Ben Aaronovitch: Nejodlehlejší stanice (Peter Grant 5,5)

Peter Grant ve svém nejnovějším dobrodružství zamíří opět do podzemí a navštíví nejodlehlejší stanici londýnského metra, aby se zde pokusil rozlousknout jednu velice zvláštní záhadu. To vše v novele zasazené mezi události Záludného léta a Stromu viselců.

Na Metropolitní lince metra se děje cosi neobvyklého. Na policii se množí stížnosti cestujících kvůli obtěžování a agresivnímu chování. Pachatelé jsou přitom různorodí, jedno ale mají společné – nejsou tak docela skuteční. S duchy se Peter Grant potýká již od prvního dílu Řek Londýna, tahle pozorování však upoutají jeho pozornost. Společně s kolegou od dopravní policie Jagetem Kumarem se rozhodnou na celou věc podívat pěkně zblízka. Všichni duchové totiž krátce po své manifestaci zmizí a cestující po nahlášení incidentu na událost rovněž rychle zapomínají. Přízrační pasažéři jsou ovšem vytrvalí, jako kdyby se snažili svému okolí něco naléhavého sdělit…

Peter správně vyhodnotí, že celá záležitost bude složitější, než se na první pohled zdá, a do vyšetřování kromě Jageta obratem zapojí i svoji mladou sestřenici Abigail, která by se jednou ráda učila magii, a nedělá jí proto problém procházet stovky hodin nudných CCTV záznamů. Kromě Abigail Petrovi nakonec pomůže i vrchní inspektor Nightingale a do akce se zapojí také na lovení duchů „speciálně“ vycvičený pes Toby. Jak se ukáže, život reálného člověka totiž může být v bezprostředním ohrožení. A času není nazbyt.

Nejodlehlejší stanice nemá délku standardní knihy, ale není to vůbec na škodu. Příběh obsahuje všechny typické prvky, kterými se série vyznačuje, pouze je kratší a přímočařejší. Nenajdeme tu žádné další dějové linie (Muž bez tváře není vůbec zmíněn) ani přespříliš vyhrocené situace. Čtenáři se tak nemusí bát, že by jim třeba z drobné nepozornosti utekla důležitá scéna, a mohou se v klidu ponořit do vyprávění. Novela je tak přístupná i těm, kteří se s Řekami Londýna dosud nesetkali, i když naplno si ji vychutnají zvláště stálí příznivci, protože kromě zajímavého případu nabízí drobné detaily z běžného života v Rozmaru a soustředí se více i na vedlejší postavy, které jindy nemohou dostat takový prostor. Jedná se především o talentovanou Abigail, ale i o Jageta Kumara a stále nadějnější kuchařku Molly.

Dozvídáme se také něco víc o skutečném rozsahu schopností Thomase Nightingalea (včetně praktické ukázky) a Peter se ve svém snažení pochopit magii a nadpřirozeno dostane až k neobvyklému setkání s malým geniem loci a ke kategorizování různých typů přízraků. Na závěr je do knihy začleněn rozhovor s Benem Aaronovitchem, ve kterém autor prozrazuje budoucí plány a odhaluje i detaily vlastního tvůrčího procesu. Nejodlehlejší stanice tak rozhodně nepatří ke zbytečným novelám, které by nepřinesly do série nic nového. Nabízí sice krátký, ale ucelený a uzavřený příběh, v němž si každý čtenář najde to své a ještě si příjemně zkrátí čekání na další plnohodnotnou knihu.

Ukázka

Originální název: The Furthest Station
Stránky autora: http://temporarilysignificant.blogspot.com/
Nakladatelství: Argo, září 2018
Překlad: Milan Žáček
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 144
Cena: 179 Kč