Kdo je Legenda, tajemný mistr Caravalu?

Donatella „Tella“ Dragnová přežila Caraval, ošidnou hru plnou klamu a nebezpečí, v níž ji musela zachránit její sestra Scarlett. Jenže teď dostává možnost stát se sama hráčkou Caravalu.

Tella tuto výzvu přijímá, ale má to jeden háček – musí vyhrát. Ten, kdo Caraval vyhraje, totiž zjistí, kdo je tajemný Legenda, tvůrce a organizátor celé hry. A pro Tellu je vypátrání jeho totožnosti jediným způsobem, jak může zachránit svou matku, která před sedmi lety beze stopy zmizela.

Tella jako malá holčička objevila tajemný a kouzelný balíček karet. Přestože ji matka varovala, aby si s nimi nezahrávala, Tella ji neposlechla a jednu kartu si schovala – Arákulum, které jí ukazuje budoucnost, a to většinou pěkně temnou. Teď v kartě vidí svou matku mrtvou. Tella se proto pouští to riskantního podniku – od tajemného Přítele si vyžádá pomoc, jenže ten za to požaduje vysokou cenu: pravé jméno tajemného Legendy. A tak Telle nezbývá než se zúčastnit Caravalu, a co víc, vyhrát ho, protože jen vítěz stane Legendovi tváří v tvář.

Tella se účastní Caravalu s myšlenkou, že všechno může být jen hra a klam, jenže tentokrát jsou všichni hráči varováni, že hra je skutečná, protože se na zem chtějí vrátit osudníci, kruté magické bytosti, které údajně před lety uvěznila čarodějka a kterým prý Legenda ukradl část jejich moci. A zdá se, že s tím má Tella i tajemný balíček karet společného víc, než se na první pohled zdá…

Tella je odvážná, i když většinou spíš lehkovážná, nevyhýbá se výzvám ani zábavě a po hlavě se vrhá do dobrodružství a nebojí se ani riskovat. Snaží se věci promýšlet, ale většinou jí to úplně nevychází, takže se dostává do potíží. Taky ráda koketuje s mladými muži, ale každému většinou věnuje jen pár polibků a pak zase kráčí dál, protože se odmítá zamilovat.

Setkáme se tu i s hrdinkou předchozí knihy Caraval, Tellinou sestrou Scarlett. Její povaha se mění, přestává být tak opatrná a ukazuje se, že její šťastný konec možná není tak šťastný.

Stephanie Garberová píše velmi čtivě a chytlavě. Hraje si slovíčky, lehce poeticky popisuje prostředí, aniž by tím brzdila děj, před očima čtenáře vytváří klamavou a magickou hru Caraval a zdařile buduje atmosféru. V Legendě také najdeme spoustu tajemství, klamu, nějaké to napětí, nebezpečí a pár překvapivých odhalení, které povětšinou fungují.

Nechybí ani romantická linka. Tella se totiž zaplete s pohledným, ale nečitelným Dantem, který se k její sestře během prvního Caravalu choval hrozně. S Dantem se vzájemně popichují, občas si dělají naschvály a různě se provokují. Jak se říká, co se škádlívá, rádo se mívá.   Romantika má podobu milostného trojúhelníku, ale není ji zde zbytečně mnoho. Vlastně by příběh unesl klidně víc scén mezi Tellou a Dantem, protože pak by vývoj jejich vztahu působil přirozeněji a uvěřitelněji.

Stejně jako v prvním díle se i tady najdou hluchá místa. Stephanie Garberová si při vytváření napětí vypomáhá oslími můstky v podobě nesčetných tajemství, zbrklostí hlavní hrdinky, neschopností Telly a Scarlett si pořádně a upřímně promluvit, náhodnými setkáními a naopak setkáními, která se neuskutečnila. Trochu do ztracena vyznívá i odhalení, kdo je tajemný Legenda. Ale pořád tu zůstává možnost, že si autorka se čtenáři ještě jednou pohrála a ve třetím, závěrečném díle ukáže, že to bylo celé jinak, ačkoliv se mi to nezdá moc pravděpodobné.

Série Caraval rozhodně není dokonalá, ale mně se líbí autorčin styl psaní, celková atmosféra i zajímavé nápady. Čtení Caravalu jsem si užila a druhý díl Legenda byl zase o kus lepší, takže jsem ve výsledku byla spokojená. Stephanie Garberová právě v tomto díle rozehrála zajímavou hru, která dalece přesahuje samotný Caraval, takže je jasné, že se ve třetím díle s názvem Finale máme na co těšit.

Vydal: Egmont; 2018
Překlad: Martina Šímová
432 stran / 299 Kč