Soutěž o knihy Justina Cronina – vyhodnocení

Minulý týden jste mohli soutěžit o dvě knihy Justina Cronina – Přechod a Dvanáctku, první dva díly postapo trilogie. Jak zní správné odpovědi na soutěžní otázky a ke komu knihy poputují?

 

 

Přechod
anotace:
Úvodní díl rozsáhlé, napínavé trilogie, kterou Stephen King označil za „jeden z nejvýraznějších úspěchů americké fantasy“. V tajných coloradských podzemních laboratořích pracují na pokusech, jež mají posílit imunitní systém člověka a prodloužit mu život. Testují je na odsouzencích k smrti a na těch, které nikdo nebude postrádat. Nakonec vyvinou virus, jenž mění lidi ve vraždící a téměř nesmrtelná monstra. Virus, který se záhy rozšíří po Zemi, vyhladí skoro celou populaci a její zbytky donutí k zoufalému boji o záchranu. Přežije i šestiletá Amy, která má v sobě skryté schopnosti, jak této apokalypse čelit. A která se stane poslední nadějí lidstva…
Přechod a jeho pokračování – Dvanáctka a Město zrcadel – dobyly nejvyšší místa žebříčků The New York Times a Sunday Times a vysloužily si přirovnání ke kultovním titulům: Kingovu Svědectví či McCarthyho Cestě. Společnost Fox chystá adaptaci v podobě televizního seriálu, produkce se ujal Ridley Scott.

 

 

Dvanáctka
anotace:
V mezinárodním bestselleru Přechod vytvořil Justin Cronin nezapomenutelný obraz apokalyptického světa, v němž celý americký kontinent zachvátí tajemná „upírská“ infekce. Ve Dvanáctce se příběh vrací do roku Nula. Nakažení lidé se mění ve vraždící nesmrtelná monstra a chaos a zmar postupně ovládá jedno město za druhým. Uprostřed vylidněného světa přežívají zbytky těch, jimž se dosud nákaza vyhnula. Těhotná lékařka Lila, válečný veterán Kittridge a dospívající April se setkávají uprostřed zkázy, aby zjistili, že nejsou úplně sami…Ve sto let vzdálené budoucnosti zatím Amy a její přátelé bojují o přežití posledních potomků lidstva. Jejich nepřítel se však změnil: prvních dvanáct infikovaných totiž usiluje o mnohem víc než jen o povraždění posledních živých bytostí na Zemi.

 

 

Soutěžní otázky:
1. V kterém roce vyšel poprvé česky román Přechod?
2. Který rok je v Přechodu označován za rok nula?
3. Kdo celou trilogii přeložil do češtiny?

 

Správné odpovědi:
1. 2010
2. 2018
3. Jana Jašová

 

Do soutěže přišlo celkem 30 odpovědí, velká většina správných.

Vylosována byla: H. Vondráková z Brtnice.

Blahopřejeme.