Nové knihy v angličtině za duben 2017

V dubnu se na zahraničním knižním trhu urodilo na padesát nových titulů z žánru paranormální fantastiky psané v angličtině. S Axií přinášíme výběr deseti z nich a nechybí ani přehled novinek ze sérií vydávaných v češtině.

 

K. Bird Lincoln: Dream Eater

Koi Piercová sní sny ostatních lidí. Celý život se proto snaží zoufale vyhýbat dotekům, protože i ten nejnepatrnější pro ni znamená nutnost prožívat záblesky těch nejintenzivnějších představ naprostých cizinců. Není divu, že se z ní stala samotářka. Ale nyní se snaží dát zase dohromady. Chce dokončit studium na portlandské univerzitě a začít pořádně žít. Jenže její otec trpí Alzheimerovou chorobou a jeho stav se viditelně zhoršuje. Koi navíc potkává tajemného neznámého, který mluví vzácným japonským dialektem podobně jako právě její otec, a neopatrný dotek ruky jejího univerzitního profesora k ní zanese jeden zvlášť znepokojivý sen o mrtvé dívce. Tohle rozhodně není nic, co by Koi potřebovala. Snad ji ale přesto všechny tyto události nakonec donutí trochu více věřit svému okolí a kdo ví, třeba přitom odhalí i důležitou pravdu o sobě samé.

Vyšlo: 4. 4.; GR

 

 

Deborah Blake: Veiled Menace

Druhý díl paranormální romantické série.
Od chvíle, co čarodějnice a čarodějové na počátku 21. Století oznámily světu svou existenci, žijí s lidmi bok po boku a pracují jako policisté, léčitelé, obchodníci na burze… Jenže nejsou jediným druhem nadpřirozených bytostí…
Pro čarodějnici a policistku Donatu Santori není magický chaos nic nového, jenže v poslední době je její život jako pod kouzlem. Její práce lapače duchů nyní vyžaduje i občasné paranormální vyšetřování a do toho si procvičuje své magické schopnosti s malou pomocí cenné rodinné knihy kouzel. A zatímco její bývalí milenci – samotářský drakodlačí umělec Peter Casaventi a zostuzený kožoměnec Magnus Torvald – nejsou nikde k nalezení, vůbec jí nevadí sblížit se s bohatým obchodníkem Antonem Eastmanem.
Jenže Eastman není, kým se zdá být, a od Donaty chce to, co mu není ochotná dát. Když se spolu s tajuplnou relikvií Pentacle Pentimento objeví i Peterův dračí otec a také šokující tajemství rodiny Santori, Donata musí bojovat o život svůj, svých přátel a možná i o osud celého světa před magií stejně starou jako nebezpečnou…

Vyšlo: 18. 4.; GR

 

 

 

Aliette de Bodard: The House of Binding Thorns

Druhý díl urban fantasy série.
Zatímco se Paříž snaží vzpamatovat z ničivé války kouzelníků, významné rody v čele s padlými anděly stále bojují o vládu nad městem.
Rod Silverspire býval kdysi mocný, jenže když se pokusil získat moc zpět, pradávné zlo ho zadupalo do prachu. Nesmrtelný Phillippe, kterému se podařilo uniknout krveprolití, má nyní jediný cíl – oživit někoho, koho ztratil. Jenže cena za taková kouzla by mohla být vyšší, než je ochoten obětovat.
Madeleine z rodu Hawthornů se jen snaží přežít. Nyní je vyslána na nebezpečnou diplomatickou misi do podvodního dračího království – kde se zaplete do sítí intrik, v níž záhadně zmizela předchozí diplomatka…
Zatímco se rody snaží vybudovat mír ničivější než samotná válka, ti, kdo zůstali uvězněni v labyrintu strachu a starých křivd v sobě musí najít sílu – jinak se stanou oběti magie, jež si touží vše podmanit.

Vyšlo: 4. 4.; GR

 

 

Viola Carr: The Dastardly Miss Lizzie

Třetí díl steampunkové série.
Doktorka Eliza Jekyllová se musí spolehnout na svou temnější stránku, slečnu Lizzie Hydeovou, aby spolu zastavily šílence, jenž se zaměřil na ty nejvěhlasnější londýnské vědce, a čaroděje, kteří terorizují město svou černou magií.
Žít s dvěma lidmi v jednom těle není jednoduché. Metropolitní koronerka Eliza Jekyllová se naučila tyto své dvě stránky ovládat, přestože Lizzie je stále neklidnější – hrozí, že Eliza přijde o svou reputaci i manželství s Remym Lafayettem, vyšetřovatelem královské společnosti a občasným lykantropem. Anglie se ocitá na sklonku války a Remy je odvolán do magií zamořené Paříže na tajné, zato nebezpečné misi. Byl snad odjakživa agentem nepřátel, nebo si to s Elizou pohrává jen její mysl zatížená vlastním velkým tajemstvím?
Eliza potřebuje čistou hlavu, aby dokázala chytit protřelého nepřítele, jenž zabíjí slavné vědce. A zatímco na Londýn útočí čarodějové, Eliza se musí postavit i svým osobním nepřátelům. K tomu však potřebuje pomoc Lizzie, jenže ta si teď žije svým vlastním životem, který si také chce ponechat. I kdyby to znamenalo předhodit Elizu vlkům a nechat svět shořet v plamenech.

