DOKTOR KARIES – příběh o dentální exkomunikaci

Když se lidí zeptáte, z čeho mají největší strach, většina vám odpoví, že ze zubaře. Nakladatel Karel Petřík to moc dobře ví. Stačilo malé vnuknutí a známý stomatolog a shodou okolností také autor hororových povídek Jiří Šedý se konečně odhodlal opustit běžné děsy a běsy a věnovat se tématu, které velmi dobře zná. K ruce si povolal svoji dlouholetou pacientku Zuzanu Gajduškovou, a tak vznikla společná knížka Doktor Karies.

 

Kristepane. To ne! On mi vyrval všechny zuby? Co se vlastně stalo?
Chtěla promluvit, ale zjistila, že nemůže, neboť má mezi zuby vražený nějaký klín.
Co…
Doktor se dotkl jejího ramene.
„Nebojte, Ireno, to nic, jen se vám něco ošklivého zdálo.“ (str. 57)

 

Příběh začíná asi nejhorší noční můrou většiny čtenářů – nepolevující bolestí zubu moudrosti. Pacientka dlouho (a samozřejmě marně) odolává strachu ze svého zubaře, jemuž noční můry z nedostatku spánku dodávají démonické podoby, záškodníka v ústech dokonce pacientka přirovnává k nechtěnému manželovi. Tehdy přichází na scénu Dr. Karies, šarmantní stomatolog, který ji naprosto okouzlí. Bolest konečně nadobro pomíjí. Otázkou však zůstává, kdo byl tajemný lékař a zda je hlavní hrdinka ještě stále sama sebou.

Povídkový příběh koketuje s poměrně novým směrem „Weird“, ve kterém známý pocit strachu prostupují či podněcují nadpřirozené hrůzné sny. Stomatologická praxe a vlastní zkušenosti obou autorů činí dílo děsivě uvěřitelným. Překvapivý zvrat má nádech science fiction, ovšem co je noční můra a co už je skutečnost?

Doktor Karies je v podstatě knižně vydanou povídkou. Krátký text je ale vyšperkován velmi vydařenými tematickými ilustracemi a grafikami Věry Kopkové, které zdobí i předsádku a obálku.

Dílo se tak stává netradiční a velmi zajímavou literární jednohubkou.

Vydal: Netopejr, 2017
Autoři: Jiří Šedý a Zuzana Gajdušková
Obálka a ilustrace: Věra Kopková
Vazba knihy: vázaná
Počet stran: 138
Cena: 149 Kč