Knižní novinky: duben 2019

V dubnu nakladatelé nabídnou pestrý výběr knižních novinek. Argo připravilo novou trilogii Kevina Hearneho Útok obrů, dočkáme se však i pátého dílu jeho Kronik Železného druida. Pro mladší čtenáře tu jsou například fantasy Princezna popela nebo Múza nočních můr či sci-fi Nimbus a Obsidio. A pro ty ještě menší další díly Mortiny a Hildy!

Neal Stephenson, Nicole Gallandová: Vzestup a pád agentury DODO

Melisanda Stokesová je odbornice na starověké jazyky. Když se na chodbě univerzity náhodou sejde s Tristanem Lyonsem, jenž se zabývá vojenskou rozvědkou, netuší, že se ocitla na prahu událostí, které naruby obrátí nejen její život, ale i lidské dějiny. Mladík jí totiž navrhne cosi neuvěřitelného: aby mu pomocí překladů pečlivě tajených dávných dokumentů pomohla dokázat, že magie kdysi existovala a byla provozována. Až příchod osvícenství a moderní vědy ji oslabil a nakonec zcela zničil. Magie podle pramenů zmizela v roce 1851 – a Tristan je odhodlán nejen přijít na to, proč se tak stalo, ale pokud možno také magii vzkřísit z mrtvých a využít ji k rozvědným a vojenským účelům.
Tak vznikne D.O.D.O. – Detašované oddělení diachronních operací, které přijde na jeden velmi nadějný, ale také velmi znepokojující způsob využití magie, jenž může lidstvu přinést mnoho užitku, ale i mnoho škody. Román, do kterého Neal Stephenson vnesl nápaditost, intelekt a sofistikovanost a Nicole Gallandová lidskou vřelost, humor a vypravěčské nadání, oživí nejen magii, ale taky vaši víru v nemožné, která byla odjakživa na sci-fi a fantastice tím největším lákadlem.
Vydá: Argo

Kevin Hearne: Nahraný (Kroniky Železného druida 5)

Pátá kniha cyklu Kroniky Železného druida – série o Atticovi O´Sullivanovi, posledním druidovi a nejzábavnějším, nejšílenějším a nejzapamatovatelnějším hrdinovi urban fantasy od dob Harryho Dresdena!
Po dvanácti letech utajené výuky je Granuaile konečně připravená, aby zdvojnásobila populaci druidů na Zemi. Stačí pouze jediné – Atticus ji musí svázat se Zemí… Zatímco jedni bohové se ji chystají bohatě obdarovat a těší se na slavnost, druzí necouvnou před ničím, aby se druidové stali vyhynulým druhem.
Díky tomu se Atticus, Oberon a Granuaile ocitnou na úpatí Olympu, kde překvapeně zjistí, že se nepřátelé neznámo kdy proměnili v náročné přátele, že ne všichni psi jsou milováni a ne všechny veverky jsou neužitečné, že existují kočky, které spolupracují se psy, že je lepší, aby se temní elfové neholili a že klauni nemají co dělat v obchodech se sportovními potřebami.
Nastal čas na boj mečem a holí.
Vydá: Laser

Laura Sebastianová: Princezna popela

Její jediné zbraně jsou nezlomná vůle a mysl ostřejší než jakýkoliv meč.
Theodosii bylo šest let, když do země vtrhli nepřátelé a zavraždili její matku, královnu ohně. Toho dne Theodosia přišla nejen o svou rodinu a říši, ale i jméno. Stala se vězeňkyní ve vlastním paláci a byla posměšně korunována na Thoru, princeznu popela. Po letech týrání a ponižování ze strany císaře Theodosia pochopí, že za svůj lid musí bojovat do posledního dechu, i když to znamená zradit svou lásku.
Vydá: CPress

Kevin Hearne: Útok obrů

Kevin Hearne svou Kronikou železného druida plně prokázal výjimečné vypravěčské umění. V Útoku obrů vytvoří vlastní svět se zcela novou mytologií. V úvodním svazku jeho nové trilogie se lidské říše otřásají v základech po krvavém a zničujícím útoku obrů, proti nimž snad neexistuje obrana… Vítejte v magickém světě hrůz a zázraků. V příběhu o odvaze a válce o holé přežití, v němž se osudy jednotlivých postav nejrůznějším způsobem proplétají a ve kterém se z obyčejných lidí stávají hrdinové a z jejich životů legendy…
Vydá: Argo

Brigid Kemmererová: Temné a osamělé prokletí

Dokáže láska zachránit svět?
Princ Rhen se vždy těšil, až převezme vládu. Jenže to bylo ještě předtím, než ho proklela zlá čarodějka. Předtím, než se proměnil v odpornou krvelačnou zrůdu. Pro Harper život nikdy nenachystal nic dobrého. A když se jednoho večera pokusím pomoci neznámé dívce na ulici ve Washingtonu, je přenesena do zakleté říše prince Rhena. Monstrum? Princ? Harper netuší, co si myslet. Když však začne prince poznávat, vypadá to, že prokletí by mohlo být zlomeno. Ale zlo se nevzdává!
Vydá: CooBoo

