Tanya Stewnerová: Barevné vody (Alea, dívka moře 2)

Alea o svém původu pochopila mnohé. Studená voda pro ni neznamená boj o život, jak si všichni mysleli, ale domov. Patří k mořskému národu a voda kolem ní jí dokáže barvami dát najevo, jak se bytosti kolem ní cítí, a také dívce vypráví příběhy a tajemství. Jen to nejdůležitější se zatím nedozvěděla: Kam se poděla její máma a co se stalo ostatním mořským lidem.

V předchozím příběhu Volání z hlubin se Alea, která žila se svou pěstounkou Marianne v Hamburku, ocitla v úzkých. Marianne skončila v nemocnici a Alea zůstala sama. Měla však štěstí a seznámila se s partou říkající si Alfa cru, jež podnikala na lodi Crucis prázdninovou plavbu. Nejstarší Ben se svým malým bráškou Sammym a Tess nabídli Alee pomoc s hledáním její matky a Alea s nimi jako nová členka party zamířila do Holandska, kde byla jako dítě svěřena do pěstounské péče. Cestou zažili spoustu dobrodružství a získali dalšího člena Alfa cru, Lennoxe. Jenže tamní úřady toho o Aleinu opatrovnictví vědí jen málo. Snad něco objasní záhadný vzkaz, ketrý nalezli na pláži ve skleněné kouli psaný vodní řečí:

Vy, kteří to dokážete přečíst, vydejte se k Loch Ness.

K velkému překvapení celého Alfa cru vzkaz dokázal přečíst kromě Aley i Lennox. A protože dobří přátelé si mají pomáhat, neváhá zbylá část Alfa cru ani vteřinu a všichni se vydávají na další plavbu k břehům Skotska v plném složení: Benjamin Libra, Sammuel Draco, Tess Taurus, Lennox Scorpio a Alea Aquarius. Opět je čeká plno dobrodružství, poznávání sama sebe a odhalení nejednoho tajemství. Je Alea skutečně poslední mořskou pannou, nebo naleznou další v jezeře Loch Ness? Mohl by mít Lennox něco společného s mořským lidem a být dokonce s Aleou spřízněný? Alea má Lennoxe moc ráda, ale rozhodně ne jako bratra.

Tanya Stewnerová v pokračování Aley, dívky moře opět poukázala na znečištění moří a na to, jak moc my lidé škodíme jeho obyvatelům.

S Alfa cru navštívíme vody Lamanšského průlivu, skotské pobřeží i samotné jezero Loch Ness. Potkáme řadu běžných i nových neobyčejných bytostí obývajících vodní prostředí, mezi nimi i Hledačku Týnku, kterou známe z Volání hlubin.

Členové Alfa cru jsou stále sympatickou partou. Tess musí vyřešit problémy s rodinou. Ben je pořád velmi zodpovědný a stará se o ostatní, Sammy je smíšek udržující dobrou náladu a Tess pomáhá zajišťovat chod palubní domácnosti, kde je zrovna třeba. Alea všechny seznamuje s podmořským světem a i zasmušilý Lennox si v partě našel svoje místo neohroženého ochránce.

Během čtení Barevných vod se svou dvanáctiletou dcerou jsem byla často svědkem hlasitých výlevů typu: “To snad není pravda, ten je ale blbej!” a po chvilce zas: “No dobře, tak není!” anebo: “Už to budeš taky číst, abych si s tebou o tom mohla povídat?” Podle reakcí tudíž usuzuji, že pro náctileté holky je kniha velmi poutavá a strhující. Pro mě byly Barevné vody milým čtením, při kterém jsem jako rodič musela nad pár rozhodnutími postav přimhouřit oko, protože byla zbrklá a život ohrožující.

Rozhodně se obě těšíme na další pokračování, které nám autorka Tanya Stewnerová přinese. V originále by třetí díl měl vyjít tento rok pod názvem Das Geheimnis der Ozeane (Tajemství oceánů).

Vydal: Fragment, 2016