Bill Willingham: Mýty 11 – Válka a střepy

Mýtov – utajená část New Yorku, jejíž obyvatelé jsou skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. Svobodné Mýty pobývající ve všedním světě předběhly Nepřítele a pustily se do války dřív než on. Pečlivě se připravily na tvrdý boj na třech rozdílných frontách a jejich hlavním cílem je porážka Nepřítele, zničení císaře a zneškodnění loutkáře… Válka je tu a zůstanou po ní slzy a rozbité střepy.

Mýtovský hrdina Modrák pobývá už pár let na Farmě, kde si oficiálně odpykává trest za nedovolený průnik do Domoviny, kde neoficiálně plnil pro Mýtov výzvědnou misi. Kromě zvířecích Mýtů žije na Farmě i Růža, sestra Sněhurky. V příběhu Království nebeské se Modrák chystá nastoupit jako zásobovač do války a chce si vyjasnit svůj „vztah“ s Růženkou. Je to takový vtipný a emoční předkrm, než se to všechno rozjede na plný plyn.

Hlavní hrdinkou Machinací není nikdo jiný než nejlepší špionka mezi svobodnými Mýty. Dáma, která měla několik běžných lidských životů na zdokonalení svých schopností. Ex-manželka Krásného prince. Krásná, blonďatá, schopná, inteligentní a velice slavná pohádková postava – Popelka. Ta musí provést super tajnou a naléhavou misi do Ohňové země a vyzvednout velice důležitou zakázku pro své nadřízené. Ve stylu akčních filmů a špionských legend je Popelka připravena splnit svůj úkol bez ohledu na vlastní zranění a množství mrtvol.

Mýtov plánuje boj na třech frontách. Všechny spojuje rychlý posel s kouzelným pláštěm Modrák, který přeskakuje od utajené pevnosti Bravo do hlavního města Nepřítele, kam ukryli super nebezpečnou zbraň proti Císaři. Poté nastupuje na palubu Slávy Bagdádu, které velí Sindibád ve společnosti Krásného prince, a odtud se vydává do všedního světa na Farmu, do Mýtova a ke Sněhurce. Všední Mýty tentokrát přišly se zajímavou strategií. Do boje proti mečům nasadily moderní palné zbraně. Jejich létající nebeská loď Sláva Bagdádu likviduje jednu magickou bránu za druhou a vypadá to, že brzy bude jasný vítěz. Ovšem císař je pěkně nezničitelné poleno a rozhodně se jen tak nenechá připravit o své mocenské impérium.

Válka s nepřítelem se rozjíždí na plné obrátky. Není tedy nouze o napětí, akci, boj a neočekávané okamžiky. Asi nikoho nepřekvapí, že Sněhurka je šedou eminencí vojenských operací Mýtova. Modrák, Wolfi a Popelka své kvality už prokázali v mnohých příbězích předchozích knih. Tentokrát svoje schopnosti předvede kapitán Sindibád a jeho společník Krásný princ. Známý dobyvatel dívčích srdcí i ložnic se prokáže i v hrdinském světle, což by od něj nikdo nečekal. Svým hrdinstvím (pokud se tedy časem nedočkáme nečekaného překvapení) zašlapal do země i udatný a nelehký boj obránců pevnosti Bravo přímo se samotným Císařem.

Už jedenáctá kniha populární americké komiksové série Mýty obsahuje původní sešity číslo 70 až 75. Opět vznikla pod scenáristickou taktovkou Billa Willinghama. Kresby částí Machinace a Války a střepy se i tentokrát zhostil Mark Buckingham. Ovšem pasáž Království nebeské kreslil Niko Henrichon. Rozdíl mezi oběma kreslíři je poznat. Modrák se v Henrichonově podání neskutečně ksichtí a jednotlivé obrázky se skládají z jemnějších kontur než dynamičtější Buckinghamova kresba. Do kreativního týmu patří i ilustrátoři Steve Leialoha, Lee Loughrindge a Andrew Pepoy. Součástí knihy Mýty – Válka a střepy je speciální doslov scenáristy v souvislosti se sedmdesátým pátým sešitem a také pohled do zákulisí formou návrhových skic pro postavy i předměty od Marka Buckinghama.

Mýty 11 – Válka a střepy stále drží komiksovou laťku neuvěřitelně vysoko. Tahle série totiž nepolevuje a drží si své výsostné postavení. Její postavy neztrácejí humor, příběhu nechybí svižné tempo, nečekané zvraty ani temné krvavé momenty. A co je nejlepší, zdá se, že Billa Willinghama rozhodně netrápí nedostatek pohádek, které svérázným způsobem může zprostředkovat fanouškům komiksové série Mýty.  Tahle série totiž není žádná limonáda pro děti, ale pěkně ostrý drink pro dospělé.

Vydal: Crew, 2017
Vazba: brožovaná
Počet stran: 192 barevných stran
Cena: 489 Kč