Knižní novinky: červen 2019

Ani v červnu nebudeme ochuzeni o novinky z literární fantastiky – můžeme se těšit především na fantasy a sci-fi romány pro dospělé, což je po téměř neustálé záplavě knih pro mládež docela příjemná změna.

Marek Skřipský: Ostravská mystéria

Fantasy temná jako ostravské uhelné sloje !!!
Po Velké válce je Ostravsko divoký region. Uhelná pokladnice mladé republiky i průmyslové srdce, kde se buduje div ne ze dne na den.
Legionář Vácha po návratu z ruského tažení prolévá hrdlem hektolitry alkoholu, aby zahnal staré běsy. A kdyby chlast nestačil, raději neodkládá nabitou pistoli.
Dcera četníka Sikory se nudí jako účetní a ve volném čase prohání silné závodní mašiny a hrabe se tatíkovi v soukromém tajném archivu.
A farář Bronský by své představené jistě nepotěšil, kdyby viděli, jakou má doma knihovničku plnou okultních svazků.
Když se ti tři setkají, vznikne trojice „paranormálních vyšetřovatelů“ stejně barvitá jako samo Ostravsko. Stačí jim dát první případ; hned kolem nich sviští kulky a zní temná prokletí…
Vydá: Straky na vrbě

George R. R. Martin: Oheň a krev

Staletí před událostmi líčenými ve Hře o trůny se rod Targaryenů – ti jediní z dračích pánů, kteří unikli Zkáze Valyrie – usídlil na Dračím kameni. Příběh Ohně a krve začíná u legendárního Aegona Dobyvatele, stvořitele Železného trůnu, a pokračuje přes generace Targaryenů bojujících o tento neblaze proslulý symbol, až po občanskou válku, která jejich dynastii téměř zničila.
Co se doopravdy dělo během Tance draků? Proč bylo tak smrtelně nebezpečné vypravit se do Valyrie po Zkáze? Odkud pocházejí dračí vejce, která dostala Daenerys? To je jen několik z mnoha otázek, na něž najdete odpověď v kronice psané učeným mistrem Citadely a doprovázené desítkami ilustrací Douga Wheatleyho. Do tohoto příběhu jsme mohli letmo nahlédnout už v knihách, jako byl Svět ledu a ohně, ale teprve nyní se před námi spletitá historie Targaryenů odhaluje do posledního detailu.
Oheň a krev, úvodní svazek dvoudílných dějin rodu Targaryenů, představuje ty nejvyhrocenější podoby hry o trůny a nabízí zcela nový pohled na bouřlivou, často krvavou a vždy fascinující historii Západozemí.
Vydá: Argo

Zuzana Hartmanová: Perutě noci

Svět je v ohrožení. Křehkou rovnováhu mezi magickými frakcemi narušila sekta zrádců, kteří se ve snaze zničit Řád i Konkláve nezastaví před ničím.
Frakce jsou nuceny spojit síly. Vojenské výpravě do města obleženého démony velí nekromantka Nix a rytíř Beilen. Kromě mrtvých ožijí i dávné sympatie a mezi veliteli přeskočí jiskra. Jenže láska mezi černokněžnicí a rytířem se trestá smrtí. Rozhodnutí, zda dát přednost vyšším politickým zájmům, nebo vlastnímu štěstí, nebude vůbec lehké. Zvlášť tváří v tvář hordám netvorů v ulicích plných krve.
Vydá: Gorgona

Amy Harmonová: Meč a ptáček

V království Jeru byli všichni obdaření magickou mocí postupně vyvražděni krutým králem. Tento osud potkal i Mesharu, popravenou přímo před očima její dcery. Dívka přezdívaná Skřivánek je od té doby němá, a tak nemůže využít svůj dar – přetvářet pomocí slov skutečnost. Pak však do království vtrhnou ptačí muži Volgaři a Skřivánka si mladý král Tiras vezme na svůj hrad jako rukojmí, aby donutil jejího zbabělého otce podpořit obranu země. Pokud má přežít, bude muset mladá dívka najít způsob, jak nechat zaznít magická slova. A taky se vyrovnat s láskou k synovi vraha vlastní matky, který skrývá temné tajemství…
Vydá: Yoli

