Steve Jackson: Citadela chaosu

Kdo ví, jaké děsivé nestvůry číhají v Citadele Chaosu? Jaká nebezpečí čekají na odvážlivce, který by se pokusil do ní vstoupit? A právě do Citadely se musíš vydat, protože tvým úkolem je zneškodnit samotného Balthuse Dira, mocného čaroděje, který sídlí v samém srdci černé věže!

Jackson_Citadela-chaosu

 

Kniha, kterou držíš v ruce, představuje bránu do světa, v němž se právě ty staneš hrdinou! Ty v ní rozhoduješ, kterou cestou se vydáš, jakým nebezpečím se postavíš a se kterými netvory budeš bojovat.

 

Info o knize:
Vydal: Mytago, srpen 2016
Překlad: Petr Pešek
Obálka: Kevin Jenkins
Žánr: fantasy gamebook
Vazba: brožovaná
Počet stran: 170
Cena: 239 Kč

 

Ukázka z knihy:

Slunce zapadá, soumrak přechází do noci a ty začínáš stoupat k hrozivé siluetě čnící proti temnící se obloze. K citadele ti už zbývá jen necelá hodina chůze.

Kousek od hradeb se zastavíš, aby sis odpočal. Možná jsi udělal chybu – tyčí se nad tebou jako děsivý přízrak, kterému se nedá uniknout. Když se na vysoké zdi zadíváš, zježí se ti vlasy vzadu na krku.

Zastydíš se za svůj strach. S pevným odhodláním vykročíš dál k hlavní bráně, kde tě, jak tušíš, budou čekat stráže. Zvážíš své možnosti. Mohl bys například tvrdit, že jsi bylinkář a že jsi přišel některého ze strážných vyléčit z horečky. Také by ses mohl tvářit jako obchodník nebo řemeslník, třeba tesař.

Anebo bys mohl hrát poutníka, který hledá úkryt na noc.

Zatímco se probíráš variantami výmluv a vysvětlení, která budeš muset předložit hlídce, dorazíš na hlavní stezku táhnoucí se k bráně. Na každé straně padací mříže září jedna lucerna.

Když dojdeš blíž, zaslechneš tlumené zavrčení a proti tobě se vynoří dvě znetvořené bytosti. Nalevo stojí škaredý tvor s psí hlavou a tělem velké opice a protahuje si silné paže. Jeho společník představuje pravý opak – má hlavu opice a mohutné psí tělo. Právě on ti po čtyřech vyjde vstříc. Zastaví se pár metrů před tebou, postaví se na zadní a osloví tě.

Pro kterou historku ses rozhodl?

Budeš se tvářit jako bylinkář? Otoč na 261

Budeš tvrdit, že jsi kupec? Otoč na 230

Požádáš o úkryt na noc? Otoč na 20

O kousek dál vedou z chodby dveře doprava. Na dveřích jsou vyryté podivné klikyháky, jsou ale v jazyce, kterému nerozumíš. Pokusíš se dveře otevřít (otoč na 142), nebo budeš pokračovat chodbou dál (otoč na 243)?

Co jim nabídneš?

Kapesní všeuměl. Otoč na 327

Karafu s pavoučím mužem. Otoč na 59.

Hrst bobulí? Otoč na 236

Jestliže jim nic z toho nabídnout nemůžeš, můžeš tasit meč (otoč na 286) nebo zamířit ke dveřím na druhé straně (otoč na 366).

Vytvoříš ohnivou kouli a vrhneš ji golemovi přímo do obličeje.

Koule do jeho hliněné hlavy sice narazí, nezpůsobímu však

žádné zranění! Můžeš buď spěšně seslat kouzlo Dubl (otoč na 190) nebo tasit meč (otoč na 303).

Zkusíš vzít za kliku. Povolí a dveře se otevřou do další chodby.

Ta po pár metrech zatočí doprava a brzy končí dalšími dveřmi.

Na dveřích je nápis „Zvoňte, prosím. Komorník vám otevře.“.

Vedle dveří visí konec provazu, evidentně vedoucího ke zvonku. Zazvoníš podle pokynů (otoč na 40) nebo zkusíš dveře otevřít sám (otoč na 361)?

Pěšina vede podél řeky ještě několik metrů a potom se zařízne do skály. Pokračuješ nějakou dobu po ní. Otoč na 367.

Dveře jsou zamčené. Můžeš je zkusit vyrazit ramenem (otoč na 268) nebo na sebe můžeš zkusit seslat kouzlo Síla a vyvrátit dveře z pantů (otoč na 116).

V úžasu sleduje, jak se ve vzduchu mezi vámi zjevuje její přesná kopie. O kousek ustoupí a ty přikážeš svému výtvoru, aby zaútočil. Když se k ní ale přiblíží, stane se podivná věc – zdá se, že nemůžou být těsně u sebe, odrážejí se jako točící se káči. Tvé napodobenině se ale podaří přinejmenším odstrkat vetřelkyni do dostatečné vzdálenosti, abys mohl doběhnout ke hlavnímu vchodu do citadely. Otoč na 218.

Pod dojmem tvé iluze dav přihlížejících sleduje, jak se pouštíš do hry. Pár kol se díváš také a napětí stále narůstá. Nakonec se rozhodneš, že bude lepší z místnosti zmizet a neztrácet další čas. Otoč na 31.