Nicholas Eames: Králové Wyldu

Sláva nikdy nezestárne.
Clay Cooper a jeho skupina kdysi bývali ti nejlepší z nejlepších — nejobávanější proslulí žoldnéři na této straně Heartwyldu.
Dny jejich slávy však již dávno pominuly. Každý z nich si šel svou cestou. Zestárli, ztloustli, opíjeli se, nebo všechno najednou. Najednou se však u Clayových dveří objeví jeho bývalý parťák Gabriel s prosbou o pomoc — aby se společně zúčastnili mise, ke které by se upsali jen ti nejstatečnější, nebo naopak ti nejhloupější.
Gabrielova dcera je uvězněna ve městě vzdáleném přes půl světa a obléhaném Heartwyldskou hordou. Nastal čas znovu svolat skupinu.
Vydá: Host

Laini Taylorová: Múza nočních můr

Sarai od svých šesti let vysílala každou noc své můry a myslela si, že už zná všechny hrůzy světa. Mýlila se.
Po tragédii ani Lazlo, ani Sarai nejsou tím, čím byli dříve. Jeden bůh, druhý duch. Lazlo čelí nemyslitelné volbě – zachránit dívku, kterou miluje, nebo zachránit všechny ostatní a ji ztratit. A Sarai se cítí bezmocnější než kdy předtím. Ale kdo je vlastně ona sama?
Na obzoru se objevují noví nepřátelé, ti staří znovu získávají sílu… Ale nejdůležitější ze všeho je otázka: Musí hrdinové vždy zabíjet nestvůry, nebo je místo toho mohou chránit?
Vydá: CooBoo

Barbara Cantini: Mortina a přízračný kamarád

Může se strašidlo zamilovat do ducha? Zábavná holčička-strašidlo je zpět!
Kdo je ten záhadný přízračný kluk, který se snaží dostat do Vily Rozvalinky v předvečer pochmurné oslavy Předminulého Silvestra? Mortina společně s Truchlíkem, svým věrným chrtím albínem, hledá každý užitečný detail, aby zjistila, odkud jejich nový kamarád přelud přichází. A věřte, že tohle zábavné pátrání jí pořádně rozbuší srdce. Návrat holčičky strašidla se stal mezinárodním úspěchem, který byl přeložen již do třiadvaceti jazyků. A tentokrát nechybí překvapení: obálka ve tmě svítí!
Vydá: Egmont

Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Obsidio (Akta Illuminae 3)

Poté co se Kady, Ezra, Hanna a Nik zachránili a porušili přitom všechny existující zákony, musí se společně s několika tisíci přeživšími dostat do trvale osídlené části vesmíru. Ovšem obchodní konsorcium, které stálo za invazí na mírumilovnou planetu, to nehodlá nechat jen tak. A tak se všichni musí spojit, aby odvrátili hrozící zničení sebe, evakuační lodi i jedné malé promrzlé planety, která byla na začátku toho všeho.
Vydá: CooBoo

Neal Shusterman: Nimbus

Rowan se rozhodl, že na vlastní pěst napraví cech smrtek a podrobí jej zkoušce ohněm – a to doslova. Po zimním konkláve zmizel v ústraní a od té doby podniká útoky na zkažené smrtky — nejen ve StředoMerice, ale na celém kontinentu. Stal se z něj lidový hrdina – smrtka Lucifer – který v černé róbě odevzdává zkorumpované smrtky plamenům. Citra, z níž se pod dohledem smrtky Curieové stala mladší smrtka, zkaženost vidí a chce ji změnit zevnitř, ale na každém kroku nachází překážky, a dokonce se ocitá v ohrožení života. Rozkol mezi „starou gardou“ a „novým řádem“ se vyostřuje a vzájemné soupeření přechází od slov k činům. Nad tím vším bdí vševědoucí Nimbus – jediný, kdo má moc řešit závažné problémy dokonalého světa. Ale vloží se do toho, nebo bude jen přihlížet, jak se dokonalost mění v úpadek?
Vydá: Yoli

Peter Newman: Sedma

Uplynulo už mnoho let od doby, kdy se Tulák vydal do Zářícího města — s Vesper v náručí a Gaminým mečem v ruce. Svět se změnil.
Vesper vyrazila ve stopách svého otce k Trhlině, aby zachránila poslední zbytky lidstva, ale zároveň bojovala s pekelnou hordou a všemi, kteří padli do jejích spárů: ať už dobrovolně, či nikoli. To ona teď vede bitvu.
V tomto novém věku, kdy se zdá, že nic nestojí v cestě k zářivé budoucnosti, je to Vesper, kdo vede boj proti jednotě a míru. Dokud nedojde k prozření. A Sedma se probouzí.
Vydá: Host

