Nové knihy za duben 2017

V dubnu jsme se dočkali klasické fantasy, urban fantasy, hororů i young adult příběhů… Na stránkách knih ožili elfové, víly, nekromanti, upíři, vlkodlaci a nespočet čarodějů a čarodějnic (jak se asi dá v dubnu čekat). 

 

Ursula K. Le Guinová: Kroniky Západního pobřeží
Kroniky Západního pobřeží, tvořené trojicí volně propojených románů, představují stěžejní dílo Ursuly K. Le Guinové.
V Darech přivádí autorka čtenáře do Vysočiny, odlehlého horského kraje, jehož obyvatelé jsou obdařeni dědičnými dary – mimořádnými schopnostmi, ale často děsivými. Co se stane, když Orrec a jeho kamarádka odmítnou tyto dary, klíčové pro přežití svých rodů, používat?
Děj románu Hlasy se odehrává v Ansulu, městě kdysi vyhlášeném svou vzdělaností, nyní okupovaném pouštním národem, který považuje knihy za démony. Dokáže Memer, vyrůstající ve zbytcích staré univerzity, uchránit tajemství svého domu i během bouřlivých událostí, jež rozpoutá příchod věhlasného básníka?
Román Síly, za nějž autorka získala cenu Nebula, sleduje osudy mladého otroka s dokonalou pamětí a schopností nahlížet do budoucnosti. Může pohodlí jeho domu vynahradit mladíkovi svobodu, po níž touží? A co si se svobodou počne, když ji nakonec získá?
Romány spojuje řada společných témat – věk hlavních hrdinů a jejich dospívání v často nepřátelském prostředí, boj proti společenským konvencím, a především láska ke svobodě, literatuře a vzdělání.
Vydal: Triton, 2017
Překlad: Petr Kotrle a Jakub Němeček
Obálka: Larry Rostant
Vazba: vázaná
558 stran / 499 Kč

 

 

Zuzana Hartmanová: Noční labuť
Narodit se s vlohami k černé magii není nic příjemného. Být zavražděn v sedmnácti letech ještě méně. Nix se stalo obojí, a přesto žije. Jak je to možné? Inu, řekněme si na rovinu, že s tou holkou není něco v pořádku.
Čistě teoreticky by už měla být po smrti, jenže konflikt dvou typů magie ji drží při životě. To neunikne pozornosti jak Řádu bílých čarodějů, tak černokněžnickému Konkláve. A protože ti první by tuto hříčku přírody nejraději sprovodili ze světa, nezbývá Nix než hledat ochranu u druhých. Ale budou o ni černokněžníci stát? A co za to? Inu, zadarmo ani havran nehrabe…
Vydal: Gorgona Books, 2017
Obálka: Dominik Broniek
Ilustrace: Jitka Šenkeříková
Vazba: brožovaná
272 stran / 269 Kč
Ukázka

 

 

 

Stephanie Garberová: Caraval
Ať už jste o Caravalu slyšeli cokoli, určitě se to nevyrovná realitě. Je to víc než hra! Je to magie. Scarlett vždy toužila Caraval zažít a letos dostala pozvánku. Jenže vzápětí unese její sestru Tellu tajemný režisér celého představení. Není se čeho bát, Caraval je přece jen zdání. Ale co když ne? Ať už je to jakkoli, Caravalem musí Scarlett projít i se zlomeným srdcem a sestru rychle najít, než se spustí nebezpečný dominový efekt následků a navždy ji ztratí.
Vydal: Egmont, 2017
Překlad: Eva Vybíralová
Vazba: vázaná
400 stran / 299 Kč
Ukázka

 

 

 

Ari Marmell: Žhavé olovo, chladné železo
Mick Oberon by mohl být jen dalším z řady soukromých oček třicátých let, nebýt toho, že na rozdíl od nich schovává pod kloboukem špičaté uši a pod svrchníkem nosí namísto osmatřicítky kouzelnou hůlku.
Už dávno se Mick, jeden z posledních šlechticů Fae, obrátil ke svým lidem i dvoru zády. Když ale vezme případ, v němž jde o nalezení dcery gangstera, která byla před šestnácti lety zaměněna za podvržence, vedou stopy Micka z chicagského podsvětí do skrytého Podsvětí, kde při hledání únosce a řešení případu musí soupeřit s politikařením a mafiánskými praktikami Fae.
Vydal: Triton, 2017
Překlad: Zdeněk Uherčík
Vazba: brožovaná
336 stran / 269 Kč
Ukázka

 

 

 

