Ben Aaronovitch: Prokleté domovy (Peter Grant 4)

Při řešení předchozího zapeklitého případu se Peter Grant ocitl až v hlubinách londýnského podzemí. Nyní naopak nastal čas, aby se i s celým zvláštním oddělením Metropolitní policie podíval na město hezky z ptačí perspektivy a dozvěděl se přitom něco málo o vražedných spiknutích a moderní architektuře.

Petrovo nejnovější dobrodružství se točí kolem několika zdánlivě nesouvisejících úmrtí, která by ovšem mohla mít určitou spojitost s magickými praktikami. Na první stopu ho přivede obyčejná, byť nesmírně tragická dopravní nehoda. Nedlouho poté je v lese objeveno tělo neznámé ženy se záměrně znetvořeným obličejem a v metru spáchá sebevraždu jeden místní urbanista. Dříve než se však stačí Peter společně se svou parťačkou Lesley ve všech záhadných případech zorientovat, dostávají nový úkol: chystá se velkolepá jarní slavnost londýnských Řek, na které se má sejít celá nadpřirozená komunita, a oni na ni musí jakožto policisté dohlížet.

Smršti událostí ale není zdaleka konec ani po oslavě. Realitní makléř starající se o pozůstalost známého architekta Stromberga nečekaně zemře na infarkt. Brzy nato je zloděj, který odcizil ze Strombergovy vily vzácnou knihu, nalezen doslova upečený zevnitř a právě tehdy to Petrovi začne naplno docházet. Není možné, aby za vším stál jen jeden jediný člověk? Styl poslední vraždy napovídá, že má ve všem prsty zvrácený kouzelník známý pod přezdívkou Muž bez tváře. Jenže o co mu jde tentokrát? A jak s tím vším souvisí Strombergovo poslední veledílo – obytný komplex Skygarden, jehož ústřední věžák ční už několik desetiletí vysoko k londýnskému nebi?

Už z nastínění děje může být patrné, že pro čtenáře, který se dosud s Petrem Grantem neseznámil, nepředstavují Prokleté domovy nejvhodnější vstupní bod do celé série. Příběh tentokrát až příliš souvisí s hlavní zápletkou točící se kolem identity tajemného Muže bez tváře a čtení bez znalosti předchozích tří dílů by s sebou neslo jen pocit zmatenosti. Ben Aaronovitch se tady konečně rozhodl naplno zúročit vše, na čem dosud nenápadně stavěl. Bohužel výsledkem jeho snažení není přímočarý příběh, ale poměrně složitá a nepřehledná skládačka jednotlivých událostí, které mají za úkol hlavně připravit cestu k budoucímu nevyhnutelnému střetu s ústředním zloduchem, než že by samy za sebe něco znamenaly. A právě nedostatek odpovědí na palčivé otázky zde vyvolává pocit asi největšího zklamání.

Přesto se tu najde i mnoho dobrého. Děj stále spočívá na precizním policejním vyšetřování a Petrův život rozhodně není ani na okamžik nudný. On i Lesley se ve svém výcviku posouvají zdárně kupředu a navíc si rozšiřují obzory i co se týká kouzelnických praktik mimo území Británie. Přítomný zůstává i typický humor, i když zvláště v druhé polovině knihy se ke slovu hlásí i mnohem serióznější témata. Závěr potom nabízí hned několik velkých překvapení. Troufám si tvrdit, že po jeho přečtení budete jistě tak jako já netrpělivě vyhlížet další díl.

Prokleté domovy mohou být trochu frustrujícím čtením, ale i tak představují více než solidní příspěvek k žánru detektivní urban fantasy. Nabízejí totiž nejen bezvadně fungující magický svět a skvělé postavy, ale hlavně je zde pořád přítomná ona jedinečná a ničím nenahraditelná atmosféra moderního Londýna, jeho ulic i architektury.

Ukázka

Originální název: Broken Homes
Stránky autora: http://temporarilysignificant.blogspot.cz/
Nakladatelství: Argo, 2017
Překlad: Milan Žáček
Obálka: Kateřina Bažantová
Vazba knihy: Brožovaná
Počet stran: 259
Cena: 298 Kč