Alexandra Brackenová: Cestovatelka

Boj o mocný astroláb pokračuje. Každý ho chce získat a nic je nezastaví. Vládce cestovatelů Ironwood, Trny, sedmnáctiletá cestovatelka Etta s přítelem Nicholasem a Stíny nejsou jediné proměnné v této hře. Časová osa nemá s nikým slitování.

 

Pokračování Pasažérky čtenáře přenese za Ettou tam, kam ji vyvrhla časová osa. U každé brány však hlídají Ironwoodovi posluhovači a slabá, dezorientovaná Etta by proti nim neměla žádnou šanci. Ujmou se jí Trny, protiironwoodovská skupina složená z cestovatelů, a nakonec s nimi spolupracuje. Pomáhá Henrymu Hemlockovi, vůdci Trnů, s jeho plány a začleňuje se do jejich společnosti.

Nicholas se Sophií se snaží držet plánu Ettiny matky Rose, ale ona jim to nijak neulehčuje. Oba se snaží dozvědět, který rok je poslední styčný , který by mohl být vodítkem k tomu, kde se Etta nachází. Cestují mnoho branami, až se dostanou k Bellandoně, čarodějnici z Prahy, která obchoduje nejen s kouzly, ale i službami a tajemstvími. Tam však Nicholas uzavře dohodu, která jeho cestu k nalezení Etty a astrolábu značně zkomplikuje. Všichni, kteří baží po astrolábu (zařízení na hledání a vytváření stabilních bran v časoprostoru), dělají různé odchylky v historii, čímž mění časovou osu, jen aby se dostali co nejblíže na stopu tajemného přístroje, a nehledí na následky pro lidstvo. Nad tím vším visí temný stín Stínů, kteří se zbavují hledačů a zájemců o astroláb.

Etta, ač rychle uvěří Trnům a svému otci bez pochybností o lsti či podvodu, dokáže, že se o sebe umí postarat. Spolu s Juliánem se po událostech v Zimním paláci vydají na dobrodružnou cestu za astrolábem. Julián není tak zdatný a samostatný jako jeho bratr Nicholas, co však dokáže bravurně, je lhát a povídat. Etta je na něj zpočátku naštvaná za jeho chování k Nicholasovi během jejich společného života na cestách a také za předstírané úmrtí. Postupně si na sebe zvykají a nacházejí způsob, jak spolu vyjít.

Nicholas má Sophii za Ironwoodovu figurku, která čeká jen na možnost bodnout mu kudlu do zad, sebrat astroláb a přispěchat za ním pro vytoužené postavení a uznání. Ani jeden z nich však nečeká, že si mezi sebou vytvoří jakési přátelství a bude jim na sobě záležet. Sophia procitá z Ironwoodova vlivu a chce se mu pomstít, ale nejvíce si přeje vlastní svobodu. Nicholas myslí na Ettu o dost častěji než ona na něj. V jeho nitru svádí boj čestnost a dohoda uzavřená s Belladonnou. Důsledky jejich dohody Nicholase sužují, on ale přesto zůstává silný a pokračuje dál.

Prastarý a Belladona jsou potomky alchymisty, který vytvořil astroláb a jeho kopie. Žijí už pořádnou řádku let a vyznají se v cestovatelském světě. Prastarý však prahne po astrolábu, aby z něho mohl vysát moc, stejně jako z jeho kopií, a mohl tak žít ještě déle a přetvořit si svět podle sebe. Stíny jsou jeho následovníci, kteří plní jeho rozkazy a pátrají pro něj po astrolábu.

Sophia s Nicholasem potkají Li Min, tajnůstkářskou žoldnéřkou, která jim zachrání život. Přidává se k nim a vzniká mezi nimi pouto založené na spolupráci a přežívání, které se později přemění v přátelství. Li Min je vlk samotář, nechce se vázat a nikomu moc nedůvěřuje. Vztahu se Sophií a Nicholasem si váží, i když má úkol, který by ho mohl pošramotit.

Alexandra Brackenová dala čtenáři nahlédnout do minulosti Ettiiny mámy. Rose, jak ji čtenář zná z prvního dílu, je chladná, vypočítavá žena, která uvrhla svou dceru s nulovým výcvikem do nebezpečí. Rose v Cestovatelce je ve většině knihy stejná a Ettin otec o ní vypráví, že je duševně narušená a věří povídačkám o Stínech a legendě o astrolábu a Prastarém.

Pochopení časové osy je o něco složitější než v prvním díle. Časová osa ve skutečnosti není přímka, jak si ji většina představí, ale takový klikyhák. Pro čtenáře může být trochu problém někdy pochopit důsledky ve změně časové osy či jak je možné, že osoba navštívená v minulosti se nerozhodne ve své budoucnosti jinak. Cesty Etty a Nicholase se občas také křižují, i když se minou jen o vlásek. Alexandra Brackenová si časovou osu sem tam pěkně zohýbala, aby se mrtvé postavy mohly na jiné časové ose objevit živé. Jelikož samy postavy svými činy dělají neplechy v časové ose, která se podle toho změní, tak i jejich plány a strategie se pozměňují.

Příběh čtenář sleduje ze střídajících se pohledů Etty a Nicholase. Autorka se nebojí pracovat s tématem homosexuality a rasismu minulých dob. Ač se zde nachází poměrně značné množství popisu okolí a situací, není nijak zahlcující či nudné.

Cestovatelku bych doporučila všem, kteří mají rádi dobrodružství s cestováním časem a s trochou historie, romantiky a intrik.

 

Ukázka

Vydal: CooBoo, 2017
Překlad: Magdaléna Stárková
Vazba: vázaná
464 stran / 369 Kč