Robert Holdstock: Les kostí

Legendy a mýty patří k lidstvu od jeho počátku. A už od pradávna jsou legendy a mýty spjaté s lesem. Každý národ, kraj, mnohdy každé městečko či vesnička má svou povídačku, příběh, který se často jen ústně předává z generace na generaci. Příběh tak přežívá desetiletí či staletí a tvoří určitý kolorit daného místa.

V roce 1981 překvapil svět britský autor Robert Holdstock novelou Les mytág, za niž získal Cenu Britské asociace SF a nominaci na World Fantasy Award. O tři roky později autor příběh rozvedl do románové podoby a Les mytág opět získal cenu Britské asociace SF a tentokrát i World Fantasy Award.

Robert Holdstock byl dříve známý především jako autor sci-fi Where Time Winds Blow (1981) či hororu Neuromancer (1977). Používal i pseudonymy jako Robert Black či Robert Faulcon (hororový cyklus Night Hunter). Les mytág však ukázal Holdstocka v jiném světle. Autor v něm spojil reálný svět s legendami a mýty. Nechal je ožít a vznikla mytága. Příběh, v němž George Huxley zkoumá zbytky původního Ryhopského lesa, jenž je schopen materializovat archetypální hrdiny lidského nevědomí. Postupně vznikl celý cyklus o Ryhopském lese a následovaly knihy Lavondyss, novela Les kostí, romány Hloubení, Brána ze slonoviny, brána z rohu a Avilion.

Les kostí je třetí knihou v pořadí celého cyklu a kromě titulní novely obsahuje několik povídek, které s Ryhopským lesem souvisejí, nebo jsou zcela samostatnými příběhy. Poprvé u nás sbírka vyšla v roce 1996 u nakladatelství Polaris, nyní vychází v krásném provedení u Arga. Nejedná se pouze o dotisk, ale o nové vydání, která odpovídá tomu, jak sbírka vyšla v roce 1991 v originálu.

Oproti starému vydání tu naleznete povídku Infantom a především krátkou novelu Trnatec, kterou Robert Holdstock sepsal se svým blízkým přítelem Garrym Kilworthem. Kniha je doplněna také o básně a povídku Bariéra, která v češtině dosud nevyšla.

Novela Les kostí je stylově vlastně stejná jako Les mytág a to je dobře. Na čtenáře dýchne atmosféra hlubokého lesa a při čtení budete mít pocit, že v něm opravdu jste, že cítíte jeho pachy a slyšíte šustění listí. Přesně to Holdstock dokáže dát na papír. Příběh není nijak extra složitý, opět jde o návštěvu podivného mytága u domu Huxleyových  a následný výzkum lesa. Huxley totiž, ani když má děti, nepřestává studovat les, jehož tajemnost zdá se být nekonečná. Zájem o mytága však má i Steven, Huxleyho syn. Starý Huxley se znovu ocitá na pomezí reality a mýtu. Snaží se ochránit rodinu, ale sám propadá šílenství a bojuje sám se sebou. Les kostí je více psychologický příběh než původní román, ale atmosféru si ponechává stejnou.

Pocit, že jste v dění a téměř na vlastní nos cítíte pachy lesa, nezmizí ani v dalších povídkách sbírky. To je hlavní doména Holdstockových příběhů. Umění nechat čtenáře zapomenout na okolní realitu. Na původní Huxleyho příběh lehce odkazuje i povídka Démon, jež má překvapivý závěr. Jinak jsou příběhy odpoutány od celé série, ačkoliv se točí okolo stejných témat.

Vyčnívají příběhy jako Thorn vyprávějící o „Zeleném muži“, lesním bohovi, jehož podobu tesá do kamene kameník. Ten je oním bohem doslova ovládán, což mu štěstí v životě nepřinese. Povídka skvěle graduje a je napínavá.

Scarrowfell je o mladé dívce, ke které se začnou lidé ve vesnici chovat velice podivně. Odtažitě, nadávají jí a mluví o nějakém bojovníkovi staré krve. A ona je pro jeho příchod velice důležitá. Povídka upoutá mystickou atmosférou a skvěle předá čtenáři pocity dívky, která pochopí až v samotném závěru, o co vlastně jde.

Ze sbírky vybočuje sci-fi příběh Bariéra o vědeckém experimentu zabývajícím se stárnutím. Vědci sledují holčičku a chlapce, kteří jim dospívají a následně stárnou přímo před očima. Sledují jejich reakce na nejrůznější podněty a projdou s nimi všechny fáze života. Povídka doslova vybízí k přemýšlení o životě, o jeho smyslu a hodnotě.

Podobným tématem se zabývá i Trnatec. Jen ne ve sci-fi rovině, ale opět se vrací k mystice a propojení mýtu a historie. Středobodem je mýtický strom Trnatec, který je klíčem k věčnému životu. Však jej vlastnil už Gilgameš a následně i další velikáni historie. Zajímavá, ale také poměrně temná povídka, kde je daný strom vlastně hororovým prvkem.

Ostatní povídky už tak výrazné nejsou a drží se obvyklých témat. Tedy mýtů, magie a lesu. Kniha obsahuje i básně, které jsou rozmístěné mezi jednotlivými povídkami. Přiznávám, že nejsem příliš poezie znalý, a dovedu o nich říci jen to, že jsou o lidství. Přinejmenším z nich jde znát, že Robert Holdstock byl velice vnímavý a přemýšlivý člověk.

Les kostí je velice kvalitní sbírka povídek. Přesto doporučuji čtenářům, kteří se doposud s Robertem Holdstockem nesetkali, začít Lesem mytág.  Autorovo umění vtáhnout čtenáře a vyprávět sugestivně je neuvěřitelné. Je jak literární šaman. Les kostí, stejně jako celá série o Ryhopském lese, je velice originálním dílem, které patří právem do zlatého fondu fantastiky.

 

Vydalo: Argo, 2019
Originální název: The Bone forest
Stránky autora: http://robertholdstock.com/
Překlad: Petr Kotrle
Ilustrace: Jan Dřevíkovský
Vazba: vázaná
Počet stran: 256
Cena: 289 Kč