Knižní novinky: únor 2019

Únor nabízí mimo jiné nesmrtelné Ptáky, novou fantasy od Kendare Blake Tři temné koruny, další pokračování Odkazu černé dýky od J. R. Ward, novou stemapunkovou sérii Inkoust, kov a sklo, ale dorazí i Juraj Jánošík a Bratrstvo krve.

Svetozár Olovrant: Juraj Jánošík proti Dračímu řádu

Zapomeňte na Steampunk! U nás jsme měli Parokoko, éru parních strojů za vlády královny Marie-Terezie. A největší páru ze všech hrdinů měl Juro Jánošík, pravá ruka palatina Turza. Na svém jízdním kempelenu a s parní valaškou v ruce se musí postavit nejen rebelujícím Čechům, bojujícím pomocí smrtonosných elektrických draků Prokopa Diviše, ale hlavně zlotřilé čarodějnici Mordule, která plánuje státní převrat ve službách nekromantického Dračího řádu.
Akční příběh z alternativních slovenských dějin je první částí knižní ságy tajemného autora Svetozára Olovranta.
Svetozár Olovrant je slovenský spisovatel, jehož pravou totožnost zná jen několik nejbližších přátel. Podle nezaručených zpráv se narodil roku 1975 v Trenčíně a žije sám jako poustevník na vrcholu opuštěného vodojemu kdesi v pustinách Turčianské kotliny. Odmítá vystupovat v médiích a s nakladatelem komunikuje pouze po internetu nebo přes nastrčené osoby. Mezi jeho záliby patří sportovní střelba z kuše a suchá frankovka.
Vydá: Argo

Daphne du Maurier: Ptáci a jiné povídky

Nesmrtelní Ptáci a další hororové povídky z pera slavné autorky, které osloví i dnešního čtenáře
Klasická hororová povídka Ptáci, proslavená nesmrtelným Hitchcockovým filmem, a pět dalších hrůzostrašných příběhů v této sbírce stále vzbuzují ve čtenáři pocity strachu a mrazení v zádech. Povídky o marném boji člověka s osudem i přírodou, po jejichž přečtení si dobře rozmyslíte, kam pojedete na dovolenou a s kým se tam budete bavit, zda podstoupíte operaci očí či pokácíte starý strom ve vaší zahradě, a varování z rádia začnete brát vážně.
Vydá: Motto

Brian Evenson: Doupě & Zhroucení koně

Dvě knihy za cenu jedné! Novela, která byla nominována na Shirley Jackson Award, plus sbírka 17 povídek vydaná v témže roce.
Doupě se odehrává v neurčité časoprostorové lokaci po blíže neurčené katastrofě. Vypravěč se domnívá, že je člověk, ale sám brzy čtenáři dokáže, že musí být něčím mnohem podivnějším. Novela se zabývá otázkami identity, vědomí a paměti a žánrově lavíruje mezi filosofickou úvahou, science fiction a hororem.
Sbírka povídek Zhroucení koně obsahuje texty nejrůznější délky, z nichž některé jsou kafkovsky absurdní, jiné borgesovsky paradoxní a další morbidně hororové. Ve dvou povídkách najdeme odkazy na novelu Doupě.
Vydá: Gnóm

J. R. Ward: Zběsilost krve

Upíří aristokrat Peyton se domnívá, že našel dokonalou partnerku – dokud se nezamiluje do jiné. A když jeho ukvapené rozhodnutí v boji s nepřítelem ohrozí život jiné cvičenky, musí se Peyton smířit s myšlenkou, že jeho budoucnost i srdce patří ve skutečnosti té druhé.
Novo má jakožto žena ve výcvikovém programu Bratrstva černé dýky pocit, že je nezbytné stále se přede všemi prosazovat – a nestojí o rozptylování v podobě lásky. Když se ale ukáže, že Peyton zdaleka není jen bohatý playboy, musí se konečně vyrovnat s tragédií, která ji zlomila na duši a uzavřela ji před láskou. Zatímco ti dva zápolí s Novinou minulostí a Peytonovou přítomností, musí se i jiný pár potýkat s erotickým vztahem, který je bezprecedentní – a možná i skandální.
Saxton, který utrpěl zklamání v lásce, v sobě nalézá hlubokou náklonnost k Ruhnovi, novému členu domácnosti. Bude však i druhý muž ochotný zabývat se jejich vztahem? Nebo uzavře svou mysl i srdce před tím, co může být pravá láska… a připraví tím Saxtona o všechno?
Vydá: Baronet

