Knižní novinky: duben 2018

V dubnu si přijdou na své jak čtenáři young adult fantasy, tak ti ostatní. Vychází upírská klasika Já, legenda, bizarní Strašidelná vagina, magická Sobí hora, hororová Lovecraftova země, Shustermanova Smrtka nebo třeba strašidelný dětský román Warren XIII. a šeptající les.

Garth Nix: Žabí polibek

Chudinka princezna Anya je nucena žít s novým manželem své ďábelské nevlastní matky, stejně ďábelským nevlastním otcem. Sužovaná politováníhodnou schopností zlomit kletby kouzleným polibkem. A přinucena utéct, když se její nevlastní otec rozhodne, že chce království jenom pro sebe.
Za pomoci loajálního mluvícího psa, chlapce uvězněného v těle žabáka a několika neuvěřitelně zlomyslných čarodějů se Anya vydává na výpravu, která pokud dopadne dobře, navždycky osvobodí její zemi – a naučí ji pár věcí o používání síly a o tom, že přátelé jsou to nejdůležitější na světě.
Vydá: Baronet

Richard Matheson: Já, legenda

Svět zdevastovala hrůzná epidemie a ti, kteří neměli to štěstí a přežili, byli přeměněni v krvechtivá stvoření noci. Až na Roberta Nevilla. Zdá se, že pouze on byl vůči nákaze imunní, jenže krutá ironie z něj učinila vyvržence. Ve dne zabíjí a v noci se schovává s nadějí na další den prázdného života. Je legendárním monstrem, které musí být zabito, protože se odlišuje od všech ostatních… Já, legenda je jedním z nejslavnějších upírských románů dvacátého století. Pravidelně se umísťuje mezi deseti nejlepšími díly v mnoha kritických studiích hororového žánru. V době vydání byl prezentován jako science fiction – poprvé vyšel v roce 1954, ale jeho děj se odehrává v budoucnosti roku 1976. Vliv románu na pozdější generaci hororových autorů je nepopiratelný, stejně jako vliv na tvůrce celé řady hororových snímků. Jde o dodnes čtivou, nestárnoucí klasiku, která u nás nevychází poprvé a jistě ani naposledy.
Vydá: Argo

Pat Murphyová: Město, nedlouho poté

Po celosvětové epidemii obývá San Francisco jen hrstka malířů, sochařů a básníků. Když proti nim vytáhne mocichtivý generál pokoušející se obnovit „jeden národ“, rozhodnou se bránit tím, co umějí nejlépe – uměním. Důležitou roli v této válce sehraje dívka beze jména, která skvěle zachází s kuší a do města ji přivedl mechanický anděl…
Pozoruhodně vystavěný román oceňované autorky se podobá jen máločemu. Lze jej číst jako post-apo sci-fi s prvky fantasy, jako vyprávění v duchu magického realismu s prvky surrealismu, jako průzračně poetický příběh o lásce a smrti v kulisách legendárního města, ve kterém sama autorka trvale žije.
Vydá: Gnóm

Carlton Mellick III: Strašidelná vagina

Svou excentrickou přítelkyni Stacy Steve bláznivě miluje. Teď však jejich sexuální život nestojí za nic, neboť Steva trápí zneklidňující kvílivé zvuky, které se linou ze Stacyiných intimních partií. Stacy si je vědoma, že jí straší ve vagině, ale nedělá z toho žádnou vědu. Když se z ní jednoho večera vysouká kostlivec, Stacy pochopí, že v sobě ukrývá záhadné nebezpečí. Přesvědčí svého přítele, aby se do ní vplížil a zjistil, co ono zvláštní místo skrývá…
Strašidelná vagina, jedno z vrcholných děl žánru bizarro fiction, nabízí příběh přesně o tom, co slibuje v názvu, v čtenářsky přívětivé kombinaci groteskna, hororu a erotiky. Titulní novelu doplňují neméně výstřední povídky Porno v srpnu a Fantastické orgie.
Vydá: Carcosa

Leigh Bardugo: Prohnilé město

Kazu Brekkerovi a jeho lidem se podařil nevídaný kousek: vloupali se do nejstřeženější pevnosti světa a ukradli to, za co měli dostat velmi dobře zaplaceno. Místo kýžené odměny však na ně čekala zrada. Podvedeni a oslabeni o jednoho člena, který byl unesen, musí napnout všechny své síly, aby získali, co jim patří. V ulicích zkorumpovaného Ketterdamu se mezitím schyluje k válce. Nebezpečná droga jurda parem se stává předmětem hry o moc. Zkáza, kterou za sebou nechává, je děsivá. Obstojí Kazova prohnanost proti starým i novým nepřátelům? Zůstanou mu jeho lidé věrní? Pomstí se za zradu a zabrání rozšíření smrtící drogy, které by mělo nedozírné následky nejen pro griši, ale i pro celý svět?
Vydá: Fragment