Peternelle van Arsdale: Bestie je zvíře
Jako dítě se Alys rýmovačkám o Bestii smála a strach, který vyvolávaly příběhy o čarodějnicích, ji mrazil jen příjemně. Pak ale jednoho dne přišly. Ty dvě. A s celou vesnicí a dosavadním bezstarostným životem byl konec. Spolu s ostatními dětmi prchá Alys do sousedního Defaidu, kde ji čeká těžké dospívání ve světě svázaném neúprosnými pravidly. Defaid i jeho okolí zachvacuje panika před tím, co má prý na svědomí tajemná Bestie. Jenže utrpení, které si lidé dokážou působit navzájem, si s tím nadpřirozeným v ničem nezadá. A Alys navíc cítí, že má k hvozdu a Bestii podivně blízko…
Vydal: Slovart, 2017
Překlad: Barbara Hajná
Vazba: pevná
368 stran / 329 Kč

 

 

 

John Flanagan: Bitva na Hackhamské pláni (Hraničářův učeň – První roky 2)
Mír v Araluenu je v ohrožení a nově korunovaný král Duncan se musí připravovat na válku. Morgarath zatím potají shromažďuje armádu divokých bestií známých jako wargalové. Halt se chystá na zdánlivě nemožný úkol – zdolat Deštné a temné hory, připlížit se nepozorovaně k nepříteli a odhalit jeho temné plány. Ví, že jediný chybný krok může mít nedozírné následky, protože v bitvě na Hackhamské pláni se bude rozhodovat o osudu celého království.
Vydal: Egmont, 2017
Překlad: Milan Pohl
Obálka: Jan Patrik Krásný
Vazba: pevná
352 stran / 329 Kč
Recenze

 

 

 

Kerstin Gierová: Třetí stříbrná kniha snů
Je březen, jaro v Londýně je za dveřmi a Liv Silberová stojí před třemi zásadními problémy.
Zaprvé: Lhala Henrymu. Zadruhé: Ta záležitost se sny je čím dál nebezpečnější. Artur přišel na kloub tajemstvím snového světa, díky nimž může páchat neskutečné zlo. Musí ho bezpodmínečně zastavit.  Zatřetí: Livina matka Anna a Graysonův otec Ernest se chtějí v čer¬venci vzít. A zlá Okrb, Graysonova babička, má na svatbu velké plány, každopádně však jiné než nevěsta. Liv má zkrátka plné ruce práce s tím, aby odvrátila všechny hrozící katastrofy…
Vydal: CooBoo, 2017
Překlad: Tereza Pacáková
Vazba: vázaná
392 stran / 329 Kč
Ukázka

 

 

 

Sienna Mercerová: Z pekla štěstí (Moje ségra je upír 7)
Ivy a Olivia jsou nadšené, protože sestra jejich matky je pozvala, aby strávily nějaký čas na jejím ranči. Ale teta neví nic o existenci upírů, a když Ivy vyděsí jejího oblíbeného koně, který se ztratí, musí ho dívky bezpodmínečně najít. Nebo riskovat, že celá tahle upíří věc bude odhalena. A aby toho nebylo málo, na škole probíhá konkurz na obsazení rolí v divadelní hře.
Vydal: CooBoo, 2017
Překlad: Jitka Ircingová
Vazba: brožovaná
200 stran / 199 Kč

 

 

 

 

Larry Correia, John Ringo: Grunge (Paměti lovce monster 1)
Vydejte se zpátky do osmdesátých let, do zlatých časů lovení monster, kdy v Bílém domě seděl Ronald Reagan, Ray a Susan Shacklefordovi patřili k nejlepším lovcům a sushi v Seattlu se ještě dalo jíst.
Když byl svobodník Oliver Chadwick Gardenier zabit při bombovém útoku v Bejrútu, někdo, kdo možná byl svatý Petr, mu dal na výběr – pojď do nebe, kde je to pěkně, ale trochu nudné, nebo se vrať na Zemi. Šéf pro tebe má úkol, jen musíš najít znamení. Chad si jako správný mariňák vybral další misi.
Bohužel, tím znamením má být číslo 57, které je i na každé druhé láhvi s kečupem. Bohudík, součásti mise byla i práce ve společnosti, která se jmenuje Lovci monster. Tam Chada naučili, jak se správně oblékat na jogging (nenápadná zbroj a větší počet zbraní), jak navazovat kontakty v jakuze a proč není dobrý nápad vtipkovat před trolly o kozlech, a pak ho poslali chránit lidi před vším, co se je (nejen) v noci snaží sežrat.
A pak už šlo všechno jenom z kopce.
Vydal: Fantom Print, 2017
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Petr Willert
Vazba: brožovaná
336 stran / 299 Kč
Ukázka

