Stephen King, Richard Chizmar: Kouzelná skříňka pro Gwendy

Kouzelná skříňka pro Gwendy je dalším Kingovým dílem situovaným do fiktivního maineského městečka Castle Rock. Jde o poměrně krátkou novelu, napsanou ve spolupráci s Richardem Chizmarem.

 

Malé městečko Castle Rock v Maine bylo v minulosti svědkem mnohých nezvyklých jevů a cílem neobyčejných návštěvníků, jeden příběh ale ještě nikdy nikdo nevyprávěl… až doposud.

Na vyhlídku Castle View vedou z Castle Rocku tři cesty: silnice 117, ulice Pleasant Road a Sebevražedné schodiště. Je klikaté a na úbočí je drží silné (i když zrezivělé) železné hřeby. V létě roku 1974 po něm každý den – ano, i o nedělích – stoupala dvanáctiletá Gwendy Petersonová, která měla problémy s nadváhou.

Jednoho dne se nahoře, jako pokaždé, celá zrudlá zadýchaně předklonila a opřela rukama o kolena, a v tom ji oslovil neznámý muž.

„Holčičko, pojď sem na moment. My dva si musíme popovídat.“

Poblíž štěrkové cesty vedoucí od schodiště do parku, seděl ve stínu na lavičce muž v černých džínách, černém saku od obleku a bílé košili, u krku rozepnuté. Na hlavě měl frajerský černý klobouček, o němž se jednou budou Gwendy zdát hrozivé sny.

 

ANOTACE:
Gwendy je bystrá dvanáctiletá holčička, která má problémy s nadváhou, s nimiž se dokáže svou vůlí a kázní vypořádat. Jednoho dne ji v parku osloví záhadný černě oděný muž, který jí z neznámých důvodů dá jedinečný a nebezpečný dárek – kouzelnou skříňku s páčkami a různobarevnými tlačítky. Stisknutím páček skříňka vydává buď vzácné stříbrné dolary, nebo nesmírně chutné čokoládičky. Barevná tlačítka jsou destruktivní a mají přímo katastrofické následky. Co se stane, má-li osud města a vlastně i celého světa v rukách dvanáctiletá dívenka?

 

AUTOŘI:
STEPHEN KING (*1947) je jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti. Jeho nedávné dílo zahrnuje Revival a trilogii s Billem Hodgesem – Pan Mercedes, Právo nálezce a Konec hlídky. Řada jeho knih byla úspěšně zfilmována (Misery nechce zemřít, Vykoupení z věznice Shawshank, To, Temná věž). Je několikanásobným držitelem Ceny Edgara Allana Poea, získal také National Medal of Arts nebo National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to American Letters.

RICHARD CHIZMAR (*1965) je známý vydavatel a editor magazínu Cemetery Dance a vlastník Cemetery Dance Publications. Je autorem celé řady úspěšných povídek a uplatnil se také jako producent a autor scénářů, vyučuje tvůrčí psaní. Je mnohonásobným držitelem několika významných cen, např. World Fantasy awards a International Horror Guild awards.

 

INFO O KNIZE:
Vydá: Dobrovský – Beta, listopad 2018
Překlad: Ivan Němeček
Vazba: vázaná s přebalem
Počet stran: 160
Cena: 259 Kč