Dalibor Vácha: Jizvák Jim a další noční můry

Vítejte ve světech, kde je něco jinak. Kde je něco hodně, brutálně jinak. Vítejte ve světech, které jsou noční můrou…
První světová válka probíhala docela jinak, než nám dodnes tvrdí. Státní bezpečnost využívala služeb démonů i kouzelníků a určitě ne k něčemu dobrému. Nebylo jednoduché být dítětem v těžko pochopitelném našedlém světě… Každý z příběhů s sebou nese novou realitu, která je sice odlišná od té naší, ale zase ne tolik, jak bychom chtěli.
Dalibor Vácha si vždy přál psát horory, fantasy a science fiction, ale na poměrně dlouho si odskočil k válečným románům. Teď se vrátil tam, kde vyrostl, do podivných světů, které jemu ani vám nedají dlouho spát. Sláva c. a k. mocnářství a všem jeho nečistým magickým silám!
Vydá: Epocha

Karin Tidbecková: Sobí hora

Pozoruhodná sbírka třinácti povídek, tak zvláštních, že je velmi obtížné vypudit je z mysli. Zasahují do světa fantasy, magického realismu, science fiction i severských lidových pověstí s imaginárními bytostmi. Některé z těchto příběhů jsou značně znepokojivé, ale zároveň humorné a neuvěřitelně zvláštní. Výrazný autorský rukopis Karin Tidbeckové má schopnost vyvolat v nás intenzivní pocit odcizení vůči světu, o němž jsme se domnívali, že ho známe, a nasměrovat k trhlině v něm, z níž se může vynořovat leccos nepředstavitelného.
Sobí hora obsahuje texty přeložené ze švédštiny a publikované původně v knize Kdo je Arvid Pekon?, i nové povídky – napsané buď přímo v angličtině, nebo samotnou autorkou přeložené ze švédštiny. Některé z nich již samostatně vyšly v letech 2010 až 2012 v různých amerických publikacích.
Vydá: Kniha Zlín

Neal Shusterman: Smrtka

První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.
Vydá: Yoli

Mary E. Pearsonová: Temná krása (Kroniky pozůstalých 3)

Lia sice přežila zajetí ve Vendě, ale teď se musí vypořádat s ještě větším problémem. Hrozí totiž, že dojde ke zničení jejího království. A pouze ona to může zastavit. Lia se tak musí stát tou, kterou nikdy nechtěla být – První dcerou Morrighanu –, vypořádat se se zrádci, překonat nepředstavitelné překážky a konečně přijmout to, kým je. Protože osud všech království závisí jen a jen na ní.
Vydá: CooBoo

Karuna Riazi: Ztraceni ve hře

Tahle hra vás pohltí. Doslova! Když dvanáctiletá Fárí poprvé spatřila starožitnou dřevěnou krabici s neznámou hrou uvnitř, netušila, že by mohla být nebezpečná. Dokonale zpracovaná hra, zdobená obrázky starých paláců, věží a mozaikových oken, za kterými se táhnou tajemné stíny tvorů ukrývajících se ve tmě, ji vábila dovnitř. Určitě ji nenapadlo, že by v ní hráči mohli zůstat uvězněni! Když se ale její neposedný bráška ztratí v kouzelném městě, nezbývá jí a jejím dvěma kamarádům nic jiného, než začít hrát. Dokážou projít neobyčejným světem plným nástrah a dostat se zpátky domů? Vyluští hlavolamy a úkoly, které pro ně připravil vládce kouzelného světa nazývaný Strůjce? Podaří se jim osvobodit bratra a ostatní děti, které ve hře uvízly před mini, a zatím nedokázaly najít cestu ven?
Vydá: Fragment

Matt Ruff: Lovecraftova země

Chicago, 1954. Mladý, dvaadvacetiletý černoch Atticus Turner, veterán války v Koreji, přijíždí do města za rodinou a zjišťuje, že nedávno za záhadných okolností zmizel jeho otec. Spolu se strýcem a kamarádkou z dětství se po něm vydává pátrat do Nové Anglie. Na komplikované putování navazují příběhy jeho příbuzných a známých: kurážné Letitie, bystré Hippolyty, nespokojené Ruby, znechuceného Montrose, nadšeného George, manipulativního Caleba… Mozaiku prapodivných příhod, jako vystřižených z fantasy hororů básníka a spisovatele H. P. Lovecrafta, rámuje realita tíživého života černochů v Americe padesátých letech, poznamenané rasovou segregací.
Vydá: Baronet

Rosamund Hodgeová: Krutá krása

Převyprávění klasické pohádky Kráska a zvíře. Již od narození byla Nyx zaslíbená krutému vládci svého království – a to vše jen proto, že její otec uzavřela s tímto vládcem pošetilou dohodu. A také už od narození trénovala, jak ho zabít. Nyx nenávidí, jak ji její rodina ovládá a tlačí ji do něčeho, co sama nechce, ale v den svých sedmnáctých narozenin přesto odchází do paláce, aby se provdala za tvora, kterého nikdy neviděla. A má jasný plán, zabít vládce, zmocnit se jeho zámku a ukončit jeho devět set trvající nadvládu nad celou zemí. Ovšem panovník ji od samého začátku překvapuje a přitahuje a jeho sídlo není tím pochmurným místem, o kterém jí rodiče vyprávěli. Avšak aby zůstala loajální své rodině, stejně ho musí zabít! Anebo ne?
Vydá: CooBoo