 

 

 

Sylvain Reynard: Temný Říman
Temný Říman je poslední díl trilogie. Opět se setkáváme s charismatickou, ale fyzicky postiženou Raven, florentským princem a ostatními upíry, Gabrielem a Julií. William vede komplikovanou válku proti jiným upírům a diplomaticky lavíruje na hraně ve vztahu s Kurií, Raven bojuje o život své sestry i o svou lásku, prožívá útěky i návraty.
Vydal: XYZ, 2017
Překlad: Hana Netušilová, Kristýna Vyhlídková
Vazba: vázaná
304 stran / 299 Kč
Ukázka

 

 

 

Charlie Jane Andersová: Všichni ptáci na nebi
Hluboce magické, temně zábavné zkoumání života, lásky a apokalypsy.
Poté, co se na střední škole cesty Patricie Delfineové a Laurence Armsteada za záhadných okolností rozdělily, ani jeden z nich nečekal, že toho druhého ještě někdy uvidí. Koneckonců, když jeden získá magické schopnosti a druhý vynalezne dvouvteřinový stroj času, těžko se dá předpokládat, že by nevzbudil pozornost svých vrstevníků a rodiny.
Ale teď jsou oba dospělí, žijí v Mekce hipsterů San Francisku a planeta kolem nich se rozpadá. Laurence je konstruktérský génius pracující se skupinou, která si klade za cíl odvrátit katastrofu prostřednictvím technologických zásahů do globálního klimatu. Patricia je absolventkou Eltisleyského labyrintu, tajné akademie pro magicky nadané z celého světa, a spolu s dalšími mágy se snaží bojovat proti stále rostoucímu množství nemocí ve světě. Nemají ani tušení, že něco většího než oni sami, co začalo před lety v jejich dětství, je odhodláno svést je dohromady — aby zachránili svět, nebo jej ponořili do nové doby temna.
Vydal: Host, 2017
Překlad: Milan Pohl
Vazba: vázaná
330 stran / 349 Kč
Ukázka

 

 

Sarah J. Maasová: Dvůr mlhy a hněvu
Feyre přežila střet s Amaranthou a vrátila se na Jarní dvůr. Avšak ani zde nemá klidu, protože ji neustále pronásledují vzpomínky na to, co musela udělat, aby osvobodila Tamlina i jeho lid.
A stejně tak nemůže zapomenout ani na smlouvu s Rhysandem, s kterým má strávit jeden týden v měsíci. Ač je nyní vznešenou vílou, srdce má stále lidské. A navíc si postupně uvědomuje, že na obzoru se objevuje ještě mnohem větší zlo, než jaké kdy zažila. A tak zatímco se snaží vyznat v zákrutech vílího života, zjišťuje, že její role zachránkyně ještě neskončila. Avšak dokáže se vyrovnat s nebezpečím, které se k ní blíží?
Vydal: CooBoo, 2017
Překlad: Ivana Svobodobá
Vazba: brožovaná
664 stran / 369 Kč
Ukázka

 

 

Paula Brackston: Dcera čarodějnice
Na jaře roku 1628 nalezne mladá Bess Hawksmith bezvládné tělo své matky viset ze stromu. Ví, že pouze jeden člověk ji může uchránit před stejným osudem – Gideon Masters, Warlock. Ví také, že jeho pomoc nebude zadarmo.
V současnosti si Elizabeth v Anglii žije celkem spokojeně. Strávila staletí o samotě, hodně cestovala, přežila epidemie, války i smutek ze své nesmrtelností. Její osamělost náhle skončí, když se spřátelí s dospívající dívkou jménem Tegan. Ačkoli je to proti všem jejím zásadám, Elizabeth otevře své srdce Tegan a začíná ji trénovat na čarodějnici.
Ale Gideon nespí a před ničím se nezastaví. Za svou pomoc si nárokuje Elizabethinu duši. A Bess nyní musí bojovat za záchranu sebe sama – a navíc, musí chránit dívku, kterou miluje jako svou dceru.
Vydal: Omega, 2017
Překlad: Štefan Kaleta
Vazba: vázaná
360 stran / 329 Kč

 

 

 

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 11 – Válka a střepy
Válka nabírá na obrátkách. Popelka vyráží na tajnou špionážní misi, aby přinesla do města záhadnou zásilku. Jenže císařství usiluje o to samé, takže není jasné, kdo na konci vyhraje a kdo vůbec zůstane naživu.
Vydal: Crew, 2017
Překlad: Ľudovít Plata
Vazba: brožovaná
192 stran / 489 Kč
Recenze

