zde mnohem lépe pracují emoce. To, co v knize působilo jako poněkud suchý popis událostí, které vedly k přátelství mezi Crowleym a Azirafalem, je v seriálu nabité atmosférou a významem díky tomu, že oběma zúčastněným vidíte do tváře. Především pak v závěrečných dílech David Tennant exceluje a jeho doběla vytočeného a zároveň nešťastného Crowleyho si nejde nezamilovat. Seriál také setřel jistou naivitu vyprávění, která je patrná v knize, a působí díky tomu mnohem dospělejším dojmem.

 

Dobrá znamení jsou zábavným seriálem s přesahem pro ty, kdo se podívají mezi řádky, pardon – mezi pixely. Režisér Douglas Mackinnon ukázal, že jde vytvořit dobrou adaptaci, která dělá nejen čest své předloze, ale dokáže ji pozvednout na vyšší úroveň. A pokud se mezi ty pixely koukat nechcete, můžete si bez potíží užít výtečný rodinný seriál ve velmi britském duchu.

https://www.youtube.com/watch?v=hUJoR4vlIIs

Originální název: Good Omens
Domovská stanice: Amazon (Prime Video)
Země původu: Velká Británie
Hrají: Michael Sheen, David Tennant, Adria Arjona, Ned Dennehy, Jon Hamm, Michael McKean, Miranda Richardson ad.
Premiéra: 31. 5. 2019
Počet epizod: 6