Alex Drescher: Destrukce

Stvořit vlastní svět a nechat se v něm uctívat jako bůh. Kdo by o to nestál? Stačí se narodit s nadáním Tvůrce. Jenže světy se začínají hroutit. Destrukce, ohlašovaná nevysvětlitelnými fluktuacemi, je působena někým zvenčí a brzy je jasné, že nepřítel sleduje daleko sofistikovanější cíl než jen zničit něčí sen.
Kryštof Farský se ve svém světě nenechal uctívat. Chtěl v něm zapomenout. Jednoho dne však nastane procitnutí a jeho vlastní ďábelské konstrukty se mu vracejí jako bumerang. Ovšem ten hlavní úder přijde odněkud, odkud by jej nečekal ani v té nejhorší noční můře, kterou sám stvořil. Mezitím si korporace chamtivých podílníků chce rozdělit kořist, když už v obyčejném lidském světě není z čeho brát. A nezastaví se před ničím.
Vylepšení agenti, paralelní realita fiktivních světů, hrůzu nahánějící monstra vybírající splátky v podobě lidí, jednotky přetechnizovaných mutantů. Kalkul a podraz, kam se podíváš. Vstupte do nových světů, kde pravidla toho našeho neplatí.
Vydá: Fantom Print

China Miéville: Tři okamžiky exploze

Jednoho rána se Londýn probudí a nebe je plné vznášejících se ledovců. Student anatomie zjišťuje, že v kostech každého z nás je od narození vyřezaný tajemný vzor. Na souš se dostávají ropné plošiny poháněné podivuhodným, zběsilým účelem… Osmadvacet příběhů mistra new weird, z nichž většina zde vychází zcela poprvé. Satira, horor, sci-fi, komedie… fantazii Chiny Miévilla se meze nekladou!
Vydá: Laser

Paul Cornell: Zhouba Londýna

Inspektor James Quill se blíží k triumfálnímu závěru největšího zásahu proti překupníkům drog ve své kariéře, jenže hlavní podezřelý je zavražděn přímo na policejní stanici. Zuřící Quill si k vyšetřování přizve analytičku Lisu Rossovou a tajné agenty Costaina a Seftona. Ukáže se, že smrt zločineckého krále Londýna nebyla běžná vražda. Drogový boss uzavřel smlouvu s mstivou entitou, jejíž okultní síly mu napomáhaly unikat ruce zákona – dokud dohoda nevypršela. Tým teď musí najít „podezřelého“, jenž dokáže ohýbat prostor i čas, měnit i samu paměť a neváhá kdykoli znovu zabíjet. Tváří v tvář zlověstné magii má skupina vyšetřovatelů jen dvě možnosti, zpanikařit, nebo využít veškeré své schopnosti. Děsivě nadpřirozené síle se mohou postavit jediným způsobem – za pomoci všech jim známých policejních metod, vybavení a taktiky. Především se ale všichni musejí co nejdříve naučit pravidla zcela nové hry. V sázce totiž zdaleka nejsou jen jejich životy…
Vydá: Argo

Cameron Johnston: Zrádný bůh

Edrin Galán strávil deset let na útěku, pronásledován vlastními i skutečnými démony. Nyní ale jeden z mála přátel, kteří mu zbyli, odhalil strašlivé tajemství – a při pokusu varovat vládce rodného města byl stažen zaživa z kůže. A Walker si to díky magickému propojení myslí prožil s ním. Nyní se vrací, aby se pomstil. Zabijáci, mágové ani monstra ho nezastaví. Ostatně, když na to přijde, nebylo by to poprvé, kdy musí zabít boha, aby zachránil své blízké…
Vydá: Laser

Marissa Meyerová: Protivníci

Ve městě Gatlon City pokračuje nesmiřitelný boj mezi Renegáty a Anarchisty. Nejenže disponují výjimečnými schopnostmi, ale podařilo se jim vyvinout nebezpečnou tajnou zbraň a hrozí, že svět, který doposud znali, spěje k zániku. V turbulentní politické situaci i Nova a Adrian začínají silně zpochybňovat vlastní ideje i city a hranice mezi dobrem a zlem se pomalu stírá. Vše směruje k velké válce, která může všechno změnit. Podaří se ji odvrátit?
Vydá: Egmont