 

 

 

Oskar Fuchs: Frost
Válečný mág Zikmund Frost se místo prohánění sukní musí zase jednou věnovat práci pro Organizaci. Což mimo jiné obnáší eliminaci čarodějů a dalších potvor. Někdo na něj ale přichystal podraz. Zdánlivě běžná akce v brněnském pavilonu Anthropos se proto zvrhne v krvavou lázeň. Aby toho nebylo málo, na scénu přichází opravdu mocný hráč z dávné minulosti. V Býčí skále u Adamova tak po staletích opět zní nejen bušení kladiv, ale i zoufalý křik rituálních lidských obětí. Jisté je, že než Frost zjistí, kdo za tím vším stojí, bude muset vystřílet ještě hodně zásobníků. A taky přivolat posily. Naštěstí ví, kde je hledat. Na historickém pomezí Čech a Moravy stával v bažinách hrad Krotenful. A strážil jej někdo, s kým si skutečně není radno zahrávat.
Vydal: Epocha, 2017
Obálka: Žaneta Kortusová
Vazba: brožovaná
168 stran / 159 Kč
Ukázka

 

 

Monika Vorálková: Krev Nejmocnějších
Argrand byl napaden! Warggové, zrůdné bytosti noci, zničili nejen sídlo, ale také celý dosavadní život aboretky Nayry. Dívka zvyklá na pohodlí hradu je nyní nucena utíkat divočinou. Zůstal jí jenom její poslední přeživší strážce Valaan. Společně s warggy se probudilo zlo spící tak dlouho, že na něho většina lidí zapomněla. Pohlcuje svět a jedno panství po druhém utápí v krvi. Touží po prastarém krystalu, jehož poslední úlomek skrývá právě Nayra.
Dívka je se svým strážcem vržena do víru děsivých událostí, v nichž bojuje nejen o holý život, ale také o osud celého světa. Na válečném území plném démonických stvůr musí křehká Nayra porazit mocného soupeře z dávných časů, a především musí bojovat sama se svými slabostmi a city. Z tohoto boje vyjde navždy změněná, stejně jako svět kolem ní. Není cesty zpět.
Autorka rozehrává epický příběh balancující stylově mezi Pánem prstenů a Písní ledu a ohně, přesto si drží jistý punc originality. Její svět je kouzelný i děsivý, přesně v těch správně odměřených dávkách.
Vydal: Černý drak, 2017
Vazba: brožovaná
432 stran / 288 Kč
Ukázka

 

 

 

R. L. Stine: Nebuď dlouho vzhůru (Návrat do Ulice strachu 2)
V malém městě Shadyside raději nezůstávejte vzhůru moc dlouho, protože se může stát něco strašného…
Lisu Brooksovou pronásledují dnem i nocí noční můry a halucinace. Mohla je způsobit hrůzostrašná nehoda, kvůli které strávila v nemocnici celé týdny?
Když Lisa zjistí, že sousedka hledá chůvu pro malého syna, skočí po té příležitosti, aby přišla na jiné myšlenky a něco málo si vydělala. Jenže pak začnou ty vraždy – a její kamarádi jeden po druhém umírají. Staly se Lisiny noční můry skutečností?
Vydal: Baronet, 2017
Překlad: Renata Heitelová
Vazba: vázaná
248 stran / 279 Kč
Ukázka

 

 

 

Tereza Matoušková: Válka zrcadel
O očích se říká, že jsou oknem do duše. Ty Ankařiny připomínají pohled do zrcadla a kdo do nich pohlédne, znovu spatří své milované. Kaltská čarodějka a schovanka arcimága se naučila se svým darem žít, a už ani nepřemýšlí, zda to není spíš prokletí. Přesto se může její život ocitnout v troskách mávnutím motýlích křídel. Jakoby nestačily intriky a politické hry. Začínají se vynořovat i bezejmenné stíny dávnověku. Odkaz bytostí, kterým stačí pár kapek krve, aby proměnily zapomenuté pohádky v krutou realitu.
Vydal: Epocha, 2017
Obálka: Alena Kubíková
Vazba: brožovaná
224 stran / 185 Kč
Ukázka

 

 

 