Hmatáš po skále a nakonec se ti podaří dosáhnout na malou páčku. Když za nic zatáhneš, sesype se na podlahu pár kamínků a objeví se úzký otvor. Tím se protáhneš a ocitneš se v jakési chodbě. Nalevo od sebe uvidíš dveře a rozhodneš se je prozkoumat. Otoč na 249.

Můžeš použít jedno z těchto zaklínadel:

Kočičí zlato. Otoč na 36

Dubl. Otoč na 262

Telepatie. Otoč na 128

Slabost. Otoč na 152

Stojí před tebou a ztěžka dýchá. Kouzlo ho patrně dost vyčerpalo. Můžeš tuto příležitost využít k:

Přiskočení k vitríně se zbraněmi. Otoč na 274

Schování se pod stolem. Otoč na 335

Rozběhnutí se k oknu. Otoč na 78

Klika povolí a ty otevřeš dveře do další místnosti, ve které to přímo kypí aktivitou. Tři škaredé stařeny s dlouhými nosy a bradami se točí po celé místnosti (patrně půjde o nějakou kuchyni), přitom si podávají různé přísady z almar kolem stěn a sypou je do vroucí tekutiny ve velkém kotli. Pod mohutným komínem se na rožni opéká kus masa. Když se podíváš pozorněji, zjistíš, že maso nepatří žádnému zvířeti, ale že jde o celého trpaslíka zčernalého žárem. Jedna z žen si tě všimne a prohlásí: „Ááá, ty musíš být nový sluha… anebo další chod?“ Na což začnou všechny vřískat smíchy. Necháš je u toho, že jsi opravdu nový sluha, kterého čekají (otoč na 302) nebo se rozhodneš prozkoumat místnost podrobněji (otoč na 215)?

Ve stínu u zdi je toho velmi málo vidět. Na uvolněné dlaždici ti uklouzne noha, ztratíš rovnováhu a ocitneš se na samé hraně velmi hluboké jámy. Zkus své štěstí. Pokud máš štěstí, rovnováhu opět nabereš a ustoupíš zpět do bezpečí. Poté můžeš díru obejít a pokračovat dál (otoč na 79). Jestliže máš smůlu, svalíš se do jámy (otoč na 100).

Dýka představuje opravdu vydařený kousek a bezpochyby svou cenu má. Čepel je vyrobená z lesklého kovu, jílec je potažený jemnou zelenou kůží a vykládaný kameny. Na hlavici je nápis prozrazující, že jde o kouzelnou vrhací dýku, která nikdy nemine. Při některém příštím boji můžeš tuto dýku použít proti nepříteli. Automaticky způsobí zranění za 2 body KONDICE bez nutnosti házet na sílu útoku. Můžeš ji takto ale použít pouze jednou. Zastrčíš si zbraň za opasek a vydáš se směrem k citadele. Otoč na 245.

Vyřeš tento boj:

Gark: ZRUČNOST 7, KONDICE 11

Po čtyřech kolech boje můžeš utéct některými dveřmi na druhém konci místnosti (otoč na 99). Máš možnost ale pokračovat. Pokud v takovémto případě zvítězíš, otoč na 180.

V almarách se nachází všemožné podivné pochutiny. Oční bulvy, jazyky, ještěrky, flakónky s tekutinami, byliny a bobule nejrůznějších tvarů a velikostí. Tvou pozornost upoutá jedna z lahviček, naplněná průsvitnou nazelenalou kapalinou.

Nemáš teď čas přečíst si štítek na ní, tak si ji rychle strčíš do kapsy, zatímco se nikdo nedívá. Prohlásíš, že kuchyně vypadá docela uklizeně, a odejdeš dveřmi na její opačné straně.

Otoč na 93.

Ukáže na polici těsně u podlahy. Přejíždíš očima tituly na hřbetech. Nakonec si jeden ze svazků vytáhneš a posadíš se, aby sis ho pročetl. Balthus Dire je podle všeho třetí v řadě kouzelníků vládnoucích z Černé věže nad Královstvím rozeklaných skal. K moci se dostal po smrti svého otce, Zeklana Dira, před několika lety. Direové byli mistry černé magie po mnoho generací, jejich moc účinkovala ale pouze v nočních hodinách.

Sluneční světlo na ně působilo jako jed. Krátce po otcově smrti se Balthus oženil s lady Lukrécií, také čarodějkou, a od té doby vládli Království rozeklaných skal společně. Už knihu pomalu dočítáš, když si všimneš, že si knihovník drží dlaň u ucha, jako by něčemu naslouchal. Tázavě se na tebe podívá.

Můžeš zkusit najít ještě nějakou knihu, která by ti pomohla dosáhnout cíle (otoč na 84), nebo se pokusíš odejít z knihovny dveřmi za knihovníkovými zády (otoč na 31).

Schodiště ti vrže pod nohama. Zkoušíš našlapovat co možná nejtišeji, staré trámy pod tvou váhou ale neodbytně úpí.

Najednou to při jednom kroku cvakne, jako by se aktivoval nějaký spínač. Ke tvému překvapení se všechny schody sklopí, takže teď stojíš na hladké šikmé ploše. Ať se snažíš, jak chceš, neudržíš rovnováhu a zřítíš se v kotrmelcích ze skluzavky dolů.