Gwendolyn Clare: Inkoust, kov a sklo

Je možné napsat svět se špatným koncem? První díl steampunk-fantasy série
Když se propojí konkrétní člověk, konkrétní pero a konkrétní kniha, dokážou vytvářet zcela nové světy. Elsa z jednoho takového pochází. Její matka ho neustále mění a po jejím únosu Elsa musí vstoupit do reality. V alternativní viktoriánské Itálii potkává kromě tajemné skupiny vědců a vynálezců i krásného mechanika s tragickou minulostí. Podaří se jí vrátit svět do správných kolejí, nebo ji dříve najde nájemný vrah?
Vydá: CooBoo

Sabaa Tahirová: Smrt před branami

Válka v Impériu i za jeho hranicemi se blíží.
Helena Aquilla, císařův Krkavec, čelí útokům ze všech stran. Císař Markus, pronásledovaný minulostí, ztrácí příčetnost a nemilosrdná velitelka vojenské akademie využívá jeho šílenství, aby posílila vlastní moc. Helena se snaží najít způsob, jak zastavit blížící se temnotu. V sázce se totiž ocitá nejen život její sestry, ale i všech obyvatel Impéria.
Laia z lidu Učenců ví, že osud světa nezávisí na pletichách válečnického dvora, ale na tom, zda se podaří zastavit Temnonoše. Ve snaze ho svrhnout naráží na nečekané hrozby ze strany těch, na jejichž pomoc spoléhala.
Elias Veturius se na území mezi životem a smrtí vzdal svobody, aby mohl sloužit jako Strážce duší. Tím se však zaslíbil pradávné moci, která se nezastaví před ničím, jen aby si zajistila Eliasovu oddanost — dokonce i za cenu ztráty jeho lidství.
Vydá: Host

Kendare Blake: Tři temné koruny

První díl temné fantasy série plné vášní a intrik.
Na ostrově Fennbrinu se v každé generaci rodí trojčata – tři královny, rovnocenné dědičky trůnu. Mirabella ovládá živly. Lusknutím prstů dokáže přivolat plameny nebo prudkou bouři. Katharina může pozřít nejprudší jedy, aniž by ji zabolelo břicho. Arsinoe zase umí vykouzlit nejrudější růži i krotit šelmy. Každá z nich je jedinečná, ale jen ta nejlepší může získat korunu. V den jejich šestnáctin proto začíná souboj. A hrát se bude na život a na smrt.
Vydá: Fragment

Zuzana Strachotová: Devět nocí

Hrozba byla zažehnána. Bezprostřední nebezpečí pominulo. Sera a Lee mohou konečně žít své životy, tak jak si je ve vidině svobody vysnili. Jenomže tam, kde mělo zářit hrdinství, zůstalo v očích lidu selhání. Prosperita Bloku upadá, zatímco Citadela svírá Sabrii v ještě krutější formě diktatury. A když je cena za normální život pro Leeho příliš vysoká, rozhodne se Sera zaplatit ještě vyšší.
Vydá: Fantom Print

Lene Kaaberbolová: Divočarka – Poselství poštolky

Klára Asková je nenápadná dvanáctiletá dívka. Nečekaně zjistí, že je divočarka s nadpřirozenými schopnostmi a posláním porazit zlovolnou opeřenou bytost, která si říká Chiméra. Když jednoho dne zmizí Klářin nejlepší kamarád Oskar, je jí hned jasné, že po něm bude policie pátrat marně. Vydá se ho hledat na vlastní pěst do divočarského světa. Musí v sobě najít sílu přemoct temnou magii a zachránit z osidel Chiméry nejen Oskara, ale také další divočary, začarovaná zvířata a tajemný Zápudov. Poselství poštolky je druhý příběh z magické fantasy řady nejprodávanější skandinávské autorky pro děti Lene Kaaberb?lové. Napínavý příběh prodaný ve více než 17 zemích světa vypráví o divočarech, přátelství, odvaze a lásce ke zvířatům.
Vydá: CPress