Leigh Bardugo: Wonder Woman – Válkonoška

První kniha světově úspěšné série o mládí komiksových superhrdinů. Wonder Woman v příběhu Leigh Bardugo, bestsellerové autorky Šesti vran.
Než se z ní stane Wonder Woman, musí vyhrát velký boj. Diana touží ostatním bojovnicím Rajského ostrova ukázat, že je silná jako ony. Když ale nastane den závodů, poruší zákon. Zachrání smrtelnou dívku Aliu, čímž ohrozí celý svět. Začíná tak velké dobrodružství, při kterém obě dívky čelí armádě nepřátel – smrtelných i nadpřirozených, kteří se snaží Aliu zničit. Pokud chtějí zachránit svět, musí bojovat bok po boku.
Vydá: CooBoo

Elly Blakeová: Ohnivá krev

Ruby porazila krutého Krále ledu a roztavila ledový trůn, ale krvelačný Minax, který v něm byl uvězněn, uprchl a nyní pustoší celé království a usiluje o život všech, na nichž Ruby záleží. A zdá se, že ho nemůže nikdo a nic zastavit. Jediná naděje na jeho zničení leží v daleké zemi na jihu, kde vládne magie ohně. A tak se tam Ruby vydá, nejen aby přišla na způsob, jak odstranit tuto hrozbu, ale hlavně aby přišla na podstatu své moci.
Vydá: CooBoo

Marissa Meyerová: Renegáti

Ona touží po pomstě, on chce spravedlnost. První kniha dvoudílné série od bestsellerové autorky.
Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?
Vydá: Egmont

Tania del Rio: Warren XIII. a šeptající les

Warren XIII. vás přesvědčí, že vlastnit starobylý hotel se spoustou tajemství není jen tak! Když se jeho potulný ubytovací podnik i s roztomilým chobotnicovitým mazlíčkem Črtíkem, knihovníkem panem Friggsem, šéfkuchařem Bujonem a natvrdlým strýcem Rupertem ztratí v nebezpečném Zlohvozdu, musí se dvanáctiletý klučina vydat na cestu sám. Jenže v lese se to hemží čarodějnicemi, tekutými písky, hady a naštvanými stromy. A aby toho nebylo málo, je tu i Warrenův ďábelský dvojník, který chce získat nad hotelem moc! Stejně jako v díle předcházejícím, v němž náš hrdina pátral po Vševidoucím oku, i tentokrát čeká na čtenáře spousta záhad. Kdo je Worrin a jaké je jeho skutečné jméno? Proč v lese šeptají tajemné hlasy? A co je proboha mízoskveč? To vše je zahaleno v krásném ilustrovaném kabátku, stejně spletitém a zeleném jako strašidelný hvozd.
Vydá: Paseka

 

Sui Išida: Tokijský ghúl 9

Čas běží a na nikoho nečeká. Od útoku na úkryt Aogiri uběhlo půl roku a hodně se za tu dobu změnilo – především Kaneki, který teď za pomoci Bandžóa a Labužníka pátrá po doktoru Kanóovi. ÚPG však také nezahálí. Řady inspektorů se rozrůstají o nové tváře, a v rámci pátrání úřad naváže spolupráci s někým, kdo jim už v minulosti pomohl, a z koho bude mít Kaneki ještě hodně těžkou hlavu.
Vydá: Crew

Hubertus Rufledt, Helge Vogt: Alisik 1 – Podzim

Jedné noci se Alisik probudí na hřbitově. Snaží se utéct, ale rychle zjistí, že ji nikdo nevidí, nikdo se jí nemůže dotknout a nikdo jí nedokáže pomoct. To proto, že Alisik je mrtvá. A co hůř, uvězněná mezi dvěma světy, mezi nebem a peklem, čekající na svůj rozsudek.
Ale bude to ještě mnohem horší.
Vydá: Crew

Bill Willingham, Matthew Sturges, Mak Buckingham: MÝTY 13: VELKÝ MYTICKÝ CROSSOVER

Než dojde na další zlomové události, odpočiňme si u monumentálního crossoveru, ve kterém se vrací neblaze proslulý podrazák Jack. Seznámíme se tu s vesmírem literárních postav ovládaných Vypravečem, který může Mýty zničit jediným škrtnutím pera. Jack musí opustit svou vlastní řadu a varovat ostatní pohádkové bytosti… přičemž jsou mu v patách nebezpečné (a sexy) Knihovnice!
Vydá: Crew

Yamazaki Koré: Čarodějova nevěsta 3

Na Čise čeká opět spousta práce. Nejenže se musí vypořádat s vražednou chimérou, ale také s trápením soužícím její novou přítelkyni Redcurrant a jejího milého Joela Garlanda. A když to všechno stihne, možná zbude i trochu času na výlet…
Vydá: Crew