Jenny Nowak: V řetězech

Nejnovější díl transylvánské ságy nás zavede… až na začátek.
Čtyři roky si museli počkat fanoušci Transylvánské ságy na slibovaný desátý a dle slov samotné autorky i poslední díl. V nové knize s nenápadnou obálkou, zobrazující zříceninu dáckého chrámu Sarmizegetusa, čtenáři namísto závěru naleznou naopak prvopočátek…

nowak_vretezechPrvní odstavce čtenáře ponoří do krvavého běsnění mezi Římany a Dáky kolem roku 105 n.l. Ani lepší vyzbrojení římských vojsk a několik porážek neodradilo odvážného válečníka Dekaena, aby vytáhl znovu do boje. Římané však tou dobou získali novou zbraň: ďábelskou nestvůru párající nepřátele po desítkách. Ani živou, ani mrtvou bestii, kterou musí oni sami držet bez přestání v řetězech.

Údajná nestvůra však se svými vězniteli hovoří latinsky a přes svoji hrozivost ve skutečnosti prožívá netušená muka. V jednom malém římském chlapci zažehne sympatie a vše se v dobré obrací. Jenže drsná historie nespí a strach krátce živých zaslepuje a ničí.

Lidé netuší, že Vznešení nemohou zemřít. A Raahmet celá staletí doufá, že ze svého kamenného hrobu jednou povstane. Lapá po nitkách duší těch, kteří vidí a vědí, a naslouchá. Zhruba o tři sta let později se objevuje neobvykle silný jedinec – chán všech Hunů Attila – bič boží. Raahmetova živoucí duše plane víc než kdy dříve. Sdílí s Attilou touhu konečně pokořit Řím, bere si válečníkovy sny a podmaňuje si duše jeho žen. Nemůže se dočkat svého nového živého těla a netuší, že na tu chvíli bude muset čekat ještě dalších bezpočet generací… celou tisícovku let…

Jenny Nowak ve své nové knize opět bravurně napojuje legendy na surovou historii, vede vlákna osudů všech svých hrdinů sugestivně, až je skoro nemožné uvěřit, že se to všechno tak ve skutečnosti nestalo. Nejde jen o návaznost částí příběhu V řetězech, jako i o provázanost s většinou ostatních autorčiných románů. Je přitom lhostejné, v jakém pořadí si čtenář knihy přečte.

Příběhy do sebe zapadají svojí osudovostí, všechny spojuje říčka rubínové krve, neukojitelná touha a zaslepenost nemoudrých. V průběhu staletí se hrdinové setkávají, aby posléze zmizeli v krutých lidských dějinách. Každé historické období autorka popisuje tak věrohodně, až skoro cítíte zbroj na těle, špinavý pot, prach bitevních polí, či ostří v srdci. S hrdiny čtenář zažije hrůzu z neznámého, se zoufalci odhodlání, pozná utrpení umírajících nebo touhy osudově zamilovaných.

V řetězech má zkrátka vše, co by dobrý román měl mít a – jak už je u Jenny Nowak zvykem – něco navíc. Na své si přijdou fanoušci válečné fantasy, historických legend i nepřikrášlených upírů. Doufejme jen, že autorka svůj názor ještě změní a román V řetězech zdaleka nebude jejím posledním.

Ukázka

Vydal: Netopejr, 2016
Vazba: pevná
Počet stran: 392
Cena: 299 Kč