Carlton Mellick III: Zbouchnul jsem Satanovu dceru

Přišla si pro jeho duši, ale odešla s jeho srdcem.
Román Carltona Mellicka III., autora s ohromující fantazií a nezaměnitelným stylem, je romantickou komedií, jaká tu ještě nebyla.
Obyčejný mladík Jonathan vede bezstarostnou existenci v domě z lega. Přes den z kostiček staví nové modely, po večerech chodí do baru popíjet s kamarádem Šódžim, zápasníkem sumó, nad nímž pravidelně vítězí démon alkoholu. Život se Jonathanovi zvrtne ve chvíli, kdy se u něj doma objeví démonka Veška s úsměvem na rtech a překvapením pod srdcem. Jonathan se s ohromením dozvídá, že Veška s ním před devíti měsíci otěhotněla… ačkoliv on sám dosud žil v domnění, že se žádnou ženou nikdy nic neměl.
Také si vždycky myslel, že stát se otcem a manželem bude peklo na zemi, ale opravdu neměl tušení, že takhle doslova…
Vydá: Carcosa

Daniel Abraham: Pavoučí válka (Mince a dýka 5)

Završení skvělé fantasy ságy. Služebníci pavoučí bohyně ovládají nejmocnější říši světa a neporazitelnou armádu. Jejich protivníci mají unaveného kapitána, který kdysi zabil krále; mladou bankéřku, jež je ochotná porušit všechna pravidla zisku; a posledního draka, který kdysi zničil svět. Cožpak se může něco zvrtnout?
Vydá: Laser

Florian a Christan Sussner: Měsíční oheň

O stvoření, které tě napadlo, vyprávějí anmarské legendy. Nazývají jej Služebník stínů. Dokud budeš živ, bude ti v patách. Uvrhli na tebe temnou kletbu havrana. Jen ty sám ji můžeš zlomit…
Vydej se na cestu do nepoznaných a nebezpečných krajů. Probojuj se až k posvátnému orákulu v srdci pralesa. Služebník stínů, vlkodlaci a černé víly si už brousí zuby! Překonej nejednu nástrahu a na konci své cesty staň tváří v tvář nejtemnějšímu čaroději, jakého Anmar kdy poznal!
Gamebook jako vystřižený ze staré školy, vás vrhne do víru dobrodružství, jež sálá atmosférou starých poctivých rpg a gamebooků. Je to pocta mnoha skvělým hrám a příběhům, na své si zde příjdou milovníci série Fighting Fantasy nebo třebas starých počítačových RPG jako Dungeon Master, Eye of Beholder, Ishar či Lands of Lore.
Vydá: Mytago

Neil Gaiman, P. Craig Russell, Scott Hampton: Američtí bohové 2 – Sám sebou

Legendární kniha Neila Gaimana inspirovala nejen úspěšný televizní seriál, ale i luxusní komiksovou řadu!
Stín a Středa opouštějí místo srazu starých bohů a pokračují ve své pouti, aby potkali nové bohy, získali spojence a připravili se na nadcházející válku!
Vydá: Crew

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 15 – Růženka

Růženka, sestra Sněhurky, se dostala až na dno. Zůstane na něm ležet, nebo se bude hrabat zpátky vzhůru? Farma je v troskách a je mnoho frakcí, které by měly zájem o vládnoucí pozici. A přímo na návsi se schyluje k velkému magickému souboji…
Vydá: Crew

Fiona Staples, Brian K. Vaughan: Sága 9

Když po vás jdou mocní z celého vesmíru, na koho se obrátíte, aby vás ochránil?
Možná by šlo zkusit sedmou velmoc – když médiím dáte pořádného sólokapra, třeba vás za to dostanou někam do bezpečí. Jenže… někdy pero není silnější než meč. A někdy dokonce může pero včetně těch, kdo ho používají, přijít pořádně k úrazu.
V devátém svazku se o tom přesvědčí všichni: nejen pisálci Doff a Upsher, ale i všichni protagonisté, kteří to celé přežili. Přežili?…
Hromadou cen ověnčená série SÁGA: komiks, jaký vznikne, když vezmete dva hvězdné a velenadané autory a dáte jim všechnu tvůrčí svobodu potřebnou k tomu, aby vytvořili svoje vysněné dílo!
Je to fantasy? Je to SF? Kdo ví… a koho to vůbec zajímá! Je to SÁGA, jedna z nejlepších původních komiksových sérií nového tisíciletí.
Vydá: BBart