Markus Heitz: Válka starých duší

V nové sérii Exkarnace přichází Markus Heitz s vlastním zpracováním oblíbeného tématu, stěhováním duší. Příběh začíná v Německu, v městečku Halle nad Sálou. Claire Riordanová výlohou své kavárny vyhlíží zpozdilého manžela Finna, který zrovna přes ulici vystupuje z auta. Claire vidí, jak se ho chystá přepadnout maskovaný muž …

Claire mu vyběhne na pomoc, ale sama skončí pod koly auta, jehož do plných otáček vytočený motor zaslechne až těsně před nárazem. Umírá a svět pro ni nabírá zvláštní obrysy, vnímá přibývající záblesky světla, které nabírá na síle. Je odloučená od svého těla, a nežli se od něj začne nekontrolovatelně vzdalovat, je svědkem, jak útočník do Finna vpálí tři kulky z pistole. Maskovaný muž naskočí do auta, které Claire srazilo, a rychle odjíždí. Claire i nadále vnímá a drží se jediné myšlenky na Finna a dceru Deborah, již přece nemůže nechat samotnou.

Když se později probere, leží v sanitce, ale v těle, které není její. Kolem jsou lidé, kteří ji oslovují jiným jménem. Po jejích zmatených otázkách na Finna jsou na ní hrubí. Chce-li zůstat naživu a ochránit své blízké, nezbývá jí než přijmout roli v těle ženy Lene von Bechsteinové, předstírat návrat Staré duše, jež putuje světem velmi dlouho, a přijít všemu na kloub.

Německému autorovi Markusi Heitzovi u nás každý rok vychází nejméně jedna kniha. Po té poslední s titulem Oneiros, o lidech, kteří jsou trnem v oku samotné smrti, se navrací s volným pokračováním knih o dlacích, upírech a vůbec bytostech spjatých s démony (Ritus, Sanctum, Krvavé brány, trilogie Jidáš).

Ve Válce starých duší jde o novou teorii, kterou prosazuje tajný spolek Libra. Členové Libry věří, že všechny duše pocházejí z jednoho zdroje – pramasy a že po smrti těla se k němu znovu navrací. Poskvrněné duše je potřeba od pramasy držet dál.

V příběhu se proplétá několik dějových linek, které spolu zdánlivě nesouvisí a sledují kroky hlavních postav z jejich úhlu pohledu. Kromě Claire jsou tu Staré duše s vlastními záměry, ale také čtenářům Heitzových knih dobře známá postava Erica von Kastella, nebo mihnuvší se Sia.

Markus Heitz ve Válce starých duší zůstal věrný svému stylu, namíchal koktejl z akčních honiček, bitek, tajných spolků a teorií, které nadále dávají smysl v souvislosti s informacemi z předchozích knih. Kniha je čtivá, rychle mi ubíhala před očima a během čtení jsem se často divila, kam autor na ty nápady pořád chodí.

 

Ukázka

Markus Heitz: Válka starých duší (Exkarnace 1)
Vydal: FANTOM Print, 2018
Překlad: Svatava Kretková
Obálka: Dorothea Bylica
352 stran / 369 Kč (v e-shopu Fantasya již za 258 Kč)