Vyšlo: 18. 4.; GR

 

 

Ruthanna Emrys: Winter Tide

První díl série Odkaz Innsmouthu.
Po útoku na Ďáblův útes v roce 1928 shromáždila vláda Spojených států obyvatele Innsmouthu a odvezla je do pouště, daleko od jejich oceánu, od dávných předků a spícího boha Cthulhu. Jen Aphra a Caleb Marsh přežili a nyní nemají ani minulost ani budoucnost.
Vláda, která Aphře ukradla život, se na ni nyní obrací s prosbou o pomoc. Agent FBI Ron Spector věří, že komunisti se zmocnili nebezpečného magického tajemství, které by v mžiku mohlo obrátit studenou válku v jejich prospěch a ukončit tak i existenci lidí.
Aphra se musí vrátit do ruin svého domova, poskládat zbytky své ukradené minulosti a shromáždit novou rodinu, která by s ní čelila blížící se temnotě.

Vyšlo: 4. 4.; GR

 

 

 

Mira Grant: Final Girls

Doktorka Jennifer Webbová vyvinula unikátní technologii založenou na virtuální realitě, která má pomoci její klienty vyléčit i z těch nejtěžších psychologických traumat. Metoda spočívá v tom, že je nutí v bezpečném prostředí čelit svým nejhorším nočním můrám. Otázkou však zůstává, zda skutečná změna může nastat tak snadno. Esther Hoffmanová o tom pochybuje. Po celou svoji novinářskou kariéru se snaží odhalovat nekalé praktiky a lži různých pochybných léčitelů. A nyní chce odhalit pravdu i o postupech doktorky Webbové. Jenže Ester není jediná, kdo se o celý projekt zajímá, a když začíná jít do tuhého, ona i doktorka Webbová rychle pochopí, že musí začít spolupracovat, protože dost možná představují jedna pro druhou jedinou reálnou šanci na přežití.

Vyšlo: 30. 4.; GR

 

 

 

Lexa Hillyer: Spindle Fire

První díl YA série Spindle Fire.
Nevlastní sestry Isabela a Aurora jsou přesným opakem jedna druhé. Isabela je královo tvrdohlavá nelegitimní dcera, zatímco Aurora má zdánlivě vše – krásu i pevné místo u dvora. Obě ale spojuje podobná tragédie. Isabelin zrak byl krátce po jejím narození obětován vílám a Aurora ve stejnou chvíli přišla o hmat a hlas. Navzdory odlišnostem si proto vždy zůstávaly velice blízké. Všechno se však změnilo s jedinou kapkou Aurořiny krve, která s sebou přinesla hluboký spánek. Královna víl obratem začala mobilizovat armádu a pouze na Isabele zůstává, aby se pokusila najít prince, který by probudil její sestru polibkem z pravé lásky a spojil obě království v boji proti temnotě. Mezitím se Aurora probouzí v podivném světě, kde záhadný lovec může být tím pravým, kdo jí pomůže uniknout, ale také se docela dobře může stát důvodem, proč se zde dívka nakonec rozhodne zůstat.

Vyšlo: 11 4.; GR

 

 

Elliott James: Legend Has It

Pátý díl urban fantasy série Pax Arcana.
Pro Johna Charminga se život právě změnil v noční můru. Neznámý čtenář se rozhodl otevřít nebezpečnou magickou knihu a běžný život v našem světě se rázem začíná měnit v pohádkový příběh. Z dělníků v metru se stávají trpaslíci, z obyčejných středoškoláků jsou najednou zombie a z drogově závislých zase upíři. Zůstává na Johnovi a jeho odhodlané partě lovců příšer, aby se pokusili co nejrychleji odhalit hlavního zloducha celého příběhu a vydat se po cestě dlážděné žlutými cihlami do ne tak docela úžasné země divů. Jestli se jim totiž nepodaří nalézt čtenáře knihy dřív, než bude celá přečtena, můžou se všichni nadobro rozloučit s veškerými myšlenkami na šťastné konce.

Vyšlo: 18. 4.; GR

 

 

 

Claire North: The End of the Day

Charlie má novou práci. Cestuje, poznává nové lidi a někteří z nich ho dokonce vidí i moc rádi. Vždycky se hodí mít přátelskou tvář. Teda nakonec.
Jenže konec se blíží. Charlieho šéf a jeho tři společníci odjíždějí a Charlie musí odjet ještě před nimi.
Někdy ho vyšlou jako pozdrav, jindy jako varování. On sám to dopředu nikdy neví.

 

Vyšlo: 4. 4.; GR

 

 

 

Cherie Priest: Brimstone

V evropských zákopech během Velké války zasypával Tomas Cordero nepřátelské vojáky palbou ze zbraně, která rozsévala smrt pomocí tekutého plamene. Z bojiště se vrátil jako zlomený muž, ale ani poté nenašel klid. Dozvěděl se totiž, že jeho manželka podlehla během války chřipce. Pronásledován vzpomínkami na milovanou ženu i na zvěrstva, která spáchal, se Tomas pomalu propadá do děsivého světa nočních můr. Alice Dartlová patří k talentovaným jasnovidkám žijícím v Cassadaze na Floridě. Také ona sní o plamenech a je si vědoma, že jsou to právě sny, které ji spojují s neznámým vojenským veteránem. Věří, že by mu mohla přinést klid, ale netuší, že oheň, který ji i Thomase spaluje byl zažehnut už před staletími někým, jehož zášti se podařilo překonat i samotnou smrt.

Vyšlo: 4. 4.; GR

 

Pokračování sérií vydávaných v ČR

  • J.R. Ward: The Chosen (Black Dagger Brotherhood #15) … vydává Baronet
  • Chloe Neill: Blade Bound (Chicagoland Vampires #13) … vydává Fantom Print
  • Julie Kagawa: Legion (Talon #4) … vydává Fragment
  • Richelle Mead: Midnight Jewel (The Glittering Court #2) … vydává Domino