Hynek Klimek: Strašidlář – Mezi námi ohnivými strašidly

…že oheň je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Zacházet by se ním mělo vždy s rozumem a rozvahou. Myslím, že stejně byste měli přistupovat i k ohnivým strašidlům. (str. 64)
Víte, že kromě ohnivých mužů a ohnivého kohouta existují i ohnivé sudy? Nevíte? Tak to se určitě podívejte do Strašidláře

klimek_strasidlar-ohenHasič z časů našich předků, Tadeáš z Brna, je vypravěčem vtipných, mravoučných i neveselých příběhů o různých ohnivých strašidlech. Ve dvaceti kapitolách nabídne různé bytosti a k nim se vztahující pověsti z různých časů, ale všechny z území České republiky. Nechybějí ohniví mužové, psi, koně, kohouti, ale i mnohem divnější ohnivé neživé předměty. Nechybí ani krátké vyprávění o bratrancích ohnivců, a to o světýlkách a bludičkách.

Knihu Strašidlář – Mezi námi ohnivými strašidly velice povedeně ilustrovala Zdeňka Študlarová. Její kresby jsou dostatečně pohádkové, mají strašidelný nádech, ale zároveň nebudou dětské čtenáře příliš děsit. Na vnitřní straně desek se nachází mapa republiky se zakreslenými ohnivými bytostmi podle místa jejich výskytu. Je opravdu škoda, že to není nástěnný plakát, který by určitě dělal parádu v nejednom dětském pokoji.

Tam, kde ilustrátorka Zdeňka Študlarová exceluje, tam spisovatel Hynek Klimek pokulhává. Strašidlář je doporučen jako čtení pro děti od sedmi let. Grafické zpravování jako obrázky, písmo či počet a vzhled stránek tomu odpovídají. Horší je to s literárním obsahem. Jednotlivé příběhy jsou přepsáním místních pověstí nebo krátkým souhrnem příběhů o různých typech strašidel. Použitý sloh má nádech zastaralé češtiny a občas by k některým zvoleným slovům byl potřeba výkladový slovník. Zvolený styl vyprávění je i zbytečně těžký na dětského čtenáře. Tohle by měly být pohádkové příběhy, nikoliv národní pověsti. Část příběhů v sobě nese mravní poučení, ale pár z nich by se dalo označit jako ne příliš vhodné pro děti.

Pro děti okolo sedmi let není Strašidlář svým obsahem nejvhodnější. Starší děti se budou děsit, že čtení knížky s roztomilou kresbou jim zničí reputaci a je pro „malé děti“. Tak pro koho je knížka vhodná? Přece pro dospělé. Pod záminkou, že kupují čtení pro své děti, si koupí milou knížku prosycenou černým humorem a exkurzí do světa ohnivých strašidel na území republiky. A jednou do ní i ty děti dorostou.

Vydal: Grada, 2016

Ukázka: