Knižní novinky: říjen 2018

Psala jsem, že nabídka zářijových knižních novinek je veliká? No, ta říjnová je ještě větší a neméně pestrá. Od dětských fantasy příběhů přes young adult, akční fantasy a sci-fi až po horory.

Patricia Briggs: Jasným plamenem

Jsou divocí a zlomení. Vlkodlaci příliš narušení, než aby mohli žít mezi ostatními svého druhu. Pro své vlastní dobro byli vyhoštěni na okraj Aspen Creeku v Montaně. Dost blízko marokovy smečky na to, aby měli její podporu; dost daleko na to, aby nikomu neublížili.
Jejich alfa odcestoval ze země, na volání o pomoc faeského druha jedné z divých proto odpoví Charles s Annou. Zamíří do horské divočiny, kde překazí únos – krveprolití však zabránit nedokážou. Charles a Anna tak nyní musí využít svých schopností vymahače a mírotvorkyně k vypátrání útočníků, otevřou tím ale bolestivou kapitolu minulosti napsanou nejtemnější magií těch, kdo se narodili s čarodějnou mocí…
Vydá: Fantom Print

Joelle Charbonneau: Prokletý trůn

Dvojčata Carys a Andreas vždycky držela spolu. Nikdy by je nenapadlo, že se budou muset postavit proti sobě a bojovat o trůn. Jenže přesně to se stane, když krále i jejich staršího bratra – korunního prince – někdo zavraždí. Nyní země potřebuje panovníka a je čeká zkouška následnictví. Ten, kdo bude lepší, se ujme trůnu. Carys i Andreas najednou zjišťují, že ten druhý je ochoten udělat pro moc cokoliv. Třeba i zradit vlastní krev…
Vydá: Fragment

K. C. Archer: Akademie vyvolených

Dvacetiletá Teddy Cannonová je vtipná, impulzivní a trochu sebestředná žena. Je vynalézavá. Myslí jí to. Dokáže lidi odhadnout se zarážející přesností. Není úplně typická dívka. Je jasnovidec. Když ji řada nemoudrých rozhodnutí přivede do svízelné situace, zasáhne tajemný muž, který ji pozve do jisté soukromé školy na ostrově v Sanfranciském zálivu, kde studenti procházejí téměř vojenským výcvikem. Panuje tu soutěživost a naprosté utajení; mezi vyučovací předměty patří detektivní práce a taktika speciálních jednotek, ale také například telepatie či telekineze. Kdo takový výcvik přežije, může postoupit do vyšších pozic, aby s pomocí svých schopností chránil svět.
Vydá: Beta

Gardner Dozois (ed): Kniha mečů

Fantastická literatura je plná nezapomenutelných hrdinů, vzpomeňme barbara Conana Roberta E. Howarda, Elrika z Melniboné Michaela Moorcocka či Fafhrda a Šedého Myšilova Fritze Leibera. A právě dnes už klasické postavy jako jsou tyto, učinily z příběhů meče a magie jeden ze základních kamenů žánru fantasy a inspirovaly nové generace spisovatelů k tvorbě vlastních příběhů plných kouzel a dobrodružství.
Uznávaný editor Gardner Dozois nyní ve své Knize mečů představuje dosud nikdy nevydané příběhy hvězdné sestavy moderních mistrů žánru, z nichž mnozí se vracejí do svých nejoblíbenějších světů. Čekají na vás příběhy od George R. R. Martina, K. J. Parkerové, Scotta Lynche, Gartha Nixe, C. J. Cherryhové, Daniela Abrahama, Lavieho Tidhara, Ellen Kusherové a dalších. V jejích příbězích plných akčních scén a seslaných kouzel se představuje přehlídka neohrožených šermířů a bojovníků čelících smrtelným nebezpečím na každém kroku, jimž čelí pouze odvahou, chytrostí a studenou ocelí.
Vydá: Argo

Karin Tidbecková: Amatka

Vanja přijíždí do chladné, nehostinné kolonie Amatka, aby pro svého zaměstnavatele shromáždila informace o hygienických návycích tamějších obyvatel. Ihned po příjezdu však vycítí, že v Amatce se děje něco podivného. Když narazí na neklamné známky toho, že kolonii hrozí zkáza, pustí se na vlastní pěst do velmi riskantního zkoumání. Podmanivý a velmi originální román o svobodě, lásce a tvořivosti vyprávěný strhujícím a neotřelým literárním hlasem.
Vydá: Kniha Zlín

Suzanne Collinsová: Gregor a město pod městem

Když se Gregor spolu se svojí sestrou zřítí do temné Podzemě, netuší, že jeho pád není obyčejná náhoda. Podle proroctví má sehrát velkou roli v událostech, ke kterým se v Podzemi schyluje. Gregor se střetu mezi podzemními tvory nechce účastnit. Pak mu ale dojde, že je to možná jediný způsob, jak vyřešit největší záhadu svého života – zmizení otce. Proto se nakonec pustí do nebezpečného dobrodružství, které změní život jemu, i celé Podzemi.
Vydá: Fragment

Natalja Ščerba: Magický náramek

Od dědictví po své prababičce si Táňa nic neslibovala. Když ale dorazí do chaloupky v zapadlé karpatské vesnici, najde zvláštní stříbrný náramek ve tvaru ještěrky. V okamžiku, kdy si jej navlékne, se ocitne v kouzelném světě mágů a vědem. Pradávný šperk dodá křehké dvacetileté dívce nadlidské schopnosti, které ale neumí ovládat. Svět mágů je nebezpečný a před ní stojí mnoho otázek. Na tom, jak Táňa odpoví, přitom závisí mnohé.
Vydá: Fragment

Philip Reeve: Smrtelné stroje

Představte si, že žijete v Londýně daleké budoucnosti, který se pohybuje prostorem pomocí motorů a kol a požírá jiná města. A co když vypadnete ze svého rodného mobilního města do zlověstného neznáma? Přesně to se přihodí Tomovi, hrdinovi prvního dílu slavné sci-fi tetralogie. Je zrazen svým velkým vzorem, významným historikem Valentinem, a ocitne se uprostřed nehostinné pustiny. Jeho jedinou společnicí je nemluvná dívka Hester, která se touží pomstít Valentinovi za to, že zabil její rodiče a ji samotnou zmrzačil. Vydají se spolu zpátky do Londýna a na nebezpečné pouti je čekají mnohá dobrodružství. Přitom si Tom postupně uvědomuje, že dosud slepě věřil lidem, kteří si to nezasluhují, a myšlenkám, které vedou svět do záhuby…
Vydá: Mladá Fronta

Kerstin Gier: Zámek v oblacích

Ve švýcarských Alpách leží hotel, který má nejlepší časy za sebou. Ale když se na přelomu roku koná velkolepá oslava a přicházejí hosté z celého světa, sedmnáctiletá Fanny má plné ruce práce. Avšak jak postupně poznává, nic není takové, jak se zdá. Co se skrývá za sametovými závěsy? Vlastní žena ruského oligarchy skutečně legendární diamant? A proč ten hezký Tristan raději vylezl po fasádě, než aby šel po schodech? Fanny se ocitá uprostřed život ohrožujícího dobrodružství, v němž může ztratit nejen srdce.
Vydá: CooBoo

Robert Fabian: Valkýry

„Z oblohy padali lidé. Hořeli. Pořád se mi to vrací. Pořád.“
Svět končí. Pro lidi. Pro vás.
Jednou je to rychlé a neodvratné, podruhé pomalé a vleklé. Ale ať vám zbývá posledních devět hodin, nebo dny a týdny — případně celá beznadějná věčnost –, obvykle je tu něco, co jste nedokončili. Nesplatili dluh. Nedodělali práci.
Anebo se nepomstili. A tohle je přesně ten případ. Cesta pomsty.
Obsahuje novely: DEN SKORO JAKO KAŽDÝ JINÝ, ČERNÉ SLUNCE.
Vydá: Straky na vrbě

Sara Raaschová: Rebelové vln

Velkolepé fantasy dobrodružství od hvězdné autorky série Sníh nebo popel
Magický ostrov Svatý Loray konečně ukončil válku s Argridem, kde vládne církev a strach z kouzel. Při mírovém jednání ale zmizí argridský posel a země žádá odplatu. Z únosu je obviněn pirát Vex. Aby si zachránil krk, rozhodne se pomoci válečnici Lu najít skutečného viníka. Mezitím dostane argridský princ Benat šokující úkol – zbavit svůj lid odporu k magii. Jak se klubko intrik zamotává, musí se Vex, Lu i Benat rozhodnout, co jsou ochotni obětovat pro mír.
Vydá: CooBoo

Brian James Freeman, Norman Prentiss: Děti Halloweenu

Víte, co vás může potkat o Halloweenu?
Taylorovi jsou běžná moderní rodina žijící v bytovém komplexu Stillbrook. Údržbář Harris a jeho z domu pracující manželka Lynn vychovávají dvě školou povinné děti. Všichni před sebou zároveň mají spoustu tajemství… S blížícím se Halloweenem zdánlivý poklid začínají narušovat nevysvětlitelné hlasy, jevy a tlaky. Neklid je patrný i na dalších svérázných nájemnících. Správa nemovitosti zvažuje, že z bezpečnostních důvodů letošní oslavu a koledování zruší. Ale je to vůbec možné? Je možné utéct před Halloweenem?
Děsivé komorní drama pro to nejtajuplnější období roku.
Vydá: Carcosa 2018

Tochi Onyebuchi: Zvíře zrozené z noci

Magie, láska a moc v opevněném městě
V městě Kos působí mágové, kteří mají moc oprostit hříšné lidi od jejich hříchů a vytáhnout jim je z těla. Hříchy pak na sebe berou podobu zvířat inisis. S nimi bojují mladí pojídači hříchů. Taj je z nich nejsilnější, a tak je povolán, aby pozřel hřích příslušníka královského rodu. Tím však pronikne do nitra temného spiknutí a musí bojovat, aby zachránil princeznu i svůj život.
Vydá: CooBoo

Oskar Fuchs: Hitokiri

Michael Lindner neprožívá zrovna svoje nejlepší období. Od chvíle, kdy otevřel kletbou chráněný hrob slovenského velmože, aby se zmocnil legendárního pokladu, vězí až po uši v problémech.
V patách má nejen naštvané čaroděje, oživlé mrtvé a nájemné zabijáky z řad démonů, ale také antimagickou sekci, které už s jeho kousky došla trpělivost. Když Lindner získá,víceméně omylem, meč zvaný Hitokiri, vypadá to, že konečně našel klíč k řešení všech svých problémů. Čepel této zbraně vykoval legendární Muramasa Sengo speciálně pro boj s netvory a bytostmi, které považují lidi za vítané zpestření jídelníčku. Jenže k ovládnutí Hitokiri jsou potřeba zkušenosti a čas. Michaelovi se však nedostává ani jednoho…
Vydá: Epocha

Lene Kaaberbolová: Dcera čarodějky

Jedenáctiletá Dina zdědila po své matce mocný dar. Umí se podívat člověku přímo do duše a vyvolat v něm pocity studu za jeho činy. Nemá proto žádné kamarády a ostatní děti ze vsi se jí vyhýbají. Takový samotářský život má však brzy skončit. Její matka byla neprávem uvězněna a jen Dina může dokázat její nevinu. Odhalí skutečného vraha a zachrání matce život? Nebo ji semele mocenský boj a zájmy lidí, kteří mají veškeré zlo na svědomí?
Vydá: Fragment

Miroslav Žamboch: Bakly – Hledání smrti

Bakly unavený životem přijíždí do Grafzatzy, jednoho z největších a nejbohatších měst Crambijského impéria. Chce pomoci jedinému člověku, na kterém mu osobně záleží, a přitom plní jednu malou laskavost. S nadáním jemu vlastním umocněném skutečností, že nad další budoucností nepřemýšlí, dělá to, v čem je nejlepší.
Mladá baronesa Münchauzen se snaží zachránit zkrachovalé panství svého děda navázáním obchodních vztahů s bohatými šlechtici a obchodníky. Ve skutečnosti je ale někým úplně jiným a hraje velmi nebezpečnou hru spojenou s magií.
Velmistr Rumělkového klanu se pokouší odhalit tajemství starého magického artefaktu, o němž doufá, že ho dokáže využít jako zbraň v přibližující se globální válce.
Vydá: Triton

Robert Jackson Bennett: Město zázraků

Pomsta je něco, v čem Sigrud Harkvaldsson skutečně vyniká. Možná je to jediné, co mu kdy šlo.
Když se tedy dozví, že byla zavražděna jeho nejvěrnější přítelkyně a spojenkyně, někdejší premiérka Shara Komaydová, je mu úplně jasné, co musí udělat. Žádná síla ze světa smrtelníků mu nemůže zabránit v tom, aby se vrahům po zásluze pomstil.
Sigrud se svou obvyklou strašlivou výkonností pronásleduje kořist, začíná se ovšem obávat, že v této bitvě nedokáže zvítězit. Má-li vypátrat pravdu o Shařině smrti, musí se chopit zbraní v tajné, desítky let trvající válce, utkat se s rozhněvaným mladým bohem a odkrýt poslední tajemství Bulikova, samotného města zázraků. A co je možná ze všeho nejděsivější, konečně musí pohlédnout do tváře pravdě o své vlastní prokleté existenci.
Vydá: Host

Vladimír Šlechta: Šílený les

Prastarý les Izironk byl odedávna domovem elfů. Jeho nedotknutelnost byla zaručena desítkami smluv. Teď se o Izironk vede válka. Zároveň se stalo i něco jiného. Les Izironk zešílel a stal se nepřítelem pro všechny.
Do války je zatažen každý, kdo je právě nablízku: lidé, elfové i orkové. Vojáci i bojovníci, osadníci i osamělí poutníci. Někteří vzdorují, jiní se nechávají lesem ovládnout a zotročit. Někteří vyhledávají válečná střetnutí, jiní se jim vyhýbají, ale i oni musí nakonec bojovat o život.
Znovu a znovu je přetřásána otázka, co šílenství lesa způsobilo? A je možné les Izironk ještě vyléčit?
Vydá: Brokilon

Leigh Bardugo: Trnitá řeč

Šest pohádkově laděných příběhů s úžasnými ilustracemi z temného světa fantasy sérií Griša a Šest vran
Vydejte se do krajiny kouzel, kde vládne temná magie. Protéká tudy neposlušná řeka a minout vás může poslušná bouře. Přihlížejte pokoutním obchodům sjednaným pod rouškou noci. Vstupte do měst, ve kterých straší, a do lesů, ze kterých nevede cesta ven. Přečtěte si příběhy o mluvících zvířatech a oživlých figurkách z perníku. V temných pohádkách je totiž možné úplně všechno. Za každým rohem číhá zrada, pomsta, obětování, ale i láska…
Vydá: Fragment

Petr Boček, Miloslav Zubík: Nekrosarium

Nekrosarium obsahuje 40 hororových povídek a 35 minipovídek, náhled do autorské dílny dvojice Zubík-Boček i mystifikační legendu o autorech s názvem Mrazivý příběh. Originálními ilustracemi knihu vyzdobily Daniela a Denisa Ponomarevovy.
Vydá: Netopejr

Sarah J. Maasová: Dvůr mrazu a hvězd

Feyre, Rhysand a jejich nejbližší přátelé pracují na obnově Nočního dvora i válkou zničené země. Ačkoli lidské královny i vílí vládci kují pikle, ve Velarisu alespoň na chvíli nastala sváteční atmosféra. Blíží se totiž oslavy zimního slunovratu. A právě v okamžicích klidu a míru se ukáže, že některé rány ještě nejsou úplně zahojené… Feyre čeká dlouhá cesta plná napětí, vášně, intrik a politikaření, než opravdu zavládne mír.
Vydá: CooBoo

Karolina Francová: Tisíciletý démon (Purpurová noc 2)

V údolí mezi dvěma horskými hřebeny se v rudém přísvitu rozkládá město. Krouží nad ním draci, v parcích hřadují harpyje a v ulicích loví hydry, gryfové a bazilišci. Životy lidí řídí čtveřice požehnání a prokletí, která Česko změnila v srdce světa.
Požehnání dlouhého života a zdraví zaručuje každému život bez chorob a v plné síle, požehnání prosperity dává nový rozměr přísloví o zlatých českých ručičkách, prokletí nepoctivých přináší trest každému, kdo se dopustí zločinu, a ochranné prokletí zajišťuje bezpečí země před útokem zvenku. Česko obstálo ve Druhé české válce. Moc přebírá Jan Rener, mladý a progresivní mág. Rozšiřuje území státu, navazuje nové mezinárodní vztahy, ukončuje magický teror obyvatelstva. Je oblíbený a úspěšný. Zdá se, že pod jeho vládou země vstupuje do zlatého věku.
A přece musí čelit nečekanému útoku, když přímo v hlavním městě dojde k vraždě. S pomocí svého bratra Nataniela se snaží najít pachatele a obnovit prokletí nepoctivých, zatímco k Česku se ze všech stran stahují nepřátelé, kteří cítí jeho slabinu.
Tisíciletý démon přichází.
Vydá: Brokilon

 

Lene Kaaberbolová: Divočarka – Zkouška ohněm

Klára se považuje za úplně obyčejnou dvanáctiletou dívku. Žije sama s mámou a většinu času tráví s nejlepším kamarádem Oskarem. Jenže ve chvíli, kdy na ni zaútočí obrovský černý kocour, se všechno změní. Kočičí škrábance vyvolají zvláštní nemoc, kterou dokáže vyléčit snad jen tajuplná teta Isa, která bydlí v kraji, kde lišky dávají dobrou noc. Skutečné nebezpečí však teprve číhá v záloze a Klára musí pochopit své náhle objevené nadání dřív, než bude pozdě. Zkouška ohněm je první knihou z magické fantasy řady nejprodávanější skandinávské autorky Lene Kaaberbolové. Napínavý příběh, vydaný ve více než 17 zemích světa, vypráví o lásce k přírodě a zvířatům, o nebezpečném boji proti zlu jak ve světě divočarů, tak v běžném životě, kde kouzla a čáry nemají místo.
Vydá: CPress

Václav Dvořák: Písečníci a bludný asteroid

Když vyrostete v sirotčinci na zaostalé planetě Písečnice, nemáte zrovna super vyhlídky. A je úplně jedno, že se v dolech vykopaných mimozemskou rasou vyznáte jako nikdo jiný. Můžete akorát snít, že jednou pojedete do Hlavního Města. Ledaže…
Ledaže by se k vaší planetě blížila mezihvězdná loď a vy jste dostali pozvánku na palubu. Potom si musíte vybrat: navždy odletět a studovat na vesmírné akademii pro tajemné pátrače, nebo zůstat a pokusit se odhalit tajemství své minulosti.
Vesmírné dobrodružství pro děti, mládež a rodiče, s ilustracemi Jakuba Cenkla.
Vydá: Václav Dvořák

Hanina Veselá: Krev teče vždycky červená

Doby, kdy Plavena byla chudou rybářskou zemí, jsou dávno pryč. Dnes je z ní koloniální velmoc s císařem jako jediným svrchovaným vládcem. Ačkoliv ve stínu jeho majestátu blednou samotné hvězdy, i on jednou zemře. A co se stane pak? Za koho se postaví armáda? Jak se zachová mocná pozemková aristokracie? Co udělá vlivná klika magiků z Východluní?
Když dvůr začíná připomínat harém, vraždy a intriky jsou pro šlechtice rutinní záležitostí a mír je křehký jako sklo, přichází čtyři hrdinové. Princezna Sagjidara uprostřed rodových povinností snící o cizokrajných dálkách. Telepatka Magnólie, která má naopak dobrodružství plné zuby a touží po klidném životě. Plavenský arcimág Zvin zajímající se pouze o výzkum psioniky. A nakonec záhadný mistr Jagoda, který chce jediné. Hlavu svého nepřítele na podnosu z athorského stříbra. Zdálo by se, že neexistují odlišnější jedinci. A přesto mají nejméně jednu věc společnou. Je jí krev, protože ta teče z každé rány a její barva je pokaždé stejná. Vždycky červená.
Vydá: Mytago

Cassandra Clare, Joshua Lewis: Kodex lovce stínů

Kodex lovce stínů je nejlepším přítelem každého mladého lovce stínů, a to již od 13. století, kdy byl publikován poprvé. Nekonečná válka s démony může být velice stresující, a tak není divu, že člověk sem tam pozapomene jemné nuance démoních jazyků nebo tipy na co nejefektivnější zneškodnění raumů. S Kodexem vás ale podobné patálie trápit nebudou.
Nejnovější, sedmadvacáté vydání obsahuje vše, na co si vzpomenete: od historie a zákonů našeho světa přes rady ohledně jednání s podsvěťany až po návod na správné držení stély. Odpovídá na všechny dotěrné otázky nových rekrutů: Co je to pyxis? Proč nepoužíváme střelné zbraně? Jak se čaroděje zdvořile zeptat, kde má znamení démona? Odkud se berou naše zásoby svěcené vody? Kodex je nejobsáhlejší učebnicí geografie, historie, magie a zoologie, která pomůže každému novému nefilim bezpečně proplout krásnými, byť mnohdy krutými a nebezpečnými vodami našeho světa.
Vydá: Booklab

Traci Chee: Mluvčí (Moře inkoustu a zlata 2)

Sefia a Lučištník jsou na útěku. Lučištník však neprchá jen před Gardou, ale i před děsivými nočními můrami. Věří, že se jich zbaví, když se mu podaří osvobodit všechny chlapce, které vtiskovatelé drží v zajetí. A tak bitva střídá bitvu a z laskavého kluka se stává zasmušilý voják, který touží po nových střetech. I když mu Sefia v boji pomáhá, jeho proměna ji děsí. Nepřestává proto studovat tajemnou Knihu. Zjišťuje, že vlákna Lučištníkova osudu jsou propojena se zradou jejích rodičů. Pokud chtějí zabránit válce mezi královstvími, která je na spadnutí, musí zastavit Gardu a zničit její plány…
Vydá: Fragment

Laura Ellen Andersonová: Amálie Zubatá a Příšerný ples

Amálie Zubatá by ráda vyrazila někam ven se svou domácí dýní Tykvískem a kamarády Květou Erteplovou a Chmurošem Smrtlíkem , ale vypadá to, že bude muset s rodiči na každoroční Příšerný ples. Jenže rozmazlený záhrobeňský králův syn Zvončík Tykvíska unese a Amálii nezbyde než prchnout z plesu a naplánovat záchrannou akci. Začne závod s časem, při kterém kamarádi zjistí, že v říši Tmy možná všechno není tak, jak se na první pohled zdá…
Vydá: Mladá Fronta

Lauren Kateová: Odpuštění (Andělé 5)

Střední škola může být peklo…
Cam strávil v pekle mnohem víc času než kterýkoli jiný z padlých andělů. A právě teď má pro něj peklo podobu střední školy, kterou musí za trest navštěvovat jeho milovaná dívka Lilith, aby pykala za jeho hříchy.
Cam uzavřel sázku s Luciferem: má přesně patnáct dní na to, aby přiměl svou vyvolenou, aby se do něj znovu zamilovala. Když se mu to podaří, Lilith se bude moci vrátit do života, který stráví společně s Camem. Ale pokud neuspěje… v pekle je speciální místo určené jen jemu.
A čas běží.
Vydá: Knižní klub

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 14 – Čarodějnice

Čarodějnice vládnou světu. Nebo alespoň Mýtovu. Zatímco nebezpečná Baba Jaga plánuje v podzemí svůj další krok, Frau Totenkinder a čarodějky z Farmy se připravují k odvetě proti panu Temnému, aby zachránily to, co z Mýtova ještě zbylo.
Vydá: Crew