Tui T. Sutherland: Temné tajemství (Ohnivá křídla 4)

Nocileti mají svá tajemství a jen tak někomu je nevyzradí. Čtvrtý díl dračí ságy, která dobyla svět.
Stejně jako ostatní dráčata osudu, toužil i Hvězdoplav poznat svůj domov. Když k tomu má konečně dojít, cítí obavy. Ačkoliv je nocilet, neumí, tak jako oni, číst myšlenky. Nechápe, proč jsou takoví tajnůstkáři a proč nikdy nikdo neviděl jejich královnu. Dráčata však do něj vkládají velké naděje. Pokud se mu podaří osvobodit uvězněné dešťolety, válka v Pyrrhii možná skončí. Hvězdoplav bude čelit děsivé volbě. Dá přednost domovu, nebo přátelům?
Vydá: Fragment

Claudia Grayová: Milion světů s tebou

Milion vesmírů, milion nebezpečí, jeden osud. Třetí díl sci-fi série Ohnivák.
Osud multivesmíru je v rukou Marguerite Caineové. Až nyní se dozvídá, jaké jsou skutečné plány prohnané Triad Corporation. Ona jediná může zničení multivesmíru zabránit. V sázce jsou miliardy lidských životů. A Triad navíc vynesl nejvyšší trumf: zlomyslnou Marguerite z jiné dimenze, která je vždycky o krok napřed. Ve velkém finále trilogie Ohnivák nastane souboj mezi několika Margueritami. Zvítězit však může jen jedna.
Vydá: CooBoo

František Kotleta, Jana Kilianová: Bratrstvo krve – Hustej nářez

Zemi obsadili mimozemští agresoři, tzv. kartani. Invaze proběhla hladce, takže se emzáci domnívají, že mají situaci pod kontrolou. Netuší, jak hluboce se mýlí.
Tahle modrá planeta má totiž už pěknou řádku staletí své vlastní pány. Jen se většinou drží v pozadí… Říkají si Bratrstvo krve – tajná organizace upírů, tvorů o dost rychlejších, silnějších a nemilosrdnějších než kterýkoliv člověk, takže zabít je není vůbec jednoduché. Pročež kartani mají velký problém, Houstone. A tak, zatímco obyčejní lidé dál prožívají své obyčejné životy, emzáci a Bratrstvo si jdou po krku. A běda tomu, kdo se jim připlete do cesty. Začíná šílená jízda plná krve, utrhaných končetin a mrtvých těl všeho druhu. Prostě Hustej nářez… Kotletův komiks je nabitý akcí a adrenalinem. Děj uhání zběsilým tempem, takže hlavní hrdina skoro ani nemá čas, aby se pořádně napil (krve). Musí sebou totiž pořádně mrsknout, pokud chce stihnout všechna dobrodružství, která na něj autor nastražil.
Vydá: Epocha

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země Nezemě

Děti v sirotčinci Grace Field House žijí pod dohledem laskavé vychovatelky a zdá se, že ke štěstí jim téměř nic nechybí. Netuší však, že to je jen pozlátko, a že se z nich všech postupně stane potrava pro démony. Podaří se jim zjistit pravdu – a utéct – dřív, než bude příliš pozdě?
O tom vypráví jedna z nejpopulárnějších mang současnosti, která se rychle mění v komiksovou legendu!
Vydá: Crew

Kore Jamazaki: Čarodějova nevěsta 6

Blíží se Vánoce a Čise neví, co by Eliasovi nadělila. Pátrání po vhodném dárku se však ukáže být skvělou příležitostí k navázání přátelského vztahu s Renfredovou učednicí Alicí, která má za sebou podobně pohnutý životní příběh jako Čise.
Vydá: Crew

Sui Išida: Tokijský ghúl 13

Vyšetřovatelé z dvacátého okrsku přebírají iniciativu a vyráží pro ghúlovi zvaném Jednooká sova. Útok vedený na kavárnu Anteiku, kde se Sova pravděpodobně skrývá, se rychle změní v opravdovou a krvavou válku.
Vydá: Crew