Kateřina Šardická: Zmizení Sáry Lindertové

Jednoho podzimního večera vešla bezproblémová studentka Sára Lindertová do metra a víckrát ji nikdo neviděl. Hlavní vyšetřovatel Richard Ehler spojuje Sářino zmizení se starým případem, který mu ani po letech nedá spát. Po dívce pátrá i její sestra Klaudie a Sářin přítel Oliver. Oni i policie vědí, že neodešla dobrovolně. A není jediná. V metru totiž začíná mizet stále více lidí. Klaudie je přesvědčená, že hluboko pod městem žije neviditelné zlo…
Vydá: Fragment

Marie Rutkoski: Zrada vítězů

Zrada má řadu podob. Každá z nich někoho bolí, kvůli některým se i umírá… Kestrel svolila ke sňatku s korunním princem a zajistila tak herranskému lidu svobodu a územní autonomii. Sama se však ocitla ve zlaté kleci císařského paláce. Svoje nové postavení ovšem hodlá maximálně využít. Chce změnit kruté válečné taktiky svého národa a tak se bez Arinova vědomí stává tajnou informátorkou herranského mistra špionáže. Pouští se do nebezpečné hry, za kterou hrozí trest nejvyšší – smrt. I když je skvělá lhářka, po čas přestane mít své intriky pod kontrolou a věci se jí začnou vymykat z rukou. Vymyslí Kestrel způsob, jak neztratit svoji čest a svou lásku, aniž by zároveň nezradila císaře, otce a celý svůj národ?
Vydá: Fragment

Cinda Williams Chima: Síla stínů (Sedmiříší v troskách 2)

Vzrušující příběh o nezměrné ceně, jež se platí za válku, lákadle temné magie a dvou charakterních postavách, z nichž události činí protivníky, ale které jsou k sobě navzdory všemu, co mohou ztratit, přitahovány. Princezna Alyssa ana’Raisa, dědička trůnu královen z rodu Šedých vlčic, se cítí mnohem lépe s mečem v ruce než při plnění povinností u dvora. Po setkání se smrtí vyráží do útoku s cílem ukončit válku, která sužuje království po celý Lyssin život. Pokud její hra nevyjde, může přijít o své království, ještě než usedne na trůn. Za hranicemi, v nepřátelském Ardenu, je mladý kapitán Halston Matelon, jehož hvězda je na vzestupu, pověřován stále nebezpečnějšími úkoly. Ocitá se v neřešitelné situaci na hranici mezi životem a smrtí, mezi děsivou pověstí čarodějnic a vlčích válečníků na severu a krutým králem, který vládne jeho domovině. Poté, co se na scéně objeví nový nepřítel – síla, která hrozí, že zničí poslední paprsky naděje v troskách Sedmiříší –, dojde k nerozlučnému propojení složitě propletených osudů Lyss a Hala.
Vydá: Slovart

Stephen Davies: Hilda a parádní slavnost

Dobrodružství Hildy nejprve uchvátila čtenářky a čtenáře komiksů, poté vznikl animovaný seriál od Netflixu a nyní je tu knižní série. Druhý díl zavádí modrovlasou rozumbradu a její maminku do uspěchaného města Trolberg, jež se ani v nejmenším nepodobá nádherné divočině, kterou musely opustit. Když Hilda ve škole dostane za úkol vypracovat se spolužáky projekt o krásách jejich města, neví si s ním rady… ale když se jí naskytne příležitost zažít dobrodružství, neodolá! Potká během něj divoké elfy, draky, kteří plivou oheň, tajemného mluvícího havrana a nové kamarády, díky nimž na město Trolberg možná přece jen změní názor. Nenechte si ujít ani první dobrodružství v knize Hilda a pidilidi.
Vydá: Paseka

Sui Išida: Tokijský ghúl 14

Akční finále Tokijského ghúla! Kaneki a nejsilnější bojovník protighúlí jednotky, Arima, stojí konečně proti sobě. S příchodem Jednooké sovy se však bitva začne vyvíjet nečekaným směrem – a osud všech hrdinů je více než nejistý – a najednou není jisté vůbec nic.
Vydá: Crew

 

Hubertus Rufledt, Helge Vogt: Alisik 3 – Jaro

Napínavý i romantický komiks o gotické lolitě pokračuje, přesně ve stylu Tima Burtona. Mrtví se snaží zabránit zničení svých hrobů. Ale mají šanci proti stavebním strojům? A má vůbec nějakou šanci vztah Rubena a Alisik, když jeden z nich je slepý a druhá mrtvá?
Vydá: Crew