Sandra Regnierová: Dračí proroctví (Panův tajemný odkaz 2)
Felicity ještě pořádně nezpracovala myšlenku, že je předurčená zachránit říši elfů, když ji ti samí elfové obviní z vraždy a vymažou ji z knihy proroctví. Půlelf Lee ji chce zachránit a vydá se proto do magického světa hledat důkazy na její obhajobu. Když se však dlouho nevrací a Felicity začne mít divné vize spojené s propady do minulosti, jde ho hledat. Její pátrání ale přinese další nečekané odhalení: nejen, že je předurčená zachránit elfy, je prý i dračím dítětem!
Vydal: Fragment, 2017
Překlad: Vladana Hallová
Vazba: vázaná
296 stran / 299 Kč

 

 

 

Asa Larssonová, Ingela Korsellová: Dech smrti (Pax 7)
Nečtěte to, nebo onemocníte! Touhou po pokračování téhle vynikající městské fantasy série. Varovali jsme vás!
Stále víc a víc obyvatel Mariefredu trápí nemoc s podivnými příznaky. Dorazil snad do města obávaný Moroděj? Choroba se nevyhne ani rodině Alrika s Viggem a krkavčí bratry tak čeká závod s časem. Rychle musí najít způsob, jak se záhadným onemocněním bojovat, než bude pozdě.
Iris mezitím vymyslela, jak zjistit, kdo je černá čarodějnice. Jenže její plán je životu nebezpečný. A ke všemu se nad ním vznáší pach rozkládajících se mrtvol…
Vydal: Host, 2017
Překlad: Marie Voslářová
Vazba: vázaná
200 stran / 249 Kč

 

 

Holly Black: Nejchladnější dívka ve městě Chladu
Svět se změnil. Kvůli prudkému nárůstu počtu upírů byly v některých městech zřízeny karanténní oblasti obehnané hradbami, takzvaná města Chladu. Uvnitř nich jsou spolu s upíry izolováni také lidé, z nichž někteří jsou nakažení – Chladní, a pravděpodobně se tedy také stanou monstry. Pro zajištění bezpečnosti „normálního“ světa jsou hradby pečlivě střeženy a odejít ven nikdo nesmí.
Tana se jednoho rána po naprosto běžném večírku probudí v domě plném mrtvých těl. Masakr kromě ní přežil pouze její vtíravě roztomilý ex-přítel, nacházející se na hranici života a smrti kvůli infekci, a pak záhadný upíří mladík. Vychází najevo, že zdaleka není po všem, a tak se na smrt vyděšená Tana rozhodne všechny tři zachránit zoufale odvážným způsobem: vydá se přímo do pyšného a zkaženého města Chladu.
Nejchladnější dívka ve městě Chladu je zcela originální příběh zloby a pomsty, viny a strachu a lásky a odvahy, napsaný uznávanou autorkou bestsellerů Holly Black.
Vydal: Omega, 2017
Překlad: Petr Sumcov
Vazba: vázaná
328 stran / 329 Kč

 

 

Andrzej Sapkowski: Sága o Zaklínači IV: Věž vlaštovky (audiokniha)
Vysogota z Corvia, zneuznaný filozof, který žije ve vyhnanství uprostřed močálů, nachází jednoho dne těžce zraněnou dívku. Ošetří ji a zachrání ji život. Čas plyne a ona mu vypráví svůj příběh, snažíce se zakrýt pramenem vlasů hlubokou jizvu hyzdící její tvář…
Poznáváme příběh o tom, jak se z Ciri stal nelítostný zabiják, dívka smrtící ve svém hněvu a neochvějná ve svých rozhodnutích. Poznáváme co se dělo s bandou potkanů a seznamujeme se s nájemným vrahem, jehož jméno jest Bonhart. A setkáváme se se smrtí… Sledujeme putování Geraltovo a hledání Druidů, kteří by mohli vědět, kde se Ciri nachází. Narážíme na půlelfa Schirů, jehož úkolem je Geralta zabít. Sledujeme plameny a zakrýváme si uši před výkřiky upalovaných…
Posloucháme, jak elf Avallac’h rozpráví o tajemném proroctví pronásledujícím Ciri, následujeme kroky Yennefer při hledání úkrytu mága Vilgefortze. Účastníme se soudu s vnímačkou Kennou. Dozvídáme se, jak Ciri přišla ke svému meči a koni…
A na každém kroku je smrt, utrpení. Osud je nevyhnutelný a vše spěje k jednomu jedinému bodu. K jakému? Kdo ví… Nikdo si nemůže být jist svým životem, nikomu se nedá věřit. Přišel věk meče a sekyry, věk vlčí…
Vydal: Tympanum, 2017
Čte: Martin Finger
Stopáž: 17 hod., 19 min.
Cena: 399 Kč