K. C. Archer: Akademie vyvolených

Kdo by nechtěl být vyvoleným a navštěvovat speciální školu? Koho by nebavilo zastavovat kulky vlastní myslí a vloupávat se do sídla FBI či odhalovat pachatele vraždy? Teddy Cannonová by se bez takových zkušeností docela ráda obešla.

Dvacetiletá Teddy Cannonová má problém. Hodně velký problém, protože dluží pořádný balík peněz opravdu velice nepříjemným lidem. Pokud to včas nesplatí, ti nepříjemní lidé půjdou navštívit její adoptivní, ale milované rodiče. Teddy má plán, jak peníze získat, protože obrat kasino pro ni není zase tak velký problém, jen by tam nesměla mít zapovězený vstup. Provozovatelé kasina s ní totiž mají své ztrátové zkušenosti. Teddyin plán nevyjde, protože její talent pro odhadování lidí ji v případě protihráče Nicka zklame. Před malérem ji zachrání Clint Corbett, který jí sdělí, že je jasnovidka, a pokusí se ji zverbovat k nástupu do speciální školy.

Whitfieldův institut pro vymáhání práva, výcvik a vývoj se stává pro Teddy novým dočasným domovem a je v jejím nejlepším zájmu, aby tam vydržela do konce semestru, ale nejlépe do konce školního roku. Úplně ideální by ovšem bylo, aby se dokázala prohrabat celými třemi roky studia. Teddy není jediná studentka v ročníku a brzy se utvoří dvě party. Tou její jsou Zmetci. Krajně nesourodá skupina s různými talenty, názory a životními zkušenostmi. Přesto musí pracovat jako tým, i když to občas není vůbec jednoduché.

O studentech institutu se obecně mluví jako o jasnovidcích, ale ve skutečnosti jejich schopnosti sahají od telepatie k telekinezi po vize smrti či komunikaci se zvířaty. Zkrátka mají paranormální psychické schopnosti všeho druhu. Institut je elitní vysoká škola, kterou financuje stát i soukromý sektor. Působí jako kříženec Bradavic z Harryho Pottera a snah profesora Charlese Xaviera z X-menů. Postavy jsou sice vysokoškoláci, ale kvůli jejich nevyzrálosti román spíš spadá do kategorie young adult.

Hlavní hrdinka je výjimečná mezi ostatními studenty. Motá se v milostném trojúhelníku. Snaží se vypátrat záhadu svého původu. Zkrátka tu najdete všechna možná klišé, co jdou do příběhu napasovat. Akademie vyvolených je první díl připravované série, hrdinka ještě tedy nevytasila všechny své psychické trumfy. Mnoho tajemství stále čeká na odhalení.

Akademii vyvolených se přesto nedá upřít dynamický děj, svižný vývoj vztahů mezi postavami, napětí ani neočekávané zvraty. Příběh se potácí na křehké hranici, kdy mladší čtenáři asi zcela nedocení vykreslený dospělý svět. Starší možná naopak odradí nezralé chování postav. Román K. C. Archer je velice nenáročné čtení pro mladé dospělé.

Ukázka

Vydalo: Beta, 2018
Překlad: Tomáš Bíla
Vazba: vázaná
Počet stran: 384
Cena: 349 Kč