Nalini Singh: V zajetí slasti

Rada. Smečky vlky a leopardů. Lidé. Nepřátelé. Spojenci. Situace ve světě Psyů a měňavců rozhodně není mírumilovná, a naopak se přiostřuje. V pátém díle paranormální série se rozehrává další střet tří tak odlišných a zároveň podobných ras. 

 

Doktorka Ashaya Aleineová působí jako dokonalá Psyka. Všechno je to jenom dokonalá chladná maska, aby Ashaya ochránila sebe a svého syna před Radou Psyů. Pro Radu je cenná, neboť představuje jednu z mála možností na vynalezení dokonalého implantátu, který by dokázal celou rasu Psyů proměnit v jeden jediný dokonalý umělý organismus. Ashaya využije laskavosti přátel Talin McKadeové, jíž pomohla zachránit dvě malé děti ze spárů masového vraha. Jenže netuší, že se zapletla se smečkou Darkriverských leopardů.

Ashaya je excelentní vědkyně s labilní a násilnickou sestrou – dvojčetem Amarou. Rada využívá jejího malého synka jako rukojmí, aby pro ně Ashaya pracovala, i když ta se tajně přiklání na stranu rebelů. Radní Ming Le Bon ji pečlivě hlídá, protože její vědecký výzkum v oblasti implantátů pro Radu přestavuje jeden z vysněných mocenských cílů. Ashaya Aleineová ale využije příležitosti a vymaní se ze spárů Rady. Netuší, že se o ni zajímá i další mocenský hráč, a navíc skončí ve společnosti měňavce Doriana Christensena.

Dorian sice patří mezi strážce Darkriverské smečky leopardů, ale nedokáže na sebe brát zvířecí proměnu. To ho svým způsobem dělá mnohem nebezpečnějším než jeho kolegy ze smečky. Je excelentní střelec, architekt, hacker a vlastní pilotní licenci. Bohužel svou milovanou sestru nedokázal ochránit, pomstil se však jejímu vrahovi, kterým byl psyský radní. Od té doby je proti Psyům zaujatý a jedinou výjimku tvoří družky jeho přátel a jeden „zvlčilý“ Psy. Rozhodně není nadšený, že ho přitahuje někdo jako Ashaya Aleinová, jenže nezbývá jim nic jiného než se pokusit vzájemně nezabít.

V zajetí slasti je pátý díl paranormální romantické série Psyové/měnavci od novozélandské spisovatelky Nalini Singh. Oba hlavní hrdinové se poprvé setkali v předchozím příběhu Okovy minulosti. Osud  a splnění jedné laskavosti je znovu svedly dohromady. Na rozdíl od první psyské hrdinky Saschy Duncanové je Ashaya mnohem zralejší, dospělejší, rozumnější a sympatičtější. Dorian je vtipný, zábavný, smrtelně nebezpečný a občas pěkně nadržený kocour. Vlastně jsou každý úplně jiný, přesto tvoří zajímavou a vyrovnanou dvojku.

Statickým nezůstává ani svět ve futuristické budoucnosti, který Psyové, měňavci a lidé obývají. Jistá skupina lidí si rozhodla urvat svůj podíl na moci a doktorka Aleinová by jim v tom mohla pomoci. Samozřejmě to vře i mezi jednotlivými členy Rady, kteří s chutí prosazují své mocenské zájmy. Tuhle nestabilitu se zároveň snaží využít skupina psyských rebelů. Svět se zkrátka mění a všechny tři rasy jsou většími či menšími hybateli.

Nalini Singh stvořila čtivou, vášnivou, zakázanou romanci v drsném (a chvílemi až nelítostném) světě. Pevně se drží hlavní dějové linky a ústředního páru, ale dokáže v drobných odbočkách rozšířit svět a představit další zajímavé postavy, což každá autorka (např. J. R. Ward) nezvládá. Románu V zajetí slasti na rozdíl od předchozích dílů chybí detektivní dějová linka. Sklouzává však k žánru thrilleru a špionážním příběhům.

I po pěti dílech si drží série velice vysokou laťku a rozhodně to nevypadá, že by autorce docházel dech. Stále před ní zůstává mnoho otevřených možností a před čtenářkami stále mnoho nezodpovězených otázek. Ty se netýkají pouze budoucích párů, ale i celkového vývoje ras a světa, ve kterém žijí. Copak dalšího se asi chystá a jakých překvapeních se ještě můžeme dočkat?

Ukázka

Vydal: Fantom Print, 2017
Překlad: Alžběta Lexová
Obálka: Chris McGrath
Vazba: brožovaná
272 stran / 279 Kč